Työelämän sairastunut ihmiskuva
Viime vuosina on puhuttu paljon työn merkityksellisyydestä. Hokemalla hokeman perään on muistutettu, että jokainen työ on sellainen, jossa on mieltä, jos sen vain osaa nähdä.
On siis työntekijän oma vika, jos hän ei ymmärrä, että hänen työnsä on tärkeää ja mielekästä.
Vuosikymmeniä työelämää tutkinut tuttuni lainasi tällä viikolla toiselta asiantuntijalta kuulemaansa näkemystä. ”Työn mielekkyys tulee siitä, että työ on hyvin johdettua. Kun ihminen tietää, mitä häneltä odotetaan ja hän saa aikaiseksi, hän näkee työssään järkeä ja pidemmällä aikavälillä se muuttuu merkityksellisyydeksi. Merkitykesllisyyttä ei voi tehdä niin päin, että vaaditaan työntekijän löytämään sen työstään, kun olosuhteet eivät ole kunnossa ja johtaminen ei toimi.”
Suomen työarkkinat ovat monella tapaa murroksessa ja kriisissä siksi, koska niissä ei ole löydetty uutta vaihdetta ratkaista kannattavuuteen ja työn ohjaamiseen liittyviä kysymyksiä. Sen seurauksena on esimekiksi kokonaisia aloja, joilla pääosa tai kaikki työntekijät ovat jonkintasoisessa hyväksikäyttötilanteessa. Kaiken lisäksi olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa sosiaalituki (esim. asumistuki) ja tulonsiirrot toimivat palkan jatkeena. Alojen huonoa kannattavuutta ja sitä kautta heikkoa palkanmaksukykyä kompensoidaan sillä, että työntekijä hakee lopun osan elinkustannuksiinsa Kelalta.
Asumistuen ja sosiaalitukien kriisi ei niinkään ole niiden tukien kriisi, vaan huonojen palkkojen kriisi, erityisesti alueilla, joilla elinkustannukset ovat maan keskitasoa korkeammat.
Vaikka työelämä on keskimäärin parantunut, näkemys siitä, että työntekijä on yhä enemmän itse syyllinen siihen, että hän voi pahoin, on kasvanut. Mielenterveyden ongelmiakin katsotaan lähinnä yksilön näkökulmasta, vaikka niiden takana on usein työn järjestämiseen ja vaatimuksiin liittyviä ongelmia.
Terveydenhuollon työriita on myös osa tätä ongelmaa, ytimeltään se on johtamisen kriisi. Terveydenhuollon huonosta johtamiskulttuurista on huhuttu ja puhuttu paljon, mutta alan huipulla olevat ihmiset eivät ole käärineet hihoja kunnolla ja lähteneet ratkaisemaan niitä määrätietoisesti. Alan sisällä on luultavasti ajateltu, että terveydenhuolto on alana niin erilainen, että sinne eivät hyvän johtamisen opit sovi.
Tämä selitys on saatavissa kaikilta toimialoilta. Kaikki ovat olevinaan sellaisia, että niissä ei voida soveltaa hyvän johtamisen periaatteita, vaan on tyydyttävä olemassa oleviin.
Huonon johtamisen seurauksena hoitajat vaativat reipasta palkankorotusta. Niin minäkin olen joskus työurallani tehnyt. Minun toivottiin jatkavan kriisiyrityksessä työntekijänä. Asetin ehdoksi korkeamman palkan. Siihen ei suostuttu ja vaihdoin muihin maisemiin.
Työelämän ongelmia ei ratkaista hetkessä. Kuitenkin puhe siitä, että on työntekijän vastuulla löytää mielekkyys omasta työstä, on vastuun pakoilua. Kyllä omistajan ja toimivan johdon tehtävä on kertoa, mitä he haluavat ja luoda työlle olosuhteet, jotka auttavat työntekijää motivoitumaan. Siihen kuuluu työn määrän kohtuullisuus, työn määrään ja laatuun suhteutettu korvaus ja mahdollisuus kehittyä omassa työssään.
Työelämän ongelmien ratkaisun keskiössä on uusi ihmiskuva ja sen mukanaan tuomat tarpeet.
SOSIALISTINEN TALOUSKOKEILUMME ON TULLUT TIENSÄ PÄÄHÄN
Paatuneimmankin sosialisti-änkyränkin on jo pakko tunnustaa, että sosialistinen talouskokeilumme on epäonnistunut, samoin kuin kaikkialla muuallakin.
Mitä Suomelle jää jäljelle, kun otetaan korjaamattomasti epäonnistunut sosialismi pois?
Jää tämä:
1) Ay-liikkeen käyttämä talousvalta, jossa ajetaan vain hyväosaisten etua pyörittämällä moraalittomasti perustuslain vastaisia (yhdistymisvapaus, tasavertaisuus lain edessä) työvoimakartelleja, mikä on ajanut 400 000 toveria toivottomaan työttömyyskurjuuteen
2) Vanheneva, lapsiköyhä ja kilpailukyvytön talous, jossa kolmannes nuorista kokee elämänsä merkityksettömäksi.
3) Hirvittävä velkapommi, ylisuuri julkinen talous ja valtava sote-fiasko lastemme ja lastenlastemme maksettavaksi
4) Tilanne, jossa suuryhtiöt ja parhaat pk-yritykset ”evakuoituvat” ulkomaille turvaan murhaavalta verotukselta.
5) Ymmärtämättömyys siitä, että taloutemme ainoa pelastus ovat 300 000 pk-yritystämme, joille pitää tehdä mahdolliseksi/kiinnostavaksi kasvaa, ottaa lisää riskiä ja työllistää.
6) Traagisella tavalla paikalleen jämähtäneet, taloustodellisuudesta irronneet ja maan etua vastaan toimivat eliittimme + ay-liikkeemme, jotka ovat kykenemättömiä kohtien 1-5 korjaamiseen.
Seppo Korppoo, 30+vuotta pk-vientiyrittäjänä ja nuorten työllistäjänä
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Seppo, hyvin kiteytetty. Allekirjoitan.
Ilmoita asiaton viesti
Työvoimakartellit eivät euro-olosuhteisiin sovi. EU:n pitäisi ne kieltää joka maassa.
Muuten menevät valtioiden taloudet poskelleen.
Askel parempaan olisi myös euron hajoittaminen. Jolloin kukin valtio voisi säädellä valuuttansa arvoa. Kellutus antaisi markkinavoimien suorittaa valuutan arvon säätelyn.
Vaihtoehdot ovat siis.
työvoimakartellien purku / euron purku
Ilmoita asiaton viesti
K: Miksi koronakuolemien määrä räjähti Suomessa tänä vuonna?
V: Uuden vastuuministerin isoisä toimi Turun sotilassairaalan ylilääkärinä sisällissodan aikoihin jättäen pojanpojalle perintönä runoilija Edith Södergranin unen ”Mannerheim syleili minua ja hänen hyväilynsä olivat kiihottavampia ja hullaannuttavampia kuin mikään maailmassa. Näin sen unen aivan hirvittävän elävästi ja hänen charminsa oli uskomaton. Jos hän todellisuudessa olisi sellainen kuin unessa, olisin häneen palavasti rakastunut.”
Ilmoita asiaton viesti
Pitää muistaa, että työelämä ja sen ympäristö (kansantalous ja globaali talous) ovat sairastumassa. Itse katsoisin, että ihmiskuva on vaikeuksissa vain siksi, että elämä on tiukempaa, ja varsinkin sijoittajan kannalta koko touhu ei enää kannata. Mehän automatisoimme jo yliopistokurssejakin (iso osa luennoista nauhalla, tentit automatisoitu jne.). Päiväkoti taitaa olla sairastuneen ihmiskuvan alku (lapsi laitetaan taltioon siksi aikaa kun vanhemmat kelaavat rahaa, tai työttömyyskorvausta). Myös vanhusten loppusijoituspaikoissa on samaa tuntua. Tällä tavalla kolme isoa elämänlohkoa (lapsuus, työ, vanhuus) ovat itse asiassa eristettyjä elämän kokonaiskudelmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Blogi on täyttä timanttia ja osuu hyvin tähän päivään.
Monilla aloilla ja yksittäisissä yrityksissä henkilöstöasiat ovat vääristyneet pahasti ja usein täysin periaatteellisista syistä, jotka voivat johtaa yritystoiminnan kannattavuuden laskuun.
Terveydenhuoltoalalla mitä ilmeisimmin johtajuuden ongelmat johtuvat, että johtajat tulevat organisaation sisältä eli terveydenhuollosta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Pasi, hyvä kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, kysymys lienee jonkinlaisesta hyötysuhteesta…. asia jota ei ole ratkaistu tai tasapainoa ei ole saavutettu tähän mennessä. Joo tuo tasapaino olisi tutkittava juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo on oikeassa mutta minkästeet.Valitettavasti ei opita kuin kantapään kautta jos silloinkaan.On semmonen lukkarin koulu.
Ilmoita asiaton viesti
Perustavamman oloisesti, ongelman voi sanoa olevan sama, kuin Venäjän toiminnan tukemisessa.
Kun työ tai toiminta on aina välttämätöntä, hengissä säilymisen takia, tähän on liittää miten rajua vain rinnalle, tai tavoitteeksi.
Työ voi mennä millaisena vain, ja ennenkaikkea, tuottaa vaikutuksiltaan mitä vain. Jälkimmäinen on mielestäni tärkeämpi seikka.
Painotus näin perin, sillä toimintaan on helpompi liittää kyseenalaistavaa havainnointia, kun taas lopputulemat ja aikaansaannokset, voidaan häivyttää helpommin.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhakantaisten työpajojen muuttuminen puhtaiksi, selkeiksi työtiloiksi on eräs muutos viimevuosina, jossa työelämä on kokenut murroksen.
On luonnehdinta, jonka mukaan hyvän työjohdon tunnistaa kahdesta ilmiöstä työympäristössä, joista ensimmäinen näkyy keskeytyksettömänä tuotantotyönä, eli haahuilun ja notkumisen poissaolona.
Toinen selvä merkki on se, että työjohtoa ei juuri edes näy tuotantotiloissa, joka viittaa siihen, että tuotantotyöntekijöiden sävelet – työnjako ja viestinnän selkeys – ovat niin hyvin viety perille, ettei tuotantotiloihin tarvitse sotkeentua ollenkaan.
Oli kyseessä mikä tahansa yritys, on edelleen ylivoimaisesti suurin kiroilun aihe viestinnän epäselkeys tai täydellinen poissaolo. Siinä yhtenä osa-alueena on tottakai työnjohdon epäoleellisiin asioihin takertuminen, mutta toisaalta myös tuotantoketjussa tapahtuvat viestikatkokset, jotka johtavat tuotannon pysähtymiseen.
Työpaikoilla ilmenevä kyynisyys on usein lähtöisin johtoportaasta, joka lopulta leviää kuin sairaus tuotantopuolelle ilmiöinä, joita kutsutaan omien rajojen tiukaksi kiinnipitämiseksi, eli joustavuus katoaa tuotantopuolelta.
Heikko viestintä vaikuttaa myös yrityksen myyntiin ja maineeseen, kun sovittuja aikatauluja ei kyetä viemään sovitusti maaliin: Siinä kärsii yhtiön maine, sekä työyhteisö, joka johtaa kasvaviin sairaspoissaoloihin ja kasvaviin myyntitappioihin riittämättömien voimavarojen vuoksi.
Yrityksen johtamiseen tarvitaan lempeää, mutta päättäväistä otetta, jossa nähdään kokonaisuus muutakin, kuin numeroina tilinpäätösasiakirjoissa.
Esimerkiksi yhtiön – tai miksei vaikka julkisen terveydenhoitoalankin puolella – riittämättömät voimavarat lyhyen ajan säästöinä kostautuvat usein epäluotettavuutena ja mainehaittana yrityksen tai julkiyhteisön maineelle pitkällä aikavälillä.
On syytä katsoa peiliin, jos työvoiman saatavuus sakkaa, kun yrityksen johdon kyvyttömyys katsoa pitkän ajan tuottoa kaatuu ”laihiksiin”, joka johtaa jälleen painon ”jojoiluun.”
Ilmoita asiaton viesti
Mikko kirjoittaa viisaita!
Tähän lisäisin vielä tämän:
Kannatan sitä, että tehtäisiin mahdolliseksi 1-2 vuoden työharjoittelu yrityksissä. Saksassa tällä on jo pitkään saatu erinomaisia tuloksia!
Työelämämme on nyt jakaantunut satoihin, jos ei tuhansiin erikoisaloihin. Kouluissa ei voida opettaa noita kaikkia taitoja, joten valmiita osaajia ei ole tarjolla työmarkkinoilla.
Yrityksissä tapahtuvassa työharjoittelussa on monta etua:
Harjoittelija oppii ihan oikeasti uuden erikoisosaamisen / ammatin ja firma saa hyvän uuden osaajan.
Lisänä se, että harjoittelija saa osallistua reaalimaailman työelämään ja voi kuulua työpaikan porukkaan, saa palkkaa + merkityksen elämälleen.
Tällä on Suomelle taloudellisesti suuri merkitys, varsınkin jos harjoittelijat saadaan näin pois työttömyyskurjuudesta, mikä tietenkin rassaa ihmisen mielenterveyttä / kuormittaa sosiaalisektoria ja alkavat maksamaan veroja.
Tämä tietenkin edellyttää sitä, että kivikaudella elävät ay-politrukit savustetaan ulos bunkkereistaan ja pakotetaan hyväksymään nykyisen toimimattoman työharjoittelu-systeemin täysremontti!
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2020 tapahtui seuraava näytelmä SSAB:n Raahen terästehtaalla.
Auttaa ymmärtämään, mikä on AY-liike.
SSAB:n tehtaalla noin 100 keskuskorjaamon työntekijää menivät lakkoon. Tämä johtui Ammattiosasto 200:sta joka oli kehottanut työntekijöitä täyttämästä tehtaan johdon suunnittelemaa ja käyttöönottamaa vaarojenarviointilomaketta. Lomake oli pienikokoinen lipuke, johon työntekijä ruksasi muutamia työturvallisuuteen liittyviä kohtia. Näin johto halusi varmistua, että työturvallisuus oli otettu huomioon.
Tehtaalla oli käytössä myös Vaaratilanne-tietojärjestelmä, johon AO200 kehotti olla kirjaamatta työntekijän havaitsemia vaaratilanteita.
Tehtaan johto halusi pitää huolta työntekijöidensä turvallisuudesta ja lappujen täyttö sekä Vaaratilannejärjestelmä pysyivät käytössä.
Vaikka laput sai täyttää työaikana, AO 200 tulkitsi, että tehtaan johto törkeästi rikkoi työntekijöiden etuja, eikä sille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin kehottaa työntekijöitä ryhtymään lakkoon.
Ilmoita asiaton viesti