Vain arvomaailman muutos pelastaa Suomen
Miten sanot ihmiselle kauniisti, että hänen johtopäätöksensä ovat kirkkaita, mutta koko hänen päättelyketjunsa lähtöpiste olisi syytä vaihtaa?
Suomalaisten arvot tulevat kokemaan ehkä sodanjälkeisen ajan nopeimman muutoksen ja ihmiset, jotka on kasvatettu vanhojen arvojen avulla, ovat pulassa. Suomea ja suomalaisia johdetaan edelleen pääasiassa vanhoilla arvoilla, mutta noin kahdenkymmenen vuoden kuluttua, valtaosa päättävissä asemissa olevista on arvoiltaan monella tavalla hyvin erilaisia.
Siihen saakka, 0ngelma ei synny arvojen muutoksesta, vaan muutoksen hallitsemattomuudesta.
Muutosta vastustavat vetoavat usein, että meillä on jo säännöt ja niitä pitää noudattaa. Jos noudattaa sääntöjä, ei kenelläkään pitäisi olla mitään valittamista. Säännöt määrittelevät sen, kuinka itsekkäitä me voimme olla ja kuinka paljon saamme vaikkapa tuhota ilman seurauksia.
Vanhoja sääntöjä puolustavien ajattelu perustuu oletukseen, että asetetut säännöt perustuvat parhaaseen mahdolliseen ihmiseen.
Ihmiskunta on ollut aina huono tekemään itsestään kunnollista. Siksi säännöt ovat kompromisseja pahuuden ja hyvyyden väliltä, oikean ja väärän tasapainoilua. Säännöt antavat mahdollisuuden toimia väärin ja silti todistaa olevansa hyvä ja oikeassa.
Säännöt eivät kerro, mikä on oikein, ne kertovat vain mikä on hyväksyttyä.
Poliittinen kuohunta, päätöksentekijöiden ja päätösten arvostelu johtuu siitä, että murroksen aikana niissä pyritään huomioimaan sekä uudet että vanhat arvot. Meillä suomalaisilla oli melko pitkään melko yhtenäinen arvomaailma, mutta globaalit kriisit ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan hidas kriisiytyminen on osoittanut, että ajatukset, mihin perustamme päätöksemme, vaativat uudistamista.
Uudistuksen paradoksi on se, että poliittisessa päätöksenteossa valta ajautuu useimmiten niille, jotka ovat vanhan arvomaailman kasvatteja ja hyötyneet vanhan ajattelun tuomista mahdollisuuksista. Se tarkoittaa, että he korostavat päätöksissä aivan eri näkökulmien merkitystä kuin sukupolvi kahdenkymmenen vuoden kuluttua.
Miten tämän sanoisi kauniisti?
Tällä hetkellä vallassa oleville ihmisille on vaikeaa, ellei peräti raivostuttavaa, että joku vaatii heitä korjaamaan arvomaailmaansa.
Ilman arvomaailman muutosta emme kuitenkaan kykene tekemään tarvittavia päätöksiä. Ilman että siirrämme päätösten itsekkäitä motiiveja kauemmaksi, me emme pääse nopeasti sinne, minne meidän on joka tapauksessa mentävä. Juhlittu yksilö ei enää jatkossa voi olla se, joka osaa eniten hyväksikäyttää kaikkia mahdollisuuksia lain puitteissa, vaan se, joka osaa sovittaa omat ja yhteiset tarpeet kaikkein viisaimmin.
Meidän pitää löytää uudet arvot, muuten emme muutu arjen toiminnassamme yhtään paremmaksi. Silloin pelkästään lait, jotka perustuvat vanhoihin ajattelumalleihin vastuusta, estävät meitä tekemästä väärin.
Sellainen maailma on lohduton. Se osoittaisi, että ihminen ei kykene kasvamaan.
Kaunis kirjoitus, mutta silkkoa reaalitodellisuutta vasten. Kunpa maailma olisikin tuollainen kuin blogisti mainitsee.
Miten monia yhteiskuntia onkaan rakennettu juuri tämän unelman varaan, josta blogisti maaalailee: ”Ilman arvomaailman muutosta emme kuitenkaan kykene tekemään tarvittavia päätöksiä. Ilman että siirrämme päätösten itsekkäitä motiiveja kauemmaksi, me emme pääse nopeasti sinne, minne meidän on joka tapauksessa mentävä. Juhlittu yksilö ei enää jatkossa voi olla se, joka osaa eniten hyväksikäyttää kaikkia mahdollisuuksia lain puitteissa, vaan se, joka osaa sovittaa omat ja yhteiset tarpeet kaikkein viisaimmin”.
Juuri ne yhteiskunnat, joissa tähän on pyritty, ovat tainneet muuttua kauniiden arvojensa ja puheidensa irvikuviksi.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti ei lainkaan mainitse edes esimerkkejä vanventuneista arvoista ja mihin ne tulisi vaihtaa tai kuka on asemassa kertoa meille mikä on oikea asenne.
Blogistin voivottelu on turhaa. Toisekseen minä en ainakaan elä joidenkin arvojen mukaan vaan elämän mahdollisuuksien ja vaatimusten. Ei ole ollut aikaa arvohumpalle. Tolsilla tuntuu se puuha päätoimelta.
Ilmoita asiaton viesti
Itseasiassa juuri päinvastoin. Elät juuri arvojen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Varsin mielenkiintoisia käsitteitä blogisti nostaa pohdittavaksi. Arvot, moraali, etiikka jne. Kävin aikoinaan kuuden kuukauden johdon ohjelman Snellman korkeakoulussa, jonka keskeisiä teemoja oli pohtia 20 hlön ryhmässä (ikämme vaihteli 30….45 vuoden väliltä) itsensä ja työyhteisön kehittämistä mm. etiikan ja moraalin näkökulmista. Oli itselleni erittäin sopiva jakso sen hetkisessä elämän tilanteessa.
Varmastikin monelle lienee tuttua tarkastella arvojen, asenteiden ja tapojen yhteyttä veden pinnalla liikkuvaan kellukkeeseen, joka on kiinni köydellä ankkurissa. Ankkuri edustaa arvoja, köysi asenteita ja kelluke tapoja. ”Tavat” muuttuvat sääolosuhteiden mukana. Asenteet (köyden liikkeet) hitaammin tapojen muuttuessa. Mutta arvojen eli ankkurin liikahdukset vaativatkin paljon enemmän.
Mikä on hyvää tai pahaa, oikein tai väärin – jättää väliin ajassa laajenevan harmaan alueen, jossa valtaosa meistä liikkuu ”sujuvasti”. Ulkopuolella liikkuvien viestien määrä on kasvanut ja kasvaa sellaisiin mittoihin, että pystymme nappaamaan sieltä vain mitättömiä murusia. Omaa arvomaailmaa tukevat ja hitusen verran sitä muuttavat viestit hyväksytään varsin helposti.
Ilmoita asiaton viesti
Arvomaailma muuttuu pääsääntöisesti sotien tai muiden väkivaltaisten tapahtumien, kuten vallankumousten tai luonnonkatastrofien, seurauksena.
Sellainen saattaa olla edessä jo tänään.
Ei ihminen muuta arvomaailmaansa hyvällä, vaan pakon edessä. Vasta silloin ihmisestä purkautuu esiin se hyvä, joka on kätketty kaikkien meidän sisimpään.
Ilmoita asiaton viesti
Pitääkö paikkansa.. Suomessa sinun mukaasi arvot eivät ole vaihtuneet sodan jälkeen?
Ilmoita asiaton viesti
Johtava väki Venäjällä kuuntelee patriarkka Kirilliä; Suomessa paikallisten oligarkkien edelläjuoksijat hamuavat rahaa vähemmistökieliseltä piilojumalalta; molemmissa maissa rajoitetaan alhaalta päin nousevaa kilpailua; hallitaan kateuden, ihmisluonteen kielteisen piirteen voimalla.
Ilmoita asiaton viesti
Arvot-moraali-etiikka ovat unohtuneet hallitusohjelmasta?
Ei ole ihmisarvon mukaista ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille.
Ilmoita asiaton viesti
Metsien mies Robin taisi olla ainoa, joka teki päinvastoin
Ilmoita asiaton viesti
No ei ollut eikä ole Robin Hood ainoa, joka pystyy ajattelemaan, mikä on oikein ja mikä väärin.
Toivottavasti Orpon hallituskin tulee monissa asioissa järkiinsä!
Ilmoita asiaton viesti
Köyhiltä ei oteta mitään. Eihän köyhällä ole mistä ottaa. Köyhälle annetaan vähemmän, jotta jatkossa useammalle voidaan antaa edes jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ei köyhä ymmärrä mitä on olla rikas, kun ei tiedä mihin rahansa panna, mutta törkeä vales se on, että köyhällä olisi rahahuolia: eihän köyhällä ole rahaa niin kuinka sillä voisi olla rahahuolia?
Ilmoita asiaton viesti
”Miten sanot ihmiselle kauniisti, että hänen johtopäätöksensä ovat kirkkaita, mutta koko hänen päättelyketjunsa lähtöpiste olisi syytä vaihtaa?”
Kiteytit sen ongelman minkä näkee puheenvuorossa jatkuvasti.
Päättelyketjun lähtöpiste vaikuttaa vahvasti olevan jokseenkin tämän mukainen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmankuva
Eräs mikä tuosta puuttuu ja jota ei oikein osata määritellä on maailmankuva joka perustuu rahaan. Rahahan ei ole todellista mutta silti puheenvuorossakin ajatuksia missä asetetaan raha todellisuutta tärkeämmäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Raha on ihan todellisen työn tulosta työssäkäyville. Niille, joita työ ei kiinnosta, myös raha eli toisten tekemän työn hyväksikäyttö suuresti kiinnostaa. Hirveä huuto tulee, jos eivät tulonsiirrot ole tilillä määräpäivinä vuodesta toiseen. Palkkojamme jakamaan tullaan toisilta mantereiltakin.
Ilmoita asiaton viesti
”Raha on ihan todellisen työn tulosta työssäkäyville.”
Raha on edelleenkin uskonvaraista. Ihmiset kuvittelevat, että olisi jotain rahaa kun tietokoneet ruksuttelevat numeroita mutta oikeasti mitään ei tapahdu todellisuudessa.
Eikä ne numerot siellä tietokoneiden muistissa työtä tekemällä muutu vaan näpläämällä tietokoneella käyttöliittymää, tekemällä tilitapahtumia. Voidaan myös ihmisten kanssa sopia näistä tapahtumista eri tavoin. Pankin kanssa voidaan sopia vaikka luottosopimusta tai jos teen työnantajalle jotain palvelusta niin tämä voi tehdä tilisiirtoja, tai sitten voin hakea rahoitusta asiaan X ja sopia tilisiirroista.
Valtavasti on tullut tehtyä töitä ilman että olisi tullut mitään tilisiirtoja mutta paljon on myös tietokoneet ruksuttaneet tilille rahaa siitäkin kun ei ole tehnyt töitä, esimerkiksi vaikka nuo osingot.
Oikeasti tässä yhteiskuntajärjestelmässä raha ei liity työhön. Raha on vain sellainen työkalu ihmisten hallintaan, sillä tehdään sellaista nokkimisjärjestystä, rahaa voidaan tehdä nappia painamalla niin kuin halutaan mutta idea on se, että joidenkin ihmisten ei tarvitse tehdä mitään samanaikaisesti kun joidenkin ihmisten pitäisi tehdä töitä rahan takia.
Minusta ainakin on kiva tehdä työtä. Sekoaisin jos en tekisi yhtään mitään mutta tuntuisi kovin epäreiluta jos siitä ei mitenkään palkittaisi kun toisten hyväksi tekee asioita. Siinä voisi sitten käydä niin että vaikka työtä on kiva tehdä niin vittumaisuuttaan ei tekisi.
Mitä tulee hirveään huutoon tulonsiirroista niin samapa tuo vaikka ei olisi tulonsiirtoja kunhan ihmisillä on katto pään päällä ja syötävää. Tässä yhteiskuntajärjestelmässä kun ihmisiä halutaan häätää kodeistaan pois jos vuokranantajalle ei tee tilisiirtoja, samanaikaisesti kun on vaikka asuntoja tyhjillään. Sitähän se rakennusalan ahdinko nyt parhaillaan on.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi oikeastaan yksinkertaistaa tämän rahan niin, että meillä on tällainen yhteiskuntajärjestelmä joka on suunniteltu niin, että ihmiset joilla on älliä ymmärtää eksponentiaalinen kasvu voivat elellä helpompaa elämää. Tätä järjestelmää pyritään myös helposti suojamaan niin, että ns. hyväosaiset mieluusti haluavat suojata ihmisten kykyjä kehittää omaa ajattelua esimerkiksi tekemällä koulutuksesta maksullista.
Äärimmillään historiasta tunnetaan miten on haluttu pitää raatamista tekevä yhteiskuntaluokka lukutaidottomana.
Ilmoita asiaton viesti
Teoriasi mukaan raha on vain numeroita tietokoneen muistissa. Suomesta köyhyys voitaisiin siis poistaa kun Suomen Pankki siirtäisi noita numeroita riittävästi jokaiselle Suomen kansalaiselle. Arvioin että tilini tapahtuman euromäärän kuvaus on ainakin 11 numeroa ja 2 desimaalia, niin että sinne kyllä mahtuu ilman että menisi yli. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa voi miettiä niinkin, että ei juurikaan olisi varkauksia jos kaikilla olisi rahaa ja terroristejakaan ei olisi jos kaikille yksinäisille nuorille miehille järjestäisi naisen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa kivalta, pitänee avata uusi tili, vanha kun saattaa tulla täyteen ennen aikojaan.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitus loi tilin, joka tulee täyteen ja kielsivät samalla avaamasta useampaa kuin yhtä. Olisiko ajatus ollut, että kannustetaan ihmisiä vaurastumaan, mutta vain hiukkasen?
Ilmoita asiaton viesti
Ei itsekkyys minnekään katoa. Jos jotakin, itsekkyys näyttäisi lisääntyvän, ei vähenevän. Säännöt on tehtävä sellaisiksi, että itsekäs toiminta johtaa hyvinvoinnin maksimoimiseen. Emme me pysty ihmisiä muuttamaan ”hyviksi”, mitä ikinä sellainen sitten tarkoittaneekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aika synkkä käsitys ihmisyydestä, jokainen itse määrittelee oman hyvänsä Jumalan luomakunnasta itsensä lisäksi ja tekee hyvällä hyvää sen hyväksi. Minulle hyvä on luonto ja eläimet josta huolehtimalla ihminen saa kohtuullisen toimeentulonsa, hyvä tulee Maahan Auringosta. Mikä on riittävästi jotta voi huolehtia maapallosta?
Ilmoita asiaton viesti
Jumalan luomakunta on taas kuvitteellisempi käsite kuin tuo Karnaatun raha. Luonto ja eläimet ovat toki tärkeitä ihmisen kannalta. Ydinkysymyksenä itse mietin, tarvitseeko maapallo meitä ihmisiä. Eikö pallomme olisi paljon parempi ilman ihmiskuntaa?
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Jumalan luomakunta = Jumala ja se on kaikki yksilöt yhteensä myös muut kuin ihmiset, yksilöt tekevät ja vaikuttavat toisiinsa ja tekevät itse päätöksen siitä mitä tekevät sekä ottavat vastuun ja kunnian teoistaan. Kaikki perustuu luonnon lainalaisuuksiin ja tavoitteena on rehellinen rauha ja tasapaino. Laki on merkittävä vaikuttava voima Jumalassa, Jumalan luomakunnassa. Kaikkea ei tiedetä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei maa tarvitse ihmisiä, ihminen on itsepyhitetty valtias, ”luomakunnan kruunu”, joka kuvittelee kävelevänsä maalla, jolle voi tehdä mitä mielii. Ei ole käynyt ihmismielessä miten käy, kun vetää maton omien jalkojensa alta.
Lopulta kyse ei ole muusta, kuin minkälaisen maailman haluat nähdä – ymmärrätkö käveleväsi elävän maan päällä, joka muuttaa jatkuvasti muotoaan tulinen sisu sisällään.
Aina sopii kyseenalaistaa tarunhohtoista vuorisaarnaajaa, joka uskoi vakaaseen kallioon. Kaikki ympärilläsi elää, myös maa jalkojen alla, ei tainnut luoja tietää, minkä oli rakentanut aikoinaan…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvyys on tavallaan turha määritelmä, eikö sen sijaan pitäisi kysyä, mitä ihminen tekee kärsimykselle?
Luonnonvalinta perustuu satunnaisiin muuttujiin, jotka ovat mahdollisia riittävän pitkällä aikajänteellä. Elämää ohjaa eloperimä – biologia, joka perustuu uusintamiselle sekä ihmisyhteisöjä ohjaavalle hyötysuhteelle.
Tunnesäätely on ihmisyksilölle yhtä oleellista selviytymisen kannalta, kuin valtiokehitys ja säätelyvalta ihmisyhteisöjen ja kauppaehtoisuuden välillä. ”Vain vahvat selviytyvät” on yksinkertaistus, kun lauseke pitäisi olla ”vain sopeutuvaiset selviytyvät”, joka viittaa siis sitkeyteen.
Luonnonvalinnassa sitkeys tulee vain riittävän monimuotoisesta eloperimästä, sama pätee yhteiskunnassa, eli laaja ja monipuolinen ihmisyhteisö, jossa osataan hyödyntää monipuolisuuden kirjoa.
Muutoin puhutaan voimavaroja hukkaavasta yhteiskunnasta, joka ei tule kestämään aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin, että kärsimyksen minimoinnin lisäksi tulee maksimoida hyvinvointia. Jos kärsimystä minimoidaan vain jakamalla niukkuutta tasaisesti, ei hyvinvointi kovin paljoa lisäänny, jos ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kohtaa kääntäisin ”kärsimyksen” käsittämään ”hyödyntämättömäksi voimavaraksi”, eli hukattuja mahdollisuuksia siksi, ettei yhteiskunta kykene uusiutumaan.
Suomi harmaantuu monen muun maan ohella, silloin ei ole yhdentekevää, miten hyötysuhteet jakautuvat – ihan vaan huoltosuhteidenkin puolesta.
Jos ihmisyksilö joutuu taistelemaan elämän perusedellytyksien takia, kun muu yhteiskunta porskuttaa menemään, on tällöin epäonnistuttu jakamaan painetta ja löytämään voimavarojen mahdollisuuksia, joka on tehottomuuden ilmentymä.
Yhteiskunta on yhteiskunta vain niin kauan, kun tunnustetaan jokaisen yksilön merkitys kokonaisuuden kannalta, joka tarkoittaa yksilön voimavarojen suurinta mahdollista hyödyntämistä tuhoamatta yksilön palautumiskykyä.
Eli ei kiitos kertakäyttövoimalle. Hyvinvointi ei synny työstä, vaan jokaisen yksilön huomioimisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Joko arvomaailman muutos tai Kiinan malli, mutta suomalaiset eivät halunne Kiinan mallia, jossa valtio valvoo kaikkea ja ainoa puolue päättää, mitkä ovat oikeat arvot.
Kristinusko asianmukaisesti edistettynä tähdännee arvomaailman muutokseen. En voi silti kiistää, etteikö Raamattu tuntuisi minusta moniselitteiseltä. Mutta Jeesuksen opetuksissa on monia selkeitä kohtia, jotka on helppo ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Arvomaailma löytyy seuraavalta akselilta:
Akselin oikea pää on loogis-empiirinen maailmankuva. Siinä ”totuus” löytyy luonnonlaeista, tekemällä sellaisia kokeita, jotka kuka tahansa voi toistaa.
Tänne kuuluvat esimerkiksi fysiikan lait, evoluutio, ”geenin itsekkyys” / Richard Dawkins, etc.
Omat arvoni liikkuvat tällä alueella.
Vasemmassa päässä sijaitsee fenomenologis-hermeneuttinen maailmankuva.
Siihen kuuluvat ihmistieteet. Ne perustuvat erilaisiin ihmisen korvien välistä syntyviin ideoihin, ei toistettaviin kokeisiin.
Niitten lähtökohtana on yhden ihmisen, yhtenä hetkenä ja yhdessä ympäristössä saama idea. Tämän idean, eli uskomuksen ympärille sitten rakennetaan kokonainen teoreettinen systeemi.Sen oikeellisuutta ei voi mitenkään todistaa.
Esimerkki tällaisesta on sosialismi, joka perustuu Karl Marxin saamaan ideaan noin 150 vuotta sitten, kokonaan erilaisessa maailmassa kuin jossa me elämme.
Marxin idea on materialistinen näkemys työtätekevän ja omistavan luokan sovittamattomasta ristiriidasta.
On merkittävää huomata, että Maxin ideaan ei sisälly ihmistä ollenkaan, on vain luokkia!
Tästä huolimatta sosialismin ”arvoihin” uskovat väittävät falskisti puolustavansa heikompiosaista ihmistä.
Tämä pätee esim. Suomen ay-liikkeeseen, joka tosiasiassa puolustaa hyväosaisia työssäkäyviä ihmisiä…
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä pätee esim. Suomen ay-liikkeeseen, joka tosiasiassa puolustaa hyväosaisia työssäkäyviä ihmisiä…”
Tuohan on ay-liikkeiden ydintehtävä. Taitaa lukea niiden säännöissäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ay-liikeen moraaliton toiminta on tuominnut 300 000 toveria toivottomaan työttömyyskurjuuteen!
Ilmoita asiaton viesti
Eihän asia tietenkään noin ole.
Yhtä hyvin voi sanoa, että työnantajat ovat tuominneet 300000 henkeä toivottomaan työttömyyteen, kun eivät palkkaa heitä.
Ilmoita asiaton viesti
Suuryhtiöt ovat jo pääosin lähteneet Suomesta, parhaat pk-firmat ja osaajat menevät perässä, työllistämään siellä.
Suomen verotus ja ay—liike nostavat Suomen maariskin liian korkealle.
Esimerkiksi halpa Ruotsin kruunu ja paremmat työehtosopimukset voittavat Suomen mennen-tullen
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen verotus ja ay—liike nostavat Suomen maariskin liian korkealle.”
Olet käsittänyt väärin. Juuri nuo asiat pitävät maariskin matalana.
Ilmoita asiaton viesti
Kausti hyvä,
Olen asunut ja tehnyt töitä 6 eri maassa.
Palvellut 40+ vuotta teknologiaviennin armottomalla eturintamalla.
Suomesta on tullut 50 veroparatiiseista käsin toimivan globaalifirman tytäryhtiötalous, jossa ne maksavat vain 5-7 prossaa veroa.
Maailmassa on meneillään raju teknologian ja markkinaosuuksien uusjako.
Tässä rytäkässä Eurooppa ja varsinkin Suomi ovat nykymenolla häviäjien joukossa!
Manun tokaisun mukaan: ”Tarttis tehrä jotain…”
Ilmoita asiaton viesti
Tämän blogauksen, minkä alle kirjoitatte, teema on vanhoista arvoista ja toimintatavoista luopuminen.
Se, että kirjoitat omasta historiastasi, on hieman huvittavaa. Siihen liittyen on myös outoa, että kirjoitat teknologian ja markkinoiden uusjaosta. Nuohan sulkevat toisensa pois, sillä menneellä ei ole tekemistä uusjaon kanssa.
Etkä näe, että Suomen verotus ja ay-liike tasapainottaa Suomea valtiona eli sitä kautta mahdollistaa pitkäjänteisen sijoituksen alueelle. Venäjän markkinoilta lähti yhtiöitä pois, koska epävakaus. Kiinasta poistuu tuotantoa, koska Kiina. Jne. Itä-Euroopassa on hallintorakenteet mitä sattuu. Muut mantereet ovat mitä sattuu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen talous ja tulevaisuus ovat vahvasti riippuvaisia kansainvälisessä kehityksestä ja viennistä.
Tästä syystä koetan tuoda tässä blogissa esille kansainvälisen näkökulman ja kokemukseni.
Kun seuraa tätä suomalaista arvokeskustelua huomaa, että näkökulma on tavallisesti Suomen sisäinen ”sammakkoperspektiivi!”
Toivottavasti tämä näkökulmani ei loukkaa kenenkään sammakon tunteita!
Ilmoita asiaton viesti
Väärin Korppoo. Tottakait vienti on ykkönen. Silti sisämarkkinat luovat tavallaan perustan ja tukevat vientiä. On hullua laittaa näitä kahta sellaiseen järjestykseen, jossa pitäisi elää vain vientiteollisuuden ehdoilla. Liian yksipuolista sanoisinko.
Ilmoita asiaton viesti
Antti hyvä,
Kyllä se valitettavasti on niin, että Suomen pitää olla kansainvälisesti kilpailukykyinen.
Tämä varmistetaan sillä, että tavaramme käyvät kaupaksi vientimarkkinoilla.
Muussa tapauksessa ajaudumme lopuksi konkkariin
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän minä just kirjoitin. Toki omalla valuutalla voisi olla merkitystä asioiden korjaamiseen aika vinhaakin vauhtia, kuten ruåttissa tulee käymään. Se on kuitenkin toinen juttu.
Sisämarkkinatkin pystyvät luomaan vientituotteita ajan kanssa. Isoilla vientiyrityksillä on toki paineensa, varsinkin bulkkitavaran osalta. Silti on tärkeää pyrkiä ohjaamaan kulutusta kotimaiseen tuotantoon ja kotimaan markkinoille. Sillä niitä työpaikkoja luodaan…
Ilmoita asiaton viesti
Suomen sisämarkkinat ovat liian pienet, jotta täällä vain niiden varaan voisi syntyä vientituoteita.
Alkuinvestoinnit liian korkeat jotta tuotekehitys pääsisi riittävälle tasolle vientiin. Suomi on huolestuttavasti siirtynyt bulkkitavaran ja alhaisen lisäarvon tuottajaksi vrt. vaikka puunjalostusta, ja kaivostoimintaa.
Poikkeuksena IT-ala, jonka tuotekehityksen hedelmät voitot pikaisesti korjaa kansainväliset yritykset tai sijoittajat.
Ilmoita asiaton viesti
”Tänne kuuluvat esimerkiksi fysiikan lait, evoluutio, ”geenin itsekkyys” / Richard Dawkins, etc.”
Esimerkiksi tieto ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ja tähän liittyvät lukemattomat toistettavat havainnot ja kokeet.
”Siihen kuuluvat ihmistieteet. Ne perustuvat erilaisiin ihmisen korvien välistä syntyviin ideoihin, ei toistettaviin kokeisiin.”
Esimerkiksi raha. Rahan massaa tai liikemäärää ei voi mitata, se on korvien välinen uskomus.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota, jos hiilidioksin pitoisuus ilmakehässä on noin 0,04%, ihmisen tuottama siitä osuudesta noin 4%. Miten helvetissä tämä muka keikauttaisi maapallon päälaelleen? Koko ihmiskunta pitäisi varmaan häivyttää ja nussia uuteen alkuun, ettei tulisi enää yhtään Putinia tai Kim Jong Unia lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä on takaisinkytkentä vesihöyryn määrään ja jään määrään.
Mistään päälaelleen muuttumisesta ei ole kyse vaan hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistuminen tarkoittaa kaikkine vaikutuksineen jotain vajaan kolmen asteen lämpötilan nousua.
Ja sillä nopealla lämpötilan nousulla sitten on vaikutuksensa kun ihmiskunta hölmönään mennyt asumaan rannikoille, viljelemään maata alaville alueille ja jokisuistoihin joten kasvillisuusvyöhykkeiden siirtyminen ja merenpinnan nousu tekee ongelmia.
Ihmiset eivät oikein osaa siirtää rajojaan sotimasta, se nyt nähdään parhaillaan vaikka Ukranaissa.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi, että evoluutio ei kuulu toistettaviin asioihin. Se on siis uskonvaraista, taaksepäin katsovaa …filosofiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Evoluutiota on toistettu monet kerrat kokeellisesti, ei ole uskonvaraista.
Ilmoita asiaton viesti
Arvomaailman muutos on välttämätön.Elämä menee eteenpäin, mutta perusta voi olla kestävästi luja tai ei.
Yhteiskunnassamme pidettiin taannoin kunniassa kristillisiä perusarvoja, joihin koko sivistyksemme ja koululaitos perustui. Kunnioitettiin laajasti Suomen varjelusta sodan aikana ja mahdollisuutta jatkaa itsenäisenä valtiona.
Edellisen hallituksen monien naisministerien arvomaailmassa keskeistä oli intersektionaalinen feminismi. Se ei puolusta yksittäisen ihmisen etua. Se ajaa vähemmistöryhmien agendoja. Ne voivat liittyä yhteiskunnalliseen asemaan, ikään, sukupuoleen, etnisyyteen ja seksuaaliseen suuntautumiseen. Sen parempi, mitä useampaan vähemmistöön kuuluu. Heteroseksuaaliset miehet ovat vaarallinen ryhmä. Vihreä sisäministeri Maria Ohisalo tunki tämän ideologian edelliseen hallitusohjelmaankin.
Sanna Marin sai kunniatohtorin arvon newyorkilaisessa yliopistossa. Pitämässään puheessa hän paheksui abortin rajoittamista ja sukupuolisen moninaisuuden ilmaisemisen rajoittamista. Hänen mukaansa arvojen taistelussa on valittava tiukasti puolensa, ei ole keskitietä.
Suomen arvomaailmaa on tietoisesti johdettu ideologiaan, jossa taustalla on myös globalistinen ,uusi uljas maailma. Kansallista identiteettiä puolustavat ovat edellishallituksen johdon mielestä aikansa eläneitä. Kristillisiä, ihmisen parhaaksi annettuja tervehenkisiä arvoja on halveerattu härskisti. Suvaitsevaisuuden nimissä kaikki on sallittua paitsi elämää puolustavat ohjeet Raamatusta. Ei ole valittu siunauksen tietä kansakuntamme parhaaksi. Haetaan hyvinvointiyhteiskuntaa rapauttavia, tappiollisia eettismoraalisia ratkaisuja .
Tiukkoina aikoina pres. Kallio kehotti Suomen poliittista ja sotilaallista johtoa luottamaan Jumalan uutta luovaan voimaan. Hämn siteerasi raamattua. Synti on häpeä. Oikeamielisyys kansakunnan korottaa.
Nyt Ukrainassa taistellaan kovilla panoksilla asein,pahuuden voimat riehuvat. On hyvä tiedostaa , mitä henkistä ja hengellistä sotaa Suomessa käydään.Haemmeko siunausta vai kirousta?
Toivon , että nykyisessä hallituksessa arvomaailma muuttuu kansakunnan kannalta myönteisemmäksi. Toivon myös , että seuraavankin presidentin arvomaailmaan mahtuu nainen ja mies rinnakkain.
Itse en puhu uskonnosta.Ne ovat usein elämää tukahduttavia.Mutta usko raamatun Jumalan ohjeistukseen ja viisauteen antaa arvomaailmaan , joka tuo siunauksen.
Ilmoita asiaton viesti
Uskovaisten UNELMAHÖTTÖÄ, kuten Soinin ”SINISTEN” poliittiset unelmat ja haaveet!
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittaako sana ”unelmahöttöä” menestystä ja siunausta.Siihen mahdollisuuteen uskon, jos kansa nöyrtyy erilaisista uskonnollisistakin uskomuksista todelliseen vapauttavaan totuuteen , johon Kristuksen sisäinen tunteminen on tie.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin mainio kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuus kolhii vääjäämättä koko ajan konservatiivipysähtyneistön arvoja – ihminen luonnon herrana saa tehdä luonnolle mitä haluaa – teknologia ja talous hybris – materialismi – kulttuurin ja pehmeiden arvojen ylenkatse – uskonomaisesti linnoittautunut suhde teknologiaan, talouteen, maskuliiniseen viisauteen hah – rajoittamattoman kapitalismin muka viisaus – umpityperä kåsitys että kun osaa teknologiaa osaa kaiken – jankkaava usko kapeaan tietoon vailla pyrkimystäkään mihinkään laajempaan dynaamiseen, eettiseen, realistiseen loogisuuteen.
Onneksi on sentään joitain mukaanlukien minä – jotka esittämillään käsityksillä – minun kohdallani löytyen mm itseni esittelytekstistä – antavat vinkkejä ja raottavat sen konservatiivispysähtyneisyyden pimeän torpan verhoja – että on niitä muitakin valoja kuin sen juuri loppuun saakka palavan kynttilän valo siellä konservatiivis-pysähtyneessä torpassa – keskellä juuri avohakattua ”kaunista” teonologisen ja taloudellisen voittokulun julkiräjäytettyä sielunmaisemaa.
Ilmoita asiaton viesti
Miten näet, mitkä arvotekikät vaikuttavat, että elämme vuosikymmenet velaksi ja valtion kulut ovat rakenteellisesti tuloja suuremmat. Kenen arvoista on kyse, miten arvot vaikuttavat, niitä arvoja tulisi muokata. Vaikuttavatko menettelytapoihin vanhat vai uudet arvot. Jotain on tehtävä.
Ilmoita asiaton viesti
Fasismiksi sanotaan yhteiskunnan kaikkein ylimmän kerroksen pyrkimystä turvata omille perillisilleen vähintään samanlaiset asemat kuin sillä itsellään on ollut.
”Totuuksista tärkein on, että demokratian vapaus ei ole turvassa, jos kansa sietää yksityisen vallan kasvavan pisteeseen jossa siitä tulee vahvempi kuin heidän demokraattinen valtionsa itse on. Sitä syvimmiltään on fasismi – hallitus jonka omistaa yksilö, ryhmä, tai mikä tahansa kontrolloiva yksityinen voima.”
-Franklin D. Roosevelt
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kristillisyyteen nojaavissa arvoissa ei ole mitään vikaa, enkä ymmärrä, miksi niitä pitäisi muuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jo pelkästään sen ensimmäisen käskyn takia pitäisi muuttaa kun se ei ole Suomen arvojen mukaista.
Ilmoita asiaton viesti
Herralla ei viitata mieheen, joten oikein hyvin on ainakin minun arvojeni mukaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Et edes ymmärtänyt koko pointtia.
Suomen arvoja voi tarkastella perustuslaista ja lähes koko itsenäisen Suomen historian ajan, Suomessa on ollut uskonnonvapaus.
Joten tuollainen ei vaan tänne sovi. Voi olla niin monia jumalia kuin haluaa ja uskoa pääsiäispupuun jos siltä tuntuu.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai jokainen saa uskoa pääsiäispupuun, jos haluaa. Kristilliset arvothan eivät käske vahtimaan, mihin muut uskovat..
Ilmoita asiaton viesti
Ne kristilliset arvot vaan ovat selvästi erilaiset kuin Suomen arvot.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä tuo arvomaailma. Koko tellusta ajatellen se on yhtä pirstaleina kuin vuosisadat sitten. Arvomaailmassa on se paha vika, että sillä on taipumus toteuttaa itseään ja tappaa kilpailu. Samaa kaavaa täällä on toteutettu jos jo vuosituhansia. Globaalisti sama perinne jatkuu edelleen.
Miten sitten on itsenäisen suhtkoht’ hyvinvoivan demokraattisen valtion, kuten suomen sisäinen tilanne. Tästähän Sillanpään blogissa on kysymys. Sirpaloituuko oman maamme arvomaailma, hyvinvointiin perustuva järjestelmä siihen, että toisten arvot ovat vain jotenskin parempia ja noitten toisten… no niillä ei ole väliä, kunhan ollaan valtakoneiston keskiössä.
Poliittiset ja puoluesidonnaiset päätelmät ovat korneja kokonaisuutta ajatellen, koska ne ovat vain ideologisia ja ontuvia kudelmia. Poliittinen ilmapiiri ja sen vaikutus kansalaisiin on menossa hankalaksi ja siitä ei hyvät seuraa. Poliittinen päätöksenteko ja sitä myötäilevä virkahallinto pyrkii tasapainottamaan toisiansa, elämään symbioosissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliittinen päätöksenteko ja sitä myötäilevä virkahallinto pyrkii tasapainottamaan toisiansa, elämään symbioosissa.”
No niinhän ne pyrkii, mutta Suomen valveutunut kansa, jolle valta kuuluu, osoittaa oman tahtonsa.
Kansa vie ja Petteri ja Riikka avustajakaarteineen senkun vikisevät:
Hakkaavat kuvaannollisesti ottaen päätään seinään kunnes tulee uudet vaalit.. ja uudet vaalit.. ja sitten taas uudet vaalit…
Ja näin tämä sukupolvien ketju senkun jatkuu. Kolmenkymmenen vuoden päästä päätään ovat raapimassa erinäköiset päätöksentekijät, jotka hekin ovat erehtyneet luulemaan, että heillä olisi jotain todellista valtaa Suomen maassa..
(Jossa valta siis on ja pysyy kansalla)
Ilmoita asiaton viesti
Joo täytyy vain ihailla noitten poliittisten- ja korkeimpien virkahenkilöpäättäjien sitkeyttä roikkua omalla puunoksallaan. Kyllä herra pääministeri oli hyvä sarja aikoinaan…..
Ilmoita asiaton viesti
Eihän ihmiselläkään kummenpia arvoja ole kuin eläimelläkään eli:syo juo ja nai eli lisäänny.Tätä historia näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Kaipaisin konkretiaa, missä maailmankolkassa kaivatut uudet arvot ovat osoittautuneet onnistuneeksi valinnaksi ja miten se arvojen vaihto on käytännössä sujunut.
Väestönvaihto muuten edistää arvojen vaihtoa. Ei kuitenkaan välttämättä toivottuun suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen filosofian ja Raamatun sekä talli keskusteluiden perusteella päätynyt siihen että kaikki perustuu luonnon lainalaisuuksiin ja haluun elää ja jatkaa elämää josta syntyy logiikka, fysiologia, kronologia, biologia jne. kun ymmärretään ja yritetään ymmärtää luonnon lainalaisuuksia. Tältä ajattelun pohjalta elämä tuntuu loogiselta siis perusajatuksella että ihminen on Jumalan luomakuntaa varten se on yksi elämän jatkumiseen liittyvä kantava ajatus. Jumala on kaikki yhteensä josta ei kaikkea tiedetä, ei ainakaan yksi yksilö yksin. Jos maailma on paha pitää tehdä enemmän hyvää hyvän hyväksi hyvällä, hyvä voi olla esim. luonto ja eläimet.
Ihmisyys humanismi mielestäni on ihmisenä pysymistä jotta voi ihmisenä tehdä työtä Jumalan (Jumalan luomakunnan) hyväksi huolehtimalla siitä.
Hyvinvoinnin ja onnen saa kun tekee hyvin työnsä Jumalan (Jumalan luomakunta) hyväksi. Hyvinvointi yhteiskunta on näin ollen turha ja väärä tavoite.
Laki ohjaa elämää ja Suomessa se on Suomen Laki joka perustuu Suomen Perustuslakiin, se voi hyvin olla monelle ohjenuora elämässä.
Rahalle ei pidä antaa valtaa ja se on Suomessa tehty ja siitä kaikki ongelmat johtuvat. Raha ja valta eivät ole mitään, vallan tulisi olla hänellä joka henkilönä kantaa vastuun.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aiheen ympärillä joskus pyörinyt.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/velluheino/86553-katsokaa-nyt-itseanne/
Ilmoita asiaton viesti
Luonnonvalinnassa tulee helposti erehdyttyä lausekkeeseen ”vain vahvimmat selviytyvät”, kun tosiasiassa vain ”sopeutuvaisimmat selviytyvät.”
Sellainen yhteiskunta, joka ei ymmärrä monimuotoisuutta on katoava, sillä sisukas yhteisö muodostuu monialaisuudesta ja kaikkien käytettävien voimavarojen hyödyntämisestä eikä hukkaamisesta. ”Jäte” kuvastaa tehottomuutta, uusintaminen ja kierto on kestävän elämän edellytyksiä.
Menetettyjä mahdollisuuksia, jokaisesta mahdollisuudesta kasvaa todennäköisyyksiä, joka muodostuu jokaisen yksilön yhtälöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikko herättää kysymyksiä. Mitä oikeastaan tarkoittaa ”arvomaailma”, ja miltä tarkkaan ottaen Suomi pitäisi pelastaa.
Kaikkein ensimmäiseksi täytyy ymmärtää, että ihminen on itsekäs otus. Kaikkien päätösten tarkoitus on mielihyvän maksimointi. Huonossa tilanteessa on pakko tyytyä mielipahan minimointiin, mutta käsitteellisesti pyrkimys on aina sama.
Arvot ovat ohjelmakehys, joka määrittää, mitä keinoja on lupa käyttää. Esimerkiksi isänmaallisuus, kaikessa kristillisyydessään, sallii vihollisen tappamisen, vaikka hengenriisto onkin tavallisesti varsin epähyväksyttävää.
Se, miltä pelastautumiseen on jotain arvoja oltava, on syytä valita huolella. Yleisesti ottaen, tavoitteena pitäisi olla hankaluuksien ehkäisy, tai väistämättömyyksistä selviytyminen. ”Vanhat arvot”, olipa ne sitten koodattu Raamattuun, Koraaniin tai Talmudiin, eivät todellakaan pelasta uuden ajan väistämättömyyksiltä.
Väistämättömyydet ovat loogisten ketjujen tuloksia. Jos lisäät lämpöä, maito kiehuu liedelle. Jos lisäät painetta, kattila räjähtää. Jos sulatat jäätiköt, merenpinta nousee. Jos lisäät monimuotoisuutta, Suomi lakkaa olemasta tämän päivän Suomi. Onko se hyvä vai paha, onkin kai se varsinainen kysymys.
Mikä tahansa muutos on väistämättä joillekin suomalaisille mielihyvän aihe, joillekin toisille taas mielipahan. Ei henkinen kasvu ole kaikilla tavoitteena. Joillekin riittää illan lätkämatsi ja kuusi tölkkiä kaljaa. Ja sehän on täysin hyväksyttävää.
Keskustelua on käytävä siitä, miten Suomea kohtaavista hankaluuksista selvitään. Siihen ei riitä isänmaallisuus eikä minkään uskonnon arvorakenne. Ihmisten on osattava lisäksi myös käyttää omaa ajattelua. Ja tämä tulee ehkä vain koulusta, jos lapset oppivat siellä logiikkaa ja kriittistä ajattelua.
Miten lie tämä homma hoidossa?
Ilmoita asiaton viesti