Miksi sinä uskoisit minua?

Ajatteletko, että kun kirjoitan, olen miettinyt asiat kunnolla ja niihin kannattaa siksi uskoa? Tuntuvatko ajatukseni hivelevän omaa ajatteluasi ja sitä kautta itsetuntoasi? Jos meitä on useampi samalla tavalla ajatteleva, niin silloinhan me olemme luultavasti oikeassa?

Jos yksi asia on minua kiehtonut jo hyvin pienestä, on se vastaus kysymykseen miksi? Yksinkertaisimmillaan se kytkeytyy ajatukseen; miksi jokin asia on niin kuin se on? Mitkä asiat selittävät sitä ja miksi se sama asia ei voi olla toisin?

Vuosien varrella olen oppinut sekä lukemalla että elämällä, että asioilla on usein aika yksinkertaisia syitä olla niin kuin ne ovat.

Ne voivat olla poliittisesti oikeita näkemyksiä ja näkemyksiin perustuvia valintoja. Johtopäätökset ovat tulleet auktoriteeteilta ja siitä syystä niitä on vaikea tai mahdoton kyseenalaistaa. Ne ovat riittävän yksinkertaisia ja siksi helppoja muistaa. Ne tuovat meitä yhteen muiden kanssa ja voimme kuulua ryhmään niin kauan kuin olemme samaa mieltä. Ne hyväksytään, koska ovat toisarvoisia asioita suuremman päämäärän saavuttamiseksi. Ne ovat yhteisesti hyväksyttyjä valheita, satuja, joiden ei ole tarkoituskaan olla totta, mutta niiden avulla saadaan ihmiset innostumaan.

Näkemykset voivat myös olla oikeasti totta. Tai ainakin – kuten tiede sanoo – vallitsevia tieteellisiä totuuksia. Ne voivat olla asioita, jotka muuttuvat todeksi, kun vain uskotaan riittävästi – eli ne ovat itseään toteuttavia ennustuksia.

Yhtä kaikki, on kiinnostavaa miettiä miten tieto, joka tarkentuu koko ajan, muuttaa asenteitamme. Kuinka tieteelliseen tietoon, poliittiseen näkemykseen, opportunistiseen vaikuttamiseen tai filosofisen ajatteluketjun hedelmään suhtaudutaan?

Kuinka toimimme tulevaisuudessa, jossa taas entistä enemmän asioita voidaan todentaa numeroilla, mutta jossa edelleen on hyvin paljon asioita, jotka syntyvät ihmisen vaillinaisen hahmottamiskyvyn, vanhentuneen tiedon ja muutoshaluttomuuden ristiaallokossa?

Arvelluttaako sinua koskaan se, kuinka hyvin ajatuksia on punnittu ennen kuin ne viedään toiminnaksi? Tai kuinka itsekkäitä ajatuksia niihin liittyy? Haluan uhrata enemmän aikaani siihen, että löydän entistä parempia keinoja erottaa erinomainen ajatus keskinkertaisesta ja miettiä keinoja, joilla paremmat ajatukset voittavat huonompia.

Miten sinä? Haluatko sinä kehittää ajatteluasi? Uskallatko haastaa itsesi?

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu