Suomen hybridikompassistrategiaviestintä

”Suomen tavoitteena on kunnianhimoinen strateginen kompassi ja sen osana kokonaisvaltainen, tulevaisuuteen kestävä hybridityökalupakki.”

Näin sanoo eurooppaministeri Tytti Tuppurainen valtioneuvoston tiedotteessa 5.1.

Vaikka tuo kieli onkin suoraa lainausta EU:n käyttämästä kielestä, ei noin voi toimia. Ei Ei Ei.

Ennestään jo tunnettua on ollut, että Suomella on ollut korona-aikana hybridistrategia, jossa kompassin neuloina ovat olleet perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Sen voi yhtä hyvin korvata vaikka sanomalla, että ensin on ladattu haulikko, sitten on laukaistu haulikko, jonka haulit ovat vielä piipussa ja lopulta ne haulit pääsevät piipusta ulos ja lentävät kasana kuin koronatartunnan saaneen aivastus.

Vielä tragikoomisempaa on se, että kyseinen strategia ei ole strategiaa nähnytkään. Se näyttää paljon enemmän vain suunnitelmalta siitä, mitä ryhdytään suunnittelemaan, jos tulee suunniteltavaa.

Mikä tätä maata vaivaa?

Olen uskonut, että valtioneuvoston viestinnässä on maan parhaita kykyjä ja ministerit myös osaavat käyttää niitä. Näitä nähtyäni en usko, että käyttävät, vaan innostuvat omista hienoista lauseistaan ja viestintä tekee hampaat irvessä, mitä pyydetään.

Aivan kammottavaa.

Kun STT pyysi työ- ja elinkeinoministeriöstä laskelmia liikkumisrajoitusten vaikutuksista, saatiin kuulla vuoden uudissana, jonka ympärille rakennettu lausekin on suoranaista poptaidetta:

”Valtioneuvoston koronatilannevarautumisen tilanteenhallintaan liittyvästä aikasidonnaisuusulottuvuudesta johtuen pyydetyt ministeriön turvallisuusluokitellut varautumisasiakirjatiedot eivät ole julkisia.” (Iltalehti 23.3.2021)

Ei herranjumala, miten valtionhallintoon on pesiytynyt aivan ala-arvoinen strategia- ja hallintokieli. Kuka siitä on vastuussa?

Kohta meillä on aluevaalit, joissa äänestetään hyvinvointialueiden hallinnosta, eli siis sotesta, pelastustoimesta ja varmaan jostakin muustakin. (Näin helsinkiläisenä sillä ei ole oikeastaan mitään väliä.) Ihmiset eivät äänestä, koska eivät tiedä, mistä äänestävät ja hallintokielen epäselvyys ei kyllä auta tippaakaan asiassa.

Valtioneuvostolla on kyllä peiliin katsomisen paikka. Ei Suomen tärkein poliittinen viestijä saa toimia näin. Ei missään nimessä. Tuollainen viestintä on aivan törkeää kansalaisten aliarvioimista.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu