Koulutustason nosto ja maahanmuutto ratkaisevat ongelmat
Korkea koulutus lisää työntekijän halua vaihtaa töihin toiselle paikkakunnalle. Matalapalkka-alan työntekijät ovat hyvin sitoutuneita työpaikkoihinsa, jos he uskovat työpaikan säilyvän myös tulevaisuudessa ja jos he kokevat kehittyvänsä. Maahanmuuttajien houkutteleminen sekä korkeaa koulutusta vaativiin töihin että matalapalkka-aloille parantaa kilpailukykyä.
Edellä oleva lista on osa niistä näkemyksistä, joita olen kuullut kansainvälisiltä tutkijoilta. Näitä kysymyksiä voi miettiä myös Suomen näkökulmasta. Mitä edellä mainituista teemme ja mitä kokemuksia olemme keränneet?
Suomessa suhtaudutaan ristiriitaisesti opiskeluun ja itsensä kehittämiseen, kun työikäinen on työttömänä tai työttömyysuhan alla. Ristiriita tulee siitä, että kannustus ohjaa usein siihen, että työntekijä haluttaan pikakoulutuksella suunnilleen samantasoisiin tehtäviin, mutta eri alalle tai eri paikkakunnalle.
Elämä menee kuitenkin niin, että henkilö, jolla on korkeintaan ammattitason koulutus, jää herkemmin omalle paikkakunnalle tai sen läheisyyteen kuin henkilö, jolla on ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto. Toisaalta asiaan on yksinkertainen selitys. Suuri osa opiskelijoista joutuu vaihtamaan paikkakuntaa jo aloittaessaan opiskelut korkea-asteella.
Muuttaminen sinänsä on työvoiman saannin joustavuuden kannalta tärkeää, mutta muuttamiseen liittyy myös riski. Vanhempien koulutustasosta riippumatta, lapsiperheen muuttaminen toiselle seutukunnalle kesken peruskoulun tai ennen siirtymistä toiselle asteelle, laskee toisen asteen tutkinnon keskeyttämisen todennäköisyyttä 7-8 prosenttiyksikköä (Elina Kilpi-Jakonen 2021).
Kokonaisvaltaisesti paras lopputulos tulee siis silloin, kun muutto tapahtuu varhaisessa vaiheessa, kun lapsia ei vielä ole tai he ovat alle kouluikäisiä. Eli yksinkertaistaen, vanhempien houkutteleminen toiselle seutukunnalle voi aiheuttaa viiveellä ongelmia seuraavassa sukupolvessa.
Matalapalkka-aloilla on sisään rakennettuna toimintatapoja, jotka syövät niiden mahdollisuuksia saada hyvää työvoimaa. Yritykset lähtevät ajatuksesta, että työntekijät vaihtuvat joka tapauksessa. Tiedän tapauksen viime vuodelta, jossa eräs matalapalkka-alan yritys palkkasi syksyllä noin kaksinkertaisen määrän työntekijöitä todelliseen tarpeeseen nähden. He ajattelivat, että joka tapauksessa sieltä lähtee osa. Ylirekrytoinnin seurauksena yrityksen jo osa-aikaisena oleville työntekijöille oli jonkin aikaa vähemmän töitä, joka lisäsi tyytymättömyyttä työpaikkaan.
Erään tutkimuksen mukaan, matalapalkka-alan työntekijät ovat erittäin sitoutuneita työpaikkoihinsa, jos he kokevat siinä jatkuvuutta ja kehittymistä. Eli kohtaavat hyvää esimiestyötä. Korjaamalla tämän asian, eli tarjoamalla kehittymisen mahdollisuutta ja todistamalla jatkuvuutta ja ehkä palkitsemalla tavallista paremmista suorituksista tavallista paremmin, voitaisiin matalapalkka-alojen vaihtuvuutta vähentää.
Työhön tuleva maahanmuuttaja lisää tuottavuutta, koska avoinna olevalle työpaikalle löytyy työntekijä. Kun työlle löytyy tekijä, se nostaa yrityksen toiminnan tasoa ja lisää yhteiskunnan palkkapottia. Samalla yhteiskunnalle tulee enemmän resursseja korjata työvoimaan liittyviä ongelmia, kuten kouluttaa työttömiä kilpailukykyisemmiksi uusiin vaativampiin töihin.
Kaiken lisäksi, halvan työvoiman maista tulevien palkkaaminen Suomeen voi toimia jopa kehitysavun tukena, kuten Viron tapauksessa. Suomessa työskennelleet virolaiset ovat sekä tuoneet dynamiikkaa ja kasvua suomalaiseen työelämään että nostaneet virolaisten elintasoa ja helpottaneet Viron valtion taakkaa omien kansalaistensa hyvinvoinnin rakentamisessa.
Ei tästä kaikesta voi ajatella mitään muuta kuin sen, että työelämää ja opiskelua pitää ajatella uudella tavalla. Meillä on liikaa osaoptimointia, joka tuhoaa dynamiikan ja kasvun.
Toteatte: ”Muuttaminen sinänsä on työvoiman saannin joustavuuden kannalta tärkeää, mutta muuttamiseen liittyy myös riski. Vanhempien koulutustasosta riippumatta, lapsiperheen muuttaminen toiselle seutukunnalle kesken peruskoulun tai ennen siirtymistä toiselle asteelle, laskee toisen asteen tutkinnon keskeyttämisen todennäköisyyttä 7-8 prosenttiyksikköä (Elina Kilpi-Jakonen 2021).”
Pitäisikö laskea -verbin sijaan olla ”nostaa”?
Ilmoita asiaton viesti
Koulutustaso ja menestyminen ovat suoraan verrannolliset jo lapsesta lähtien luetun kirjallisuuden ja sen ymmärtämisen määrään. Hoksottimien puutetta on myöhemmin liki mahdotonta korjata millään koulutuksen tarjonnalla hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, lukeminen kehittää sekä loogisen että luovan ajattelun kykyä. Siksi kunnollisen kirjastolaitoksen ylläpito on äärimmäisen tärkeää.
En muuten ymmärrä sitä, että kaikki puolueet hokevat, ettei koulutuksesta ei saa tinkiä ja että tavoitteeksi on asetettava korkeakoulutettujen osuuden nostaminen johonkin 70 prosenttiin. Tämä maa tarvitsee päteviä ammattimiehiä ja -naisia kaikilla koulutuksen tasoilla ja kaikki muut tutkinnot ovat ylellisyyttä, jota voidaan tarjota sitten, kun rahat riittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tämä liika lukeminen ei aina johda mihinkään. Lähiöravintoloiden pubit ovat pullollaan hyvän koulutuksen ja yleissivistyksen saaneita pubivisailijoita, joilla ei ole sen enempää työpaikkaa kuin työhalujakaan. Kun itse yrittäjänä palkkaan esim.sähkö-tai putkimiehen, niin en suinkaan kysele heidän yleissivistystään vaan kysyn, että ovatko he ammattimiehiä omalla alallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Älykkyystaso on laskemassa (*). Tämä aiheuttaa ongelmia monissa huipputekniikan kehityshankkeissa ja tieteessä, mutta myös ihan tavalliset ammatit (mm. sähköasennustyöt) ovat yllättäen haasteellisia työelämässä aloitteleville. Syitä lienee montakin:
– vähemmän kirjallisuutta (lastenkirjojen kieli on yksinkertaistunut selkokielilyhennelmiksi)
– keskittymiskyvyn kehittymistä estäviä e-juttuja (pelejä, viihdettä), muistia rappeuttavia tapoja (google löytää sekä asiat, viihteen että paikat)
– motorista taantumista (motoriikka ja yleiskunto taas auttavat assosioimisessa ja henkisessä kehityksessä)
– yhteistyökyvyn taantumista (edes puhetta ei jakseta kuunnella, eikä jakseta puhua)
Vuoteen 1975 ÄO nousi 3 pykälää vuosikymmenessä. Tämä johtui koulutustason, ympäristön virikkeisyyden, käytettävissä olevan oman ajan ja kulttuuritarjonnan noususta. Sen jälkeen se on laskenut 2 pykälää vuosikymmenessä.
(*) https://edition.cnn.com/2018/06/13/health/falling-iq-scores-study-intl/index.html
Ilmoita asiaton viesti
Lähipiirissäni on kaksi ammattikoulun sähkölinjan käynyttä nuorta miestä. Yhteistä heille on ihan hyvä koulussa menestyminen ja se, että kumpikaan ei osaa tehdä edes omakotitalon vaatimia sähkötöitä.
Mielestäni pitäisi olla joku oppisopimussysteemi, mikä mahdollistaisi opiskelijan kulkemisen ammattinsa osaavan sähkömiehen kanssa työmailla nuo samat kolme vuotta, mitkä he viettävät laitoksessa, missä ei osata tehdä heistä ammattimiehiä. Luulisin, että lopputulos olisi parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Huono ammattitaito on koulun puutteiden tuplaantumisen tulos: Peruskoulun läpi ajetaan rimaa madaltaen, jotta tilastot pysyvät kauniina. Kun luku- ja kirjoitustaitokin on peruskoulun jäljiltä heikko, ei ammattikoulu pysty ihmeisiin, vaan opetusta sielläkin on kevennettävä.
Miten sitten työssä pystyy oppimaan sen peremmin, edellyttäähän se koulua enemmän oma-aloitteisuutta. Sähkömiehen homma vaatii paljon sähkö- ja mittaustekniikan, säännösten ja ohjeiden tuntemusta ja seuraamista käytännön asennustyön taustaksi. Ja asennustyö on monimutkaisempaa kuin pelkkä ruuvien vääntäminen. Ja jos ammattikoulun käyneen pitää opetella miten päin ruuvi kierretään.
Oppisopimussysteemi on käytännössä hyväksi todettu, mutta se on vaivalloinen tie korvata vajaaksi jäänyttä koulutusta, täydentää hyvää koulutusta kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Ammattikoulutuksessa tämä on yleinen ongelma. Onko niin, että opetushallitus keskittyy vain saamaan maksimaalisesti korkeakoulutettuja?
Ilmoita asiaton viesti
Maahanmuuttoa tarjotaan patenttiratkaisuna vähän joka asiaan. Sitähän se ei ole edes työvoiman tarjonnan kannalta.
Euroopassa alkaa olla joka maassa puute ammattitaitoisista henkilöistä. Ei heitä niin vain saada Suomeen kulloistenkin tarpeiden mukaisesti. Eurooppa myös houkuttelee suomalaista työvoimaa; sairaanhoitajat ovat tyypillinen esimerkki. On totta, että rakennustyömailla on kaikunut viron ja venäjän kielet, mutta se taitaa olla muutaman vuoden päästä ohi.
Euroopan ulkopuoliset maat tarvitsevat ammattitaitoisia henkilöitään jopa kipeämminkin kuin Suomi. Suomi yrittää riistää kehittyviltä mailta niiden vähiä koulutettuja ihmisiä.
Elintasopakolaisia on sen sijaan tulossa pilvin pimein Euroopan ulkopuolelta. Nämä eivät missään tapauksessa ole edes osaratkaisu ammattihenkilöiden pulaan, pikemminkin päin vastoin; heidän toimeentulonsa turvaaminen sitoo sekä veronmaksajien varoja, että virkamiestyövoimaa. Pelkään pahoin, että yhä enemmän käsitteet työperäinen ja sosiaalinen maahanmuutto sekoitetaan poliittisista syistä ja mennään ojasta allikkoon.
Kun keskustelu keskittyy maahanmuuttoon, jää todellinen ongelma/mahdollisuus hoitamatta: Maassamme on koko ajan kasvava joukko työikäistä ja -kykyistä kansaa, jotka eivät tee työtä. Heidän saaminen työvoimapulaa helpottamaan ja kansakunnan tuottavuutta kasvattamaan vaatisi poliittista tahtoa. Sitä ei juurikaan ole ilmaantunut.
Useamman vuoden aikavälillä tulee ammattitaitoinen työvoima kutistumaan, kun koulutuksesta pois jäävien/keskeyttäneiden joukko kasvaa. Oppivelvollisuusiän tapahtunut nosto voi jopa pahentaa tilannetta. Huonossa jamassa oleva peruskoulumme tuntuu osalta nuorisoa toivottomalta kahlata läpi.
Ilmoita asiaton viesti
The world has changed indeed and here a viewpoint from America.
With no children or children under age 12 willingness to move to another location normally limited to less than 10 but fairly flexible.
Today after COVID demands on working from home is gradually going away but willingness to move to more peaceful locations or less crime locating drive people to leave democrats CA NY IL to go to Republican FL TX something that in more low crime times was not seen.
Highly educated Indians migrate to America because opportunities for high income reasonable taxes English language and better pensions attract plus great healthcare provided by corporations or by Medicare after 65.
Philippines, Ghana, Nigeria, British Guyana all English speakers big suppliers of health care staff migrating in.
Spanish speakers from Latin America drive Ubers work in construction and gardens maintenance and moving or transport until they learn English but motivated by children growing up learning English getting education integrating into society.
The paradise on earth index measures motivation 1) freedom and pursuit of happiness 2) local friendliness 3) possibility to be who you are while still integrating 4) opportunities to succeed build a nest egg and be safe in retirement
US & NZ were in first spot 200/400
Total of 13 countries shared top 5 spots with Denmark and Estonia only two from nordic Baltic area
Indians without education in particular pool family money buy Dunkin Donuts franchise $750,000 then gradually bring family to work after which buy next and some succeed buying 10 employing 100 relatives (I was at board meeting when DD decided on this strategy to recruit Indians 23 years ago with huge success)
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa harvat haluavat vapautta, useimmat etsivät vain reilua mestaria
— Salustio 50 e.Kr
Ilmoita asiaton viesti