Elinkeinopolitiikan täysremontti on pakko tehdä

Suomen elinkeinopolitiikan tärkein asia on se, miten saamme vientiteollisuuden työntekijän työpanoksesta mahdollisimman korkean hyödyn. Se ei synny polkemalla palkkoja, vaan luomalla yrityksiä, jotka kykenevät kehittämään palveluita, joista ollaan valmiita maksamaan enemmän kuin kilpailijamaissa valmistetuista tuotteista ja palveluista.

Mitä suurempi hyötysuhde vientiteollisuudesta saadaan, sitä vähemmän on merkitystä sillä, paljonko meillä maksetaan palkkaa muusta työstä. Elinkeinopolitiikassa tulisi siksi olla kaksi keihäänkärkeä: miten houkuttelemme korkeaa osaamista vaativaa liiketoimintaa sijoittumaan Suomeen ja miten takaamme sen, että täällä halutaan kehittyä maailmanluokan innovointi- ja markkinointi osaajiksi.

Suomen ydinongelma on kunnianhimoton elinkeinopolitiikka

Suomessa ei ole vielä herätty riittävästi siihen, että maailmanluokan menestykset ovat poikkeuksetta rakentuneet kolmen asian ympärille: korkean teknologian, kunnianhimoisen kehittämisen ja huippuluokan markkinointiosaamisen ympärille. Tämän yhdistelmän osaa Suomessa huipputasoisesti vain yksi yritys; Supercell.

Koska Suopercell osaa sen tehdä, kyse ei ole siitä, että suomalainen yritys ei voisi menestyä, vaan siitä, että meillä tehdään liian monta asiaa väärin.

Meillä kiinnitetään liikaa huomiota siihen, että mahdollisimman moni bisnes menestyisi. Panoksia laitetaan sekä vanhoja rakenteita säilyttävään, että niitä tuhoavaan liiketoimintaan samanaikaisesti. Esimerkiksi julkisissa hankinnoissa pitkään toiminut yritys saa usein pitkän historiansa vuoksi lisäpisteitä, vaikka vastassa voi olla valtion kehitysrahaa saanut uutta luova startup.

Olemme uudistamisen hölmölä, joka ei osaa päättää, pitääkö muuttua vai pysyä ennallaan

Ongelma ratkeaa vain radikaalilla elinkeinopolitiikan uudistamisella

Suomalaisten eläkerahat, sosiaaliturva, koulutus ja muu hyvinvointi ovat kiinni siitä, että nykymalli saadaan muutettua. Kokonaisuutta pitää tarkastella erittäin kriittisesti ja poliittisten päättäjien on uskallettava tehdä myös kipeitä valintoja siitä, mitä bisnestä on viisasta tukea.

Muutosta ei voi tehdä kuitenkaan lopettamalla heti kaikki turha, vaan on rakennettava selkeä polku aikatauluineen siitä, milloin mistäkin asiasta luovutaan. Muutoksen aikana on huolehdittava siitä, että olemassa olevasta liiketoiminnasta saadaan riittävästi rahaa uuden kehittämiseen. Se tarkoittaa, että yrityksiä ei saa myöskään kuristaa hengiltä.

Suomalaisesta työllisyydestä puhutaan paljon ja usein sanotaan, että palkat ja verotus ratkaisevat ongelmia. Väitän, että asia ei ole näin. Meillä on varaa nostaa palkkoja vientiteollisuudessa ja vientiteollisuuden on mahdollista samaan aikaan tehdä enemmän voittoja, jos elinkeinopolitiikkamme kärki asetetaan korkeasti tuottavan toiminnan kehittämiseen ja samalla kaikki koulutus ja tukijärjestelmät räätälöidään vaatimusten tasolle.

Mittariksi ei riitä parempi Suomi, vaan maailman paras innovaatio ja markkinointi ympäristö. Suomi ei voi kilpailla halvalla hinnalla, vaan meidän on oltava parempia perustelemaan se, miksi meistä ja meidän tuotteistamme kannattaa maksaa paljon enemmän.

PasiSillanp

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Valmistelen parhaillaan kirjaa strategisesta ajatelusta. Käsittelen blogissani sekä teknologian kehittymisen että arvojen muutoksen vaikutuksia yhteiskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu