Aikuiset – kasvakaa aikuisiksi

Ne aikuiset, jotka ovat eniten huolissaan lasten poliittisesta ja ideologisesta aivopesusta, ovat usein itse ideologiansa sokaisemia.

Oma isäni sanoi, että porvarin lapsesta tulee aikuistumisen kynnyksellä vasemmistolainen ja vasemmistolaisesta oikeistolainen. Tällä hän tarkoitti sitä, että siinä vaiheessa elämää ihminen tarkastelee kriittisesti ympäröivää maailmaa ja kokee sen kanssa jonkinlaisen konfliktin. Se missä hän on elänyt koko elämänsä, ei olekaan koko totuus. Se on vain yksi lähestymiskulma.

Aikuiset ihmiset ovat luultavasti tosissaan, kun sanovat, että nuorille ei saa syöttää vaihtoehtoisia ideologioita. He pelkäävät, että nuori sisäistää jonkin vahingollisen ideologian ja maailma menee sekaisin.

Maailma menee sekaisin vain epätoivosta. Kaikki maailman konfliktit liittyvät jollakin tavalla epätoivoon. On huonoja elinolosuhteita, alistettuja ihmisiä, joukoittain nuoria miehiä ilman mitään järkevää tekemistä ja vanhentuvia aikuisia, jotka pelkäävät omien perinteittensä katoamista. Tai sitten on konkreettisempaa pelkoa; Ilmastonmuutos, ruokapula, sotilaallinen hyökkäys ulkoa.

Suurin osa aikuisista on itse aivopestyjä ja he eivät pelkää sitä, että nuoret tulevat aivopesun uhreiksi, vaan sitä, että nuorille pestään päähän eri ajatukset kuin heillä itsellään.

Sukupolvi sukupolven jälkeen on puhuttu siitä, kuinka seuraava sukupolvi nuoria on ”meitä huonompi”. Se on ylisukupolvinen trauma, jossa kantavana teemana kulkee, että me itse olemme huonompia kasvattajia kuin omat vanhempamme. Ja meidän lapsista tulee edelleen meitä huonompia kasvattaija. Maailman ihmisten ei tarvitse pelätä maailmanloppua, koska tuollainen kehitys johtaa ihmiskunnan tuhoon ennen kuin jättimeteoriitti iskeytyy maan pintaan. #sarkasmivaroitus

Meidän ”aikuisten” ei tule olla nuorista niin huolissamme kuin itsestämme. Aikuisten puhe jää paljon pahemmin kiinni ideologioihin. Meiltä aikuisilta puuttuu avoimuutta erilaista ajattelua kohtaan. Me aikuiset vastustamme, jos ajattelun perusteisiin puututaan. Jos olet oikeistolainen, ole oikeistolainen, jos olet vasemmistolainen, ole vasemmistolainen, mutta älä herran tähden hypi aidan yli ja ota ideaa vastapuolelta. Aikuisista ihmisistä katoaa aivopesun ja ideologisen sokeuden seurauksena sellaista joustavuutta, mitä nuorissa vielä on. He kykenevät katsomaan asioihin ja ylittämään ideologioiden rajoja. Niin on ollut koko maailman historian sivu. Säätyrajat rikkova avioliitto on ollut mahdollinen vain sokeasti rakastuneelle nuorelle, joka ei ymmärrä, että se ei ole soveliasta.

Suomalaisen yhteiskunnan ongelmista pienimpiä on se, mitä nuoret kuulevat. Paljon suurempi ongelma on se, että me aikuiset istumme omissa poteroissamme ja ammumme kaikkea oudosti liikkuvaa, joka tulee tähtäimeemme. Olemme täysiä idiootteja uuden tiedon kanssa, koska aivomme on viritetty kriisimoodiin, jossa kaikki erilainen on automaattisesti vaaran merkki.

Hävetkää aikuiset, enkä sano tätä leikilläni. Olen tosissani. Hävetkää sitä, kuinka huonoa esimerkkiä te näytätte asioiden analysoinnissa. Kuinka hävyttömän tyhmiä te olette kiusatessanne nuoria omilla fakkiintuneilla näkemyksillänne ja kesken jätetyillä ajatusmalleillanne.

Jos tämä ei muutu, nuoret ottavat vallan ja sitten te vain ulisette aitopaikalta, voimatta tehdä mitään. Tämä voidaan kääntää vain niin, että palaatte nuoruuden aikaisen ajattelunne joustavuuteen ja yhdistätte siihen elämän tuomaa kokemusta.

Vasta sen jälkeen meistä aikuisista on aitoa hyötyä paremman maailman luomisessa.

+3
PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu