Suomessa huono johtaminen on valtiovallan erityissuojeluksessa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä totesi jokunen päivä sitten valtiotalouden sopeutustarpeesta: ”Ajattelen, että jossain muualla maailmassa joku esittäisi kysymyksen, kuka oli epäpätevä tai salasi jotain tahallaan, jos julkisesta taloudesta ”paljastuu” alle vuodessa alkuperäiseen verraten kaksinkertainen sopeutustarve,”

Kerrankin olen samaa mieltä Janin kanssa. Saattaa olla, että haemme silti ratkaisua eri paikasta.

Kesäkuun 5. päivä 2023, Jani Mäkelä sanoi viestipalvelu X:ssä seuraavaa:

”Se on kuitenkin sellainen juttu, että tosielämässä päätökset tehdään virkavastuulla valmisteltujen laskelmien mukaan. Jos VM laskee että jokin maksaa 200m, sitten poliitikot laskevat papereihinsa niin, kunnes toisin todistetaan.”

Hallituspoliitikot vetoavat aina tilaisuuden tullen siihen, että ministeriöiden virkamiehet valmistelevat asiat virkavastuulla ja siitä syystä asioissa ei ole virheitä.

Julkinen talous on kuralla siksi, koska julkisella puolella suojellaan huonoa johtamista

Ääriesimerkit, kuten Valtiontalouden tarkastusviraston tapaus tai HUS:in kilpailutuksessa tekemät rikkomukset ovat jäävuoren huippu siitä, millaisia virheitä julkisen talouden toiminnassa sallitaan. Vaikka julkisen puolen johtaminen on mennyt paljon eteenpäin, suorastaan harppauksia, on siellä vielä aivan liikaa rakenteita, jotka pitävät yllä huonoa johtamista.

Aivan ensimmäisenä tulee kysymys hallintojen vastuusta johtamiskulttuurin kehityksessä. Tänään Helsingin Sanomat tuo esiin sairaanhoidon johtamisongelmia, esimerkiksi vanhanaikaiselta tuntuvaa hierarkiaa.

Entinen kollegani oli tekemässä erääseen sairaanhoitopiiriin kulttuurimuutosta yli 15 vuotta sitten. Kahvitauolla hänen luokseen tuli lääkäri, joka sanoi, että sairaanhoitajaa ja lääkäriä ei saa missään tilanteessa sanoa kollegoiksi.

Tämä lääkäri oli totaalisen pihalla kuin lumiukko juhannushelteessä.

Sairaanhoitaja ei ole ammattikollega, mutta potilaan näkökulmasta hän on samassa työpaikassa, kuten siivoojat, laitoshuoltajat ja kaikki muu sairaalan tai terveysaseman henkilökunta. Se tekee heidät potilaan näkökulmasta kollegoiksi ja se on erittäin tärkeä asia ymmärtää. Potilaan hoidosta on vastuussa koko sairaala, ei vain vastuulääkäri ja vastuuhoitaja.

Julkisella puolella johtamista valvoo usein hallitus tai vastaava, joka koostuu poliitikoista ja/ tai viroissa olevista ihmisistä. Siinä on yksi ongelman juurisyistä.

Poliitikko on äärettömän huono valvoja

Toiminnan laadun valvominen sopii paljon paremmin tilintarkastajalle, juristille tai konsultille kuin poliitikolle. Edellä mainittujen ammattietiikkaan kuuluu katsoa asioita ilman omia intressejä.

Toiminnan laadun korkealuokkaisuus on erittäin riippuvaista useammasta asiasta:

  • Prosessit ovat kunnossa, jotta asiat sujuvat ja ihmiset jaksavat
  • Poikkeuksille on perustellut syyt, jotka myös kestävät päivänvalon
  • Päätöksiä ohjaa kokonaisvaltainen harkinta, ei poliittinen motiivi

Valitettavasti jopa valtion vahvasti omistamia pörssiyhtiöitä on ohjattu poliittisesti. Samaan aikaan yhtiön hallituksessa oleva valtion edustaja on kuin kumileimasin. Valtio korostaa samaan aikaan pyrkimystä neutraaliuteen ja lobbaamaan kulisseissa poliittisesti hyväksyttäviä päätöksiä. Erityisesti Fortum on kärsinyt tästä.

Suomen valtiontalous ei ole kuralla siksi, että yksi tai kaksi hallitusta on tehnyt virheitä. Se on kuralla siksi, koska politiikka, niin puoluepolitiikka kuin politiikaksi kutsuttavat vanhat pesiytyneet tavat, ohjaa liikaa asioissa, joissa ei kuulu olla mitään politiikkaa. Operatiivisen toiminnan johtaminen ei ole politiikkaa, vaan syvää analyysiä ja kokonaisymmärrystä vaativaa tekemistä.

Niin kauan kuin jatkamme tällä tiellä, että julkisen hallinnon valvonta on järjestetty poliittisesti, jatkamme huonon johtamisen suojelua korkeimmalta valtiolliselta tasolta.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu