Politiikka on kuin hiekkalaatikko lastentarhassa

Tällä viikolla saimme jälleen todisteen siitä, että politiikan peli on eri peliä kuin yrityksissä pelataan. Puolueiden puheenjohtajien kädenpuristus ei ollut ehtinyt vielä viilentyä, kun jo kuultiin sanankäänteitä, joilla sopijaosapuoli halusi osoittaa sovitun teatteriksi.

Häpeällistä. Liike-elämässä sellaisen toimijan ura loppuisi kuin seinään. Luottamus loppuisi siihen.

Pitkään on puhuttu siitä, että liike-elämän oppeja pitäisi tuoda politiikkaan. Tosiasiassa liike-elämä ja politiikka ovat entistä kauempana toisistaan, eikä liike-elämän opeilla voida maata johtaa.

Kun yritysten on yritettävä katsoa entistä pidemmälle ja luoda jotakin täysin uutta, politiikka on lyhytjänteistä ja korjaa vain yksityiskohtia. Kun yritysten on ymmärrettävä vastuu yhä laajempana käsitteenä, politiikassa ollaan valmiita tekemään huonoja ratkaisuja yhteiskunnalle, jos se vain täyttää oman puolueen poliittiset tavoitteet.

En enää usko poliitikkoihin. Sekä äänestämäni hallituspuolue että heidän kumppaninsa eivät nauti luottamustani. Toivon, että he palauttavat uskoni teoillaan. Se on ainoa tapa palauttaa menetetty luottamus.

Ongelma ei koske pelkästään eduskuntaa. Sekä paikallistasolla että eduskunnassa eletään kompleksisten (suomeksi monimutkaisten ja hankalien) valintojen maailmassa. Poliittinen oman edun optimointi johtaa väistämättä kokonaisuuden kannalta kompasteleviin ratkaisuihin. Se nähdään vaikkapa Helsingin kaavoituksen ongelmissa.

Yritysten tulevaisuus on ottaa enemmän vastuuta yhteiskunnasta. Vastuu laajasti käsitettynä on suurin käyttämätön mahdollisuus liike-elämässä ja siihen yritykset myös tarttuvat. Lainsäädäntö, asiakkaat ja yritysten omat kehittämistoimenpiteet vievät siihen suuntaan.

Samaan aikaan politiikassa yritetään nuoleskella omia kannattajia tekemällä oman kannattajakunnan toivomia päätöksiä. Osaoptimointi johtaa siihen, että toisen asian mennessä paremmin, toinen asia kärsii ja lopputulos on nolla.

En edes listaa niitä asioita tähän.

Politiikka näyttäytyy tällä hetkellä lastentarhan hiekkalaatikolta vähän ennen sitä hetkeä, kun vanhemmat hakevat pilttinsä kotiin.

En tiedä, onko se säälittävää vai hyvä asia, mutta bisneksessä osataan katsoa pidemmälle kuin politiikassa. Politiikka ei nyt näyttäydy ongelmien poistajana, vaan muutoksen jarruna.

Olen syvästi pettynyt.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu