Malisen lähtö on oire suuremmasta

Postin toimitusjohtaja Heikki Malisen ero oli odotettu, vaikkakin hieman hitaampi prosessi kuin aluksi uskoin. Se ei silti tarkoita, että pääsyyllinen olisi Malinen, vaikka hänkin teki virheitä erityisesti loppumetreillä. Ongelma on laajempi.

Noin viikko sitten keskustelin henkilön kanssa, jolla oli hyvät tiedot Vaken alkuperäisen strategian synnyttämisprosessista. Tietolähteeni ei ole entinen eikä nykyinen toimitusjohtaja, eikä Vaken hallituksen jäsen.

Hän kertoi minulle, että Vaken alkuperäinen strategia oli poliittinen kompromissi. Siinä haluttiin kosiskella mahdollisimman montaa poliittista tahoa. Itse totesin hänelle, että juuri siitä syystä Vaken strategia oli onneton. Nyt voimassa oleva on selvästi parempi.

Postin, Veikkauksen ja monen muun valtio-omisteisen monopolin ongelma on niiden poliittinen kiinnostavuus. Kun valtionyhtiö tekee jotakin väärin, on uusilla ministeillä mahdollisuus olla päivä supersankarina ja pelastaa maailma. Valitettavasti juuri se, että supersankarit yrittävät pelastaa valtio-omisteisen yhtiön, on niiden kaikkein suurin ongelma.

Se nimittäin kertoo siitä, että valtiolla ei ole tuon taivaallista käsitystä, mikä edellä mainittujen yritysten rooli ja tehtävä ovat. Ne ovat samaan aikaan liikeyrityksiä ja osa valtiollista infrastruktuuria. Poliittisen tuulen suunta heilauttaa niiden painopistettä ihan sen mukaan, keitä puolueita on vallassa.

Postin sotkussa kuivimmat jalat ovat olleet Postin hallituksella, vaikka juuri niiden sukkien tulisi olla likomärät. Yhtiön hallituksen tehtävä on vaatia omistajalta selkeitä linjauksia ja huolehtia siitä, että niistä linjauksista syntyy toimiva strategia. Nyt hallitus on epäonnistunut tehtävässään, koska Postin roolista on epäselvyyttä ja ministeriohjaus on kävellyt sen hallituksen yli. Yksityisyrityksessä hallitus olisi todennäköisesti jo vaihtunut tuon seurauksena.

Postin Malisen ainoa iso virhe oli piiloon vetäytyminen suuren mainekriisin uhatessa. Vaikka esille tulivat golf -osakkeiden hankinnat ja palkat, lopulliseksi selän katkaisijaksi niistä ei ollut. Lopullisesti selän katkaisi se, että niistä ei osattu nöyrtyä ajoissa ja keskustella avoimesti ja samalla ottaa esiin sen, että yhtiön roolia pitää miettiä paremmin.

Postin hallituksen puheenjohtaa Markku Pohjola sanoi tänään YLE:n jutussa, että Postin hallituksen olisi pitänyt olla herkempi avoimelle viestinnälle. Itse asiassa näen, että se ei ole hallituksen suurin ongelma, vaan se, että Postin rooli on epäselvä valtiollisen tärkeän infrastruktuurin omistajana ja samanaikaisesti palveluiden tuottajana.

Ehkä Postille olisi parasta tehdä VR:t. Pilkkoa kahtia palveluita tarjoavaksi liikeyritykseksi ja infrastruktuurin ylläpitäjäksi.

 

PasiSillanp

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Valmistelen parhaillaan kirjaa strategisesta ajatelusta. Käsittelen blogissani sekä teknologian kehittymisen että arvojen muutoksen vaikutuksia yhteiskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu