Politiikka on kuin hiekkalaatikko lastentarhassa
Tällä viikolla saimme jälleen todisteen siitä, että politiikan peli on eri peliä kuin yrityksissä pelataan. Puolueiden puheenjohtajien kädenpuristus ei ollut ehtinyt vielä viilentyä, kun jo kuultiin sanankäänteitä, joilla sopijaosapuoli halusi osoittaa sovitun teatteriksi.
Häpeällistä. Liike-elämässä sellaisen toimijan ura loppuisi kuin seinään. Luottamus loppuisi siihen.
Pitkään on puhuttu siitä, että liike-elämän oppeja pitäisi tuoda politiikkaan. Tosiasiassa liike-elämä ja politiikka ovat entistä kauempana toisistaan, eikä liike-elämän opeilla voida maata johtaa.
Kun yritysten on yritettävä katsoa entistä pidemmälle ja luoda jotakin täysin uutta, politiikka on lyhytjänteistä ja korjaa vain yksityiskohtia. Kun yritysten on ymmärrettävä vastuu yhä laajempana käsitteenä, politiikassa ollaan valmiita tekemään huonoja ratkaisuja yhteiskunnalle, jos se vain täyttää oman puolueen poliittiset tavoitteet.
En enää usko poliitikkoihin. Sekä äänestämäni hallituspuolue että heidän kumppaninsa eivät nauti luottamustani. Toivon, että he palauttavat uskoni teoillaan. Se on ainoa tapa palauttaa menetetty luottamus.
Ongelma ei koske pelkästään eduskuntaa. Sekä paikallistasolla että eduskunnassa eletään kompleksisten (suomeksi monimutkaisten ja hankalien) valintojen maailmassa. Poliittinen oman edun optimointi johtaa väistämättä kokonaisuuden kannalta kompasteleviin ratkaisuihin. Se nähdään vaikkapa Helsingin kaavoituksen ongelmissa.
Yritysten tulevaisuus on ottaa enemmän vastuuta yhteiskunnasta. Vastuu laajasti käsitettynä on suurin käyttämätön mahdollisuus liike-elämässä ja siihen yritykset myös tarttuvat. Lainsäädäntö, asiakkaat ja yritysten omat kehittämistoimenpiteet vievät siihen suuntaan.
Samaan aikaan politiikassa yritetään nuoleskella omia kannattajia tekemällä oman kannattajakunnan toivomia päätöksiä. Osaoptimointi johtaa siihen, että toisen asian mennessä paremmin, toinen asia kärsii ja lopputulos on nolla.
En edes listaa niitä asioita tähän.
Politiikka näyttäytyy tällä hetkellä lastentarhan hiekkalaatikolta vähän ennen sitä hetkeä, kun vanhemmat hakevat pilttinsä kotiin.
En tiedä, onko se säälittävää vai hyvä asia, mutta bisneksessä osataan katsoa pidemmälle kuin politiikassa. Politiikka ei nyt näyttäydy ongelmien poistajana, vaan muutoksen jarruna.
Olen syvästi pettynyt.
Tietokoneilla voi mm. kokeilla ja optimoida ns. ”hiekkalaatikolla”, ennen kuin jokin idea tai app saatetaan julkiseksi. Politiikassa täytyisi ehdottomasti olla myöskin tälläinen hiekkalaatikko järjestely, niin nähtäisiin tulokset jo etukäteen, ennen kuin aletaan amatöörimäisesti tuhlailemaan vähiä resursseja ja kallista aikaa jrjettömillä toimilla ja päätöksillä.
Ilmoita asiaton viesti
Aasialainen lähestymistapa, jossa kvartaali tarkoittaa kahtakymmentäviittä vuotta lienee tässä fiksumpi. Siellä ei käytetä aikaa sen pohtimiseen, mikä on tilanne ensi viikolla tai ensi kuussa, vaan pohditaan, mikä on tilanne ensi vuosikymmenellä. Suunnitelmat tehdään tämän mukaisesti.
Isaac Asimov oli ajattelijana aikaansa edellä luodessaan Säätiö-trilogian jo 1940-luvulla ja siihen vielä jatko-osat. Asimov toi julkisuuteen tieteenalan, jota kutsutaan psykohistoriaksi.
Psykohistorian avulla ihmiskunnan tulevaisuutta pyrittiin historian, sosiologian ja matemaattisten kaavojen avulla ennustamaan satoja vuosia eteenpäin.
Jos ihmiskunta jotain tarvitsisi, niin nimenomaisesti psykohistorian taitajia.
Pahitteeksi se ei olisi Suomen hallituksellekaan pyrkiä selvittämään jo etupainotteisesti, mikä valtion tila tulee olemaan esim. hallituskauden lopulla.
Ilmoita asiaton viesti
On näköjään olemassa sellainenkin, kuin julkisen talouden suunnitelma.
Julkisen talouden suunnitelma (JTS) on talousarvioehdotuksen valmisteluohje hallinnonaloille. Siinä tarkistetaan valtiontalouden kehyksen jako hallinnonaloittain ja päivitetään kehys vastaamaan hinta- ja kustannustason sekä kehysmenojen rakenteen muutoksia. JTS sisältää päätöksen valtiontalouden kehyksistä eli valtion talousarviomenojen ylärajasta. Valtioneuvosto laatii julkisen talouden suunnitelman vaalikaudeksi ja tarkistaa sen vuosittain seuraavaksi neljäksi vuodeksi huhtikuun loppuun mennessä. Julkisen talouden suunnitelma sisältää samalla Suomen vakausohjelman sekä vastaa EU:n vaatimukseen keskipitkän aikavälin budjettisuunnitelmasta.
Suunnitelma vain ei vaikuttaisi nojaavan realiteetteihin ja on sävyltään liian optimistinen.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tämä surkuhupaisaa meininkiä, kun ainakin 10 miljoonaa verorahoja uhrataan siihen, että tehdään paperi missä sanotaan, että hallitus eivätkä sen ministerit hyväksy rasismia. ( yksityisellä firmalla tuon sanominen maksaisi kopiointiikustannusten verran). Sitten A-studiossa ja Eduskunnan oppositiossa verorahoilla majailevat tyhjäntoimittajat sanovat jo etukäteen, että emmepä muuten usko tähän paperiin emmekä hallitukseen.
Lisäksi vielä yksi hallituspuolueen edustaja julkisuutta saadakseen virnuilee televisiossa, että tässäpä vielä kaikessa rauhassa mietiskelen mitäpä missäkin tilanteessa kannatan. Kansalaisten yhdistämistä ja yhteistyötä toivova Demukoiden tuore puheenjohtaja on paperia lukemattakin sitä mieltä, että vastaan pannaan kaikella tarmolla ja epäluottamusta tullaan äänestämään, esitti hallitus sitten mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse 48 vuotta yrityselämässä toimineena, valitettavasti täytyy olla samaa mieltä Pasin kanssa.
Esimerkki:
Kun virkamies / -nainen toimii hallintolain puitteissa jonkin hankkeen esittelijänä, hän valmistelee tarvittavat paperit tuota päätöstä varten. Sitten hän vie paperit päättävän virkamiehen allekirjoitettavaksi, joka jälkeen tuon hankkeen voi toteuttaa.
Ja sitten se YLLÄTYS: Päätöksen oikeellisuudesta vastaa ESITTELIJÄ, ei päättäjä!
Virkamiehen PÄÄTAVOITTEENA on tietenkin se, että hän ei tee virkavirhettä, eikä se, että päätös olisi paras, kannattavin, ja säästäisi veronmaksajien rahoja!
Karmeinpana esimerkkinä tästä on Helsingin kaupungin 1200 metriä pitkä Kruunuvuorensilta, jossa joskus kulkee ratikka, polkupyöriä ja kävelijöitä.
Rakentaminen alkoi 2021 ja se ehkä saadaan valmiiksi 2027.
Tämän TARPEETTOMAN sillan hinnaksi tulee yhteensä MILJARDI €!
Samaan sarjaan kuuluvat Tampereen ja Vantaan uudet ”pikaratikat”, joiden tilalle olisi pitänyt laittaa ”sata kertaa” halvemmat ja ketterämmät sähköbussit!
Ilmoita asiaton viesti
Älystä ja varsinkin poliittisesta älystä otan esimerkiksi Anna-Maja Henrikssonin uunituoreen, IS:lle antaman lausunnon.
Näin Anna-Maja virkkaa: Olen ymmärtänyt, että tämä yritys on tehnyt sopimuksia, joista pidetään kiinni. Henriksson sanoi myös, että varmasti Suomessa on yrityksiä, joilla on ”vaikeuksia päästä irti tekemistään sopimuksista”.
Tämän selityksen pitäisi olla pelastusrengas Adlercreutzin lähipiirin Venäjä-businekselle. RKP tukemassa Venäjän vientia.
Anna-Maja on rasismin vastaisen kampanjan eturintamassa, mutta on nyt tukemassa ja hyväksymässä venäläisten toiminnan Ukrainassa. Toiminnan, jossa sairaaloita on pommitettu. lapsia on ryöstetty ja tapettu, naisia raiskattu. ”Jos sopimus on tehty, siitä on pidettävä kiinni”, selittää RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson. Toki hän selittää tämän jälkeen sanomisiaan. Kyllä sitä pienillä päästään ministeriksi asti.
Ilmoita asiaton viesti
Arkkitehti Adlerctzi- seniori tunnetaan Espoossa siitä, että hän suunnitteli uuden Seurakuntakeskuksen, mistä tuli susi jo syntyessään. Vesikattorakenteet tehtiin liian loiviksi arkkitehdin suunnitteluvaltaa käyttäen, vaikka monet rakenteista ymmärtävät tahot varoittelivat jo etukäteen ennen rakentamiseen ryhtymistä.
No sitten noin 5 vuoden kuluttua katto jouduttiin purkamaan ja tekemään uudestaan.
Kirkollisveron maksajat tietenkin olivat näreissään tälle touhulle.
Junior Adleri ymmärsi sitten siirtyä vähitellen arkkitehdin ammatista poliitikon hommiin, jossa virheiden maksajilla on leveämmät hartiat eli kaikki veronmaksajat.
No ei näytä sittemmin aatelisilta oikein sujuneet nuo Venäjän vientikaupatkaan, koska apuun täytyy rientää oikein RKP:n puheenjohtaja, joka tosin ei asiasta paljoakaan tiennyt.
Ilmoita asiaton viesti
”En enää usko poliitikkoihin. Sekä äänestämäni hallituspuolue että heidän kumppaninsa eivät nauti luottamustani. ”
Samat tunnelmat on itselläkin. Tosin en enää äänestänyt Perussuomalaisia, sillä he kannattavat EU-liittovaltiota, Natoa ja euroa. Yrittävät vielä valehdella kannattajilleen jotain muuta.
Eduskunnassa on vain järjestelmäpuolueita.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkien ja kuntien itse perustamat ns. osakeyhtiöt joutuisivat jo mielestäni tarkempaan syyniin. Veli Vartiainen hesan pormestari taisi syyttää paikallista vuokrataloja hoitavaa osakeyhtiötä vääränlaisesta lainan otosta ja pesi kätensä rapujen syönnin ohessa. Asia ei kuulu hänelle, koska kyseinen Oy tekee päätökset itsenäisesti. Kyllä Kela hoitaa, jollain tavalla nuo älyttömät vuokrankorotukset, lienee perusajatus. Virkamiehenä hän ei missään nimessä voi olla vastuussa……..
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa reaalivallan vaikutus tehdä tilanteesta sen, että poliitikojen oltava sopivia, jotta voivat olla toimessa.
”Yhteiskunta” kasvattanee tätä, melko automaattisesti, tosin yhteiskunta tässä on markkinavoimat, ts käytännön valta.
Vaikuttavinta politiikan toimintaa kohtaa jokainen kansalainen tosi paljon.
Yhteiskunta on jo vaikuttavimpien, eikä kyse ole kansalaisten yhteiskunnasta, eikä tilannetta tee todeksi lausunnot, joissa tästä kerrotaan, vaikutussuhteista muuten tietämättömänä.
Ilmoita asiaton viesti
En aina ihmistä ymmärrä en itseänikään mutta ahne se mielestäni on.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on klisee, ja vaikka kuvauksena toimii, ei kerro mitään, ja siinä kun kertoo… mukan ei ole sitä ymmärrystä, johon ihmisellä oikeus.
Tätäkin pahempaa on se, että tulkinnallisuus on faktisesti soopaa. Tätä ei paranna se, että tulkinnan painotus on yleinen.
Tällaiset ovat pahimpia. Odotus siinä, mitä ihminen väistämättä on, tietyissä tilanteissa, ja ei saisi olla tilanteessa, jossa muuta ei ole oikeasti odottaa.
***
Vastaus ahneuteen liittyen… ei tarvitsisi olla YOaa, mutta viestinnällisesti ottaen, EM karrikointi on jotain vastapainoa sille veivaukselle, joka kulkee liian yksinomaisena, kaivattua ja haettua pelastusta tai vapautusta tuottamassa.
***
Parempi ottaa yhteen rankasti verbaali/käsitys-tasolla, kuin elää oikeasti tyhmyyden valtakunnassa.
Ilmoita asiaton viesti