Ratkaisu poikien pudokasongelmaan
Muistan kun äitini työnantaja kertoi, että ylioppilaaksi valmistuttuaan, hän pääsi ilman pääsykoetta opiskelemaan kauppatieteitä Tampereen yliopistoon. Tämä oli tapahtunut 1970 -luvulla ja hänellä oli omien sanojensa ylioppilastodistuksessa yleisarvosanana M.
Riippumatta siitä, onko tuo hänen kertomansa täysin totta, siinä on kuitenkin mielenkiintoisia piirteitä nykypäivän keskusteluun opiskelun mahdollisuuksista ja erityisesti poikien opiskelun ongelmista.
Kun itse pääsin lukioon 1980 -luvun alkupuolella Nokialla, sisäänpääsyn alarajana oli lukuaineiden keskiarvo 7,8. Tällä hetkellä moni nuori saa vain haaveilla siitä, että esimerkiksi pääkaupunkiseudun lähilukioon pääsisi alle 8,5 keskiarvolla, joihinkin vaaditaan yli 9.
Yksi koulukavereistani jäi lukiossa ensimmäisen vuoden jälkeen luokalleen ja hänelle tapahtui muutenkin kaikenlaista epätavallista. Lukion jälkeen hän lähti ulkomaille, vietti siellä useita vuosia, aloitti korkeakouluopinnot ulkomailla ja väitteli lopulta itsensä tohtoriksi Suomessa. Jos valintakriteerit lukioon ja ulkomaiseen yliopistoon olisivat olleet tiukemmat, hän olisi hyvin suurella todennäköisyydellä pudokas nykyisessä systeemissä vain siksi, koska energia suuntautui vähän muihin asioihin kuin säntilliseen opiskeluun yläasteen lopussa ja lukion aikana.
Lukion ja yliopistojen valintakriteereiden alentaminen auttaisi poikia
Olen kuullut useita esimerkkejä siitä, kuinka ulkomaisissa yliopistoissa, ainakin joissakin tiedekunnissa, on jo oletusarvoisesti lähdetty siitä, että sisään päässeistä opiskelijoista eivät kaikki valmistu. Vastikään kuuntelin erään menestyneen autosuunnittelijan haastattelua, joka sanoi, että siinä USA:ssa olevassa opinahjossa, jossa hän opiskeli autosuunnittelijaksi, vuosittain otettiin 30 uutta opiskelijaa ja keskimäärin vain 10 valmistui. Somessa kävin aiheesta keskustelua ja jotkin keskustelijat sanoivat, että ovat opiskelleet ulkomaisessa yliopistossa , jossa aloittaneista valmistuu vain 50 % ja sitä pidetään ihan normaalina.
Suomessa poikien opinnoista putoamisen ongelmiin on haettu ratkaisuja monesta suunnasta. En ole kuitenkaan kuullut kovinkaan laajasti puhuttavan, että lukioon ja yliopistoon pääsyn kriteereitä helpotettaisiin merkittävästi. En nyt puhu siitä ajatuksesta, että pääsykoevalinnoista siirryttäisiin todistusvalintaan, vaan ihan siitä, että huonommillakin todistuksilla pääsisi opiskelun alkuun. Jos ja kun yksi poikien pudokkuuden syy on se, että he kehittyvät hitaammin kurinalaisiksi opiskeijoiksi kuin tytöt, se auttaisi heitä etenemään samaan tahtiin. Ratkaisevalla hetkellä siinä lähellä kahtakymmentä ikävuotta, kun todellinen valmistautuminen työelämään alkaisi, kilpailu yliopistossa hoitaisi sen, että parhaat lopulta pärjäisivät.
Nykyisen koulutusjärjestelmän suurimpia ongelmia on se, että se määrittää nuoren tulevaisuuden aika vahvasti jo seitsemänneltä luokalta alkaen sillä, miten eri aineiden kurssit menevät ja mihin lukioon hän sattuu pääsemään, jos edes pääsee. Se ei toki ole lopullinen tuomio kenellekään. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että ne todelliset kynnet osaamisessa, motivaatiossa ja taidoissa näkyvät vasta korkeakouluopiskelujen onnistumisen kautta tai jopa vasta niiden jälkeen.
Mikä estää rakentamasta suomalaista koulutusjärjestelmää sellaiseksi, että entistä laajempi osa koululaisista voi haaveilla korkeakoulutuksesta? Yksi vuosi yliopistossa ja havainto, että tää ei oo mun juttu, on pienempi tragedia kuin se, että sinne ei edes pääse yrittämään.
Ainakin asevelvollisuuden suorittaminen lykkää helposti parilla vuodella opintojen alkamista ja vaikeuttaa myös pääsykokeisiin valmistautumista. Tämä on koettu lähietäisyydeltä. Onneksi kaikki meni hyvin. Kavereilla ei kaikki ihan napannut kohdalleen. Ja todella oli vaikeuksia päästä opisekelemaan. Monet varmaan tässäkin kohtaa tipahtavat koulutusjärjestelmästä.
Valinta todella voisi tapahtua opintojen etenemisen avulla. Mutta lienee myös melkoista resurssien hukkaamista opettaa valtavaa määrää ihmisiä, jotka eivät sitten jatka. Jollain teorialuoennoilla ja kirja päntäämisillä sellainen varmaan on mahdollista. Mutta entäpä tekniset alat, joissa oikeasti pitää jotain osatakin sekä tehdä.
On niitä superhessuja, jotka lukevat pääsykokeisiin vielä yöllä ja leireillä intissäkin. Itselläninkin yksi sellainen hyvä ystävä. Hän tosin loikki jo parivuotta peruskoulussakin toisia edelle. Lukioikin vain turhautti, kun piti hidastella.
Kysymys on kyllä erittäin vakava ja kertoo myös jotakin koulujärjestelmästämme. Tilanne on samankaltainen poikien suhteen läheisissä vertailumaissa, mutta suomessa vielä muita yleisempi. Kyllä siellä täytyy olla järjestelmätason ongelmia tässä suhteessa.
Tämä on varmaankin yksi maahanmuuttajataustaisten poikien ongelmista vielä enemmän. Aiheuttanee myöhemmin kaikenlaista mitä nähdään esimerkiksi ruotsissa ja jo täälläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei yhtään hullumpi ajatus. Se voisi olla yksi versio siitä mallista, joka on tietääkseni käytössä Ranskassa: kaikki pääsevät opiskelemaan, mutta karsinta tapahtuu ensimmäisenä vuonna. Toisin sanoen, opiskelujen yhteydessä näkyy kuka soveltuu alan opiskelijaksi. Minä kyllä säälin nykylukiolaisia. Teinien elämä tuntuu olevan nykyään pelkkää ahdistunutta valmistautumista jatko-opintoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole helppoa Etelä-Koreassakaan.
Vanhemmat ilmoittavat lapsensa jo eskari-ikäisinä tiettyyn yliopistoon ja lapsen koko koulunkäynti on valmistautumista pääsykokeisiin. Jos nuori epäonnistuu kokeessa, on se koko suvulle suuri häpeä.
Moni tappaa itsensä, jos epäonnistuu…
Ilmoita asiaton viesti
Käsitykseni mukaan myös Saksassa pääsee ainakin joihinkin yliopistoihin ilmoittautumismenettelyllä, mutta opiskelijoita ryhdytään karsimaan opintojen edetessä. Yliopistossa ei voi roikkua, vaan opinto-oikeus riippuu opintopisteiden vuosittaisesta kertymisestä ja opintojen etenemisestä.
Itsekin voisin mennä yliopistoon tällä menetelmällä, mutta mieluummin luen muuta kuin pääsykoemateriaalia, joten opiskelkoot muut.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kirjoitus lähtee sellaisesta ehkä vähän optimistisesta olettamuksesta, että asialle ihan oikeasti haluttaisiin tehdä jotain.
Minäpä väitän, että oikeasti asia ei juhlapuheita pidemmälle kiinnosta, ja se että huippulukioiden opiskelijoista ja (kiitos todistusvalinnan painottumisen) vähitellen myös yliopistojen opiskelijakunnasta on 70-80% naisia, on enemmänkin toivottava asiantila.
Kunhan patriarkaatti vain ymmärtää olla syrjäytymättä ja sen sijaan vaikka opettelee tekemään ne paskaduunit, joita ilman tämä yhteiskunta ei pyöri. Kyllä sieltä viemärikaivon pohjaltakin voi vielä rakenteellisesti sortaa.
Vielä kun saisi jotenkin korjattua sen ongelman, että teknisillä aloilla on liikaa miehiä, tai niillä ainakin liian korkeat palkat.
Oikeastihan järjestelmä menee vinoon peruskoulun loppuessa juuri siihen murroskohtaan, jossa vielä liian monella pojalla aivot eivät ole palautuneet oikealle paikalleen navan alta. Siksi he alisuorittavat juuri siinä kohdassa, jossa pitäisi skarpata päästäkseen seuraavalle asteelle, joka määrittää mahdollisuudet yliopistoon.
Aiemmin tämän pystyi vielä jotenkin korjaamaan menestymällä pääsykokeessa, mutta se väylä on haluttu tukkia.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Olen joskus piruuttani todennut, että ysiluokkalainen poika on universumin viisain eliö. Omasta mielestään.
Turhan monen suht. lahjakkaan pojan mielestä opiskelu on ” Ihan paskaa, lukio on ihan paskaa.” Ainoa mikä kiinnostaa on pelaaminen ja mopon virittäminen.
Sitten mennään amiskaan satunnaista alaa opiskelemaan, vaihdetaan alaa, saadaan tutkinto mutta vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä aletaan ajatella, että olisi toisinkin voinut tehdä. Siellä ollaan takamatkalla motivoituneisiin tyttöihin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Muinaisella 1970 -luvun lopulla aloitin opiskelut yliopistossa. Takanani oli opiskeltu jo yksi tutkinto ja ikää 25 vuotta. Samaa pääainetta opiskeli 4 muuta poikaa ja iso joukko tyttöjä. Pojat olivat ikäisiäni ja kaikilla jo joku ammatti alla. Tytöt olivat suoraan lukiosta tulleita ja moni hyvin arvosanoin.
Ensimmäiset valmistuneet olivat poikia urheilusta ja juhlimisesta huolimatta.
En voi välttyä ajatukselta, että ikä, aikaisemmin suoritetut opinnot ja lyhyt työura olivat niitä, mitkä auttoivat poikia opiskelemaan tehokkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Perusajatus on oikea kaiken kaikkiaan. Yliopistoihin pitäisi ottaa selvästi enemmän opiskelijoita ja antaa heille mahdollisuus kandidaattitutkintoon, johon annetaan valmistumistakaraja esim. 4 vuotta. Maisteriohjelmaan aina erillishaku, jolloin sinne pääsee vain ne, jotka osaavat ja haluavat tosissaan opiskella. Kandivaihe on luonnostaan karsinut ne, jotka huomaavat, että tämä riittää minulle ja kuitenkin he ovat saaneet tutkinnon aikaiseksi. Suomessa yleisesti ottaen ylikoulutetaan käytännön ammatteihin.
Ilmoita asiaton viesti
> Jos ja kun yksi poikien pudokkuuden syy on se, että he kehittyvät hitaammin kurinalaisiksi opiskeijoiksi kuin tytöt
… Jos ja kun ongelman syy on vuoden hitaampi kehittyminen, ratkaisu on hoitaa juuri kyseistä ongelmaa. Muutenhan se ongelma vain siirtyy ja kasautuu.
Siispä pojille vuoden korkeampi aloitus-ikä peruskoulun 1. luokalle.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä estää suomalaisia nuoria tyytymästä perusduunarin elämään?
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli mikäli Suomea yhä johdetaan RUK:n strategisilla opeilla, on median huomio harhautumassa toisaalle jonkun katsottua diletantin tuurilla wikipediasta sopisiko Englannin ylähuoneen, ”House of Lords” määritelmä Sitran tarkoitusperiin politiikan yläpuolisena aivopajana. Näyttäisi sopivan ainakin jatkotarkkailuun, sillä onhan jokainen ajattelija.
Yleisen demokratiakehityksen puskiessa ylähuonetta ahtaammalle, on suositeltu sen siirtävän kokoontumispaikkansa Pohjois-Englantiin missä voisivat hillitä alueiden itsenäistymispyrkimyksiä, mutta Sitra tai rkp tuskin lähtee Kuopioon.
Tällaista tänään eduskunnan saatua uuden viestintäpäällikön päälehden toimituksen roikkuessa neljättä vuotta löyhässä hirressä puolustusvoimien viestikeskuksen vuodoista epäiltynä. Ei minulla muuta 😎
Ilmoita asiaton viesti
Tarkkaavainen huomioitsija muistaa Sanoman hallituksen pj. Antti Herlinin pyytäneen presidentti Niinistöltä audienssia em. vuototapauksen johdosta, mutta pyynnön tulleen evätyksi. Viime kesäisessä HS:n haastattelussa Herlin muistutti olevansa henkilökohtaisilta lähtökohdiltaan maanviljelijä. Olemme siis samassa veneessä, me kaikki lähtökohdiltaan suomenkieliset. Jokainen on ajattelija. MOT.
Ilmoita asiaton viesti