Elinkeinonvapaus – haaste pääministerille
Yritysvastuun rinnalla pitää käsitellä elinkeinonvastuuta, eli sitä mikä on politiikan vastuu yritysten kasvun edesauttajana ja elinkeinoelämän ja työn uudistamisessa. Heitän haasteen pääministerille ja istuvalle hallitukselle. Oletteko te ensimmäinen, joka saa aikaiseksi merkittäviä yrityselämän uudistuksia politiikan tukemana?
Ytitysten vastuusta yhteiskuntaa kohtaan puhutaan säännöllisesti ja ajan kuluessa myös odotukset siitä, mitä kaikkea se kattaa, ovat lisääntyneet. Olen tutkinut politiikan ja bisneksen yhteiseloa viimeiset pari vuotta. Päähavaintoni on se, että politiikka on liian hidasta silloin, kun puhutaan yritysten uudistumisesta ja kilpailukyvyn luomisesta. Se taas johtaa siihen, että uusia vientimenestyksiä syntyy liian hitaasti.
Esitän ratkaisuksi sitä, että Suomessa lisätään sekä elinkeinonvapautta että yritysten osaamisen hyödyntämistä yhteiskunnalle tärkeiden palveluiden tarjoamisessa. Vastapalveluksena yrityksiltä voidaan odottaa entistä korkeampia eettisiä normeja.
Ydinongelmia on kaksi
Ensinnäkin Suomessa kyllä panostetaan paljon innovointiin, mutta uusista innovaatioista tehdään kansainvälisillä mittareilla arvioituna vähemmän rahaa kuin monessa kilpailijamaassa.
Toisekseen, moni iso uudistus etenee liian hitaasti. Politiikkaan kuuluukin tietty hitaus, mutta yhteiskunnan isojen kysymysten edessä politiikka on jähmettynyt. Elinkeinotukien uudistus, sote uudistus ja korkeasti koulutetun ulkomaalaisen työvoiman ja ulkomaisten yritysten sujuva Suomeen tulo ovat tästä päällimmäisiä esimerkkejä.
Isot ja varsin monet pienetkin yritykset suunnittelevat liikkeensä tarkemmin kuin Suomen valtio. Yrityksissäkin on politiikkaa, mutta silti suuryrityksissä strateginen päätöksenteko toteutuu paremmin kuin valtakunnan tai kuntien politiikassa. Yritykset toimivat yleensä ennen kuin on kriisi, politiikka sen sijaan jää usein odottamaan kriisiä, eikä välttämättä etene silloinkaan.
Kevään koronakriisin hoito on tässä asiassa poikkeus. Siinä onnistuttiin odotuksia paremmin, jopa yritysten tukemisessa.
Tarvitaan erilainen kulttuuri, jossa syyttely ja epäilys ei ole toiminnan generaattori
On ymmärrettävää, että poliitikkoa harmittaa, kun yritykset eivät tue hänen tavoitteitaan. Harmistumisen määrää saa laskettua, jos esimerkiksi elinkeinopolitiikassa kiinnitetään enemmän huomiota siihen, kuinka yritykset syntyvät ja kasvavat, kuin siihen, miten ne pysyvät hengissä. Jaloilleen päässeen yrityksen tulisi pärjätä omillaan. Omillaan pärjäämiseen vaaditaan kuitenkin sääntelyn uudistamista ja kasvua tukevan lainsäädännön kehittämistä.
Haastankin pääministerin miettimään sitä, miten yrityksiin saadaan poliittisten päätösten kautta piikitettyä kasvun into ja uudistumisen halu. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että politiikassa pelätään liian paljon sitä, että uusi hyvä yritys voi tappaa kaksi jo aikansa elänyttä.
Se luo eripuraa, joka vain kuluttaa energiaa, mutta ei vie mihinkään.
Yritys, joka laskee toimintansa jatkuvan velanoton varaan, joutuu konkurssiin alta aikayksikön.
Yhteiskuntakin voisi halutessaan toimia vastuullisesti.
https://www.kansalainen.fi/ruotsidemokraatit-solvesborgin-johdossa-kunnan-talouden-ylijaama-historiallinen/
Ilmoita asiaton viesti
Yritysten keinotekoinen tekohengitys nollakoroilla sun muilla nerouksilla on luonut zombitalouden joka räjähtää ennemmin tai myöhemmin kasvoille. Tästä nyt eniten olisin huolissani. Epäilen kovasti ettei tästäkään pm ole kuullutkaan. On tuhon tie päästää kiilusilmäiset idealistit valtaan kun ei se reaalimaailma epäreiluinen pelisääntöinen ulisemalla miksikään muutu on yksinkertaisesti lapsellista vetää jotain Greta Thunbergiä ihan kuin maailma iskulauseilla ”ilmastohätätilan yhteiskuntavastuu .. !”muuttuisi
Ilmoita asiaton viesti
Hieman jännittää myös se, että EKP on puskenut kolmisen biljoonaa euroa nostaakseen inflaation tavoitteeseen, mutta nuo biljoonat ei olekaan mennyt hintojen nousuun, vaan osakkeiden arvostukseen. Miten käy, kun elvytyksessä tulee raja vastaan?
Tämä lienee yksi niitä muita nerouksia, joka ei ole tosin Suomen käsissä millään tavalla, mutta uhka on niin suuri, että sitä ei pitäisi jättää täysin huomioimatta niissä päätöksissä, joissa sidotaan Suomea yhä tiukemmin eu ja euro yhteisvastuisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Zompitalous eittämättä totta mutta onko kellään taholla syytä kaataa, puhkaista tätä tilannetta, kuplaa.
Maista joilla velan suhde bkt yli sata voi ilmeisesti käyttää tätä Zompitalous kuvausta, Italia jossain 160 prosentin luokkaa, Ranska, USA yli sata..
Kuka voi kaataa ylivelkaantuneen valtion ja kenen etua se ajaisi.
Esimerkkinä zompiyrityksestä oli jossain artikkelissa italialainen vanha perheyritys. Työntekijöitä noin 60 000, tuotteet ja tilat huippunykyaikaisia. Tyytyväiset, osaavat työntekijät, omistajat saivat riittävän tuoton, firma pystyi lyhentämään lainojaan mutta..
Lainaa oli menneiltä vuosikymmeniltä kertynyt miljardiluokkaa. Nykyisellä lainanmaksukyvyllä, nyky koroilla huipputuotteilla, laitteilla, nykyisten lainojen takaisinmaksu aika oli jotain 80 vuotta.
Kuka rahoittaja lopettaa lainoittamasta ko firmaa, kuka vaatii lisäämään lyhennyksiä jolloin firma menettäisi kilpailukykynsä, kuka rahoittaja ajaisi yrityksen konkurssiin tai vaatisi velkasaneerausta, ja rahoittajat menettäisi satojen miljoonien, liki miljardin lainapottinsa.
Ja ostaja, jatkaja, uusi yrittäjä olisi todennäköisesti kiinalainen, rahoitettuna kiinalaisella rahalla..
Tai vielä pahempi, tuotanto siirtyisi Kiinaan, Koreaan, pois euroopasta.
Kuplaa ei puhkaista.
Yhteiskuntavastuu kaikilta toimijoilta on sitä ettei kuplaa päästetä syntymään yrityksiin tai yhteiskuntiin. Rahoittajat, yritykset, valtiot eivät saa olla liian suuria kaatuakseen vaan terveitä toimijoita.
Nythän tilanne on karannut ja kuplaa on ylläpidettävä kunnes seuraa kaaos ja sortuma tai velat nollataab jollain mekanismillä.
Ilmoita asiaton viesti
Yritysten yhteiskuntavastuusta puhuminen on relevanttia vain jossain libertaarien päiväunissa olevassa rinnakkaismaailmassa. Reaalimaailmassa tähän ei luoteta ja yrityksien toimia on lainsäädännöllä suitsittu. Ja hyvä niin. Politiikkojen yhteiskuntavastuu taas kai olisi sitä ettei aina valehtelisi mitä sattuu eli tässä kohtaa kertoisi ettei nollakorot ole vain siunaus vaan ovat saaneet aika pelottavaa jälkeä aikaan, zombit.
Ilmoita asiaton viesti
Ei poliitikko valehtele, hän toteuttaa, puhuu oman ideologiansa mukaista totuutta.
Sanna Marin puhuu omasta mielestään totta, kuten Orpo, Halla-aho, Ohisalokin.
Onko edes olemassa yhtä totuutta kun politiikasta tai elämästä puhutaan. Ei voi edes sanoa että kaikki toivovat kaikille hyvää koska osa ideologioista lähtee siitä että joku kärsii ja se on hyvä vain..
Ilmoita asiaton viesti
Kiristys olisi siis se oikea tie edetä mielestäsi?
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin, demokratiassa kansa valitsee minkä ideologian puolueille äänensä antaa ja sieltä tulee kansan valitsema johto.
Italiassa, Kreikassa tämä mekanismin sisäsyntyinen vika vuosikymmeniä sitten toi johtoon puolueet jotka surutta lisäsivät suosiotaan kuluja lisäämällä eli ostivat kansansuosion satojen miljardien veloilla.
Nyt ne velat pitäisi maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minua ihmetyttää tässä yhtiöiden vastuu-debatissa tämä: Keskustelun lähtökohtana näyttää olevan se, että Suomi on joten hermeettisesti eristetty muusta maailmasta ja voi siten itse päättä mitä sen rajojen sisällä taloudessa tapahtuu.
Tämä lähtökohta on täysin väärä. Näinollen keskustelu lähtee jo heti telineistä kiertämään rataa väärään suuntaan!
Todellisuudessa Suomen julkinen talous ja sen veronmaksajat kohtaavat 24/7 armottoman globaalin kilpailupaineen sekä kotimaassa, että vientimaissa. Sen aiheuttavat pääsiassa globaalit suuryritykset, jotka rynnivät vapaasti veroparatiiseista Suomenkin sisämarkkinoille.
Joka tätä faktaa ei halua tunnustaa, ei myöskään voi tunnustaa sitä, että Suomen sosialistinen talouskokeilu on epäonnistunut. Reaalitalouden paine on tämä euforiakuplan puhkaissut!
Kannattaa muistaa, että kaikki muutkin sosialismi-kokeilut ovat päättyneet konkursseihin ja Suomi ei tässä suhteessa ole poikkeus. Kaikkien sosialistiemme pitää nyt vastuullisesti tunnustaa se, että Suomen tie ei ole sosialismin, vaan markkinatalouden tie!
Markkinatalous on antanut miljardeille ihmisille hyvinvoinnin ja pelastanut heidät nälästä.
Kun pääministeri Marin vaatii suomalaisilta yhtiöiltä yhteiskuntavastuuta, hän sujuvasti ohittaa valtion vastuun yrittäjille.
Kannatta muistaa mitä Suomen perustuslaki tästä sanoo:
15 § Jokaisen omaisuus on turvattu.
Kun Suomen kokonaisveroaste on maailman 4. korkein ja laillisesti ansaitusta tulosta verotetaan yli 50%, jokaisen täysjärkisen pitää tunnustaa, että yrittäjien omaisuus ei ole maassamme turvattu.
18 § Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.
Laajasti ottaen Suomessa on nyt 500 000 työtöntä. Tähän ovat pääsyyllisiä ylisuuri julkinen sektori ja EUn kilpailulain vastainen yleissitovuus / työvoimakartelli.
22 § Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen.
Edellä esitetyn mukaan kaikille pitää olla selvää, että julkinen valta (Hallitus + Eduskunta) ovat vastuuttomasti ja täydellisesti pettänyt perustuslain mukaisen yhteiskuntavastuunsa.
Yritysten näkökulmasta Suomen valtio on epäluotettava, kilpailukyvyttömyyttä, työttömyyttä ja konkursseja generoiva himoverottaja. Joka ei tätä usko, katsokoon 90-luvun Koiviston konklaavin aiheuttamat konkurssit ja yrittäjien itsemurha-tilastot…
Tässä tilanteessa ei ole yllättävää, että Suomen suuryhtiöt ovat jo pääosin siirtyneet ulkomaille, ja parhaat yrittäjät + osaaja painelevat joukolla perässä!
Seppo Korppoo, 40+ vuotta palvelua 24/7 teknologiaviennin eturintamalla
Ilmoita asiaton viesti
Yle uutisissaan kertoi miten Viking-Linen uusi matkustaja-alus syntyy Kiinassa ja miten kiinalaiset olivat tyytyväisiä opista matkustaja-aluksen tekemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Oot sie ihmeellinen kommari..ainoa mitä olisit tarjoamassa on se,että kunhan kaikilla olisi asiat yhtä huonosti.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna Marin uskoo Joulupukkiin ja saa hysteerisen raivokohtauksen, jos ei saa sellaista lahjaa kun Marx-setä on luvannut.
Sanna saa kaikki jakamansa rahat kannattavilta riski-yrittäjiltä, jotka maksavat tämän sosialismin saavutusten kunniaksi järjestetyn juhlan.
Tyhmyyttään Sanna on ruvennut riitelemään maksajan kanssa, joka voi milloin tahansa nostaa kytkintä ja lähteä jakamaan rahaa muualle.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kirjoituksestasi!
Olen mietiskellyt viime aikoina – sattuneesta syystä – juuri elinkeinonvapautta, elinkeinojen välistä tasavertaisuutta sekä yrittäjän karua asemaa esimerkiksi pankin asiakkaana.
Toivottavasti, Pasi, et pidä sopimattomana, että tohdin linkittää vastikään julkaisemani bloggauksen tähän: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/elisa-pesonen/vaikka-korona-ei-yrittajaa-tappaisikaan-pankki-voi-siina-onnistua/
Ilmoita asiaton viesti