Kotimainen vaalivaikuttaminen
Noin vuosi sitten, ison suomalaisen puolueen tunnettu poliitikko alkoi seuraamaan minua Twitterissä ja kun minä seurasin takaisin, hän laittoi minulle yksityisviestin, joka päättyi lauseeseen: ”Ihan käsittämätöntä pönttöilyä sulta.”
Olin esittänyt hänen puolueensa politiikasta näkökulman, joka on hänen näkemyksensä mukaan huono.
Kävimme lyhyen keskustelun aiheesta, joka päättyi lopulta ihan sopuisasti. Sen jälkeen hän lopetti seuraamasta ja katkaisi mahdollisuuden jatkokeskusteluun.
Aina silloin tällöin esitetään pelkoja ulkomaisista vaalivaikuttajista, mutta kotimaassakin on näemmä tekemistä.
Toisella tavalla ajatteleminen kielletty
Politiikkaan kuuluu ryhmäkuri. Ilman yhteistä tahtoa voimia ei saada riittävästi keskitettyä ja omalle ryhmälle tärkeitä asioita ei saada vietyä läpi. Ryhmä ja ryhmän koko on valtaa.
Välttämättä ryhmän ei tarvitse olla jättiläinen, saadakseen asioita läpi, jos siihen ryhmään sympaattisesti suhtautuvien määrä vain on riittävä. Itse asiassa erään tutkimuksen mukaan, jopa niinkin pieni määrä, kuin 3,5 % kansasta riittää ydinryhmän kooksi, jos halutaan tehdä rauhanomainen vallankumous.
Tästä syystä monelle vaikuttajaryhmälle, kuten puolueille, jokainen ääni on tärkeä. Tässä kohdassa en puhu ainoastaan äänestysuurnilla annettavista äänistä, vaan myös kaikista niistä, jotka puhuvat politiikasta julkisesti.
Julkinen puhuminen politiikasta on ajoittain melkoista shakkia. On aiheita, joista tietää jo etukäteen, että niistä kirjoittaminen herättää koloistaan kaikkein kiivaimmat vastustajat ja puolustajat. Sitten on monia aiheita, joista keskusteleminen saattaa kääntyä lämpimäksi, mutta ei koskaan liian kuumaksi. Tieto siitä, että on aihe, josta puhuminen kuumentaa, johtaa itsesensuuriin. On mieluummin keskustelematta aiheesta kuin ottaa maineriskin.
Hiljaiseksi argumentoijia löytyy kaikista puolueista ja kaikkien puolueiden kannattajista. Jokaisella puolueella on teema, joka on niin puolueen ytimessä, että aina löytyy riittävä määrä niitä, joiden mielestä asiaa vastaan argumentointi on suora hyökkäys.
Se on todella sääli maassa, jossa on aina korostettu ihmisten kykyä ajatella asioista.
Kotimainen vaalivaikuttaminen on sitä, että jengi painostaa valitsemaan puolesi ja pysymään siellä
Yhteiskunnallinen keskustelu on usein binääristä, eli joko-tai ajattelua, ja se on ongelma. Binäärinen ajattelu on sitä, että nähdään jokaisen valinnan olevan valinta hyvän ja huonon välillä. Tosiasiassa usein ollaan myös tilanteessa, jossa valitaan hyvän ja hyvän tai huonon ja huonon välillä.
Koska ajattelumme on viritetty joko-tai -asetuksille, päätöksenteosta tulee helposti heiluriliikettä. Professori Wendy K. Smith kuvaa tätä sanalla ”Wrecking ball”, eli murskauspallo. Painava mielipide heilahtaa voimakkaasti äärilaidasta toiseen ja aina kun se osuu johonkin, samalla hajoaa myös jotakin.
Politiikasta vaalien alla puuttuu älyä keskustella asioista ilman vastakkainasettelua. Sen sijaan haetaan suosiota esittämällä tiukkaa itselle tärkeissä asioissa ja haukkumalla muut mielipiteet. Se johtaa sitten siihen, että kärkipoliitikkokin alentuu tekemään henkilökohtaisen hyökkäyksen yhtä tavallista blogin kirjoittajaa vastaan.
Sanon sen tässä suoraan. Jos joku poliitikko ihan oikeasti luulee, että minut saa muuttamaan ajatteluani painostamalla, iskee kirveensä kiveen. Minä odotan ja vaadin, että kaikki puolueet opettelevat keskustelemaan asioista rakentavasti ja hyväksymään sen, että aika ajoin paras ajatus ei ole se, mikä on itselle ensimmäisenä mielessä.
Politiikkaan tarvitaan enemmän älyä ja vähemmän pullistelua.
Hyvin sanottu, mutta sen verran vajaasti, että ajatuksia voi jalostaa edelleen… jolloin sanotuksi tuli sanottua ehkä sitä parasta, mitä on linjoille saattaa.
Tahojen liikevoiman voi ajatella todellisuudesta kertovaksi tarkkuudeksi, ts jotain on kyllä sumeilemattomasti tulkittavissa, mutta painot täsmällisemmin mitattavissa, ja siten huomioitavissa.
Mitä tulkintaa eri tavoin ilmenevistä painoista tehdään… tässä on ehkä suhtautumisen paikkaa valittavaksi. Primitiivit on, että kevennys, dieetti, ahneusvero, kohtuullistamispaine…
Hankalaa torjuntapainotuksessa on se, että siinä tulee jotain kielletyksi… siis sitä, mikä on totta, todellisuutta huomioitavan arvoisena.
Menetelmä äkkipikaistuksen tyyppisenä, on välitöntä, ja varmasti tarpeellisuuden takia meillä matkassa, perusselviytymiskeinona.
Mitä ovat vaihtoehdot, tällaisten voimavaikusten yhteydessä? Miten voisi suhtautua, jollain osuvalla tavalla, jossa yhdistyisi sellaista, mille jokainen kokee jotain tarvetta… ja josta voidaan saada tyytyväisen mukaista.
Perusluonnossa kun eletään (kivi… siis puukaudella), jokainen voimavara jota voitiin valjastaa jonkun osaajan kautta… oli enemmän potentiaalista saamista, siis kaikille, koska kaikki olivat toimijoita.
Nykyisin kaikki eivät ole toimijoita, ja yhä suurempi osa on enemmän passiivikoita, ja aktivointitarpeiden mukaisten toimien, voi vain sanoa vahvistavan sitä tilaa, joka näkyy eri tavoin.
Tilanne on edistyksellinen, mutta toisaalta tätä voi arvioida entistä osuvammin myös syöpään, ja kuolioihin verrattavasti.
Positiivisesti ajatellen… ihminen tulee jalostamaan perustaansa tavalla, josta ei tule puuttumaan koettelua. Mitä tämän jälkeen… jotain vähemmän hakkeroitavan mahdollista.
Äärivoimat nopeina saa aikaan äärikoettelumusta kauttaaltaan.
Näissä tulee kysymys kohtuullisuudesta, ja tosiaan sellaisen alueen käänekohdan liepeillä, jota ei osata pitää kovin normaalina.
Kyse on tavan olemassaolosta, peruskysymyksistä, jotka ajoittain vaihtuvat, tai näin olisi syytä tehdä.
P*ska työkenttä, sanoi venäläinen panssaristi, eikä ukrainalainen ollut ollenkaan eri mieltä.
Hullujakin aikakausia ilmenee, realistisen oloisena. Voi tosin olla, että näitä tuodaan realismina, vähän myös ohi sen, mitä oikeasti on tarve.
Mikä siis on sopivaa kontribuutiota, jos entistä paremmat on potentiaalinäkymät.
Näin perin jos tätä ajattelee,… ja vähän muutenkin kuin yksittäisemmän Perkeleen puolesta… voi olla toki edelleen tekemisen paikkaa, normaaliin palaamisessa, jossa tarpeelliset kotiutettu onnistuneesti, ennen seuraavia ulos-sinkoiluja/rakentajaisia. Perustelu linjalle, on pohjasidonaisuudessa.
Ei kai tällä tavoin abstraktin tarpeellisia asioita tarvitse eläinten alkaa käsittelemään, ihmisten sijaan. Menee turhan oudoksi, jos emme tunnista edes sitä, mitä olemme lajikkeeltamme.
Sukupuolisokeus tähän verrattuna, on enemmän lasten leikkiä, tosin varmasti sellainenkin vähän voi vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalivaikuttamisesta normaaliin järjestykseen, mihin ihminen on lajina mahdollinen siirtymään.
Mitä tarkoittaa? Tai mikä tätä estää. Miten on asioita ratkaistu, ettei näitä enää oikein voi ratkaistakkaan?
Joskus voi olla väistämätöntä turvautua anarkiaan, jos ei luontaisesti anarkistisempia ole nähty sen arvoisina, ellei tosiaan sen verran torpattaviksi kasvaneina, että leikkaus ihan ilmeisen välttämätöntä.
Eiköhän näissä ole vähän suhtautumisen hakemisen paikkaa… odostustiukkuudesta huolimatta. Muttereita vähän löysemmälle… ja menee osia paremmin vaihtoon, ja paikoillensa.
Ilmoita asiaton viesti
Jokunen vuosikymmen sitten googletin ”Jari Räsänen” muistellessani suurta huomiota saanutta hiihtäjien doping-juttua. Etelä-Suomen Sanomien johtava toimittaja Jouko Jokinen kutsui tapahtumaa ”omertaksi” joka perustui ylimmän portaan kaverien keskinäiseen luottamukseen.
Jossakin netissä sattui silmään nyt Yle:n johtajana toimivan Jouko Jokisen omerta-kasvot.
Tänään Sami Itani kertoo Hesarissa romahtaneensa Suomen Urheiluliiton johtajana, kun se oksa jolle hänet oli nostettu ”heräämään”, katkaistiin alta. Mainitaan jutussa Jan Vapaavuoren nimi. Hänet olen oppinut yhdistämään Suomen itsenäistymisaikojen alla lähinnä Hesan ruotsinkielisten lukiolaisten luomaan ns. Verikoirien perintöön. Hehän puhdistivat kaduilta venäläisiä santarmeja.
Kuten historian kirjoista tiedetään, naiset eivät ole koskaan kiinnostuneet vuosikymmenten takaisten asioiden kaivelusta. Sami Itanin seuraaja Urheiluliiton pj:nä, Riikka Pakarinen eduskunnan Start up-verkoston ”herättelijänä” rekrytoi poliitikon alkuja oikeisiin töihin pois politiikasta. Hän on syntyisin Varkaudesta. Siellähän sisällissodan karmeita taisteluja käytiin. Se tekee nöyräksi ”omertalaiseksi”.
Vastavalmistuneena ekonomina kauppa- ja teollisuusministeriössä kuulin kansliapäällikkö Bror Wahlroosin kertovan Suomea johdettavan järjestöjen, erityisesti urheilussa toimivien kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Ollessaan ehdolla Hgin apulaiskaupunginjohtajaksi Anni Sinnemäki toimitti julki ”uudelleen heräämisen” isoisän linjoille. Hänethän tunnettiin taistolaissympatioistaan jopa Leningradissa asuneena, mutta hän halusikin nyt profiloitua Lapuan liikkeessä kunnostautuneen ukkinsa linjoille. Taisi tapahtua Vapaavuoren toimiessa Hgin ylipormestarina.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalainen ”sitoutumaton” media toimii vaalivaikuttajana mutta pahimpia ovat erilaiset vaalikoneet, jotka ohjaavat poliittisesti sivistymättömiä äänestäjiä äänestämään juuri koneen laatijan ideologian mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Osaavaa ja puolueetonta ”vaalikonetta” ei ole, eikä tule.
Niille, jotka tunnustavat, etteivät kykene ajattelemaan omillaan, käyttänevät näitä ”ihmeitä”. Niitä, jotka näitä ohjelmia mainostavat, pidän päättäjien juoksupoikina ja -tyttöinä.
Miksi ”vaalikone”? Siksi, että se ohjaa sinua äänestämään ”oikeaa” puoluetta. Tullessaan valituksi kansanedustajaksi, hänen oma ajattelunsa loppuu siihen. Alkaa hiekkalaatikkoleikki. Saat olla vaan. Puolueen johto eli puoluekuri määrää, miten edustajat toimivat seuraavat 4-vuotta. Ei ole mitään merkitystä sillä, mitä on tullut luvanneeksi. puoluekuri määrää, mitä he tekevät.
Ilmoita asiaton viesti
In Finland you have no democracy.
In your elections a new challenger to your existing politics face very unfair situations.
Incumbent politicians gets puoluetuki she or he gets none.
If challenger gets enough votes to win challenger can still loose to incumbent politician with less individual votes who benefits from how the party and its leading politician performed?
THAT IS NOT DEMOCRACY!
We have a similar problem because our two parties have dominated setting the local state rules thus very difficult getting elected if independent.
Even wealthy Trump had to join a GOP party whose values did not meet his desires for change, but party could only be changed from the inside of the party or by politicians dying.
Today our biggest party is independents who have no party at all and we are working state by state to force open primaries where everybody can vote who the democrat or Republican Party candidates will be next election.
PS is your example of revolution that went through stages and now are in the hands of Halla and RIIKKA.
From afar but with right to vote looks like only way to vote for change is RIIKKA
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä esimerkki ’kotimaisesta’ vaalivaikuttamisesta löytyy USA:sta, jossa vajaa vuosi sitten demokraattipuolue lähti netissä tukemaan kaikkein kaheleimpia republikaaniehdokkaita näiden esivaaleissa.
Tuolla taktiikalla rep.puolue sitten valitsi lukuisia ehdokkaita, joita riippumattomat äänestäjät sekä edes maltillisimmat republikaanit eivät kuunaan voisi äänestää, ja tuloksena oli voitto senaatissa sekä odotuksia selvästi pienempi tappio edustajainhuoneen vaalissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Minä odotan ja vaadin, että kaikki puolueet opettelevat keskustelemaan asioista rakentavasti ja hyväksymään sen, että aika ajoin paras ajatus ei ole se, mikä on itselle ensimmäisenä mielessä.”
Allekirjoitan blogistin ajatuksen, mutta olen sitä mieltä että vaatiminen on liian voimakas sana.
Jos demokratiassa eletään, niin siinä jokaisella on tietenkin oikeus vaatia mitä tahansa, tietenkin myös blogistilla, mutta myös niillä on oikeus mielipiteisiinsä, myös siis niillä jotka eivät ole oppineet keskustelemaan rakentavasti.
Näissä blogikeskusteluissa olen huomannut sen että vain varsin harva pystyy oikeasti sellaiseen rakentavaan keskusteluun mikä ei aika-ajioin lankea argumenttivirheiden suohon. Siinä on sitten aina itsekin vaarassa mennä mukaan siihen asiattomaan argumentointiin, koska asiattomuuteen on hyvin vaikeata olla vastaamatta asiattomuuksilla. Itse olen pyrkinyt vastaamaan huomauttamalla argumentointivirheestä, mikä on vähän asiatonta sekin, mutta sillä tavalla usein saa asianomaisen pois sieltä argumenttivirheiden hyllyvältä suolta.
Sitäpaitsi olen kyllä vähän sitä mieltä että asiattmankin mielipiteen esittäminen on hyödyllistä, se ilmaisee paljon asian esittäjän asenteista ja mielipiteistä.
Voi olla että asiaton mielipide ilmaisee enemmän kuin sellainen mielipide jolla pyritään edistämään rauhaa ja sopua ja siihen asiattomaankin mielipiteeseen voi kyllä vastata asiallisella tavalla.
Pitää vain ennen vastaamista yrittää vähän miettiä sitä mitä sen asiattoman mielipiteen esittäjän päässä oikeasti mahtaa liikkua, mikä mahtoi saada aikaan sen että hän päätti esittää asiattoman mielipiteen?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ollaan ytimessä tuosta polarisoituneesta puolesta/vastaan ajattelusta. Olen miettinyt tästä perspektiivistä vaalikoneita. Niihinhän valitaan juurikin niitä kysymyksiä, joista ollaan hyvin eri mieltä. Vaalikoneet ovat siinä mielessä omiaan lisäämään polarisaatiota. Kuitenkin kai yleensä ajatellaan, että vaalikoneet kuvaavat todellisuutta. Mutta yhtä lailla ne tuntuvat rakentavan todellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Espoo on ”kansallisruotsalaista” hallintoaluetta. Joskus ammoisina aikoina täysruotsalaista joka on maailman ihmeenä onnistunut säilyttämään kaksikielisyyden, joskin valtion osana.
1960-luvun kuvissa näkee pankkisosialisti Mauno Koiviston vetäisemässä vipua alkupaukulle Matinkylän uudistalojen nousulle metsien keskellä.
Vähän myöhemmin asuin parisen vuotta Soukassa. Bussilla mentiin Kivenlahden umpimetsien välistä. Nykyisin asun Kirkkonummen puolella Masalassa. Leikkuupuimureita ja hevosia näkee pyöräretkillä kuin synnyinseudulla Ylä-Savossa. En kaipaa kivikyliä, tosin täälläkin nousee rumuutta ukrainalaisille.
Sama meno jatkuu. Kaupunkikuvan suunnittelijat virastoissa suomenkielisiä, rakentajafirmat rahoittajineen kansallisruotsalaisia, työläiset halpaa itää.
Kansallisruotsalaisia ministeri Mika Lintilän tapaus loukkaa ja kuohuttaa. Niitä jotka jaksavat talven yli kunnes Allsång på Skansen soi Suomen tuvissa! Presidentti Martti Ahtisaaren alamäki alkoi, vai oliko jo muutenkin luisussa?, kuninkaan tiloissa Tukholmassa otsaan hankitusta laastarilapusta, ja entä vihreiden puoluejohtaja Touko Aallon kohtalokas eksyminen Tukholman homoklubin kautta iltapäivälehtien lööppeihin?
Ilmoita asiaton viesti