Ihmisiä ei johdeta järjellä

Älykkäillä ihmisillä on turhan usein luulo, että päätösten läpimenoon tarvitaan vain enemmän järkeä.

Suomalaisten verraten korkea koulutustaso saa meidät usein valheellisesti luulemaan, että päätöksenteko on rationaalista punnitsemista tosiasioiden välillä. Käytännössä elämä menee kuitenkin niin, että vaikka asia olisi todistettavissa todeksi, tunteemme voi sanoa ei.

Jostakin käsittämättömästä syystä politiikassa ja bisneksessä silti inttämällä intetään, että jokin asia on järkevää ja siksi se pitää tehdä. Eikä mitään silti tapahdu.

Maailma pysähtyi, kun järkevien ihmisten piti lähteä ratkaisemaan ongelmia

Greta Thunberg tuli kuuluisaksi sillä, että hän teki älyttömältä tuntuvan tempauksen ja ryhtyi istumaan portailla perjantaisin kapinoidakseen liian hitaita ilmastotoimia vastaan. Ihmisiä toki kiinnosti hänen viestinsä, mutta vielä enemmän kiinnosti hänen asenteensa. Hänen ehdottomuutensa ja poikkeava tapa tuoda sitä esiin. Tällä viikolla Thunberg toi esiin turhautumisensa; Ilmastotoimissa on hukattu kaksi vuotta tekemättä mitään.

Kaksi vuotta maailman valtiot ja yritykset ovat hakeneet ratkaisuja ilmastotoimiin. Yrityksille kyse on useinkin opportunismista, joka voidaan verhota hyvän kaapuun. Kun teemme ympäristöä parantavia ratkaisuja, maailma kiittää, meidän liikevaihtomme kasvaa ja rahapussimme pullistuu. Valtioille taas on kyse siitä, että elinolosuhteet pysyvät siedettävinä ja muuttoliike maailmalla saataisiin pysymään hallinnassa, ettei tulisi sotia.

Noissa asioisssa on oma järjellä perusteltava puolensa, mutta lopullisen askeleen ihmiset tekevät kuitenkin tunteella. Asiaa on moneen kertaan tutkittu. Siinä vaiheessa kun kuluttaja tai yrityspäättäjä sanoo sen viimeisen ”tahdon”, ei enää ole kyse järjestä, vaan tunteesta. Siihen viimeiseen vaiheeseen ei päästä ilman riittävää järkeä. Asiat eivät etene riittävän pitkälle, ellei niissä ole jotakin. Suurissakin asioissa kyse on kuitenkin lopulta tunteesta. Tuntuuko päätös hyvältä, sillä koviinkin faktoihin liittyvissä päätöksissä on aina epävarmuuksia, joita ei kyetä ennalta tunnistamaan.

Yhtäkään kauppaa tai poliittista päätöstä ei hävitä huonoilla faktoilla

En ole juuri koskaan hävinnyt kauppaa siihen, että faktat ovat olleet pielessä. Mutta olen monta kertaa hävinnyt kaupan, tai asiakas ei ole tehnyt hankintaa edes kilpailijalta siitä syystä, että asiakkaalla on vain tunne, että se ei ole hyvä päätös. Se tunne ei useinkaan perustu järkeen. Se vain on. Ja se on niin yleistä, että me kaikki, minä mukaan lukien, syyllistymme siihen säännöllisesti.

Suomessa ja maailmalla pitää panostaa vielä enemmän tunteisiin vetoavaan viestintään, jos asioita halutaan saada maaliin. Tunnetta pelätään, koska se saa meidät tekemään epärationaalisia päätöksiä. Samalla tavalla kun tunne saa meidät tekemään epärationaalisia päätöksiä, se saa meidät tekemään myös rationaalisia päätöksiä.

Haluan nähdä sen, kun hyvät osaavat käyttää tunnetta oikein. Nykypäivän Suomessa tunteen käyttöä perusteluina pidetään vähän sivistymättömänä. Paljon sivistyneempänä pidetään vaikkapa sitä, että riidellään onko fasismia vastustava ihminen antifasisti vai ei. Tai onko feminismiä vastustava myös tasa-arvoa vastustava. Tai sitten väännetään kättä siitä, onko joku tietty työllistämistoimi oikea tai väärä. Lopulta kyse on kuitenkin ensisijaisesti siitä, että päästään asiassa edes jollakin tavalla eteenpäin.

Ihmiset sytyttävät leirinuotioita tarkoittamalla hyvää, mutta levittävät ne liiallisen järkeilyn vuoksi metsäpaloiksi, koska eivät ymmärrä riittävästi vastaanottajan tunteiden ohjaamista. Haluan nähdä sen, kun älykkäät ihmiset ovat myös taitavia tunteiden ohjaajia. Vasta kun meillä on riittävästi niitä, jotka sekä tietävät, että osaavat käyttää tunteita päätöksenteon ohjaamiseen, meillä alkaa tapahtua asioita vauhdikkaammin.

 

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu