Sosiaalivaltio Tanska on Forbesin mukaan maailman paras maa tehdä bisnestä

Viimeisen viidentoista vuoden aikana, siis samana aikana kuin Suomen talous on kyntänyt kiviä, Tanska on talouslehti Forbesin arvioissa toistuvasti todettu maailman parhaaksi maaksi tehdä bisnestä.

Oli pakko tarkastaa eri lähteistä, mitä Tanskasta puhutaan.

Huolimatta hyvinvointivaltion tukemiseen kerättävistä veroista, Tanska on maailman seitsemäntenä eniten pääomasijoituksia houkuttelevien maiden joukossa (Best Countries for Business 2019, Forbes Business Magazine).

Tanskan kohdalla puhutaan pitkäjänteisestä keskittymisestä asioihin, jotka ovat nyt isoja. Päästöttömyyteen tähtäävää energiapolitiikkaa on harjoitettu yli 40 vuotta. Se on vienyt  samalla Tanskan cleantechin eturintamaan, ja maan tavoitteena on olla täysin riippumaton fossiilisista polttoaineista vuoteen 2050 mennessä.

Tanskalla on myös yksi maailman vahvimmista biotekniikan ja biotieteen klustereista, joissa on pitkään kestänyt ja vahva julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksien verkosto. Lääketeollisuuden jalokivi Novo Nordiskista nyt puhumattakaan. Myös ruokainnovaatiot ovat merkittävä tanskalainen kehittämisen alue sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Merkittävä osa taloudesta koostuu pienteollisuudesta tai kauppaa tekevistä yrityksistä.

Englannin taito on maailman kolmen parhaan ei englanninkielisen maan joukossa. Tanskalaisista neljä viidestä puhuu englantia ja puolet saksaa.

Kansalaisten ostovoima on korkea ja tanskalaisten elintaso ja elämisen laatu ovat maailman korkeimpia. Tanska on tuottavuudessa maailman ehdotonta eliittiä ja palkanmaksajana myös.

Ja puhumattakaan siitä, mitä on tanskalainen asenne, jos kirjoituksia ja kuulopuheita on uskominen. Kun Tanska valittiin maailman onnellisimmaksi maaksi, kysyin Tanskan Suomen suurlähettiläältä, miten tanskalaiset voivat olla onnellisia, vaikka siellä on vähintään yhtä paljon erilaisia elämää rajoittavia lakeja kuin Suomessa? Hän oli pari sekuntia hiljaa ja vastasi leveäsi hymyillen:

”Koska me emme välitä.”

Tanskalaisista sanotaan, että työaikoja heillä ei varsinaisesti ole, mutta siitä huolimatta vapaa-aika on heille tärkeää.

Muistatteko vielä tanskalaisen termin hygge?

Yhtä monta kertaa kuin Suomi on valittu maailman onnellisimmaksi, Tanska on ollut paras bisnesympäristö

Tanska on ollut Forbesin listan kärkisijalla ainakin kuusi kertaa vuoden 2008 jälkeen. Vaikka Tanskaa pidetään vahvan sosiaaliturvan näkökulmasta hieman poikkeavana valtiona parhaiden bisnesympäristöjen listalla, se on kyennyt osoittamaan, että turva ja tuottavuus eivät ole toistensa vastinpari.

Ehkä meidän pitää oppia lisää siitä, miten tanskalaiset ovat onnistuneet?

Opiskella kieliä, lopettaa nurkkakuntaisuus, panostaa radikaaleihin innovaatioihin, tehdä pienten yritysten liiketoiminnasta helpompaa ja kannattavampaa, luoda joustoja palkkaukseen ja työöaikoihin, löytää ne bisnekset, joilla on tulevaisuutta, rakentaa vahvat osaamisympäristöt ja houkutella ulkomaista työvoimaa niin että ranteet paukkuu.

Hengästyttääkö? Niin pitääkin, sillä tuossa on se lista, missä meidän pitää parantaa merkittävästi, mikäli haluamme haaveilla kovapalkkaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta ja sijoittajien panostuksesta Suomeen.

Tanska on todistanut, että turva ja vaurastuminen voivat olla voimassa samaan aikaan.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu