Minkä taakseen jättää sen Trump ja Soini korjaa

Jos yhdysvaltalaispoliitikot olisivat onnistuneet muuttamaan yhteiskuntaa maailmantalouden painopisteiden vaihtuessa, Donald Trump ei olisi presidenttiehdokkaana. Jos suomalaiset poliitikot olisivat tehneet ajoissa rakenteelliset muutokset, Perussuomalaiset eivät olisi hallituksessa.

Aina kun tulee valitusvirsi siitä, että nyt tapahtuu huonoja asioita, on syytä katsoa taaksepäin. Mitä tulikaan tehdyksi vai mitä jäi tekemättä?

Poliitikot syyttävät mielellään kansaa siitä, että he vastustavat muutosta. Tosiasiassa muutosta ovat vastustaneet juuri poliitikot. He ovat vastustaneet sitä siksi, koska ovat pelänneet omaa nahkaansa. Tämä taas on seurausta siitä, että politiikasta on tullut ammatti, kun se ennen oli vain luottamustehtävä. Poliitikko, joka ei pelkää palaamista siviiliammattiinsa, tekee rohkeampia päätöksiä kuin sellainen, joka tähtää mandaattinsa uudistamiseen.

Sama koskee talouselämää ja yrityksiä. Menneinä vuosina yritykset tuudittautuivat vallitsevaan tilanteeseen eivätkä muuttuneet riittävästi. Erään teleoperaattoriasiakkaani johtaja sanoi tästä hyvän anekdootin: "Jos emme itse raiskaa omaa bisnestämme, tulee joku toinen, joka vie sen meiltä nenämme edestä."

Yritysmaailmalla olisi ollut mahdollisuus muuttua samassa tahdissa kuin maailmakin muuttuu. Yrityksiltä puuttui kuitenkin riittävä tahto. Nyt sitten kipuillaan ja ihmetellään miten tässä näin kävi.

Tämä kaikki kulminoituu lopulta ihmiseen. 

On inhimillistä nauttia siitä elämäntasosta, minkä on saavuttanut. On inhimillistä puolustaa saavutettuja etuja. On inhimillistä tuntea kipua uuden oppimisesta.

Mutta jos emme ole uteliaita ja yritä oppia, aina löytyy joku joka on innostuneempi ja motivoidumpi. Jos vastustamme muutosta, joudumme lopulta muuttumaan pakolla. Silloin myös muutos on mittakaavaltaan suurempi. Joudumme hyppäämään uuteen ja olemme hetken hämmennyksissä.

Siksi kaiken avain on se, että ottaa asioista ajoissa otteen. Mitä aiemmin on valmis luopumaan vallitsevasta tilanteesta, sitä aiemmin on valmis uuteen maailmanjärjestykseen. Maailmanjärjestys ei koskaan ole pysyvä, siksi muutostakin on pidettävä jatkuvasti liikkeellä.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu