Ikävä esimerkki siitä että soten ongelma on asiakaslähtöisyyden puute
Edessä ovat vaalit, joissa päätetään siitä, ketkä rakentavat tulevien hyvinvointialueiden uudet palvelut. Paljon kuulee lupauksia siitä, mitä kaikkea hyvää on tulossa. Pääministerikin lupaili torstain vaalitentissä, että ainakin SDP:n näkökulmasta hyvää halutaan tuoda esimerkiksi vanhusten hoitoon. Tuodaan tukea kotipalveluihin ja jopa omaishoitajille.
Kovin paljon uskotaan siihen, että uudet rakenteet ratkaisevat merkittävässä määrin soten ongelmia. Luvataan, että palveluja saadaan helpommin, niitä on enemmän ja niitä hoidetaan tehokkaammin. Kaiken sen lisäksi palkkakustannukset nousevat väistämättä. Matemaattisesti edessä on iso ongelma, josta pääseminen on vaikeaa.
Itse en usko, että sotekustannnuksia saadaan hallintaan ilman, että alan prosesseja mietitään perusteellisesti aivan uudesta lähtökulmasta ja johtamista uudistetaan siinä ohessa. Toki suomalaisten kannalta olisi hyvä, jos olen väärässä.
Sotepalvelut luovat itse lisää töitä itselleen
Yksi sotepalveluiden kompastuskivi on palveluiden ajattelemisessa lääkäri- ja hoitajalähtöisesti. Ajatellaan, mikä on paras tapa tehdä palveluita heidän kannaltaan. Se valitettavasti johtaa usein tilanteisiin, joissa palvelu muuttuu asiakkaan kannalta sellaiseksi, että sotepalveluihin kohdistuu niin sanottua häiriökysyntää. Häiriökysyntä tarkoittaa sitä, että palvelun tarjoaja tekee virheitä, jonka johdosta asiakas joutuu käyttämään palveluita entistä enemmän.
Hyvä esimerkki terveydenhuollon häiriökysynnästä on seuraava, minuun yhteyttä ottaneen osatyökykyisen henkilön kuvaama todellinen tilanne, jossa hän tarvitsee todistuksen työnhakua varten. Osatyökykyinen tarvitsee tämän todistuksen, jotta työnantajan saamat tuet ja vakuutusturva voidaan hoitaa työnantajaa hyödyntäen. Seuraava teksti on suoraan hänen kertomastaan editoitu:
”Laitoin Maisan (Apotin kuluttajakäyttöliittymä) kautta viestin 5.1.. Sen kuittasi vastaanotetuksi yksi terveydenhoitaja. Soitin perään varmuudeksi, kun mitään ei kuulunut sen jälkeen. Toinen terveydenhoitaja soitti takaisin 7.1. Tuli ilmi, että ensimmäinen terveydenhoitaja oli tehnyt digikonsultaation lääkärille. Lääkäri kuittasi sen 12.1. illalla. Lääkäri sanoi samalla minulle, että pitää varata aika erikseen.
Laitoin viestin 12.1. illalla Maisan kautta, että varaisin sitten sen ajan. Soitan 13.1. varmuudeksi perään ja takaisinsoitton tekee sairaanhoitaja, jonka kanssa keskustellaan ja annan palautetta siitä, mitä on tapahtunut. Sitten soittaakin terveydenhoitaja numero kaksi. Terveydenhoitaja yksi oli sillä aikaa hoitanut asian Maisassa. Kun jälleen laitoin viestiä Maisan kautta, niin terveydenhoitaja kolme vastaa siihen ja toteaa että sinulle onkin varattu aika. Terveydenhoitaja kolme toivoo vielä, että se ei mene päällekkäin HUS erikoissairaanhoidon hoitojen kanssa, vaikka hän näkee hoitoaikani järjestelmän kautta. Mutta hän mielummin vaan toivoo, sen sijaan että tarkistaisi ajat.
Terveydenhoitaja kaksi kertoi myös että voin antaa palautetta Helsingin kaupungin kotisivuilla olevan palautelomakkeen kautta. Laitoin suoraan työllisyydenhoidon yksikön päällikkölle sähköpostia, johon en ole vielä saanut vastausta.”
Varmasti me voimme todeta, että jos asiakkaalla olisi voinut olla malttia odottaa, niin jotakin turhaa olisi jäänyt tekemättä. Mutta kun samalla henkilöllä on tuore kokemus työvoimapalveluista, jossa hän on joulukuun 3. päivä lähettänyt viestin omalle kontaktihenkilölleen ja saanut vasta myöhemmin kuulla, että henkilö on pidempään poissa ja hän sai lopulta asian hoidetuksi 28.12. Tämänkin aikaansaamiseksi, hänen oli itse pitänyt olla aloitteellinen.
Ihmiset eivät niinkään ole pettyneitä siihen, millaista palvelua he saavat, kun vihdoinkin saavat palvelua. Enemmän he ovat pettyneitä siihen, että palvelun saaminen on kafkamaista ja välillä sattumaakin vaativaa toimintaa. Koskaan ei voi tietää, menikö viesti perille ja mitä sille sitten tapahtuu ja koska.
Sotepalveluiden yksi kompastuskivi on asiakaslähtöisyyden puute. Jos ne rakennettaisiin niin, että aina ajateltaisiin, mikä on asiakkaan kannalta paras lopputulos, monia sote palveluita kuormitettaisiin paljon vähemmän. Ei tulisi kymmentä soittoa samasta asiasta, eikä hoitajia sidottaisi tekemään asioita, joilla ei ole itsessään suurta lisäarvoa. He voisivat käyttää aikaansa potilaisiin ja asiakkaisiin.
Uskallan vahvasti epäillä, että tulevat sote alueet onnistuisivat tämän kehittämisessä ainakaan lyhyellä aikavälillä. Niiden johdossa ei yksinkertaisesti sanottuna ole tätä varten tarvittavaa osaamista.
Jos olisi, se olisi jo ratkaistu.
Kokemusasiantuntijuus olisi tärkeä osa sote-palveluiden kehittämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Sotea rakennetaan nyt SDP- KEPU märkine päiväunineen organisaatiot ja byrokratiat etusijalla ja asiakaslähtöisyys sekundäärisenä arvona sinänsä – jos sitäkään.
Alunperin piti tulla kustannushillintää 3 miljardin euron verran v. 2030 mennessä. Nyt on tulossa menoautomaatti, joka nielee muutaman vuoden kuluessa vuosittain liki 10 miljardia euroa enemmän rahaa, mitä juurikin nyt.
Maksajat puuttuvat yhä edelleen.
Toivoa vain sopii, ettei tässä nyt tuhota SDP:n ja KEPU:n vaali- ja kannatuskiimoissa suomalaista erikoissairaanhoitoa, joka on rakennettu hyvälle mallille vuosikymmenten ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Jopas on märkää päiväunta Laurilla eikös se ole niin että mikä itselle hyväksi sitä toivoa myös laajemmalle joukolle.
On jotenkin apsurdia moittia nyt sotea kun se tulee vasta 2023 jossa tämänlaatuiset ongelmat korjaantuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kaiketi tämän punasoten kustannusvaikutuksia voi arvioida jo nyt.
Teillä byrokratiakepussakin raha alkaa kasvaa jo puissa tai sitä valuu seinästä miten vain.
Ilmoita asiaton viesti
Korruptiolähtöisyyttä on sitten sitäkin enemmän.
On nöyryyttävää äänestää jostakin sellaisesta mihin ei haluaisi koskea pitkällä tikullakaan.
Mää ihmettelen kauhiasti miten edes Espoo ja Vantaa ei mahdu yhteiselle hyvinvointialueelle. Jo aikoja sitten näiden kuntien asiakkaita on käytetty toistensa sairaaloissa. Kuinka monta byrokraattia tarvitaan siihen että yksi espoolainen käy lonkkaleikkauksessa Vantaalla?
Ilmoita asiaton viesti
No Vantaa ja Espoo on työryhmässä, eli jatkavat kuten tähänkin saakka HUS ryhmässä. Omituinen kuvio vaan pitää ensin 6 hengen työryhmässä käydä. Ja sitten jatketaan entiseen malliin. Puhallus vailla järkeä koko sote.
Ilmoita asiaton viesti
Ei espoolainen jatkossa käy lonkkaleikkauksessa Vantaalla. Siis toki HUSin pilkkomisessa on jonkinmoinen ylimenokausi, mutta kun sote toimii kunnolla, soten pitäisi kaiketi hoitaa omat lonkkaleikkauksensa itse. Muutoinhan tällä pilkkomisella ei ole minkäänlaista järjen hiventä.
Ellei sitten joku olisi fiksusti päättänyt, että Erva-alueet (5 kpl) hoitavat erikoissairaanhoidon palvelut.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä nyt oikein muistu mieleen, että asiakkaista olisi puhuttu sote-prosessin aikana. Lähinnä puhuttu siitä, onko yksityinen puoli jotenkin sotessa mukana (juu, ei) ja sitten noista alueista. Nyt mennään kyllä p..e edellä puuhun.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan Lohi: Orpon julkistettava kokoomuksen salainen sote-”korjaussarja”
https://www.epressi.com/tiedotteet/politiikka/keskustan-lohi-orpon-julkistettava-kokoomuksen-salainen-sote-korjaussarja.html
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on myös tietojärjestelmien perustutkimukselle sijaa. Mieleen tulee asiakkaan tiedustelun muuttaminen agentiksi, joka hoitaa asiakkaan asiaa muiden agenttien kanssa (varailee aikoja tai luo kommunikointiehdotuksia muiden agenttien kanssa, kontaktoi, rakentaa strategiaa siitä, miten asia lopulta hoituisi).
Kuvaan kuuluisi henkilöiden kytkeminen rooleihin ja toimintaprosessien käsittäminen eri tavalla miehitettyjen (joko todellisten henkilöiden tai autonomisten prosessien miehittämien) prosessien välisenä interaktiona. Tietysti lopulta tuloksena olisi jokin todellinen transaktio (todistus jotain varten, todellinen hoituri- tai lääkäritapaaminen, kotikäynti, röntgenkeikka). Ja perään vielä laskutukset ja kustannusten kohdentaminen sun muut.
Jos joku suunnittelee näitä sydeemejä 2030 -luvulle, niin vähimmäisvaatimus olisi:
– mahdollisuus kuvata virtuaaliasiakkaita ja -prosesseja (testaus ja simulointi)
– älykäs lähitulevaisuuden prosessikuormitussuunnittelu
– pullonkaulojen automaattinen raportointi
Luonnollisesti eräs aina läsnäoleva perusuhka on se, että 2030 -luvulla yhteiskuntamme on ehkä jo romahtanut omaan mahdottomuuteensa ja jäljellä on vain kaaos ja päivittäinen hät’hätäinen keinottelu huomiseen selviytymiseksi. Ja tämä ilman kännyjä ja vermeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmien juurisyy on siinä, että tietojärjestelmät ei ole tehty palvelemaan käyttäjiä vaan käyttäjät pannaan palvelemaan tietojärjestelmiä.
Lisää täällä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petrioseppala/sotepaattajilta-kysytaan-digiviisautta/
Ilmoita asiaton viesti