Hukkuva ei huuda

Eniten omista oikeuksistaan taistelevat ne, joilla asiat ovat vielä hyvin. Heikoimmista ei lähde enää ääntä. He ovat alistuneet kohtaloonsa.

Keskiluokan vihaa pelätään, koska heillä on voimia ja valtaa vaikuttaa asioihin. Keskiluokan suuttumus johtaa aktivismiin, toisin kuin rikkaiden tai köyhien. Rikkaat siirtävät varojaan muualle turvaan ja köyhät menevät ruokajonoon. Tai vetämään kännit Kelan eteen.

Edellinen lause ei ole kirjoittajan luovaa tarinankerrontaa, vaan totuus Kampin Kelan edustan tapahtumista useampana päivänä. Siinä ollaan avoimesti kuilun partaalla ja samaan aikaan apua yritetään antaa ikkunan takana.

Vanhan totuuden mukaan, useimmissa tapauksissa hukkuva ei huuda itselleen apua, kuten elokuvissa, vaan hän vajoaa pinnan alle äänettömästi, eikä siellä voi enää huutaa.

Monelle voi ehkä olla vaikea ymmärtää, että elämänsä hallinnan menettänyt käyttäytyy helposti kuin hukkuva. Hänestä tulee näkymätön, eikä hän kykene enää pyytämään apua. Ei välttämättä edes sitä apua, jota hänelle olisi saatavilla.

Monia keskiluokkaisia ihmisiä suututtaa, että meillä hyysätään laiskoja ja annetaan ”liian hyvät edellytykset elää laiskaa elämää”. Ajatellaan, että ihmiset ovat tahallaan irti ”normaalista” elämästä ja käyttävät väärin sosiaaliturvaa.

Keskiluokkainen ihminen pelkää eniten sitä, että jonakin päivänä hän ei ole enää keskiluokassa. Siksi hän halveksii ihmisiä, jotka eivät kuulu siihen ja siksi hän ihannoi rikastumista, koska voi siirtää sen putoamisen ainakin ajatuksissaan entistä kauemmas. Keskiluokkainen on kuin orava, joka varastoi talveksi, eikä keväällä edes muista, mihin on varastoinut.

Vaikka keskiluokkainen ihminen on puhuvinaan kauniisti kaikkien ihmisten kunnioittamisesta, hän kunnioittaa heikompia tasan sen verran, että fyysisesti sairas tai hyvin iäkäs saa armon.

Henkisesti rutistunut työikäinen on keskiluokkaisen silmissä avuton. Ellei hän sitten ole sellainen, jolla on työterveyden kautta saatu diagnoosi. Työttömällä tai yhteiskunnan kaikkien verkkojen ulkopuolella olevalla ei tunnetusti ole työterveyttä. Usein ei edes terveyttä tehdä työtä, vaikka ovatkin periaatteessa terveitä.

Heidät on alistettu siihen asemaan, missä ovat. Ja siihen on sosiaaliturvan rakenteilla oma merkityksensä. Ei sillä, että heille maksetaan liikaa, vaan sillä, että sosiaaliturvan on nykyisellään tarkoitus pitää ihminen vain hengissä.

Sama koskee osaa terveydenhoidosta. Riittää kun ihmiset pidetään hengissä. Kuntouttaminen on jo liian suuri vaatimus yhteiskunnalle.

Kun sosiaaliturvaan ollaan tekemässä muutoksia, niitä tehdään siksi, että keskiluokkaisen ei tarvitse pelätä niin paljon putoamistaan keskiluokasta.

Se tehdään siksi, koska keskiluokkainen huutaa itseensä kohdistuvaa vääryyttä niin kovaa, että kuulo menee päättäjältäkin.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu