Historiallisesti Venäjän romahdus on aina toistanut samaa kaavaa

Venäjä on toistanut tiettyä mielenkiintoista sykliä tai kaavaa aika ajoin historiassaan.

Vuonna 1598 Moskovan Ruhtinaskunta romahti hävittyään Ruotsille Liivin sodassa (1558 – 1583) ja uuden valtion Venäjän uudelleenmuodostuminen kesti 15 vuotta.

Vuonna 1905 raju tappio Japanille laukaisi Pietarissa veriset mullistukset, jotka heikensivät Romanovien keisarisuvun hallintaa.

Vuonna 1917 sarja tappioita Saksaa vastaan laukaisi bolshevikkien vallankumouksen.

Vuonna 1989 Neuvostoliiton tappio Afganistanissa ja kylmän sodan häviäminen aiheutti Neuvostoliiton hajoamisen 1991 ja Venäjän valtion uudelleen syntymisen.

Ukrainan ja Venäjän sodan (2022-) lopputuloksella voi olla järisyttävät vaikutukset maailmaan – ne kuuluisat geopoliittiset mannerlaatat kirskuvat jo – Lännen olisi syytä alkaa oikeasti jo valmistautumaan myös siihen mahdollisuuteen, että Venäjän federaatio – jota se on vain nimellisesti – tulee romahtamaan ja hajomaan pienemmäksi valtioiksi.

EDIT: jatkoa edelliseen

Merkittävät tappiot sodissa eivät ole olleet se ainoa syy miksi Venäjä valtiona on aika ajoin romahtanut, vaan yksi monista signaaleista, jotka ovat merkinneet alkavaa romahdusta. Muita merkkejä ovat olleet keskusvallan virkakoneiston asteittainen rappeutuminen, korruptio ja tehottomuus kaikilla yhteiskunnan tasoilla – yleinen yhteiskunnan epäonnistuminen järjestää uudistuva, vakaa ja kestävä yhteiskunta sen kaikille jäsenilleen. Mielenkiintoista on sekin, että aina romahduksen jälkeen Venäjä on luonut itsensä uudelleen ja uusi Venäjä on ollut vahvempi kuin aikaisempi. Kunnes asteittainen yhteiskunnallinen  tehottomuus on alkanut taas uudestaan  jäytämään rakenteita ja rappeutumisprosessi on alkanut uudestaan – ja sitä nopeammin mitä enemmän on uskottu keskusjohtoiseen, keskitettyyn valtiovaltaan.

 

 

 

pasirahko
Perussuomalaiset Joensuu

DI-sähkö. Kiinnostukset: kirjallisuus, teknologia ja erityisesti tekoäly ja robotiikka, uskonnot ja yhteiskunnalliset asiat kuten työlliyys- ja koulutuspolitiikka sekä geopolitiikka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu