Mielikuvilla ratsastelua – äänestäjällä ei ole oikeusturvaa

Huomenna äänestetään siitä, kuka on esittänyt parhaan vaalikampanjan tai kuka on esiintynyt viimeiset vuodet vakuuttavimpana poliitikkona.

Huomenna ei äänestetä siitä, kuka on paras poliitikko tai paras puolue.

Eräs englantilainen politiikan tutkija kiteytti vaalit ja vaalikaudet osuvasti; Vaalit voitetaan eri osaamisella kuin mitä politiikassa tarvitaan.

Osa poliitikoista käy jatkuvaa vaalikampanjaa, osa ei näy julkisuudessa juuri lainkaan. Tavallisella äänestäjällä on hyvin vähän eväitä arvioida, kuka poliitikko ihan oikeasti tuo eniten lisäarvoa päätöksentekoon. Julkisuudessa sanottu on aina suodatettua ja usein julkisuus jätetään ennalta valituille kasvoille, joilla on aina filtteri puheissaan.

Joillekin poliitikoille syntyy fanikunta, joka puolustaa kiihkeästi. Se taas synnyttää vastustajia, jotka vastustavat kiihkeästi. Pelin voittaa yleensä se, joka jättää parhaan mielikuvan.

Vaaleissa ei siis äänestetä siitä, mikä puolue tai politiikka on paras ja mikä huonoin. Siinä äänestetään siitä, mikä puolue tuntuu uskottavimmalta ja millä puolueella on sellainen pömpsis tekemisessään, joka viehättää minua eniten. Tuntuu, että näiden vaalien kampanjassa todellisten vastausten antamista oli vieläkin vähemmän kuin ennen.

Päätöksentekoa häiritsee se, että politiikka on taistelua, jossa jokainen kamppailee heille sopivasta julkisuudesta. Tutkimustieto sanoo, että ihmisen tulkinta julkisuudesta riippuu siitä, ketä hän kannattaa. Kun omaa fanitettavaa lyödään, uutisointia pidetään puolueellisena ja epäoikeudenmukaisena, kun vastustajaa lyödään, siihen haetaan vielä lisää kierroksia.

Huomenna kun ihmiset menevät uurnille, äänestetään siitä, kuka tai mikä tuntuu parhaalta vaihtoehdolta. Äänestäjän oikeusturva on olematon.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu