Kannattaako aktivistin olla vihainen

Et voi olla tosissasi oikeamielinen ellet koe pyhää vihaa kaikkia väärin ajattelevia kohtaan. Tätä tarinaa jakavat tällä hetkellä melkein kaikki muutosta ajavat ryhmät.

Maailmassa ajetaan asioita vihan voimalla. Vihaamalla ihmiset saadaan reagoimaan milloin mihinkin pahaan. Vihan kohde vaihtelee, mutta viha itsessään pysyy. Vihan kasvattamista edesauttaa se, että tutkimustenkin mukaan negatiivisten tunteiden välittäminen sosiaalisen median avulla tapahtuu tehokkaammin kuin positiivisten.

Jokainen ihminen osaa vihata, kun hänet vain suututetaan oikealla tavalla. Kenet tahansa saa myös epätoivoiseksi, kun riittävästi yritetään. Paljon vähemmän löytyy niitä, jotka yrittävät vihankin hetkellä keskittyä asioiden korjaamiseen.

Epätoivon ja vihan keskellä tarvitaan niitä, jotka kykenevät turhautumaan. Suuret poliitikotkin ovat turhautumisen avulla saaneet ihmiset ajattelemaan ratkaisuja vihan sijaan. Suuri puhuja Winston Churchill on joskus todennut, että jos ihmisen haluaa saada toimimaan, hänet pitää saada turhautuneeksi nykytilaan. Turhautuminen saa ihmiset suuntaamaan asioita muutokseen, kun vihaaminen ohjaa energiaa valittamiseen.

Turhautumisen ja vihanpidon välinen raja on usein hiuksenhieno, mutta lopputuloksella on suuri ero. Viha repii eri taustoista tulevia ihmisä erilleen, turhautuminen ohjaa edes jonkin asian korjaamiseen ja tuo erimielisiäkin yhteen. Viha vain lisää omaa turhautumistamme.

Meillä puhutaan paljon vihapuheesta ja sen rajoittamisesta. Vihan lietsonta pitääkin saada vähäisemmäksi. Vihaa työnnetään jokaisesta suunnasta. Siksi vertailemmekin kenen viha on oikeutetumpaa kuin toisen.

Viha ei ole koskaan ratkaisu. Se on tunnereaktio ongelmaan, jonka poistamiseen ei löydy enää keinoja.

Yhteiskunta, ihminen ja maapallo tarvitsevat ihmisiä, jotka eivät vihaa, vaan ainoastaan turhautuvat ja alkavat korjaamaan asioita. Kaikki suuret muutokset ovat saaneet alkunsa turhautumisesta, mutta harva muutos on onnistunut, jos sen pääasiallisena energiana on ollut viha.

Lopetetaan vihaaminen ja turhaudutaan rakentavasti.

PasiSillanp

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Valmistelen parhaillaan kirjaa strategisesta ajatelusta. Käsittelen blogissani sekä teknologian kehittymisen että arvojen muutoksen vaikutuksia yhteiskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu