Hitaus syntyy väärästä kiirehtimisestä

Suurin osa nopeita muutoksia vaativista ihmisistä ei oikeasti tiedä kovinkaan paljon ison ja rakenteisiin vaikuttavan muutoksen dynamiikasta. Siitä syystä johtuen, he kiirehtivät asioita väärillä tavoilla ja itse asiassa saavat lopulta kehityksen paremminkin hidastumaan kuin kiihtymään.

Konsultoinnin piirissä tiedetään, että muutoksen ehkä kaikkein tärkein sääntö on se, että kaikki ihmiset, tai ainakin melkein kaikki pitää saada mukaan muutokseen. Yksikin reippaasti vastustava voi saada sellaisen kähinän aikaiseksi, että muut alkavat aluksi epäillä ja myöhemmin jarruttaa muutosta.

Ilmastohätätila, työmarkkinoiden muutos ja moni muu asia etenisivät paremmin, jos radikaalit ja maltilliset, malttamattomat ja kärsivälliset yhdistäisivät voimansa. Nyt äänivaltaa käyttävät liian usein malttamattomat, jotka haluavat nopeammin valmista kuin mahdollista ja saavat lopulta sitä hitaammin kuin voisi fiksusti toimien saada.

On järjetöntä sanoa, että muutos on mahdollista vain hyväksymällä niukkuuden lisääntyminen

Kaikkein järjettömin ajattelu liittyy ainakin Suomessa käytävään keskusteluun ilmastonmuutoksesta. Kotimainen ilmanstonmuutosta ykkösagendallaan ajava kärki toistaa päivittäin samaa sanomaa: ”Jos me kaikki emme ole valmiita tinkimään omastamme, maapallo tuhoutuu.”

Ilmastonmuutos on joillekin valtava mahdollisuus. Se on mahdollisuus tehdä suuria rahasummia ja saada työtä jostakin, joka tekee myös hyvää ympäristölle. Ilmastonmuutos on suomalaisille järkyttävän suuri mahdollisuus tulla entistä rikkaammaksi kansakunnaksi.

Suomalaiset eivät kuitenkaan rikastu sillä, että me moralisoimme omia ja muita valinnoistaan, vaan sillä, että luomme ihmisille vaihtoehtoja, jotka ovat yhtä hyviä tai parempia kuin nykyiset. Ilmastonmuutosta ei ajeta läpi myymällä ikävämpää ja karumpaa, vaan mukavampaa ja hienompaa. Ei myymällä dystopiaa, vaan sitä vaihtoehtoa, joka syntyy tekemällä asiat oikein.

Vastuullisuus on vuosien saatossa puettu muodissakin hieman nukkavieruun tyyliin. Se houkuttelee vain harvoja.

Jos ja kun Suomessa halutaan muutoksia, niitä pitää myydä hyvinä asioina ja niille pitää löytää hyvät argumentit

En ole tavannut sähköautoilijaa, joka ei esittelisi autonsa kiihtyvyyttä. Sähköauto lähtee valoista nopeammin kuin polttomoottoriauto ja se saa jokaisen sähköauton omistajan kokemaan hetkellisen erektion.

Samanlainen tunne pitää synnyttää moniin muihin asioihin. On oltava hienoa ja elämyksiä luovaa toimia oikein. On luotava mielikuvia onnesta ja todellisia onnen hetkiä. Synkistelijöitä tämä harmittaa, mutta niin saakin harmittaa. Ihminen on itsekäs hedonisti, joka elää itselleen. Se itsekkyys, näyttämisen halu, arvostuksen kerjääminen ja parempana ihmisenä olemisen tarve pitää paketoida kaupallisesti niin, että ne jotka haluavat olla muita parempia, maksavat siitä myös enemmän, nauttivat siitä ja auttavat sitä kautta koko maailmaa saamaan lisää rahaa hyvän tekemiseen.

 

 

PasiSillanp

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Valmistelen parhaillaan kirjaa strategisesta ajatelusta. Käsittelen blogissani sekä teknologian kehittymisen että arvojen muutoksen vaikutuksia yhteiskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu