Ideologiat ja utopiat tekevät poliittisesta kehittämisestä kompastelevaa
Kuinka moni muistaa vielä sen, kun Mänttä-Vilppulaan puuhattiin Lakeside Airpark lentokenttäkylää? Paikalliset kuntapoliitikot olivat asiasta niin vakuuttuneita, että hanke kaatui vasta Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa vuonna 2020.
Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan sekä hankkeen yleinen realistisuus että rahoitus oli selvitetty puutteellisesti. Kaupunki oli tehnyt kotiläksynsä huonosti ja olisi pahimmassa tapauksessa sitoutunut merkittävien taloudellisten riskien kantajaksi.
Länsimetron jatkaminen Kivenlahteen oli Espoon päättäjille vaikea asia päätettäväksi vuonna 2008. Niinpä päätöksen läpimenon varmistamiseksi hankkeesta haettiin säästöjä. Tuolloin elettiin uskossa, että metron automatisointi mahdollistaa tiheämmät vuorovälit ja sitä kautta lyhyemmät metrojunat ja -laiturit. Automaation toteuttaminen kariutui kesken suunnitteluvaiheen, mutta Espoo pysyi päätöksessään. Uudet laiturit ovat nyt sen verran lyhyempiä kuin aiemmat, että koko metron matkalla ajetaan lyhyemmillä junilla kuin muuten olisi mahdollista ja metron itäpuoli kärsii. Rakentamisessa saavutettu säästö oli noin 50 miljoonaa, kun koko projektin kustannus oli 2,3 miljardia.
Tällä viikolla julkistettu tieto Inkooseen rakennettavasta vihreän teräksen tuotantolaitoksesta sai aikaan jakautuneen keskustelun. Erityisesti hallituspuolueita ja ns. vihreää siirtymää kannattavat suorastaan innostuivat hankkeesta ja kertoivat sen todistavan, että Suomessa on asiat tehty oikein. Kriittisemmät äänet kiinnittivät huomiota erityisesti hankkeen aikatauluun. Kun yhtiöllä ei ole vielä rahoitusta, eikä aiempaa osaamista teräksen tuotannosta ja koska esimerkiksi vihreän vedyn tuottaminen kilpailukykyisellä hinnalla on useimpien arvioiden mukaan kannattavaa vasta 2030 luvun taitteessa, lupaus tuotannon aloittamisesta 2026 lopussa tuntuu vähintäänkin kunnianhimoiselta.
Tänään Helsingin Sanomat (HS) kertoo, että hanketta puuhaavan Blastr Green Steel -yhtiön kumppanina on amerikkalainen Cargill, jonka kansainvälinen ympäristöjärjestö Mighty Earth on HS:n mukaan nimennyt maailman pahimmaksi yhtiöksi. Pääasiallisena syynä se, että yhtiö on osallisena lukuisaan määrään vastuullisuusskandaaleja, jotka olisi voitu välttää puhtaasti paremmalla johtamisella.
Kun vielä muistaa vaikkapa poliittisen Guggenheim -lobbauksen ja tällä viikolla esiin tulleen Turun tunnin radan puuhaamisen (josta todettiin, että sitä tunnin matka-aikaa ei voida saavuttaa) ja monta muuta esimerkkiä, ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin siihen, että politiikassa innostutaan välillä liian helposti ja senkin jälkeen tuhotaan hyviä suunnitelmia säästämällä aivan väärässä paikassa.
Politiikka on kehittämisen dynamo ja jarru
Politiikka on usein vähän kuin Alko oli entisaikaan. Se pyrki samaan aikaan myymään alkoholia ja rajoittamaan sen ostamista. Poliittiseen päätöksentekoon perustuva kehittäminen on usein samanlaista. Halutaan uutta, mutta ei sitten haluta sitä kunnolla.
Ideologiat ja poliittiset intohimot haittaavat järkevää kehittämistä. Vaikka on esimerkiksi kiistatonta, että on viisasta siirtyä vähemmän energiaa ja ympäristöä kuluttaviin ratkaisuihin, ei ole suinkaan kiistatonta, mikä on paras tapa varmistaa siirtymän sujuvuus ja se antaa tilaa politikoinnille. Toiset haluavat jatkaa vanhaa pidempään kuin on tarpeen ja toiset taas mennä eteenpäin nopeammin kuin on yhteiskunnan häiriöttömän toiminnan kannalta viisasta.
Joskus liika nopeus syö edut, joskus se nopeus on välttämätöntä.
Suomesta puuttuu visionääristä johtamista niin kunnista kuin valtion tasolla. Poliittiset päätökset keskittyvät lyhyen ajan voittoihin silloinkin, kun päätetään pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavista asioista. Halutaan nopeasti näkyvää, koska päätöksen aikaikkuna on helposti vain vaalikauden mittainen. Tästä syystä esimerkiksi soten luominen vei niin kauan ja se puristettiin siitä huolimatta monin tavoin valuvikaisena valmiiksi. Hallitukset ehtivät vaihtua ja puolueiden intressit siinä sivussa kun päätöstä valmisteltiin. Se, mikä näytti olevan lähellä jo 2011 ja muutaman kerran sen jälkeenkin, saatiin lopulta päätettyä kymmenen vuotta myöhemmin. Ja osittain sen seurauksena meillä on nyt pitkä lista ongelmia, jotka kaatuvat päälle.
Poliittinen päätöksenteko pitää läpivalaista ja tuoda sinne uutta järkeä. Tämä nykyinen näyttää äänestäjästä ihan rehellisesti sanottuna säännölliseltä pelleilyltä. Se ei saisi siltä näyttää, koska politiikkaa tekemässä on kuitenkin paljon fiksuja ihmisiä.
”Se ei saisi siltä näyttää, koska politiikkaa tekemässä on kuitenkin paljon fiksuja ihmisiä.”
Tämä oli tärkeä täsmennys. Politiikassa on mukana paljon fiksuja ihmisiä, mutta kaikkia poliitikkoja ei kuitenkaan ole siunattu liialla järjen valolla.
Oxenstiernan sanat: “Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan” ovat konkretisoituneet valtakunnan ja kunnallistason politiikassa moneen otteeseen.
Politiikkaan kaipaisi Star Trek sarjoista tutun Vulcanus-planeetan tyyppistä politiikkaa. Asiat päätettäisiin puhtaasti logiikalla ja järjellä ja jätettäisiin ideologiat ja tunteet enempi taka-alalle.
Maailma ei ole olemassa sitä varten, että kaikilla olisi kivaa, vai väittääkö joku seepran nauttivan, kun se joutuu hyeenan kitaan?
Mehän voisimme hyvesignaloida ja toimittaa Afrikan pedoille niin paljon lihaa, ettei niiden tarvitse tappaa syödäkseen, eikös vain?
Ilmoita asiaton viesti
Jos asiat päätettäisiin logiikalla ja järjellä, olisiko silloin enää politiikkalle tilaa?
Päätetyn toteuttamisessa on sitten hyvä käyttää logiikkaa ja järkeä apuna.
Otetaanpa nyt vaikkapa ympäristöpolitiikka. Jos riittävän terävä päätös tehtäisiin, olisi luonnollista eliminoida maailmasta seitsemän miljardia ihmistä pois kuljeksimasta ympäristörasitteena.
– Pentti Linkola oli esimerkki loogisesta ja järjellisestä suhtautumisesta ympäristöpolitiikassa. Useimmat hänen, sinänsä hienoja esseitään, lukeneista lienevät kuitenkin tyytyväisiä siihen että hän ei ollut päätöksiä tekemässä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus.
Minusta tosin vaikkapa Vihreillä on hyvinkin selkeä visio – vaikkakin se on sivustakatsojan silmin ihan älytön.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Blogisti: ”…ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin siihen, että politiikassa innostutaan välillä liian helposti ja senkin jälkeen tuhotaan hyviä suunnitelmia säästämällä aivan väärässä paikassa.”
Nähdäkseni tällaisten tilanteiden tulkinta on usein vaativaa siksi, että päätöksiä ovat tekemässä sekä naiivit innostujat että paatuneet poliittiset laskelmoijat. Ulkopuolisen on sitten vaikea ottaa selvää, kummasta on jossakin päätöksentekotilanteessa pääosin kyse.
Sitten ovat vielä ne, jotka yrittävät olla innostujia ja laskelmoijia yhtä aikaa. Tartutaan lähes mihin vaan trendikkääseen ideologiaan siinä toivossa, että pelastuisi sekä maailma että puolueen kannatus seuraavissa vaaleissa. Vähimmäistavoitteena on päästä moittimaan vastapuolta.
Parempi johtajuus voi auttaa paljon. Tärkeää on samalla jatkuva tutkimus siitä, millä perusteilla ja miltä osin jokin visio perustuu tutkimukseen ja kestäviin eettisiin kriteereihin eikä utopistisiin ideologioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Yritysjohtajat ihan työnsä puolesta ottavat huomioon seuraukset pidemmällä aikavälillä.Miksi Texasin kuvernööri on raivoissaan Blackrockille ?
Ilmoita asiaton viesti
Wille Rydman on sujahtanut PS:n, Petteri Orpo Turun Pyhän Inkvisition, Jussi Halla-Aho ja Arto Luukkanen (Marcello Mastroianni – kaulahuivi) Helsingin Inkivisition siipien suojiin.
Sekä läntisessä että itäisessä totalitarismissa helposti sujahtivat korkeasti koulutettujen seireenilauluihin.
Jokainen on filosofi, joskaan jokaiselle ei ole filosofin virkaa, sanovat EU-Italiassa päin.
Ilmoita asiaton viesti
Italian pääministeri Giorgia Melonin on tykästynyt ennen fasismia ja kommunismia kirjoittaneen Benedetto Crocen ajatuksiin. Italian veljet -puolue nousi edellisten vaalien 5%:sta lähes 25%:iin.
On niitä, jotka kyseenalaistavat ihanteen vapauden tulevaisuudesta, me vastaamme, että sillä on enemmän kuin tulevaisuus, sillä on ikuisuus, hänen ikuisuutensa. -Benedetto Croce
Ilmoita asiaton viesti
Venäjästä lohjennut Suomi hajoaa mukana (Rahaton – rahat on. Siksi Hanken, ruki verkh! Arvot on – arvoton. Muistiton – Muisti on), tai jää epävaltioksi, jossa isien hyvät teot palkitaan ja pahat kostetaan neljänteen polveen.
Ilmoita asiaton viesti