Hallitus ajaa ideologian miinaan
Ideologia on politiikan ydintä. Kun siihen yritetään tuoda mukaan tieteellinen päätöksenteko, ollaan helposti keskellä ongelmia.
Olen tutkinut tätä asiaa monesta suunnasta, sekä yhteiskunnan näkökulmasta että yrityksissä jo useamman vuoden ajan. Myös Sitra toteutti 2019 päättyneen projektin poliittisen päätöksenteon kehittämisestä, jossa oltiin saman aihepiirin ympärillä. Keskeinen havaintoni on, että päätöksenteossa on erityisiä haasteita silloin, kun ideologia ja arvot halutaan yhdistää parhaaseen tietoon nykyhetken tilanteesta ja valistuneimpaan käsitykseen siitä, miten käsiteltävä asia liittyy isompaan kokonaisuuteen.
Olen jakanut tämän lähtötilanteen kolmeen tasoon:
- Ideologiaan ja arvoihin perustuvat päätökset
- Reaktiiviset päätökset
- Systeemiset päätökset
Ideologiaan ja arvoihin perustuvat päätökset ovat sellaisia, joissa jo etukäteen asetetut kysymykset rajoitetaan oman ideologian tai ajattelumallin mukaiseksi.
Hiljattain osui silmiini pääministeri Sanna Marinin lausuma; ”Ajatteluni perustuu sosialidemokraattiseen aatemaailmaan”. (Talouselämä 21.10.)
Ideologinen asioiden tarkastelu ei välttämättä tarkoita poliittista tai uskonnollista vakaumusta, vaan myös sitä, että uskotaan tai ainakin halutaan toteuttaa valmiiksi lukittua maailmankuvaa. Halutaan esimerkiksi estää muutosta tai vastavuoroisesti lähteä siitä, että muutos on pääasiallinen tavoite. Tämä ajattelu ei ole millään tavalla poliittiseen suuntaan sidottua ja sitä esiintyy paljon myös yrityksissä.
Lähtökohta on paremmin ymmärrettävissä konservatiivi – liberaali akselilla. Molempia löytyy sekä vasemmalta, keskeltä että oikealta.
Reaktiiviset päätökset ovat sellaisia, joissa päätöksiä tehdään muuttuvan tai jo muuttuneen ympäristön vaatimusten pohjalta.
Koska tälle hallituskaudelle on osunut poikkeuksellisen paljon isoja kriisejä, käytännössä koko kulunut hallituskausi on keskittynyt tähän päätöksentekotapaan. Päätöksissä on pitänyt huomioida nopeasti muuttuvien olosuhteiden vaikutukset.
Normaalimmassa tilanteessa tällaiset päätökset ovat niitä, joissa politiikassa huomioidaan erityisen vahvasti vaikkapa kansalaisten muuttunut mieliala tai yritysmaailmassa täytetään asiakkaiden uudet odotukset. Myös kansainvälisen lainsäädännön muutos, yleisen taloustilanteen muutos tai teknologian kehitys voivat näissä olla syitä muuttaa asioita. Suurin osa päivittäisistä päätöksistämme sekä yksilötasolla, yrityksissä että politiikassa osuu tähän kategoriaan.
Kansankielellä näitä voisi kuvata myös päätöksiksi, jotka vain on pakko tehdä.
Systeemiset päätökset ovat sellaisia, joissa johtopäätöksiä tehdään laajemmalla näkökulmalla kuin ideologiaan tai reaktiivisuuteen perustuvissa tilanteissa.
Systeemisessä päätöksenteossa ei periaatteessa ole rajaa sille, kuinka paljon tietoa ja mitä tiedon lähteitä käytetään, mutta käytännössä tietenkin aika ja resurssit aiheuttavat sille aina rajansa. Päätöstä on vaikea tehdä, ellei jossakin vaiheessa rajata oleellista tietoa epäoleellisesta. Tämä on myös mm. Sitran johtopäätös.
Ongelma on siinä, että periaatteessa koskaan ei kuitenkaan ole riittävästi aikaa selvittää riittävästi kaikkea. Systeemisessä päätöksenteossa oleellisia uusia asioita voidaan havaita esimerkiksi itselle aiemmin tuntemattomien näkökulmien tutkimisella, päätösten laajemmilla vaikutusarvioinneilla muihin kuin pelkästään päätöksenteon kohteena oleviin ihmisiin tai asioihin ja ymmärtämällä päätöksen kestävyyttä pitkällä aikavälillä. Suosittu lause, että tulevaisuutta ei voi ennustaa, pitää täysin paikkansa.
Systeeminen ajattelutapa on haasteellista siksi, koska juuri kukaan ei halua käyttää siihen riittävästi aikaa ja omasta lukittuneesta ajattelusta on vaikea päästä eroon. Parhaiden kokonaisratkaisujen tekeminen vaatii kärsivällisyyttä, outojenkin kysymysten esittämistä ja avointa mieltä. Jos ihmisellä on esimerkiksi vahva vakaumus jostakin asiasta – joka politiikassa on hyvin yleistä – ei löydy sellaista aikaa, joka riittäisi hänet vakuuttamaan jostakin täysin muusta.
Koska ihmisten mieliä ei saada käännettyä helposti, päädytään kompromisseihin, jotka voivat jopa heikentää tilannetta
Politiikka on asioiden sopimista. Politiikan perinteeseen on kuulunut se, että kun toiselle annetaan jotakin, itse saadaan jotakin vastineeksi.
Ajattelumalli toimii hyvin niin pitkään kuin kaikille on annettavissa jotakin lisää. Esimerkiksi 1960 ja -70 -lukujen Suomessa kyettiin talouskasvusta johtuen tekemään paljon päätöksiä, joissa kaikki voittivat. Nyt elämme kuitenkin aikaa, jossa monesta aiemmasta politiikan epäonnistumisesta ja maailman tasapainon heilahtamisesta johtuen yhä useampi päätös vie jotakin pois joltakin, ellemme muuta merkittävällä tavalla tapaamme ajatella.
Ideologia ei välttämättä ole enää paras kompassi
Tässä uudessa tilanteessa hallituksen ja koko poliittisen päätöksenteon suurin haaste liittyy siihen, että siinä vaiheessa kun ideologia ei auta viemään oikeaan suuntaan, laaja-alainen ideologiset rajat ylittävä ratkaisu voi pelastaa. Mutta sehän ei sovi SDP:lle, keskustalle, kokoomukselle, vihreille, vasemmistoliitolle, KD:lle, Liike Nyt:ille ja perussuomalaisille. Ainoa, jolle se voisi sopia, on RKP, koska sen ainoa lukittu kanta on ruotsinkieli.
Hallitus toisensa jälkeen ajautuu ongelmiin, koska kaikkiin ongelmiin ei löydy poliittisesti toimivaa ratkaisua. Paras ratkaisu vaatii usein muutosta kaikkien poliittisessa asenteessa. Esimerkiksi sote olisi voitu toteuttaa toisin, jos sen rakenteeseen ei olisi liittynyt niin monen puolueen niin vahvaa poliittista tahtotilaa.
Hallitukset tästä eteenpäin tulevat myös epäonnistumaan, mikäli kaikkein vaikeimmissa kysymyksissä pitäydytään oman ideologian vaatimissa päätöksentekomalleissa. Maailma on muuttunut ja tulee edelleen muuttumaan suuntaan, jossa jokainen ideologia joutuu haastetuksi aiempaa rajummin.
Uskon, että ennen kuin politiikassa löydetään uusi tasapaino ja järjestys ideologisen ajattelun, nopean toiminnan ja pitkän aikavälin päätösten välille, tulemme näkemään vielä monta vakavaa kriisiä.
Spontaani kommentti blogiin.
Mielestäni Ruotsissa Per-Albin Hanssonin (1932 – 1946 ) ja Tage Erlanderin ( 1946 – 1969 ) hallitukset, molemmat kylläkin sosiaalidemokraattiisia, toimivat sosiaalidemokraatisten ajatusten mukaan mutta he ( heidän hallituksensa ) eivät toimineet ideologia edellä.
Ko. hallitukset pyrkivät koko vallassaoloaikansa huolehtimaan koko yhteiskunnan ja sen eri kansalaisryhmien eduista.
Vasta Palmen hallitus siirsi ideologiaa etusijalle.
Ed. mainitut Hnasson ja Erlander onnistuivat luomaan Ruotsista kansankodin jossa ihmiset, viiteryhmästä riippumatta, olivat suhteellisen tyytyväisiä.
Palmen hallitukseen tyytymättömien määrä sitävastoin kasvoi niin paljon että Palme joutui lähtemään 1976. Hän palasi sitten 1982 mutta päätyi 1986 salamurhaajan uhriksi. Murhaa ei ole edelleenkään selvitetty. Murhalla ei välttämättä katsota olevan sisäpoliittisia syitä.
Hanssonin hallitukset olivat sekä vähemmistö- että enemmistöhallituksia mutta ne pystyivät toimimaan koska, huolimatta siitä että jokaisessa oli sosiaalidemokraatit enemmistönä, ne eivät toimineet ideologia edellä.
Blogikirjoitukseen viitaten sanoisin että ne toimivat järki edellä.
Hallitus joka toimii ideologia edellä on valinnut sen helpoimman tien. Se ei etsi järkiperäistä kompromissiratkaisua valtion toimintaan vaan ottaa yksinkertaisesti ideologian ohjeekseen. Ideologian jota se sitten sokeasti seuraa. Tämä on myös helpoin tapa ”valita linja”.
Valitettavasti meillä on mm. Rinteen hallitus ja nyt tämä nk. Marinin, eli Rinteen 2-hallitus jotka seuraavat sokeasti ideologiaa.
Tästä sokeasta ideologian seuraamisesta seuraa nähdäkseni aina lopulta katastrofi. Näin on käynyt kaikkialla enkä näe mitään syytä miksi ei meillä kävisi niin. Vain toiminnan muutos voi sen estää.
Ilmoita asiaton viesti
Pohdintaahan tuokin on, mutta ei tuolta pohjalta voi tehdä minkään sortin päätöksiä. Aihe rajautuu siihen, miten ideologia päätöksentekoon vaikuttaa. Siitä tiedosta ei kuitenkaan ole mitään apua, kun pitää ratkaista energian hintakriisiä tai vaikkapa koron noston vaikutusta inflaatioon.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ole apua siitäkään, että myös Marinin hallitus nimenomaan Marinin johdolla turvautuu huonoon lainsäädäntöön:
”HALLITUKSEN loppukaudella saattaa syntyä sutta ja sekundaa. Kun poliittiset paketit esityksistä on tehty ja eri puolueille jyvitetty, sitten mennään vain eteenpäin. Sivuille ei uskalla katsoa, paketteja ei voi korjata, eikä asiantuntijoita ehditä kuunnella, kun lakiesitykset on painettava ennen vaaleja läpi. Näin toimien hallitus suuntaa täyttä vauhtia kohti politiikan uskottavuuskatoa.”
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009159475.html
https://www.verkkouutiset.fi/a/paaministeri-ylella-arvonnousuvero-pitaa-toteuttaa/#524ab0c6
X
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Poliittisilla toimijoilla on toki sikäli rajallinen liikkumavara ideologiansa laajentamisessa, että heidän äänestäjillään on oikeus odottaa heiltä suunnilleen sitä mitä on tilattu.
Ideologioiden rajat ylittävän keskustelun vetureita etsisin siten enemmän muualta, esimerkiksi akateemisesta maailmasta ja mediasta. Helppoa ei tosin ole. Yliopistojen autonomiaa suhteessa hallitukseen on haluttu yliopistouudistuksen myötä vähentää. Mediassa näyttää puolestaan olevan monesti tärkeämpää edistää oikeaa (ideologista) narratiivia kuin rohkaista tutkivaa journalismia mihin vaan aate/valtasuuntakseen kohdistuen, vain totuuden ja reiluuden ehdoilla.
Mutta kyllä, kannatan systeemisen ajattelutavan vahvistamista kaikilla näillä foorumeilla.
Ilmoita asiaton viesti
When “ideology” is naive it causes disaster as no rational pragmatic thinking is attached to it. Green ideology is a good example. You can agree with the desire to move away from fossil fuels towards renewable clean energy but if there is no rational plan and you give up fossil fuels before you have an alternative you will make people freezing I’m the cold and businesses closing or moving and economy collapsing.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko ideologian osalta asian kiteyttää seuraavasti:
Ideologisessa päätöksenteossa päättäjällä on huomattavan vähäinen kyky kompromisseihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ideologian yhtenä ongelmana voidaan tosiaan nähdä, että se johtaa toteuttamaan ”lukittua maailmankuvaa” (Sillanpää yllä). Tällöin sen vastalääkkeeksi näyttäsi sopivan kompromissivalmius (Riikonen yllä) tai laajemmin järkevä pragmatismi (”no rational pragmatic thinking is attached to it [green ideology]”, kuten Wilen yllä).
Ideologiakeskustelulla on kuitenkin myös syvempiä juuria:
Alkuperäisen marxismin mukaan ideologiat kuuluvat yhteiskunnan henkiseen ylärakenteeseen yhdessä esimerkiksi uskontojen kanssa. Myös lähes kaikki filosofiat ovat ideologiaa. Historian kehitys kuitenkin määräytyy yhteiskunnan materiaalisesta alarakenteesta käsin. Kapitalistisessa yhteiskunnassa ideologioiden varsinainen funktio on — marxismin mukaan — tarjota valheellinen oikeutus työväkeä sortaville taloudellisille rakenteille.
Käsittääkseni filosofiat ja uskonnot voivat tosiaan muodostua valtaa valheellisesti oikeuttaviksi ideologioksi. Marxilainen analyysi voi joskus olla oikea. Jos näin ajatellaan kuitenkin ennalta määräten, lukkiutuneesti, marxilaisuudesta itsestään muodostuu valheellinen ideologia.
Ideologioita on aina oltava valmis arvioimaan kriittisesti, olivatpa ne marxilaisia tai muita, kenties suomalaisia puoluekantoja mukailevia ideologioita. Yksi kriittisen ajattelun kriteeri on tässä pragmaattisuus: jos ideologia ei ole sovellettavissa käytäntöön siten, että se tuottaa mitä lupaa, sitä ei voi pitää oikeutettuna.
Vielä pahempi on tilanne, jos ideologia tuottaa käytäntöön sovellettuna ideaalinsa vastakkaisia tuloksia. Esimerkiksi Neuvostoliitto ei poistanut sortoa, vaan juurikin lisäsi sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ideologioita on äärimmäisen vaikea arvioida kriittisesti muuten kuin ideologisen kuplan ulkopuolelta – siksi ideologiat jatkavat kannattajiensa mielissä voittokulkuaan. Varmaan jokaisen mielestä se oma ideologia on se ainoa oikea; muut ovat harhassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täsmälleen samaa mieltä ja hoksannut saman asian, näin se on, kuten kirjoitat:…’Nyt elämme kuitenkin aikaa, jossa monesta aiemmasta politiikan epäonnistumisesta ja maailman tasapainon heilahtamisesta johtuen yhä useampi päätös vie jotakin pois joltakin, ellemme muuta merkittävällä tavalla tapaamme ajatella’.
Sanoisin, että vallankäyttö ja siihen liittyvän päätösten tekeminen kuvaamallasi systemaattisella tavalla tehden on yhtä kuin (jo lähes kokonaan kadonnutta) valtiomiestaitoa.
Politiikka on yhteisten asioiden tekemistä ja yhteisiä päätöksiä – puoluepolitiikka taas arvoihin ja ideologioihin perustuvaa toimintaa ja päätöksiä. Ristiriitaahan siinä väistämättä tulee ellei ole tarkka.
Ilmoita asiaton viesti
Pasilta täyttä asiaa. Toivottavasti joku n. kärkipoliitikkokin kirjoituksen lukisi.
Sote-uudistus esimerkkinä oli mitä parhain. Vai mitä voi sanoa siitä, ettei yksikään sen tavoitteista tule toteutumaan ja kustannuksetkin nousevat miljardeilla? Kaikki ole edes vain poliitikoista kiinni, sillä ihmisillä on taipumus uskonnonomaiseen asennoitumiseen, jolloin realiteetit voidaan unohtaa. Kun on taitavat ihmismassojen käsittelijät, kansa saadaan millaisten hölmöilyjen taakse tahansa (esim. Hitler ja Putin).
Ilmoita asiaton viesti
Suomelle on tarkoituksella laadittu monipuoluejärjestelmä, jossa keskusteluun (parlamentarismi) tuodaan hallitusti eri kansalaispiirien (äänestäjien) asioita käsiteltäväksi. Tämä toimii parhaimmin, kun käsillä on ratkaistavana kansalaisten käytännön elämään liittyviä kysymyksiä. Eduskunnan tulisi päättää kansalaisia koskevia asioita niin, että kaikkien puolueiden näkemykset huomioidaan ja tehdään päätös, joka hyödyttää maata ja kansalaisia, mutta ei ole (liikaa) minkään kansalaisryhmän vastainenkaan. Siksi hallintojärjestelmään on leivottu tarkoituksella monia hidastavia töyssyjä, jotta päätöksiä ei alettaisi suoltaa liian nopealla tempolla ja ilman harkintaa.
Jokaisella puolueella Suomessa on julkinen puolueohjelma, jota puolueen johdon tulee noudattaa politiikassa.
Siksi laillinen poliittinen toiminta Suomessa ei pidä olla kovin ”ideologista”, vaan käytännön asioiden ratkaisemista. Puolueohjelma on jokaisen kansalaisen nähtävillä ja siten äänestäjä voi tarkistaa oman kantansa ennen äänestystä.
Ilmoita asiaton viesti
On lukuisia muitakin käytössä olevia menetelmiä.
4. Kansalaisten eli äänestäjien mielipiteen huomioon ottava päätöksenteko.
Nato-option pikaiset hautajaiset ja liittymispaperin allekirjoittaminen ja jättäminen
5. Lähipiirin ja omaisten etujen valvonta päätöksenteon kriteerinä.
Kimmo Tiilikaisen nimitys GTK:n toimitusjohtajaksi, Jari Lepän 1 500m pituisen metsätien asfaltointi, Chempolis Oy ja Fortum (Sipilä).
Tämä on erittäin suosittu menetelmä.
6. Sokea kana löytää jyvän-menetelmä. Uudenmaan sulkeminen koronan ensimmäisessä aallossa. Tukahdutti koronan Suomesta kokonaan, mikäli sdp:tä on uskominen.
7. Sinne-tänne menetelmä: Saarikko valmisteli pitkään Exit-veroa. Tämä vero on käytössä mm. Espanjassa, Hollannissa, Itävallassa, Norjassa, Puolassa, Tanskassa, Ranskassa ja USA:ssa. Suomeen se ei sovi lainkaan. (Tämä on nyt tullut tarkkaan ja rauhallisesti tutkituksi, kuten sanonta kuuluu). Orpo on luvannut poistaa lain, jos pääsee hallitusvastuuseen. Saarikko näki valon, eli hallituspaikan seuraavalla hallituskaudella ja on perumassa oman ideansa.
Ilmoita asiaton viesti
Pahin ideologian miina kätkeytyy ilmastopolitiikkaan. Tästä osoituksena on Ilmastopaneelin jäsenen Kotiahon suoranainen kiihtyminen TV yhden ajankohtaisohjelmassa, kun hänen vaatimuksensa mielettömistä metsien suojeluista saivat pätevää ja asiantuntevaa kritiikkiä.
Suomalainen metsätalous on jo lähtökohtaisesti maailman parasta ilmastonsuojelua. Metsät sitovat hiiltä ja vapauttavat elämälle välttämätöntä happea monia aerosoleja elämän parhaaksi.
Viljellyt pellot ja kasvatusmetsät ovat kaikkein parasta ja luonnollisinta toimintaa.
Kun kommunismi ei menestynyt, sen kannattajat siirtyivät vihreiden ideologian ajajiksi. Tavoitteena on tuhota suomalainen metsä- ja maatalous sekä sitä kautta koko kansantalous, jotta voitaisiin siirtyä utopioiden maailmaan. Onneksi kaikki vihreätkään eivät niele mahdottominta ilmastopoliittista ideologiaa, millä ideologialla ei ainakaan tervettä ilmastopolitiikkaa edistetä tippaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus Pasilta, taas.
Mielestäni Maslowin tarvehierarkia on myös oiva työkalu selittämään päätöksentekoa. Kyllä politiikko päätöstä harkitessaan miettii myös sitä miten se vaikuttaa uudelleenvalintaan seuraavissa vaaleissa.
Itselläni on yrittäjätausta. Pitkän työrupeaman aikana havaitsin, että parempi on tehdä huonompi tai likimäärin oikea päätös kuin ettei tee päätöstä ollenkaan. Em. koskee erityisesti operatiivisia päätöksiä. Väärien strategististen päätösten teko on vaarallisempaa. Onneksi niiden tekoon on yleensä enemmän aikaa ja muiden ihmisten vuorovaikutusta jopa ennakoidusti.
Ilmoita asiaton viesti
Kunpa voisimme joku päivä sanoa että vapaus on omakielisen suomalaisen, eurooppalaisen ja länsimaisen identiteettimme perusarvo, jota emme vain voi unohtaa, vaan joka on tehtävämme ja velvollisuutemme juhlia joka päivä.
Italian pääministeri Giorgia Meloni: ”Suuri italialainen liberaalifilosofi, Benedetto Croce, jonka kuoleman 70-vuotismuistoa vietetään muutaman päivän kuluttua ja joka omisti elämänsä rakkaudelle ja vapauden tutkimiselle, sanoi: ”On niitä, jotka kyseenalaistavat ihanteen vapauden tulevaisuudesta, me vastaamme, että sillä on enemmän kuin tulevaisuus, sillä on ikuisuus, hänen ikuisuutensa.”
Ilmoita asiaton viesti