Syytä itseäsi jos uskot vääriin asioihin

Tiesitkö, että jo vuonna 2018 on tutkimksella todistettu sosiaalisen median kuplien olevan vähemmän syyllinen epäkelpoon tietoon kuin yleisesti väitetään? Ajatus sosiaalisen median kuplautumisesta on alkujaan tullut amerikkalaiselta internet aktivistilta Eli Pariserilta vuonna 2011 ja siitä ajatuksesta on ajan saatossa syntynyt kaikenkattava selitys.

Edellä mainittu tieto on poimittu YLE:n Johanna Vehkoon #valheenpaljastaja -nettijutusta joulukuussa 2018. Vehkoon tuorein ajatusvinoumia käsittelevä #valheenpaljastaja on joulukuulta 2019 ja siinä käsitellään laajemminkin erilaisia ajatusvinoumia, jotka saavat meidät ajattelemaan väärin.

Tuossa vanhemmassa kirjoituksessa Vehkoo tuo esille sen, että sosiaalisessa mediassa syntyy ”kaikukammioita”, mutta toisaalta eniten politiikasta puhuvat näkevät myös tavallista enemmän tietoa, mitä he eivät muuten näkisi. He eivät vain välitä näkemästään omaa ajattelua vastaan sotivasta tiedosta ja jatkavat omalla ajattelullaan.

Ihmisillä on lukuisa määrä ajattelun vinoumia

Eräs ruotsalainen mentalisti on kirjoittanut kirjan siitä, kuinka ihmisen mieltä voidaan ohjata halutulla tavalla eri tilanteissa. Ihan sinua kiusatakseni ja väärin motiivein liikkuvilta suojatakseni, en tässä kerro kirjan nimeä, mutta se löytyy kyllä hyllystäni.

Meillä ihmisillä on luonnostaan taipumus uskoa mitä meille sanotaan. Suomessa sanottu sana on ollut vielä tavallista painavammassa asemassa. Samoin meillä on myös taipumus siihen, että uusi tieto ei syrjäytä kovinkaan helposti vanhaa tietoa. Välillä ryhmäpaine ohjaa ihmisiä ajattelemaan kuten muut. Usein tietämättömyys estää meitä pääsemästä riittävän syvälle asioissa. Näiden lisäksi on vielä lukuisa määrä muita syitä, miksi oikea tieto häviää usein uskomuksille, taitaville yleistyksille tai vanhalle tiedolle.

Jos sinulla on väärää tietoa, et voi syyttää siitä kuin itseäsi. Joko et ole ottanut asioista riittävästi selvää tai käytät vääriä tietolähteitä. Molempia asioita on helppo korjata.

Me polvistumme liian helposti, jos auktoriteettia tai viehätysvoimaa omaava henkilö puhuu täyttä puppua tai ainakin muunneltua totuutta. Emmekä me toisaalta voi useinkaan sitä yksin korjata. Tämä tuli hyvin todistettua esimerkiksi tämän viikon Idiootit ympärillä -kirjan ympärillä käydystä keskustelusta. Vaikka monet psykologian ammattilaiset ovat tuominneet teoksen jo pitkän aikaa sitten, edelleenkin moni on valmis sanomaan, että siinä on silti jotakin hyvää. Ei kai kukaan myönnä, että hurahti hömppään ja pisti siihen vielä rahaa.

Lopulta me emme ole vastuussa siitä toisillemme, kuinka tyhmiin asioihin kukakin uskoo. Täytyy vain toivoa, että riittävän moni jaksaa tarkistaa asioita silloinkin, kun asia tuntuu ihan järkevältä.

PasiSillanp

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Valmistelen parhaillaan kirjaa strategisesta ajatelusta. Käsittelen blogissani sekä teknologian kehittymisen että arvojen muutoksen vaikutuksia yhteiskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu