Minimipalkka lisää tutkitusti työllisyyttä – ratkaisu työllisyyteen Suomessakin?

Tämä on referaatti The Timesin toimittaja Emma Duncanin artikkelista Minimun wage is success – don`t max it out.

”Englannissa säädettiin minipalkkalaki vuonna 1998. Sen seurauksena matalapalkka-alojen palkat ovat nousseet nopeammin kuin työläisten keskipalkka. Huhtikuun alusta Iso-Britannian lakisääteinen minimipalkka nousee jälleen. Nykyinen on 10,42£ uusi on 11,44£

Tässä kohdassa on ehdotettu, että minimipalkan nousu jäädytetään jatkossa yleisen palkkakehityksen nousuvauhtiin.

Kun USA:ssa New Jersey asetti vuonna 1992 minimipalkaksi 5,05 $ aiemman 4,25 $ sijaan, työllisyys kasvoi. Naapuriosavaltio Pennsylvaniassa, jossa ei tehty muutoksia minimipalkkaan, työllisyys ei kehittynyt yhtä positiivisesti.

Tutkijat Card and Krueger selvittivät  muutoksen vaikutuksia 410:ssä pikaruokalassa. Havaittiin, että korkeammat kustannukset siirrettiin vähittäismyyntihintoihin. Eli työntekijät työllistyivät, yrittäjät eivät köyhtyneet, mutta kuluttajat maksoivat hieman enemmän.

Vastaavaa tutkimusta on tehty useissa maissa ja kaikissa tapauksissa on päädytty samaan lopputulokseen. Minimipalkka on helpoin ja kustannustehokkain tapa poistaa köyhyyttä.”

Hallitukselle pähkinä

Voimmeko säätää Suomessa minimipalkkalain, joka tekee pienipalkkaisen työn vastaanottamisen hieman houkuttelevammaksi? Se pakottaisi yrityksiä nostamaan tuottavuuttaan ja hintojaan, joka lopulta tarkoittaisi, että köyhät saisivat palkkaa, jolla elää ja rikkaat maksaisivat palveluista todellisen hinnan mukaan?

Nyt hyvätuloiset maksavat erilaisilla sosiaalituilla kompensoitua halvempaa hintaa. Suomen sosiaaliturvan rakenteellinen ongelma on se, että yritysten kustannuspaineita ja kyvyttömyyttä tuottavuuden parantamiseen subventoidaan asumistuella.

Mimimipalkallakin on olemassa käytännön katto, jonka jälkeen se todennäköisesti muuttuu vähemmän työllistäväksi. Iso-Britannia kokeilee nyt noin 13 € tuntipalkkaa. Sen seuraukset nähdään myöhemin.

 

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu