Fortumin ja Helsingin ongelmilla on sama sylttytehdas
Fortumin, Helsingin palkanmaksun ongelmien, soten, taksilain uudistuksen ja monen muun ongelman taustalla on sama ydinongelma. Maailman muutosta on entistä vaikeampi ennakoida ja siksi päätöksenteossa erilaisten riskiarvioiden merkitys nousee elintärkeäksi.
Challenger sukkulan tuhoutuminen tammikuussa 1986 oli ennakoitavissa oleva tapahtuma, mutta sen riskiarvio oli jätetty huomioimatta.
”Avaruussukkulan onnettomuuden syyksi paljastui asetetun onnettomuustutkintalautakunnan tutkimuksissa apuraketin o-rengastiivisteen pettäminen. Laukaisua edeltäneen yön pakkasesta johtuen tiiviste oli menettänyt kimmoisuuttaan ja raketin polttoaine pääsi virtaamaan tiivisteen välistä aiheuttaen onnettomuuden.” – Wikipedia –
USA:n presidentin asettama tutkimuskomissio havaitsi, että edellä mainittu riski oli jo tunnistettu edeltä, mutta sitä ei oltu pidetty niin merkittävänä, että lähtöä olisi siirretty. Itse asiassa lähtö oli jo valmiiksi viivästynyt ja sen seurauksena paine lähtöön oli niin suuri, että se meni kaiken muun edelle.
Fortumin päättäjien käsissä oli sähköverkkojen myymisestä syntyneen rahasumman sijoittaminen viisaasti ja pääministeri Juha Sipilän ajattelu, jossa ”pääoma pitää saada tuottamaan”. Tilanteessa, jossa nämä kaksi asiaa ovat prioriteettilistan kärjessä, on suuri vaara väheksyä riskejä.
Helsingin palkanmaksun keskeisenä ongelmana on se, että Helsinki oli selkä seinää vasten aikataulujen osalta, kun se teki päätöksen palkanlaskuohjelmiston hankinnasta. Kun kiire on kova, päätöksen tekeminen on usein niin tärkeää, että yksityiskohtia jää huomaamatta. Selitys sille, että korona vaikeutti henkilöstön perehdyttämistä on suorastaan surkea, kun ottaa huomioon, että koko maa siirtyi parissa päivässä käyttämään etäyhteyksiä. Kaupungilla ja järjestelmätoimittajalla ei vain ollut riittävää varasuunnitelmaa etäkoulutuksia varten.
Sote ongelmat liittyvät samalla tavalla aikatauluihin. Sote rakenteiden uudistamista väännettiin erilaisten poliittisten näkemysten välillä yli vuosikymmen. Sitten se paukuteltiin lyhyessä ajassa kasaan ajatellen, että kyllä asiat sitten saadaan käytännössä jotenkin toimimaan. Hoitajien palkkaus ja työpaine menee samaan sarjaan. Kun on aikataulupainetta, ajatellaan vain, että kyllä he jotenkin vielä jaksavat. Toivotaan toivotaan, sen sijaan, että rakennettaisiin valmiiksi malleja, joissa voidaan reagoida hälytysmerkkeihin.
Esimerkit julkiselta puolelta näkyvät meille räikeimmin, mutta yksityiselläkin puolella on paljon tekemistä riskien arvioimisessa ja varautumisessa. Ei riitä, että on suunnitelma A ja B, vaan pitää ottaa huomioon myös mahdollisuus C, D ja E ja sen lisäksi osattava arvioida, minkä riskin toteutuminen voi olla jopa hengenvaarallinen tai vaikkapa organisaation olemassaoloa uhkaava. Se voi olla jopa se o-rengastiiviste, joka tiedettiin, mutta siitä ei välitetty.
Olen Sillanpään kanssa samaa mieltä, että riskien tunnistaminen ja niiden hallinta on tärkeä osa aikakautemme bisnestä.
Toisaalta Fortumin Uniper-päätösten ja Helsingin palkanmaksuvirheiden niputtaminen samaan kirjoitukseen hieman huvittaa itseäni, koska Fortum on sössinyt miljardeja euroja ja Helsingin kaupunki ehkä miljoonan jos sitäkään?
Ilmoita asiaton viesti
Miljardien sössiminen ja palkanmaksun epäonnistinen – kumpi suurempi ongelma?
Palkanmaksun ongelmat tietysti.
Tämä siten, että se vaikuttaa suoraan tuhansien ihmisten elämään.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin miljardien sössiminen ei vaikuta 5,5 miljoonan ihmisten elämään.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka noni sen takia menettää tai on menettänyt luottotiedot?
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillistä kokoomuslaista valkopesua?
Ilmoita asiaton viesti
Riskien tunnistaminen ja hallinta ovat olleet kautta aikain tärkeä ja keskeinen osa bisnestä.
Valtion firmoissa tällaisella ei ole merkitystä. Tässä esimerkki:
Kannattaako Suomen juuri nyt myydä valtion energiayhtiöitä ulkomaille?
Poliitikkojen vastaus on: ”kyllä kannattaa”. Tätä mieltä olivat omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) ja Vapon hallituksen kansanedustajajäsenet: Juha Sipilä (kepu, puheenjohtaja), Antti Häkkänen (kok), Mauri Peltokangas (ps), Jenni Pitko (vihreät), Piritta Rantanen (sd).
He kannattivat Vapon 100%:sti omistaman Nevelin myynnin ranskalaisille.
Kakkoskohta on hyvä. Kaksi erilaista asiaa niputetaan yhteen, ja pian ei kukaan tiedä, mistä puhutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Päättäjien olisi syytä lukea Daniel Kahnemanin kirja ”Thinking, Fast and Slow” tai
sen suomenkielinen laitos (iKirja, Elisa kirja, jne)
” two modes of thought: ”System 1” is fast, instinctive and emotional; ”System 2” is slower, more deliberative, and more logical. ”
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Thinking,_Fast_and_Slow
Monesti päätöksissä mennään Systeemi 1 mukaan eli nopeasti, vaistolla ja tunteella!
(Nato, Euro, Fortum, Nokia, Salora, UMTS,…)
Vaisto (instinct):
” Instinct is the inherent inclination of a living organism towards a particular complex behaviour, containing both innate (inborn) and learned elements.”
Elävän organismin peritty ominaisuus tiettyyn monimutkaiseen käytökseen, joka sisältää sekä synnynnäisiä että opittuja osia.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Instinct
Tunteet (emotions):
” Emotions are mental states brought on by neurophysiological changes, variously associated with thoughts, feelings, behavioural responses, and a degree of pleasure or displeasure. Emotions are often intertwined with mood, temperament, personality, disposition, or creativity.”
Tunteet ovat henkisiä tiloja, jotka ilmenevät aivojen neuronien (välittäaineiden) muutoksista, erilaisten ajatusten, tuntemusten, käytöksen vaikutuksista, ja mieltymyksen tai antipatien asteesta.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Emotion
”Minusta tuntuu että meidän pitäisi …”
”Minulla on sellainen aavistus että nyt on korkea aika …”
”En pidä siitä. Meidän on kaikilla tavoilla vastustettava …”
”Nyt tai ei koskaan …”
”Kyllä kaikki menee hyvin, positiivista ajattelua kaikilta …”
Miten usein itsekukin tekee nopeita päätöksiä, ja se on inhimillistä, ”systeemi 1” puhuu aivoissamme, väittää nobelisti Kahneman.
Kun tämän tietää, sitä kiusausta voi vastustaa ja antaa ”systeemi 2” harkita asiaa kerran jos toisenkin …
Ilmoita asiaton viesti
”Fortumin päättäjien käsissä oli sähköverkkojen myymisestä syntyneen rahasumman sijoittaminen viisaasti ja pääministeri Juha Sipilän ajattelu, jossa ”pääoma pitää saada tuottamaan”. Tilanteessa, jossa nämä kaksi asiaa ovat prioriteettilistan kärjessä, on suuri vaara väheksyä riskejä.” Eli oli ilmeisesti jonkinlainen kiire, paine syytää miljardit ennen poliittisen vallan vaihtumista ja ilman riittävää asiantuntemusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun kiire on kova, päätöksen tekeminen on usein niin tärkeää, että yksityiskohtia jää huomaamatta.”
Ja jos virkamiesten näkemykset ohitetaan ministereiden ”viisauksilla”, tokkopa on ihme, että tulee sutta ja sekundaa:
”Avustajat ovat mukana vaikuttamassa päätöksentekoon tukemalla päätöksentekoprosesseja, mutta ministerit ja poliitikot päättävät asioista. Avustajan keskeinen rooli on välittää ministerin poliittinen tahto virkavalmisteluun sekä seuloa ministerille olennaista tietoa päätöksentekoa varten”, Ihanus sanoo.”
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008956542.html
X
Ilmoita asiaton viesti
Voisi vielä lisätä sen että ovelat luovat tyhmille sen paineen jossa tyhmät myöntyvät ovelien päätöksiin.
Tästä oli kysymys Kreikan kriisissä kun ensin hohhoiltiin viikkoja ja sitten ratkaisu piti puristaa yhden yön aikana.
Päädyimme tukemaan Kreikkaa takuutuksin, vaikka siinä ei ollut mitään järkeä. Olisi ollut viisasta luoda mekanismi millä heitetään mädät omenat tynnyristä pilaamasta koko euroaluetta.
Jos niin olisi tehty, nyt olisi ollut helppoa lempata Italia tai mikä tahansa muu kuria noudattamaton etelän maa pois eurosta, mutta luotujen mekanismien johdosta sitä ei tule tapahtumaan
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mieltä strategiakonsultti on siitä voivatko Fortumin johto ja hallituksen (aika kansainvälinen muuten) henkilöt jatkaa puurtamista yrityselämän johtotehtävissä ja luottamustoimissa, ilman minkäänlaista leimaa, ts. onko heidän uskottavuus ja luottamus säilyttänyt tasonsa?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka noin, aika toisen tason riski on kuitenkin se, että toimintaa täytyy perustaa vahvasti riskille, yrityksiä perustaessa.
Väistämätön osa tuota, on pyrkimys vakauteen ja olemassaolon varmuuteen, mistä tulee toinen, kompensatorisempi haaste.
Nuo täytyy liittää lisäksi kokonaisuuteen, ja sen saattamiseen riskin alaiseksi. Näin tosin tapahtuu, teki yhdistämistä tai ei.
Yhteistä on viimein sosialisaatio, jota takaa, ts ottaa vastaan seuraukset, joita ei voi asetettuna kiertää.
Vaikka ongelmaan ei olisi ratkaisua, dilemma on hyvä tuoda esiin, että jotain perusteita on, sivuvaikutusten minimoinnissa, minkä maksimointi voi olla enemmän se juttu, paraikaisesti.
Tavan työn, tekemisen ja toiminnan normalisoinnista kyse.
Jos tarvitaan tosi paljon manipulaatiota välineistöä, muuten luonnolliseen elannon hankkimiseen… mitä tarvitaan siihen, että ihmiset eivät enää oikein toimi missään, mikä liittyy tavan elämään, ja elämän elettäväksi tekemiseen.
Nämä eivät ole vain rahaa ja taloutta, tai jos eivät näy siellä, jotain on ongelmana.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkähän se yksityispuolella palkanmaksun epäonnistuminen olisi mennyt, taitaa se lainsäädäntö olla niin tasa-arvoinen että kaupungilta onnistuu vain ilmoitus että selvittely voi kestää kuukausia ?
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin ongelmat olivat täysin ennakoitavissa. Niistä jopa varoitettiin mutta tyhmyys voitti.
Helsingin virheen ovat viime vuosina jo ehtineet tehdä lukuisat tahot. On opittu, että laajan it-järjestelmän osto ja käyttöönotto vaatii aivan erityistä osaamista, jota Helsinki ei ymmärtänyt. Tällöin täysin ennakoitavissa on, että joudutaan vaikeuksiin.
Maailma muutoksella ei ole tässä mitään tekemistä. Ennenkin on tyhmyydestä sakotettu ja sakotetaan vastaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Perusvirhe on että tälläiset Imatran Voiman jälkeläiset listataan arvopaperipörssiin. Mitä valtionyhtiön ts. sellaiset yhtiöt joilla valtio on määrävässä asemassa oleva omistaja tekee pörssissä?
Jos on markkinatalouden pyhätössä eli pörssissä niin silloin on toimittava paikan tavoin. On oltava riskihakuinen ja on osattava erottaa itse yhtiö Fortum ja iso omsitaja Suomen Valtio toisistaan. Suomen valtio eli Valtioneuvoston kanslia EI omista Fortum energia-alan konsernia. Se omistaa vain niukin naukin puolet yhtiöstä. Muita omistajia on noin 49% ja he ovat samassa asemassa kuin tämä edellä mainittu valtio.
Kurikan kaupunki omistaa kuusi miljoonaa osaketta eli niiden arvo vielä 8 kuukautta sitten oli yli 150 miljoonaa euroa ja kun tässä kaupungissa on asukkaita vähemmän kuin Helsingin Töölössä eli 20000 eli 7500€ per mummot ja vauvat mukaan lukien. Nyt omistus laskee kuin se kuuluisa märehtijän häntä eli arvo enää n. 70 milj. euroa.
Kurikka kuitenkin halusi ottaa riskiä eikä entinen valtiopäivämies nähry mitää pahaa omistamisessa. Kai Mietokin ostaa ny lisää vaikka voitelu hieman epäonnistui tässä Uniper kisassa!
https://www.iltalehti.fi/raha-nyt/a/72d8f952-c306-4ad0-ae62-fee4e1d2a75b
Ilmoita asiaton viesti
Ota lisää selvää Kurikan omistamista osakkeista. Nesteen osakkeet on se ilosanoma.
Siellä on laitettu munia eri koreihin.
Ilmoita asiaton viesti
Naulankantaan! Näin olen itsekin pohtinut jo pitkään. Varsinkin valtion omaisuuden käsittelyssä ministerit kohtaavat tilanteita, jossa vastakkain ovat valtion edut ja oman kannattajakunnan edut, lyhyen ja pitkän tähtäyksen hyödyt ja haitat sekä vielä vaikeasti mitattavia arvoja, kuten luonto tai maine. Teepä siinä riskinarviota, kun et edes tiedä kenen kanssa se tulisi tehdä ja mitä kehtaa kertoa ääneen!
Lainsäädäntö ei taida edes tuntea koko riskin käsitettä saati riskinarviointia. Kuvaavaa on, että suurin osa tämänkin puheenvuoron kommenteista eksyy aivan toisaalle.
Mielestäni riskinarvioinnin puute on yksi tärkeimpiä selittäviä tekijöitä poliitikkojen löperölle suhtautumiselle monopoleista luopumiseen, kaivosteollisuuden sääntelyyn, yritystukiin jne.
Riskinarviointi pitäisi tehdä asiantuntemuksella ja avoimesti. Sehän on myrkkyä poliitikoille.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee kyllä mieleen, että mitään ei Suomen maassa ole 30 vuoteen opittu tietojärjestelmien hankintojen kokemuksista. Aina törmätään samoihin ongelmiin tilaajan ,tarjousten antajien ja sopimusten vastapuolien kanssa.
Eikö vieläkään tilaaja joka pyytää tarjouksia, osaa tehdä kunnollisia speksejä tarjouspyynnön liitteeksi. Vaikka meillä alkaa jo kouluista ja yliopistoista valmistua niitä, jotka jo peruskoulussa ovat kai saaneet sitä paljon aikoinaan poliittisen eliitin hehkuttamaa ”koodaamisen” -opetusta ?
Itse olin omassa hallinnon haarassani 90 -luvulla käyttäjän edustajana erilaisissa tietekniikkaan liittyvissä hankkeissa 15 vuotta. Ne ongelmat, joita kohtasimme silloin tilaajan , tarjousten antajien ja toimittajien rajapinnassa, sopimusten tulkinnassa, testaamisessa, käyttöönotossa ja päivittämisessä sekä yllättävien lisätöiden muodossa, näyttävät edelleenkin olevan olemassa. Eli mitään ei ole opittu. Aina pitää kaikki mennä uudestaan kantapään kautta.
Toki täytyy ihan yksittäisen kansalaisen kokemuksella sanoa, että on onnistuneitakin hankkeita. Yksi hyvä esimerkki on Verohallinnon tietojärjestelmä. Ja kyllähän tämä Oma-kanta ja -tieto terveyden huollon puolella tuntuu hyvin toimivan. Paljon on säästynyt joutavia reissuja fyysisesti toimistoissa käymisistä.
Vielä kun pankkimaailma saataisiin ymmärtämään, että meillä Suomessa kuolee noin 50 000 kansalaista vuodessa ja kaikkien näiden osalta läheisen kuolemaan liittyvät hallinnolliset asia pitäisi hoitaa lain mukaan. Nyt läheinen joutuu ( oman kokemukseni perusteella ) juoksemaan pankin konttorissa 5 – 10 kertaa ja odottelemaan vuoroaan ½ – 1½ tuntia selvitelläkseen edesmenneen talousasioita ja perunkirjoitukseen liittyviä asioita. Ja kun asiaa hoidetaan, niin naapuriluukulta voi sivullinen kuuloetäisyydeltä seurata keskustelua. Tällaista aikaa eletään pankkimaailmassa 2020 -luvulla. Muuten kyllä pankkiasiat hoituu mallikkaasti netin ja etäyhteyksien kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kerran koko valtionverotuksen valmistuminen myöhästyi vuodella.
Oliko Tietokarhu osapuolena uuteen järjestelmään. En muista, mutta täysi katastrofihan se oli.
Muistaisin Päivi Räsäsen olleen sisäministeri, kun saatiin aikaan, että passin voi tilata lähimmälle ärrälle tms.
Ja autokaupan voi tehdä valmiiksi vaikka Kiinasta käsin. Olen pari tehnyt juuri siellä ollessani.
Korjatkaa nuo ministeri tiedot jos muistan väärin.
Ilmoita asiaton viesti