Kolmas ääripää

Pitkään on luultu, että keskusteluissa on kaksi ääripäätä. Se on kuitenkin virheellinen näkemys. Ihan samalla tavalla, kuin kaksi toistensa kanssa riitelevää ääripäätä, myös puolueettomana pysyttelevä kolmas ihmisryhmä on yksi ääripää.

On hyvä asia, että ääripäitä on kolme.

Negatiivisella, positiivisella ja neutraalina pysyttelevällä ryhmällä on kaikilla oma tehtävänsä muutoksessa. Kun negatiivinen ryhmä näkee kaiken ongelmina ja positiivinen kaiken mahdollisuuksina, kuvitteelliseen keskustaan jäävä ”neutraalin järkevä ja looginen” ryhmä yrittää pitää pään kylmänä.

Ikävä totuus on se, että yleensä muutoksessa kaikki ovat sekä oikeassa että värässä. Missään muutoksessa ei ole järkevää olettaa, että kaikki menee hyvin. Yhtään järkevämpää ei ole ajatella, että kaikki menee huonosti.

Haasteellisin ryhmä on kuitenkin juuri siinä keskellä oleva loogisen järkevä joukko. He nimittäin ihan oikeasti luulevat, että maailman asioita päätetään logiikalla ja järjellä. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka maailmassa taitaa olla vain yksi valtio, Singapore, jossa poliittinen päätöksenteko perustuu osaavien ihmisten järkeilyyn.

Maailman muuttaminen on politiikkaa ja politiikka toimii parhaimmillaan silloin, kun syntyy keskustelua. Suomalaisessa keskustelussa on viime vuosina ollut ehkä kitkeriä ja vihaisiakin sävyjä, mutta ainakin meillä on ollut keskustelua. Se on hyvä asia, vaikka samalla se turhauttaa.

Loogisuutta rakastavana uskon, että kolme ääripäätä kykenee vielä tekemään hyviä päätöksiä.

Kaikki muutokset vaativat vastavoimia. Oleellisempaa on se, kuka osaa suunnata oikein ne energiat, jotka kaikilla erilaisilla ajattelijoilla ovat. Jos nimittäin mennään riittävän pitkälle, niin kaikilla täyspäisillä, myös niillä väärin ajattelevilla, on lopullisena tavoitteena hyvä elämä kaikille. He vain näkevät ne asiat eri tavalla.

Oleellista ei siis olekaan se, kuinka erimielisiä mielipiteitä meiltä löytyy, vaan se, kuka osaa koota erimieliset yhteen ja sopimaan yhteisesti suunnasta.

Väitän, että se momentti on olemassa juuri nyt. Jonkun vain pitää tarttua siitä kiinni.

PasiSillanp

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Valmistelen parhaillaan kirjaa strategisesta ajatelusta. Käsittelen blogissani sekä teknologian kehittymisen että arvojen muutoksen vaikutuksia yhteiskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu