Kuvaako Marinin urapolku uutta sukupolvea?
Muistan kun joitakin vuosia sitten, Helsingin yliopiston opiskelija kertoi minulle, että kannattaa verkostoitua politiikkaan, koska sieltä syntyy suhteita, joiden avulla voi rakentaa uran.
Muistan myös muutaman vuoden takaisen keskustelun eräissä juhlissa, kun kirjan julkaissut henkilö kertoi minulle, että hänen strategianaan oli saada jo aiemmin kirjan julkaissut henkilö julkaisemaan uusi kirja ja päästä mukaan sen toiseksi kirjoittajaksi.
Ihmiset ovat sitä varten, että heidät tuntemalla päästään urahississä ei ainoastaan eteenpäin, vaan ylöspäin. Etenkin kun politiikka on väylä yrityselämään eikä toisinpäin.
Ainahan ihmissuhteet ovat vieneet eteenpäin. Herraverkostot ovat olleet jo pitkään tuomittuja asioita.
Viimeiset noin viisitoista vuotta sosiaalinen media on ollut täynnä ihmisiä, jotka hakevat ensisijaisesti suosiota, jotta he saisivat itselleen työtä ja bisneksen. Aikana ennen sosiaalista mediaa, piti ensin hankkia kannuksia, että pääsi toimittajien kautta mediaan.
Julkisuus oli pääasiassa seuraus, ei päämäärä.
Hyväveli -verkostojen tilalle ovat tulleet sosiaalisen median verkostot ja näkyvyys
Näkyvyys sosiaalisessa mediassa ei ole väline saada työpaikkaa, mutta työpaikkaa hakevalle näkyvyys sosiaalisessa mediassa on arvokasta. Parhaimmillaan siitä voi syntyä merkittävä bisnes.
Sosiaalisen median menestyjä 0n sosiaalisesti lahjakas, kuvauksellisen tai sanavalmis. Parhaimmassa tapauksessa kaikkia noita kolmea. Menestys täytyy silti lunastaa. Täysin osaamaton epäonnistuu nopeasti.
Lauri Nurmi kertoo eilen julkaistussa Iltalehden kolumnissaan keskustelustaan arvostetun ulkomaalaisen lehden toimittajan kanssa. Siitä kuinka hän antoi taustatietoa pääministeri Sanna Marinista ennen kuin toimittaja meni haastattelemaan häntä.
”Yritin selittää asiaa juurta jaksaen ja kehuin samalla Marinin saavutuksia – en kuitenkaan varauksettomasti.
Ulkomaalainen kollegani kuunteli tarkkaavaisesti. Näytin hänelle erästä uutiskuvaa Marinista.
– Oih, katso kuinka kaunis hän on, kokenut naispuolinen journalisti parahti.
Ymmärsin, että perspektiivimme eivät koskaan voisi kohdata.”
Pelin sääntöjä ei voi muuttaa, mutta peliä voi
Tässä ei ole kyse vain Marinin ulkonäöstä tai hänen osaamisestaan. Sosiaalisen median seurauksena on syntynyt useita tapoja käyttää omia avujaan hyväksi. Jos et ole kaunis ja valovoimainen, voit olla vaikka piru ja pahasuinen. Sinullekin löytyy oma yleisösi. Pääset sillä jopa eduskuntaan hallituspuolueen edustajaksi.
Elämästä on tullut performanssitaidetta, jossa omilla julkisuusavuilla haetaan valtaa tai jopa rakennetaan uraa. Kehitys ei koske vain politiikkaa. Työelämästäkin on useita tutkimuksia, jotka antavat pohjaa väitteelle, että yhä suurempi osa menestyksestä on sitä, ketkä tunnet. Jos et kuulu verkostoihin, sinulle ei edes tarjota mahdollisuuksia.
Koska yksinäisyys on kasvava ilmiö, sosiaalinen media on mitä parhain väline tulla tunnetuksi. Ei tarvitse kohdata toisia ollakseen heidän luonaan ja tulla heille läheiseksi.
Tästä vain jää miettimään, kumpi oli parempi maailma; se jossa ensin hankittiin kannuksia ja sitten tuli julkisuus vai se, missä ensin hankitaan julkisuutta ja sitten saadaan kaikki muu.
En osaa vastata tuohon. Enkä rehellisesti usko, että kumpikaan on toistaan parempi. Molemmissa on ongelmansa.
Totean vain, että nyky-yhteiskunnassa tärkeää on olla ihailtu. Se avaa ovet rajattomiin mahdollisuuksiin. Ainoa pieni miinus on se, että yllätykseksesi huomaat, että ihmiset omistavat sinut ja kadotat lopulta itsesi.
Toisaalta, mitä ihminen ei tekisi oman menestyksensä eteen?
Uusi urapolku. Valmistu,mene naimisiin, eroa, jätä lapsi jatka urapolkua.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtoehdot? Ole lapanen, istu hiljaa, turpa kiinni, lisää lapsia vässykän kanssa?
Voi kun ottaa ”miehisyydelle” koville. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt ehkä kumpikaan, minusta blogin pointti on itsensä brändääminen somen kautta.
Monelle meikäläisen ikäluokan edustajalle se on vierasta, me olemme oppineet, että maine luodaan, jos luodaan omilla konkreettisilla teoilla eikä somenäkyvyydellä. Ei moni tällainen fossiili pidä oman itsensä esittelemistä kovin luontevana toisin kuin vaikka alta nelikymppiset.
Ilmoita asiaton viesti
”..minusta blogin pointti on itsensä brändääminen somen kautta.”
Niin, sehän varmaan näyttää kummalliselta sinun ikäluokassa.
En epäile ettei silti sinulta pedagogiikka sujuisi, tiedä sitten mitä käytännössä. Some-sukupolvelle kuvilla viestiminen ei ole kovin kummallista, olkoon se sitten sinulle. Itse olen siltä väliltä, niin ja näin, mutta jumalauta jos tosta itkua saa aikaan…
Ilmoita asiaton viesti
Ja ovathan ne Marinin somessa julkaisemat kuvat läpäisseet kansainvälisen uutiskynnyksen, viimeisimpinä Flow’sta New York Postissa.
https://nypost.com/2023/09/08/ex-finnish-pm-sanna-marin-quitting-politics-after-hot-girl-summer-time-to-move-on/
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaalinen media- ”verkosto” on tänään pinnalla mutta, mikä on se todellinen vaikuttajaverkosto edelleen käytännössä ?
Taitaa unohtua kohta valkopartaisten herraseurat ja vaikuttajapiirit kuten:
Rotarit, Suomalainen Klubi, Leijonat, Vapaamuurarit, Teollisuusseurat, Lehdistöklubi, Svenska Klubben jne..
Niihin pääsy edellytti tiettyä yhteiskunnallista asemaa ja vaikutusvaltaa, joka ei edelleenkään ole vähäistä.
Some-media on aivan eri juttunsa, joskin sillä on roolinsa. Onko sen luoma kuva oikea vai jopa valemedia kohta tekoälyn kautta.
Lopuksi aina ihminen, ”lopputuote”, joutuu kohtaamaan toisen ihmisen, joka ratkaisee.
Marinin tie on varmasti moninainen alkaen Tampereen Kaupunginvaltuustosta jämäköine otteineen ja siitä edelleen valtakunnanpolitiikkaan ja maailmalle. Siinä varmasti on auttanut ensisijaisesti julkinen virallinen media täydentyen omalla aktiivisuudellaan FB /Twitter jne.. some.
Ilmoita asiaton viesti
Sebastian Kurzin tarina sopii yksi yhteen blogin sisällön kanssa. Ja mikä olikaan Marinin verkosto?
https://www.news.at/a/sebastian-kurz
Ilmoita asiaton viesti
Viestintäyhtiö Milttoniin konsultiksi palkattu HS:n edellinen päätoimittaja Kaius Niemi ryhtyy iltalehden mukaan erikoistumaan Ukrainan jälleenrakennushankkeisiin.
Talvella oli puhetta demari Johannes Koskisen vaatineen julkisesti kansainvälistä sopimusta Ukrainan jälleenrakentamisesta. Niihin aikoihin otsikoitiin Caverion- yhtiön hakevan uusia linjauksia.
Sanna Marin, jos kuka on toveri, pääministerinä sympppasi presidentti Zelenskyin asehankintoja siinä missä myös NATO:n pääsihteeri Jens Stotenberg, vielä vanhempi demari.
Sitten huomattiin jossakin italiaanolehdessä pantavan sosiaalidemokraattien syyksi nykyisten sotien olemassaolo. Jos demarit eivät suostuisi likaisen työn tekijöiksi kantamaan sotien raskasta perintöä, sodat loppuisivat?
Siihen päälle laukoi Jussi Halla-aho venäläisten sotilaiden lahtauspuheensa.
Nyt on jossakin blogissa yllytetty sdp:n uusi puoluesihteeri, tuo kissantappaja, joutaisi viedä hautausmaan muurin viereen ammuttavaksi.
Olen itse palannut aikoinaan kahden vuoden YK-pestiltä Roomasta Suomeen jota ihan kaikki sinne jääneet eivät pitäneet sivistysvaltiona.
Ilmoita asiaton viesti
Marin ei ehkä harkinnut jatkotoimiaan ilmeisesti kiukuspäissään ihan loppuun asti. Blairin maine on matkan varrella kokenut kovia
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009841177.html
Ilmoita asiaton viesti
Kun olin valmistumassa teologian maisteriksi viime vuosituhannen puolella, lähdin erään vihreiden kansanedustajaehdokkaan tukiryhmään. Jossain on jokaisen yritettävä uransa luoda. Kyseinen ehdokas jäi muistaakseni ensimmäiselle varasijalle ja minulle alkoi puolestaan avautumaan mahdollisuus akateemisiin apurahoihin/työsuhteisiin sosiaalietiikan alata.
Sittemmin olen blogistin tapaan monesti ihmetellyt, millaisia rooleja on muodostunut somelle uran kannalta. Itse olen ollut somessa aina vähän kömpelö. Mutta siihenkin vähän tottuu.
Minua innostavat ihmiset, joilla on fokus asioissa ja ihmisissä. Joillakin on siinä sitten verkostoitumisella isompi rooli ja joillakin pienempi, ennen someaikaa ja nykyisin.
Kohut ovat nykyisin ehkä vielä hektisempiä kuin ennen. Tärkeää on kuitenkin yhä uudestaan keskittyä olennaiseen, ja sitten on ihan oikein välillä myös menestyä.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjoitus. Itsekin pohdiskellut että kuinka olisi J.K.Paasikivi pärjännyt nykymaailmassa. Mutta varmaan hän olisi löytänyt omat seuraajansa räyhäkkäänä nettipersoonana jolla olisi 100000 seuraajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten ei: Eri aikakausina tarvitaan erilaisia kykyjä ja kyvykkyyksiä..
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisin ja uskoisin Marinin hyödyntäneen somekermaa näkyvyytensä lisäämiseksi. Tarkoitus lienee tehdä itsestä julkkis. En ihan usko Marinin vakuuttelua, että ei olisi ollut mitään urasuunnitelmaa taustalla. Tietenkin pääministerin tehtävä olisi kelvannut.
En usko Blair-instituutin olevan Marinille muuta kuin välietappi, mikä tarjoaa lisää tunnettuutta kv-tason isokenkäisten seurassa. Minkä tyyppiset tehtävät mielessä, sitä ei voi tietää. Pääministeriksi paluuta ei kyllä ole. Riittäisikö ministerin rooli enää? Älkää mainitko TP:n vakanssia, mikä on vain eläköityville ja kuoleville poliitikoille se viimeinen hautapaikka.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, vaikka M. tiesi ilmeisesti jo pitkään lähtevänsä kansanedustajan tehtävästä, johon kymmenet tuhannet äänestäjät olivat hänet edustajakseen valinneet, ei hän siitä millään tavalla tulevalle seuraajalleen maininnut. Että tämä olisi henkisesti osannut valmistautua yllättäen avautuneeseen kansanedustajan tehtävään. Mitä sitä turhaa etukäteen kertomaan. Tuleepahan ”kivana” yllätyksenä asianosaiselle.
Itse ajattelen sekä toivon ja uskon ,että äänestäjät ymmärtävät …. minä – minä.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedättekö miksi Amerikan suomalainen Teemu Selänne on iltapäivälehtien käyttämä asiantuntija melkein kaikissa asioissa? Tai miksi Sanna Marin ilmoitti ettei hänellä ole mitään sanottavaa jos jotkut halusivat alkaa rakentamaan aitaa itärajalle?
Nimittäin kaikenlaisen isäntien ja orjien välisen kanssakäynnin ymmärrettiin vaatineen antiikin ammoisina aikoinakin työn organisoitumista johtajan ja työntekijän suhteissa, mistä ihmisjärki ymmärrettävästi oli kehittynyt epäilemään kaiken pahan syntyneen silloin kun ensimmäisen kerran maapala aidattiin omistajan merkiksi, mistä Karl Marx kehitti mieliä kuohuttaneen teoriansa, joka pian osoittautui tuhoisaksi virheeksi bolshevikkien vallankumouksessa.
Kaikkea tällaista kulttuurihegemoniaa on tutkittu lähinnä Etelä-Euroopassa, läntisen ajattelun lähtösijoilla, mistä se on maahanmuuttajien mukana juurtunut myös Amerikkaan, mutta heikonlaisesti syrjäisistä syrjäisimpään Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikassa verkostostoitumisesta puhui myös Björn Wahlroos joka lopulta huomasi olleensa väärässä eikä politiikalla ollut hänelle mitään tarjottavaa.
Mielestäni tällä hetkellä elämme ainakin suomessa jonkinlaista soveliaisuuden ja normien aikakautta. Siinä mielessä pirua tai pahasuista en niin näkisi hallituspuolueen edustajana. Tai ainakin piruilut on jätettävä ja niitä kaduttava. Suomessa poliittisen menestyksen tiellä ovat myös poliittiset puolueet ja suhteellinen vaalitapa. Uusia viikinkejä ei ole näköpiirissä.
Tissi ja perseherutukset somessa ovat oma lukunsa mille aikanamme on kysyntää. Todellisuudessa kuitenkin vain promille on ”kulta-iidoja” tai heitä jotka tienaavat sievoisesti.
Teot tekoina ja tuotteet tuotteena. Liialliset mielikuvien luomiset ja brandaamiset haiskahtaa epäilyttäviltä. En itse luottaisi henkilöön joka verkostomarkkinoinnin kautta löytää kryptovaluutat, päätyen onlyvanssin sisällöntuottajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”– Oih, katso kuinka kaunis hän on, kokenut naispuolinen journalisti parahti.”
Tuosta tuli mieleen, kun Marin pääministeriuransa alkupuolella otti osaa todennäköisesti Eurooppa-neuvoston kokoukseen. Aulaan oli tv -kameroiden ja kännykkäkameroiden eteen kokoontuneet EU-maiden valtionjohtajat. Siinä silloin Saksan Angela ”Mutti” Merkel loi Mariniin ylhäältä alas kulkeneen katseen. Se puolitoista sekuntia kestänyt katse kertoi paljon. Se kertoi ainakin yhtä paljon kuin Marinin ”tappjakatse”, jonka hän aikoinaan Ylen paneelikeskustelussa kohdisti Orpoon, kun Orpo vähän flirttaili poliittisesti Kepun edustajan suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jokaisella aikakaudella omat ”kotkotuksensa”.
Somen eduksi sanottakoon, että se ainakin on vähentynyt merkittävästi perinteisten poliittisten herrakerhojen valtaa.
Toisaalta ulkonäöllä lienee edelleen liian suuri painoarvo siitäkin huolimatta menestykselle, mitä Lauri Nurmi Marinia koskevalla huokaisullaan hyvin kuvasi..
Mutta ajat muuttuvat edelleen!
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta ajat muuttuvat edelleen!”
No, eihän se mielikuvilla, idealismeilla, ideologioilla, tunteisiin vetoamalla ja mutu:illa ( musta tuntuu, josta on kehitetty uusi versio ”Itse ajattelen että…” ) sekä yleistävillä yksinkertaistetuilla fraaseilla johtaminen ole mikään uusi juttu. Sitä on sovellettu vuosituhansia. Näillä keinoilla on kansan, jonka voimalla johtajat pääsevät valtaan ja saavat valtakunnan resurssit käyttöönsä, mielenkiinto saatu suuntautumaan sivuun tosiasioiden tunnistamisesta ja tunnustamisesta.
Some ja netti ovat toisaalta luoneet myös edellytyksiä kansalle päästä tosiasioiden ääreen. Se on sitten toinen asia jaksaako yksilö kaivaa tosiasioita netistä kaiken muun kohinan ja tauhkan seasta. Taitavastihan meille pyritään noita mielikuvia ja mutu:ja ym. syöttämään ja tunteisiin vetoamaan netin kautta. Siihenhän, netissä vaikuttamiseen, on jo vuosia sitten syntynyt oma ammattikuntansa.
Entistä enemmän kansalaisen tulee olla kriittinen siitä, mitä omaksuu netistä ja mihin siellä uskoo. Mutta netin etu on se, että kansalainen voi melko vapaasti ainakin Lännessä nykyjään nostaa esiin asioita, kyseenalaistaa niitä tai kiistää niiden paikkansapitävyyden tai joilla yritetään toisarvoisilla asioilla johdattelemaan mielenkiintoa sivuraiteille varsinaisesta asiasta.
Moni todellinen ammattilainen, siis oman alansa asiantuntija, on netin avulla päässyt puuttumaan uutisointiin, kun se google-kääntäjän kautta suomennettuna on mennyt vähän metsään. Google-kääntäjä kun ei tee muuta kuin mekaanisesti kääntää tekstiä kieleltä toiselle. Se ei analysoi asiaa. Asian analysointi vaatii alan tuntemusta ja kriittisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole uusi ilmiö, että ulkonäöllä pääsee piireihin. Ennen somea nuoret lupaavat naiset päätyivät Benin talliin, mutta kukaan ei sitä paheksunut. Toki täytyy sekin sanoa, että kukaan ei ulkonäölleen mitään voi.
Ilmoita asiaton viesti
Aika huoletta voidaan sanoa, että Jack Kennedyn ja Dick Nixonin vaalitaistelun ratkaisi jokseenkin pelkästään ulkonäkö, 63 vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
YouTuben podcasteja katselemalla ei voi olla kiinnittämättä huomiota siihen, että yksi ja sama yhteiskunnallisten asioiden some-vaikuttajien kerma kiertää toistensa podcasteissa levittämässä omaa sanomaansa tunnin pituisissa lähetyksissä, haukkumassa toista poliittista laitaa edustavien näkemyksiä ja arvoja. Edes puoluerajat eivät muodosta estettä tässä laumautumisessa. Eduskunnan salikeskustelu ja ”kyselytunti” on siirtymässä hissukseen verkkoon. Verkostoitumista sekin.
Ilmoita asiaton viesti
Viime presidentinvaalien tuloksia tulkittaessa päätomittaja Markku Huusko närkästyi heti jos kysyttiin miksi Putinin maassa ja viereisessä lilliputiniassa molemmissa valittiin 60 – 70 %:n äämiosuudella?
Ilmoita asiaton viesti