Muutososaamisen puute hidastaa Suomen yhteiskunnallista kehitystä
Suomessa on merkittäviä ongelmia toteuttaa järkeviä muutoksia, eikä se johdu muutosten vaikeudesta, vaan muutosten tekijöistä.
Helsingin kaupungilla on strategia, jota se ei itsekään noudata. koulu-uudistusten vanavedessä oppilaiden oppimistulokset ovat laskeneet, Helsingin kaupungin palkkajärjestelmän käyttöönotto on johtanut käsittämättömän pitkän aikaa kestäneeseen palkanmaksuongelmaan, taksilain uudistus toi useita taksien palvelun laatua laskeneita seurauksia, terveydenhuollon uudistukset kompuroivat; ”Lähes kaikki Töölön tapaturma-aseman hoitajat uhkaavat irtisanoutua Helsingissä: Henkilökuntaa ei kuunnella ja potilasturvallisuus vaarantuu.” (YLE 5.1.2023). Uusimpana ketjuun voidaan lisätä uutinen Tampereen yliopistosta: ”Rehtori johtaa yliopistoa diktaattorin ottein”. (HS 21.1.2023)
Kirjoitin itse vuosi sitten Tampereen yliopistosta, kun sen johtamisongelmista edellisen kerran uutisoitiin. Silloin otsikoin kirjoitukseni Tampereen yliopiston muutokseen liittyvästä havainnosta: ”Tyhmintä mitä muutosjohtaja voi sanoa, on että muutos on aina kesken.”
Yhteiskunnalliset muutokset sisältävät paljon politiikkaa ja siitä johtuen niihin tulee aivan erityinen lisävivahde. Ei riitä, että muutos saadaan aikaiseksi, vaan sen lisäksi sen hyväksyminen vaatii yleensä joko kompromisseja tai poliittisen kaupan. Esimerkiksi sote -uudistuksessa keskusta sai kasan pieniä maakuntia. Asiantuntijoiden mukaan 5 hyvinvointialuetta olisi riittänyt, mutta sehän olisi keskustalle ollut poliittinen katastrofi. Niinpä sitten tehtiin hallintomallista typerä, jotta saatiin edes muut asiat menemään läpi.
Kiitän onneani, että toimin käytännössä vain yritysten parissa. Yrityksissäkin on toki vastustusta ja rohkeuden puutetta, mutta en muista koskaan nähneeni sellaista tilannetta, että perusteellisesti analysoidun päätöksen yhteydessä joku olisi lähtenyt tekemään kauppaa sillä, että jos hän saa omista henkilökohtaisista tarpeistaan johtuen yhden myönnytyksen, hän on valmis asian hyväksymään. Empimistä on monesta syystä, mutta ei tästä.
Yhteiskunnallisten muutosten toteuttaminen on uskomattoman karikkoista. Julkiselle tai puolijulkiselle sektorille vuosikymmenten aikana pesiytynyt konservatiivisuus ja vallanhalu ovat myrkkyä viisaille päätöksille. Usein käy niin, että itse päätös voi olla viisas, kuten vaikkapa koulujen oppilaiden tasa-arvoisuutta lisäävät toimenpiteet, mutta toteutukseen ei anneta riittävästi rahaa ja muutos kääntyykin pahimmillaan enemmän haitalliseksi kuin hyödylliseksi. Opettajaparat ja oppilaat ovat poliittisten päättäjien aivoitusten kärsijöitä.
Kirjoitin jo vuosi sitten Tampereen yliopiston tilanteesta, että muutos on joskus saatava maaliin tai ainakin hetkeksi se pitää pysäyttää. Kirjoitin myös, että henkilöstölle pitää antaa valtaa, jotta he voivat hakea parhaita ratkaisuja ja työhyvinvointi myös lisääntyy, koska ihmisille tulee hallinnan tunne. Nyt julki tulleet uutiset kertovat, että yliopiston rehtori ja ylin johto eivät lukeneet kirjoitustani tai ainakaan ymmärtäneet, mitä siinä sanoin. Tampereen yliopistossa on selviä työhyvinvoinnin ongelmia, jotka liittyvät mm. jatkuvaan muutostilanteeseen ja johtamistapaan.
Tampereen yliopisto ei ole ainoa, mutta juuri tänään esille tullut esimerkki. Julkisella puolella ei hallita muutoksia kokonaisvaltaisesti siksi, koska poliittinen päätös ja päätöksen toimeenpano ja toimeenpanon seuranta ovat irti toisistaan. Poliittinen päätöksentekijä ei ole vastuussa siitä, että asia sössitään toteutuksessa, vaikka tosiasiassa se sössitään esimerkiksi sillä, että muutokselle annetaan liian vähän aikaa ja rahaa. Yksityisellä puolella ei ole varaa tehdä muutoksia, joita ei myös johdeta jämäkästi ja ihmisiä kuunnellen maaliin. Silläkin puolella huonoa johtamista on aiemmin ollut paljon, mutta maailma on muuttunut isosti.
Yhteiskunnalliset muutokset kompastelevat niin kauan kuin näihin asioihin ei saada parannusta. Muutokset johdetaan hävyttömän huonosti. Ne eivät ole niin vaikeita kuin miksi ne yleensä tehdään.
Suomalaisen muutosjohtamisen ongelma on se, että yleensä muutos aloitetaan ilman strategiaa ja osaamista pelkällä johdon määräyksellä.
Mielipiteiden tai ideoiden vaihdolla tarkoitetaan Suomessa taas sitä, että työntekijä menee johtajan puheille oman ideansa tai mielipiteensä kanssa ja palaa neuvottelusta johtajan idean tai mielipiteen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Joissain asioissa ,noissa joita luettelet ,niissä sentään käydään yhteikunnallista debaattia- ja on jotain josta ponnistaa.
+++
Meillä on toisaalta jo 300 miljoonan suunnittelu hyväksytty kun ilmeisesti jopa noin 100 miljardiin asti pelkkiä raideliikenne investointeja on aloitettu toteuttamaan niin, että poliittisesti sovittu ja tulevaisuuden ylläpitämiseksi nykymallille rakennettu – ns Suomi on Saari liikennemallia voidaan ylläpitää ilman*EUn liikennestrategiassa sovittua muutosta liikennemoodien suhteen, kun tahdotaan kuljettaa raiteilla ja maanteillä ilman vesiliikenne vaihtoehtoa ja sen valmiista , noin 8000 km väylästön käytöstä , lisänä tai EU tuettuna kestävän kehityuksen mukaisena vaihtoehtona viimeisen 30 vuoden aikana .
+++
viite : https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/eu-liikennestrategian-toteuttaminen-ja-alueellinen-saavutettavuus-suomessa-poliittisesti-mahdoton-yhtalo-ollut-jo-30-vuotta/
+++
lisätietoa :
http://www.sisavesi.fi/
https://www.sisavesiliitto.fi/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/bionavigaattori/
https://www.inlandnavigation.eu/
https://www.facebook.com/groups/584335666763574
Ilmoita asiaton viesti
Kielistä kestävin on äidinkieli (modersmål) jonka oppii äidin kehdossa.
Kaupunkivaltioista syntyneessä Italiassa paikalliset äidinkielet ovat kunniassa: mitä kevyemmät hallintorakenteet ihmisillä on yläpuolellaan sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä. Ei ole pudottu jostakin ylhäältä, vaan esivanhempien muisto elää, muut kielet ovat opittavissa, ei ongelmaa.
Jens Stoltenberg ja Sanna Marin, turpon ryssineitä kansainvälisiä sosiaalidemokraattisia yli-suorittajia, hyödyllisiä idiootteja järjestämässä aseturvaa valituista valituimmille läntisillä reuna-alueilla jotka eivät ole imeneet ihan kaikkea mikä on löyhästi kiinni kateuden valtakunnassa. Rahaton – rahat on, siksi Hanken, ’ruki verkh!’
Stoltenberg on jo nimitetty Norjan keskuspankin pääjohtajaksi, joskin viran vastaanotto odottaa sotatilanteen selkiytymistä, Marinille povaillaan mediassa kansainvälistä virkaa.
Espanjalainen Unamuno kirjoitti 1930-luvulla Jumalan käskevän maaseudulla naista ja naisen käskevän miestä.
Pääministeri Aleksander Stubb nosti Petteri Orpon, köyliöläisen opettajaperheen pojan, ’pystymetsästä’ maatalousministeriksi; armo kävi oikeudesta, eihän koirakaan pääse karvoistaan?
Sotien jälkeen rehelliset sielut mannermaalla varoittelivat vanhempien sukupolvien liiallisesta kunnioittamisesta, senioriteetti oli edistänyt juutalaisten tuhoa, epäluuloa oli kasautunut teksteihin aina ristiinnaulitsemisesta lähtien.
Ilmoita asiaton viesti