Jotain rajaa käytökselle

Vuonna 1964 kirjailija Hannu Salama julkaisi läpimurtonsa Juhannustanssit. Kirjassa oli kohta, jossa päähenkilö esitti juovupäissään pilkkasaarnan.

Monen käänteen kautta Salama ja kustannusosakeyhtiö Otava tuomittiin ja myymättömät kirjat määrättiin tuhottaviksi. Presidentti Kekkonen kuitenkin armahti Salaman ja nykyisin Salaman kirjaa pidetään yhtenä Suomen kirjallisuushistorian merkkiteoksena.

Hannu Salaman saama vastaanotto on yksi esimerkki siitä, että kulttuuri on paljon enemmän kuin sanoja ja kuvia. Kulttuuri on esimerkiksi ajan kuva, josta voi tulla historian tallenne.

1970 -luvun lopussa punkyhtye Sex Pistols ei päässyt Suomeen, koska sitä pidettiin liian rienaavana. Tänään sitä voidaan pitää melkein lastenmusiikkina. Ainakin jos vertaa vaikka Raptorin 1990 -luvun hupihittibiisiin ”Oi beibi”. Raptorin biisin käräjille joutumisen on varmaan estänyt vain se, että käytännössä kaikki hokivat sen härskisti uskovaisuuttakin rienaavia sanoja.

Elämme jotakin murrosta, jota on juuri nyt vaikea ymmärtää

Siksi kulttuurin viemistä oikeuteen pitää välttää viimeiseen saakka. Eilen, tänään ja huomenna tehdään kulttuuria, josta joku loukkaantuu.

Suuri osa ihmisistä ei ole koskaan tuottanut kultturia, mutta kykenee arvostelemaan sitä omasta lähtökohdastaan. Kun kulttuuria arvostellaan omasta lähtökohdasta, siinä ei arvostella enää kulttuuria, vaan omaa suhdetta kulttuuriin. Hannu Salaman saama syytekin lähti yhden Kokoomuksen kansanedustajan eduskunta-aloitteesta, jota hänen 18 puoluetoveriaan kannatti. Sen sijaan esimerkiksi Suomen kirjallisuuden raskassarjalaiset Mika Waltari, Väinö Linna ja Pentti Saarikoski pitivät syytettä vääränä.

Kulttuuri ei koskaan tule olemaan myötäkarvaista ja juuri siksi kulttuuri kykenee peilaamaan meidän tavallisten ihmisten tyhmiä asenteita. 1980 -luvun maailmassa ilmestyi vitsikirjoja, joita nyt vaadittaisiin roviolle. Silloin naurettiin yleisesti kaikille poikkeaville. Naapurin poikakin tuli itkien kotiin, kun oli mennyt käymään kioskilla punainen paita päällään ja häntä haukuttiin siitä syystä kommunistiksi.

Vanhaa kulttuuria ei saa tuomita siksi, että se esittää jotakin sellaista, mitä emme voi tänään hyväksyä. Sen sijaan vanhaa kulttuuria on hyvä katsoa sillä silmällä, mitä ajassa on ollut ja miten me olemme ajan saatossa kehittyyneet kulttuurinkin ansiosta.

On nimittäin niinkin, että jossakin kohdassa kyllästymme oman aikamme typeriin vitseihin ja keksimme taas uutta.

PasiSillanp

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Valmistelen parhaillaan kirjaa strategisesta ajatelusta. Käsittelen blogissani sekä teknologian kehittymisen että arvojen muutoksen vaikutuksia yhteiskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu