Olen huolissani poliitikoista

SDP:n Matias Mäkynen hurrasi eilen illalla Twitterissä, kuinka hänen talouspolitiikkaa käsittelevästä HS:n haastattelustaan on tullut paljon positiivista palautetta. ”Käytännössä vain kokoomuspolitrukit ja oikeistolainen herrasväki on pahoillaan. Selkeä vähemmistö.” 

Mitataanko politiikan onnistumista todellakin sillä, kuinka suosittuja mielipiteitä jaellaan? Ihan poliitikoille tiedoksi, mullakin on twiittejä politiikasta, joissa on paljon tykkäyksiä. Parhaimmillaan 1500 tykkäystä siitä, kun väitin, että PM Sanna Marinista rakennetaan kulttia.

Poliitikot ovat astuneet someansaan, josta eivät taida päästä pois. Some ja sen tuoma kiihkeä keskustelurytmi ja tykkäysten kalastelu ajaa politiikkaa huonoon suuntaan niin oikealla kuin vasemmalla. Puolueesta riippumatta, somessa ollaan kalastelemassa suosiota erilaisilla provokatiivisilla tai muuten mustavalkoisilla heitoilla. Sitten alkaa tipahdella tykkäyksiä ja vastakommentteja. Tykkäyksiä vähän buustataan ja vastakkaisiin mielipiteisiin ei edes reagoida.

Sitä sitten sanotaan hyväksi keskusteluksi.

Sosiaalisen median, erityisesti Twitterin, poliittinen hiekkalaatikko on usein arvotonta näytelmää politiikalle. Se paljastaa niin monen kyvyn tai kyvyttömyyden aitoon keskusteluun. Politiikan mielipideautomaatit hakevat sieltä usein vain hivelyä omalle itsetunnolleen. Tämä koskee kaikkia puolueita. Tavat vain vaihtelevat.

On säälittävää sanoa hyväksi keskusteluksi sellaista, jossa buustataan vain oman ryhmän positiivisia lauseita. Se on propagandaa, ei keskustelua. Ihan tavalliset kaduntallaajat osaavat usein paljon parempaa keskustelua, kun he edes yrittävät ymmärtää vastapuolen näkemyksiä ja edes yrittävät aitoa keskustelua.

Koska näemmme ensimmäisen rauhallisen Sanna Marin – Petteri Orpo Twitter kaksintaistelun, jossa molemmat heittävät rauhallisessa tahdissa vasta-argumentteja ja voimme aidosti arvioida muutakin kuin sukkeluutta ja artikulointia? Koska pääsemme näkemään, kun Jussi Halla-aho ja Maria Ohisalo ottavat oikeasti rauhallisesti yhteen arvoistaan? Koska näemme sen, että poliitikot haastavat aidosti asioilla, eikä innostavilla näkökulmilla?

Olen aidosti huolissani siitä, kuinka törkeän huonoa julkinen poliitikkojen käymä keskustelu on. Luotan siihen, että eduskunnan seinien sisällä se on parempaa, mutta se ei saa olla selitys sille, että kansalle tarjotaan tätä arvotonta näytelmää päivästä toiseen.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Vimme vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu