Änkyröille ei käy mikään

EU ei ole vielä päättänyt uudesta ilmastoesityksestä, mutta vahvasti näyttää siltä, että päätös siitä tehdään. Sen sijaan, että käyttäisimme kaiken energian sen päätöksen vastustamiseeen ja heikkojen kohtien etsimiseen, kannattaa jo kääntää katse siihen, miten siitä otetaan mahdollisimman suuri hyöty.

Suomessa on liian pitkään jatkettu esi-isiemme kampikäyttöisten autojen aikakaudella luomaa asennemaailmaa ”pitäkää tunkkinne”. Ihan mitä tahansa isompaa uudistusta kun ajetaan, tämä ylisukupolvinen trauma nostaa päätään ja yhdestä jos toisestakin suunnasta kuuluu, että maailma menee täysin väärään suuntaan, kun autojakaan ei enää käynnistetä veivillä.

Kaikkein suurin loikka suomalaisten tulevaisuudelle saavutetaan silloin, kun meillä on riittävä määrä ihmisiä, jotka turhautuneen änkyröinnin sijaan suhtautuvat muutoksiin niin, että se on uusi tilanne ja uudessa tilanteessa pitää löytää uudet keinot.

Varmaan suuri osa turhautuu siksi, koska on saattanut tulla ajatelleeksi, että maailma tuli hänen elinaikanaan, tai ehkä jo oman isän ja äidin aikana sellaiseksi, millaisena sen on hyvä jatkua tästäkin eteenpäin, tai ainakin pitkään. Minimissään niin kauan, kuin hän itse on vielä elossa.

On paradoksaalista, että toimivin käytännön esimerkki tämän turmiollisuudesta on Mihail Gorbâtshovin puhe DDR:n 40 -vuotisjuhlissa DDR:n johtajille vain noin kuukausi ennen Berliinin muurin kaatumista. Siinä hän siteerasi V.I. Leninin lausauhdusta, jolla Lenin oli perustellut Venäjän vallankumousta.

”Aika rankaisee niitä, jotka ovat myöhässä”.

Ihminen ja kansakunta voi uhrata elämänsä sille,  että valittaa maailman muutosta. Maailman muutosta ei kuitenkaan yksi ihminen, eikä edes yksi Suomen kokoinen kansa voi yksinään paljoa muuttaa – ellei halua tehdä tästä maasta maailman suurinta kotiseutumuseota.

Suomella on monenlaisia haasteita, enkä niitä nyt tässä lähde luettelemaan, mutta yksi ihan omissa käsissämme oleva haaste on muuttaa ajattelua. Ryhtyä ajattelemaan, että kaikkea ei voi jarruttaa ja siksi on parempi oppia pärjäämään eri olosuhteissa kuin harmitella olosuhteita.

EU ilmastosopimus tuo jo nyt, ennen kuin sitä on edes sovittu, paljon mahdollisuuksia kehittää uutta. Puhumattakaan siitä hetkestä, kun se vihdoin ratifioidaan. Jos tekeminen aloitetaan vasta silloin, aika rankaisee meitä julmasti.

+14
PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Vimme vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu