Hallitus asettaa kasvun rajat

Hallitukselle tuli torstaina yllätyksenä, että valtion viranomainen teki ikävän päätöksen hallituksen ohjeistuksen pohjalta. Pääministeri kertoi, että maata avataan ja samaan aikaan avi kertoi, että pääkaupunkiseudulla suljetaan.

Eräs Kelan johtaja valisti minua jo yli vuosikymmen sitten, että poliittisessa päätöksenteossa on heidän kannaltaan kaksi merkittävää vaihetta. Päätös ja sen soveltaminen hallinnonalan muihin lakeihin ja sääntöihin. Siitä syystä esimerkiksi Kelaa koskeva lainsäädäntö tulisi aina saada valmiiksi vähintään vuosi ennen soveltamista. Muuten tositilanteessa tulee ristiiitaisuuksia, jotka ovat vastoin ihmisten muita oikeuksia.

Työvoimapula luotiin tuhoamalla ammattikoulutusta

Edellisen hallituksen aikana Suomessa toteutettiin mm. ammattikoulutuksen uudistus. Nyt kun Suomi kasvaa, monessa paikassa mietitään, miksi meillä on samaan aikaan työvoimapula ja työttömyyttä.

Yksi syy on ammattikoulutukseen tehty uudistus. Kun keskustelen pk teollisuuden kanssa, sieltä nousee säännöllisesti esiin kaksi ongelmaa. Ensimmäinen on se, että nuoret eivät enää halua ammattikoulutukseen, varsinkaan teollisuusaloilla. Toisekseen, ammattikoulutuksen taso on monin paikoin heikentynyt. Käden taitoja vaativissa ammateissa on liikaa etäopetusta, tai sitten luotetaan yritysten kykyyn kouluttaa työpaikalla.

Mutta siihen liittyy seuraava ongelma. Koska yritykset ovat tehokkuuden nimissä miettineet kaikki prosessit mahdollisimman sujuviksi, siellä ei yleensä ole ylimääräisiä ammattilaisia opettamaan työharjoittelussa olevia ammattikoululaisia. Lisäksi pelätään, että kuumentuneessa tilanteessa oppisopimuksella koulutettu nuori lähtee heti koulutuksen saatuaan hakemaan parempaa palkkaa muualta, koska tilanne on kuuma ja palkkaa tai muita etuja voi hyvin todennäköisesti hieman hilata ylöspäin.

Politiikka voi tehdä eniten suomalaisten yritysten kasvun eteen:

  1. Panostamalla tutkimukseen, koska tutkimuksen kautta saamme vastauksia siihen, mihin asioihin kannattaa panostaa ja miten.
  2. Varmistamalla, että kaikilla koulutuksen tasoilla tarjotaan laadukasta koulutusta. Esimerkiksi rakennusalalla, monissa tehtävissä pätevimmät tekijät eivät ole enää suomalaisia.
  3. Ohjaamalla siihen, että julkinen sektori kehittää hankintojaan tukemaan uusien asioiden käyttöönottoa. Nykyisin on edelleen valitettavan usein niin, että yritys saa enemmän pisteitä pitkästä historiasta kuin heidän palvelunsa uudistuksia tukevista ominaisuuksista.
  4. Uudstamalla lainsäädäntöä ja ohjeistusta siihen, että uusien asioiden kokeiluille annetaan enemmän tilaa yhteiskunnan kaikissa osissa.

Hallitus asettaa kasvun rajat, kun se tekee lainsäädäntöä tai määrittää budjettia, joka loukkaa yhtäkin edellä mainittua asiaa. Usein politiikassa ollaan sokeita, kuten ammattikoulutuksen uudistuksessa, eikä ymmärretä, kuinka miljoonan säästö toisaalla voi vähentää kymmenen miljoonaa tuloja toisaalla.

En lähde haukkumaan vain nykyistä hallitusta, vaan koko poliittisen järjestelmän jämähtämistä puolustusasemiin. Jokaisella puolueella on luonnollisesti omat puolustettavat asiansa, mutta valitettavasti on niin, että lypsämällä se viimeinen miljoona, saatetaan tehdä juuri se ratkaiseva virhe, joka vie pohjan kymmenen miljoonan tuloilta valtiolle, kun sitä ryhdytään käytännössä soveltamaan.

Hallituksen vastuulla (koska se on enemmistöhallitus) on tehdä päätöksiä, jotka eivät ole niin ristiriitaisia, että niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Kansalaisena minua ei huolestuta se, kuinka viisaita yksilöitä meillä on hallituksessa, vaan se, että koko poliittinen järjestelmämme lähtee ajatuksesta, että jonkin asian säilyttämisen puolesta käytävä keskustelu on aina yhtä arvokasta kuin uudistamisen puolesta käytävä keskustelu.

Väitän, että elinkeinoelämää koskevissa päätöksissä, erityisesti nyt kun ilmastonmuutoksen torjuntaan halutaan panostaa huikeasti enemmän, tuo ajattelu on erittäin haitallista. Lähes rikollista.

+8
PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu