Konsultointi on melkein pysähdyksissä ja se on huono merkki kaikille

Viime päivinä olen törmännyt useisiin keskusteluihin, joissa puhutaan toisille yrityksille palveluita myyvien asiantuntijoiden markkinatilanteesta. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, jopa vakiintuneilla toimijoilla on vaikeuksia saada myytyä uusia kehittämisprojekteja asiakkaille.

Poikkeuksia on vähän, kuten lakisääteiset asiat, joita ei vain voi jättää tekemättä. Tällaisia ovat vaikkapa ensi vuoden alusta voimaan astuvat uudet ESG säännöt, eli vastuullisuusraportoinnin vaatimukset.

Tämä on Suomen talouden kannalta iso varoitusmerkki.

Asiakkaiden ostoinnokkuuden hidastumisesta oli heikkoja signaaleja jo viime syksynä. Moni asiakas kertoi, että vuodella 2024 on odotettavissa säästöjä. Siksi esimerkiksi kevään lakot eivät ole pääasiallinen syy, mutta veivät kyllä asioita vielä pahempaan suuntaan. Nyt asiakkailta tulee todella paljon viestejä, että raha alkaa todennäköisesti liikkua vasta ensi vuonna.

Siinä ei ole kyse vain konsulttien elinkeinosta, vaan siitä, että ulkopuolisten palveuiden ostaminen on yksi varmoista kasvun merkeistä. Ulkopuolisia palveluita ostetaan, kun omia resursseja ei ehditä lisätä samassa tahdissa kuin kasvu vaatii uutta osaamista ja kassassa on rahaa. Nyt siis näyttää siltä, että suuri osa yrityksistä on päättänyt jättää tänä vuonna panostamatta uuteen.

Se tarkoittaa pahimmassa tapauksessa sitä, että syksyllä tulee lisää irtisanomisia.

Tämä on myös hallitukselle iso hälytys. Epävarmuus on nyt mennyt luihin ja ytimiiin ja liian moni odottaa vain, että ajat muuttuisivat paremmiksi.

Niin ei tapahdu, jos kukaan ei uskalla toimia.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu