Kasvu syntyy kuluttajista – innovoinnin suunta pitää muuttaa

Kun katsotaan tilastoja, niin Suomi ei ole innovatiivisuuden suhteen kovinkaan erilainen maa kuin vaikkapa Tanska. Tämä käy ilmi WIPO:n (World Intellectual Property Organization) tilastoista. Suomi on listan yhdeksäs kun Tanska on kymmenes.

Jos otamme listasijoituksen sijaan vertailuun pisteytyksen, joka on sijoituksen pohjana, on listan ykkönen Sveitsi (64,6 pistettä) Suomea 14 % parempi ja Ruotsi (61,6) Suomea 8 % parempi. Suomen pisteet ovat 56,9.

Kaikilla Suomea innovatiivisuudessa edellä olevilla mailla on helposti nimettäviä vahvuuksia, joita Suomelta puuttuu. Sveitsi on huippuluokkaa erityisesti lääketeollisuudessa ja se sijaitsee keskellä kaikkea. Yhdysvaltain kotimarkkina on maailman vetovoimaisin. Ruotsi on kuluttajatuotteiden ja palveluiden pieni suurvalta ja sen kotimarkkinat ovat Suomeen verrattuna kaksinkertaiset. Englanti ja sen kanssa liittoutuneet British Commonwealth -maat muodostavat maailman laajimman (56 maata) markkina-alueen. Hollanti on Euroopan logistiikan solmukohdassa ja myös siellä on vahva lääketeollisuus. Etelä-Korea on elektroniikan suurvalta. Saksa on Euroopan talousveturi, autoteollisuuden ja muun koneenrakennuksen suurmaa. Ainoa Suomen edellä oleva maa, joka on selvästi menettänyt vahvuuksiaan, on Singapore. (Ellei Englannin brexitin tuomia ongelmia huomioida.) Jopa Suomen takana oleva Tanska omaa vahvuuksia, joita Suomelta puuttuu. Sekin on muodin, lääketeollisuuden ja designin pieni suurmaa, Ruotsia ja Sveitsiä yhdistellen.

Suomen menestyminen maailmanlaajuisessa kilpailussa ei ratkea innovatiivisuuden määrää ja olosuhteita koskevia tilastoja katsomalla. Sen sijaan pitää katsoa mihin innovaatiot suuntautuvat.

Suomella on yksi muita suurempi heikkous, jonka poistamiseen kannattaa panostaa

Yksi tärkeimmistä vahvuuksistamme on samalla heikkoutemme. Oma teollisuutemme on suurimmaksi osaksi investointituotteiden ja välituotteiden varassa. Me valmistamme kaikkea sitä, millä tehdään parempikatteisia lopputuotteita. Olemme maailman alihankkija. Meillä on ainoastaan yksi maailmanlaajuista tunnettuutta nauttiva kuluttajille palveluita luova yritys (Supercell).

Sen lisäksi, että kuluttajatuotteen kate on lähes aina parempi kuin välituotteen (eli materiaalin, jota käytetään lopputuotteen osana), kuluttajatuotteiden markkinat eivät reagoi yleisen taloustilanteen muutoksiin yhtä herkästi kuin esimerkiksi investointituotteet.

Tästä syystä, innovaatiopolitiikassa tulee käyttää aikaisempaa enemmän energiaa siihen, miten Suomessa synnytetään innovaatioita, jotka menevät suoraan kuluttajille.

Kuulostaa ehkä liian yksinkertaiselta ratkaisulta Suomen pitkän ajan kasvulle. Väitän, että ei ole. Se ei ole yksinkertaista, mutta vastaavasti sen palkintona syntyy erittäin tuottavaa liiketoimintaa ja kestävää kasvua.

 

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu