Tunaroituja muutosprojekteja

Suomi on maa, jossa asiat tapahtuvat edelleenkin vasta pyssyllä uhaten. Sodanjälkeisen menestyksen kantava voima olivat sotakorvaukset, jotka pakottivat teollisuuden kehittämään toimintaansa nopeasti. Nokian huippuvuodet syntyivät, kun Nokian kassan pohja pilkotti tyhjää ja vaihtoehdot olivat nollissa.

Mikä meitä suomalaisia vaivaa, kun muutokset saadaaan toteutettua vain pakolla ja sittenkin ne tapahtuvat hitaasti?

Satuin eilen kääntämään TV kanavaa sillä ratkaisevalla hetkellä, kun Espoon perusturvallisuusjohtaja kertoi Sannikka  -ohjelmassa Espoon mielenterveyspalveluiden kehittämisen haasteista. Mieleeni jäivät hänen lausunnostaan sanat: ”jokaisella ammattiryhmällä on omat tapansa” ja ”iso laiva kääntyy hitaasti”.

Ei ei ja ei

Suomessa on viljelty ajatusta siitä, että kaikkien ihmisten pitää hyväksyä muutos, jotta se saadaan läpi. Siitä syystä työpaikoilla ja politiikassa asiat pyshtyvät, kun porukka parkaisee riittävästi. Pahemmassa tapausessa otetaan vieläpä pari askelta taaksepäin, jotta tilanne rauhoittuu.

Suomessa on sorvattu sotea järjettömän kauan ja sinä aikana koko homman alkuperäinen idea on jäänyt sivuosaan. Kun alkuperäinen ajatus oli varmistaa hyvä palvelu kaikille, on viimeiset viisi vuotta keskitytty siihen, että saadaan hallintomalli, johon haliltuspuolueet ovat tyytyväisiä.

Suomalaisesta johtamisesta on leivottu liian kilttiä

Harvassa yrityksessäkään näkee johtamista, jossa asetetaan määrätietoinen tavoite ja ajetaan tavoite määrätietoisesti tiukalla aikataululla läpi. Esteitä nähdään sekä työehtosopimuksissa, yrityskulttuurissa, lainsäädännössä ja vaikkapa markkinoiden pienuudessa.

Väitän että yhtä ongelmaa ei ole tiedostettu riittävästi, niin politiikassa kuin yrityselämässäkään, ja se on rohkeuden puute.

Meiltä puuttuu rohkeutta, koska asioiden valmistelu on huonoa. Pieni ryhmä saattaa keskenään pyöritellä asioita ja tuoda valmiita ratkaisuja muiden päätettäväksi idealla ”kyllä” tai ”ei”. On aivan luonnollista, että siinä tilanteessa, kun päätöksen muut osapuolet eivät ehdi sisäistää asioita, he sanovat mielummin ei kuin kyllä.

Eräs monia muutoksia läpi ajanut teollisuusjohtaja sanoi, että hänet tunnetaan jyrähtäjänä. Vaikka ei ole muodikasta kannattaa jyrähtelyä, sanon että jyrähtely oikeassa paikassa on menestyksen salaisuus.

Liian moni päätös sisältää politiikkaa

Politiikan pitää toki olla politiikkaa, mutta aiemmin mainitsemani soten kohdalla on ensisijaisesti kyse ihmisten terveydestä ja sen hoitamisesta ja siihen on kyllä ihan riittävä määrä tieteellistä tutkimusta. Mutta kun on kyse sotesta, niin siinä puhutaan isoista rahoista ja raha on valtaa. Niinpä jokainen kynnelle kykenevä kilpailee siitä, että pääsee päättämään niistä rahoista tulevaisuudessakin.

Sama päätöksenteon valtakysymys näkyy yrityksissä. Päätökset eivät pysähdy siksi, että uusi asia olisi mahdoton toteuttaa, vaan siksi, koska uudistuksesta päättävät pelkäävät oman asemansa puolesta.

Jutun hassuin puoli on siinä, että luopumalla entisestä vallastaan, moni johtaja pääsee helpommalla, saa myöhemmin enemmän kiitosta ja hyvin todennäköisesti enemmän palkkaakin. Se vain ei käy mielessä sillä hetkellä, kun edessä on tarve kääntää ihmisten ajatukset kohti uutta ja viedä heidät sinne määrätietoisesti.

Psykologian tohtori Daniel Golemanin mukaan, muutokseen tarvitaan kuutta johtamistyyliä:

  • Visiolla johtamista
  • Ihmisten valmentamista
  • Ihmisten sitouttamista
  • Demokratiaa
  • Tahdin asettamista
  • Määräyksiä

Nämä eivät ole vaihtoehtoisia johtamistapoja muutoksessa, vaan nämä kaikki tarvitaan muutoksen aikana sen eri vaiheissa. Jokainen voi kohdallaan miettiä, onko joskus sattunut olemaan mukana muutoksessa, jossa nämä kaikki asiat ovat näkyneet hyvin ja oikein käytettyinä.

Voin sanoa, että sellaisia tapauksia ei ole monen kirjan aiheeksi.

PasiSillanp

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Vimme vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu