Suomen hybridikompassistrategiaviestintä
”Suomen tavoitteena on kunnianhimoinen strateginen kompassi ja sen osana kokonaisvaltainen, tulevaisuuteen kestävä hybridityökalupakki.”
Näin sanoo eurooppaministeri Tytti Tuppurainen valtioneuvoston tiedotteessa 5.1.
Vaikka tuo kieli onkin suoraa lainausta EU:n käyttämästä kielestä, ei noin voi toimia. Ei Ei Ei.
Ennestään jo tunnettua on ollut, että Suomella on ollut korona-aikana hybridistrategia, jossa kompassin neuloina ovat olleet perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Sen voi yhtä hyvin korvata vaikka sanomalla, että ensin on ladattu haulikko, sitten on laukaistu haulikko, jonka haulit ovat vielä piipussa ja lopulta ne haulit pääsevät piipusta ulos ja lentävät kasana kuin koronatartunnan saaneen aivastus.
Vielä tragikoomisempaa on se, että kyseinen strategia ei ole strategiaa nähnytkään. Se näyttää paljon enemmän vain suunnitelmalta siitä, mitä ryhdytään suunnittelemaan, jos tulee suunniteltavaa.
Mikä tätä maata vaivaa?
Olen uskonut, että valtioneuvoston viestinnässä on maan parhaita kykyjä ja ministerit myös osaavat käyttää niitä. Näitä nähtyäni en usko, että käyttävät, vaan innostuvat omista hienoista lauseistaan ja viestintä tekee hampaat irvessä, mitä pyydetään.
Aivan kammottavaa.
Kun STT pyysi työ- ja elinkeinoministeriöstä laskelmia liikkumisrajoitusten vaikutuksista, saatiin kuulla vuoden uudissana, jonka ympärille rakennettu lausekin on suoranaista poptaidetta:
”Valtioneuvoston koronatilannevarautumisen tilanteenhallintaan liittyvästä aikasidonnaisuusulottuvuudesta johtuen pyydetyt ministeriön turvallisuusluokitellut varautumisasiakirjatiedot eivät ole julkisia.” (Iltalehti 23.3.2021)
Ei herranjumala, miten valtionhallintoon on pesiytynyt aivan ala-arvoinen strategia- ja hallintokieli. Kuka siitä on vastuussa?
Kohta meillä on aluevaalit, joissa äänestetään hyvinvointialueiden hallinnosta, eli siis sotesta, pelastustoimesta ja varmaan jostakin muustakin. (Näin helsinkiläisenä sillä ei ole oikeastaan mitään väliä.) Ihmiset eivät äänestä, koska eivät tiedä, mistä äänestävät ja hallintokielen epäselvyys ei kyllä auta tippaakaan asiassa.
Valtioneuvostolla on kyllä peiliin katsomisen paikka. Ei Suomen tärkein poliittinen viestijä saa toimia näin. Ei missään nimessä. Tuollainen viestintä on aivan törkeää kansalaisten aliarvioimista.
Sitä tässä kauhulla odottelen, että mitä tapahtuu nykyiselle HUS:n alueelle, kun sen erikoissairaanhoito on erikoistunut eri toimenpiteisiin eri sairaaloissa. Potilaita on siis määrätty eri paikkoihin osaamisen mukaan eikä asuinpaikan mukaan. Mitä nyt tapahtuu, kun HUS pirstaloituu neljään Uudenmaan alueeseen ja Helsinki lisäksi on omansa? Loppuuko potilaiden siirto aluerajojen yli erikoistuneisiin yksiköihin?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tähän niitä byrokraatteja tarvitaan, että sopivat toisten hyvinvointialueiden byrokraattien kanssa miten potilaita siirrellään.
Sydänleikkaukset tehdään tuolla, tekonivelet tuolla jne. Saavat byrokraatit selviteltävää. Ikiliikkuja.
Ensin on pidettävä vaalit jossa selvitetään, suostuvatko äänestäjät hyvinvointialueiden luomiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmeen järkeä on luoda hyvinvointialueita, jotka eivät selviä kaikista tehtävistään?
Erityisvastuualueet tukevat hyvinvointialueita spesiaalihoidon osalta. En näe mitään mieltä siinä, etteivät hyvinvointialueet tuottaisi kaikkia palveluita muiden kuin näiden erityisvastuualueille kuuluvan erikoishoidon osalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen tavoitteena on kunnianhimoinen strateginen kompassi ja sen osana kokonaisvaltainen, tulevaisuuteen kestävä hybridityökalupakki.”
Siinähän tuli bullshit -bingon rivi täyteen jo yhdellä virkkeellä. Aika kova suoritus.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmaisut ”strateginen kompassi” ja ”hybridityökalupakki” kertovat, että eurooppaministerikin on EU:n tavoin sortunut abstraktiin soopaan.
EU:ssa käyttävät ilmeisesti puppulausegeneraattoria.
Kun EU-alamaiset eivät ymmärrä mitään, syntyy täysin perusteeton illuusio virkaportaan viisaudesta, jota ei ole.
Kapulakieli on ikiaikainen politiikassa käytetty hämäyskeino.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kieli on niin rikas ja kaunis, joten toivon että sitä myös ylemmillä tahoilla osattaisiin käyttää niin, että kansalaisetkin jotakin ymmärtäisivät.
Joskus tuntuu, että mitä omasta mielestään hienomman ja vaikeamman sanan keksivät, niin sitä sitten kilvan käyttävät, jotta vaikuttaisivat fiksuilta. Asiat menevät juuri päinvastoin, kuten tässäkin esimerkissä nähdään. Näille nauretaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tytti Tuppurainen on innokas ja osaava ministeri, mutta nyt on kyllä sattunut viestinnällinen kämmi. Poliittista jargonia ei pitäisi käyttää missään viestinnässä, vaan puhua sitä kieltä jota kansa parhaiten ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Kieltämättä tuo sanahirviö hybridikompassistragediaviestintä joka on kunnianhimoinen ja kestävä, niin mitä se oikeasti tarkoittaa ?
Tavallinen tallaaja ei todellakaan ymmärrä mutta ymmärtääkö Tuppurainen koska sen on julki tuonut. Toivottavasti tämä asia suomennetaan. Tai puhutaanko salakieltä ettei kukaan ymmärrä mistä puhutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on kertakaikkiaan upeaa, että tämä hallitus, joka on epäonnistunut lähes kaikessa, mihin on tarttunut, on lopulta onnistunut jossain. Hallitus on viimein ymmärtänyt, mihin pitää pyrkiä: Hallituksen tavoitteena on siis luoda ”kunnianhimoinen strateginen kompassi ja sen osana kokonaisvaltainen, tulevaisuuteen kestävä hybridityökalupakki”.
Toivottavasti seuraava hallitus saa kompassin käyttöönsä käyttöohjeineen! Vau!
Itse en ymmärrä tätä nyhräämistä hyvinvointialuejutun kanssa, kun luulisi tuossa kompassityössä olevan näille ihan riittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Sipilä tehnyt jotain vastaavia pylpyröitä omassa verstaassaan? Voisi lahjoittaa ne hallitukselle. No jaa, niissä saattaa se kompassi osoittaa hallituksen mielestä juuri päinvastaiseen suuntaan kuin pitäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus, johon harmittavasti lipsahti yksi virhe. Käytit sotealueesta tuota nimihirviötä, joka varmaankin on keksitty tuossa samassa viestinnän sylttytehtaassa, jota kritisoit.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmevinkumista ministeriltä!
Ilmoita asiaton viesti
Ajatusten automaatista
Väite blogissani (3.1.): On kirjoitettu, että mikä miekalla on rakennettu, on miekalla muutettava, mutta tuo vanha totuus ei enää päde. Yksilöiden omien aistien välittämät havainnot ja omat kokemukset astuvat kirjojen hybridiviisauksien sijaan ihmisyksilön ohjauskeskuksen sijaitessa korvien välissä, eikä haarojen välissä. Puhutaan ihmisluonteen paljastumisesta.
Vastaus (5.1). : ”Suomen tavoitteena on kunnianhimoinen strateginen kompassi ja sen osana kokonaisvaltainen, tulevaisuuteen kestävä hybridityökalupakki.”
Näin sanoo eurooppaministeri Tytti Tuppurainen valtioneuvoston tiedotteessa 5.1.
Ilmoita asiaton viesti
Antiikin Ateenassa filosofoineen Platonin ihannevaltio, so. totalitarismin alkumuoto, jossa filosofit ajattelivat, sotilaat vastasivat turvapalveluista ja rahvas järjesti ruokaa, on toteutunut täällä sillä erolla että kollaboraattorit ajattelevat.
Presidentin tekijä Marko Junkkari tentattasi HS-tv:ssä Paavo Väyrystä oliko Platon vai sittenkin Aristoteles? Kyllä näistä nettikeskusteluista jotain oppii. Junkkarikin luki ensin läpi koko Väyrysen tuotannon.
Pyöritettyään sorvia Ruotsissa vuosikymmenestä toiseen kollaboraattorit heittelevät kommentteja tännepäin päivästä toiseen.
Ilmoita asiaton viesti