Kouvolan asema ja kepun pallo
Olin torstaina tulossa junalla Mikkelistä kohti Helsinkiä, kun kello 19.10 Kouvolassa junaan astui nuorehko nainen keskustapuolueen vihreä pallo mukanaan. Hän katseli ensin, mihin sen laittaisi, sitten nosti sen hattuhyllylle ja asetteli huolellisesti pienen kassin pallon narun päälle. Sen jälkeen siinä näytti tapahtuvan vielä pientä säätöä, kunnes hän istahti paikalleen.
Hän oli aivan omissa ajatuksissaan ja onnellisen näköinen.
Tänään minulla tulee täyteen päivälleen kymmenen vuotta Uuteen Suomeen kirjoitettuja blogeja. Monen muun käsitellyn asian ohessa, olen vuorollaan haukkunut jokaista hallitusta. Olen haukkunut kaikkia, koska ajattelen, että jos haukkuu, pitää olla tasapuolisen ankara kaikille.
Tuo luultavasti keskustan kesätapaamisesta saapunut nainen sai minut ajattelemaan poliitikoista vaihteeksi hyvää.
Hyvät poliitikot huonot tulokset
Politiikkaan lähtee paljon ihmisiä, joilla on unelma paremmasta maasta tai kotikunnasta. Valituksi tultuaan, yksilöstä tulee kuitenkin osa ryhmää.
Aina silloin tällöin käy niin, että jotakin merkittävää asiaa vaaleissa ajanut poliitikko pystyy myös vaalien jälkeen olemaan merkittävä toimija ajamassaan asiassa. Joskus Espoossa asuneena muistan hämärästi, että Maria Guzenina pääsi kaupunginvaltuustoon puhumalla lapsiperheiden asemasta ja että myös siinä tehtävässäkin hän tuli aika ajoin ulos samalla teemalla. (Toki voin muistaa väärin).
Politiikassa käsitellään kuitenkin niin paljon erilaisia asioita, että väkisinkin siihen joukkoon osuu itselle vähemmän tärkeistä asioista päättämistä tai jopa sellaisia asioita, joista ei ihan kauhean syvästi ole perillä.
Sellaisissa tilanteissa on ihan inhimillistä joustaa muiden mielipiteiden vietäväksi. Politiikka ei oikeastaan onnistuisi, ellei jokainen vuorollaan joustaisi. Niinpä kaupankäynti erilaisissa asioissa on politiikan ydintä. Kauniisti sanottuna kyse on kompromisseista, mutta raadollisemmin kyse on siitä, että myönnytyksiä käytetään kaupanteon välineenä omien tavoitteiden saavuttamiseksi.
Tästä syystä, vaalikauden lopussa voittajia on usein huomattavan paljon. Jokainen on voittanut jotakin ja kaikki ovat hävinneet.
Kaupankäynti on politiikan ikuinen valuvika
Politiikan ongelma ei ole niinkään poliitikoissa henkilöinä, vaan niissä tavoissa, millä politiikkaa tehdään. Tekijät ovat useimmiten aidosti innostuneita maailman parantamisesta. Vaikka unelmayhteiskunta vaihtelee, tekemisen tarkoitus on sama; tehdä meidän kaikkien elämästä parempaa.
Kauppaa käydessä käy kuitenkin niin, että hyvä kompromissi johtaa usein vesitettyyn lopputulokseen.
Politiikassa ei ole niinkään tarvetta muuttaa siellä olevia ihmisiä kuin niitä tapoja, miten asioita käsitellään ja miten erilaisiin ratkaisuihin päädytään.
Suomen menestys vaatisi oman versionsa Singaporen mallista, demokratia säilyttäen, mutta samalla kaukokatseisuutta lisäten.
Tarvitsemme ne ihmiset, jotka kantavat puolueensa palloa ylpeydellä ja ilolla, mutta meille kaikille on eduksi, että löydämme heille entistä parempia tapoja päättää asioista.
Jälkikirjoitus
On ollut mielenkiintoista seurata poliittisten päättäjien ja vaikutusvaltaisten johtajien toimintaa viimeiset kymmenen vuotta kommentoijan asemassa. Matkaan on osunut niin monta poliittisesti sytyttävää aihetta. En aio jättää seuraamista ja kommentointia tähän, mutta muiden tehtävien vuoksi tahti saattaa hieman hidastua. Saatan myös tehdä teksteistäni kokoelman. Kiitos kaikille lukijoille ja kommentoijille, jotka olette olleet matkassa mukana. Viime vuonnakin teitä oli parhaimmillaan jopa 85.000 yhdelle ainoalle kirjoitukselle.
Tunnustan itsekin räksyttäneeni täällä päättäjiä kommentaattorin asemasta (vuodesta 2011 lähtien).
Kuitenkin olen myös itse ollut ehdolla vaaleissa ja se on avartanut näkökulmaa, kun on joutunut puolustamaan ajamiaan asioita.
Kannustankin kaikkia lähtemään nyt mukaan ehdolle kunta- ja aluevaaleihin. Uutta verta tarvitaan.
Jk. Onnittelut 10 vuodesta. Kirjoituksiasi on ollut ilo lukea.
Ilmoita asiaton viesti
”Viime vuonnakin teitä oli parhaimmillaan jopa 85.000 yhdelle ainoalle kirjoitukselle.”
Osuiko tämä ajankohtaan, jolloin US:n laskuri taikoi lukumääriin ylimääräisen nollan perään 😉
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä
Twitterin puolella viime vuoden huippuluku oli 140.000.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä kirjoituksesta .
Pani vaan miettimään että :
Onkohan meidän liikennepolitiikassamme käynyt juuri noin, että siitä ja sen hoidosta on puuttunut asiaan perehtyneiden politiikkojen panos ja päätökset on tehty mutu tuntumalla ministeriön toimittamien EU tavoitteita halveksivien tutkimusten perusteella .
Ja nyt kiistellään ylimmässä valtiojohdossa jäännös oireista ja niiden mukaisista toimenpiteistä . Ei siitä että järjestelmässä on kardinaalivirhe mikä tulisi korjata. Orpo ihmettelee…. https://nakoislehti.hs.fi/7ba95ab5-73b5-40e2-9c9e-770f44eb298b/6
eli liikennepolitiikkamme paimentajina ei ole ollut ainoatakaan asiantuntijaa ei liikennevaliokunnan eikä ministerien joukossa sitten vuoden 2010
”joukkoon osuu itselle vähemmän tärkeistä asioista päättämistä tai jopa sellaisia asioita, joista ei ihan kauhean syvästi ole perillä.”
Ministeriön kansliapäälliköt samoin ovat koulutuksiltaan aivan jotain muuta mitä liikenteen ja sen infran kokonaisnäkemys vaatisi :
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/suomen-liikennepolitiikka-eu-jasenyyden-valossa-meriliikenteesta-sisavesiin/
ja tässä vielä luettelo liikenne ministerien siviili ammateista sitten eduskunnassa hyväksytyn liikennerevoluution avulla , jolla poikettiin kokonaisvaltaisesti EU tavoitteisesta liikennejärjestelmän tieteellisestä tutkimuksesta ja toteuttamisesta vuonna 2010 vuotta ennen EU liikennestrategian julkaisua. : https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/mykkanen-ja-muut-ministeriot/
Ilmoita asiaton viesti
”Olen haukkunut kaikkia, koska ajattelen, että jos haukkuu, pitää olla tasapuolisen ankara kaikille.”
Oikein
Minäkin olen kielteinen ihminen, ja arvostelen kaikkea ja kaikkia.
Kehua ei voi, kun ylpistyvät kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Muita historiallisia tapahtumia liittyen Kouvolan asemaan… Kesällä 1942 päätettiin korvata Suomen SS-pataljoonan miestappiot. Saksan pyynnöstä toisen kierroksen rekrytointi pidettiin Suomessa. Rekrytoitujen vapaaehtoisten määrä rajoitettiin 200 mieheen, vaikka Saksa pyysi 300 vapaaehtoista.
Suomen poliittiset ja sotilaalliset johtajat suostuivat lisärekrytointiin, uskoen vielä kesällä 1942, että Saksa voittaisi sodan. Suomen armeijan esikunnan alaisuudessa valittiin 200 vapaaehtoisen komppania Suomen armeijasta lähetettäväksi Saksaan. Maavoimien esikunta rekrytoi sotilaita Suomen armeijan yksiköistä 3.-27.7.1942. Tarkoitus oli rekrytoida vain tavallisia sotilaita, vaikka alkuperäinen ilmoitus sisällytti myös aliupseereita.
3.8.1942 Helsingin yliopiston rehtori, Rolf Nevanlinna, nimitettiin SS:n vapaaehtoistoimikunnan johtajaksi. Yhteensä 239 vapaaehtoista ilmoittautui Kouvolassa 17.-20.8.1942, jotka kokoontuivat Kouvola asemalla, joista saksalaiset syynäsivät paikalle saapuneet 228 miestä. Näistä 188 hyväksyttiin, joista viisi sittemmin kieltäytyi.
Ilmoita asiaton viesti