Elämä vastaan elämä
Hallituksemme ajaa koronan vastaisia sulkutoimia ihan kuin niillä ei olisi vakavia terveydellisiä haittavaikutuksia. Koko väestöön kohdistuvien liikkumista ja elinkeinoja rajoittavien sulkujen hyödyistä ei ole varmaa tietoa, mutta niiden vaatimat uhraukset ovat mittavat. Millä perusteilla päätöksiä tehdään?
Virus ei sulje ravintoloita
Virus tekee mitä virukset tekevät, mutta se ei laita kouluja ja kapakoita säppiin. Sulkutoimet ovat poliittisia päätöksiä. Joillakin perusteilla niitä tehdään ja niitä tehtäessä pitäisi katsoa hyödyt ja haitat. Hyvät aikomukset eivät tee tyhjiksi päätösten seurauksia.
Lääketieteelliset toimet, kuten testaus, rokotus ja tehohoito, ovat eri asia. Sulut kohdistuvat terveiden ihmisten arkielämään.
Sulkutoimien mahdollinen hyöty perustuu kahteen oletukseen. Ensin pitää arvata, mitä olisi tapahtunut ihmishengissä ja elinvuosissa laskettuna, jos koronaan olisi suhtauduttu niin kuin kausi-influenssoihin yleensä on ollut tapana? Toiseksi on veikattava, miten monta henkeä ja elinvuotta on poikkeuksellisilla sulkutoimilla pelastettu?
Näitä ei voi tietää varmasti. Tutkimus on huteroa.
Jos jotain ei voi tietää, voi kuitenkin arvioida haarukalla paras mahdollinen – pahin mahdollinen. Sanotaanko vaikka, että ilman erityisiä toimia Suomessa koronaan ja koronan kanssa olisi kuollut 800 – 8 000 ihmistä?
Oletetaan kuolleitten korkeaan ikään perustuen, että elinvuosia olisi menetetty kaksi per henkilö. Pahin mahdollinen olisi siis 8 000 ihmishenkeä ja 16 000 menetettyä elinvuotta.
Seuraavaksi oletetaan, että sulkutoimien ansiosta ollaan nykytilassa, suunnilleen 800 henkeä. Toimet olisivat säästäneet 7 200 henkeä ja 14 800 elinvuotta.
Jos luvut eivät kuulosta uskottavilta, esitä omasi.
Onko tämä paljon vai vähän? Sitä ei voi sanoa vertaamatta sulkutoimien aiheuttamiin haittoihin ihmishengissä ja elinvuosissa mitattuina.
Hitaat haitat
Haittoja on vaikeampi arvioida kuin hyötyjä. Hyödyt ilmenevät parin viikon viipeellä, haitat kasaantuvat hitaasti. Hyödyt näkyvät suoraan tartuntamäärissä ja kuolemantapauksissa, haitat tappavat välillisesti erilaisten prosessien kautta.
Haittojen tyypit ovat sulkutoimista johtuva taloudellisen toimeliaisuuden aleneminen, josta seuraa työttömyyttä ja konkursseja. Sosiaalinen eristäminen haittaa monien mielenterveyttä, ihmissuhteita ja terveyskäyttäytymistä. Nuorten syrjäytyminen epäilemättä lisääntyy. Hoitamatta jääneet syöpäpotilaat kohta kartuttavat kuolleisuuslukuja. Toinen haittatyyppi on julkistaloudelle koituvat suorat kustannukset, joita rahoitetaan velalla.
Taloussulut kaatavat PK-yrityksiä
Erityisesti palvelualan PK-yritykset altistuvat sulkutoimille. Kysyntä vähenee ja vie tulovirran. Tehokkuus laskee. Yritysten pitää kuitenkin maksaa vuokrat, korot ja muut kiinteät menot. Pk-yritykset eivät saa luottoa niin kuin suuryritykset ja kunnat.
Mitä kävisi, jos PK-sektori kaatuisi? Osviittaa voi hakea 1990 -luvun lamasta. Silloin konkurssien määrä kolminkertaistui ja työttömyys ylitti 18 prosenttia.
Velka on riski
Entä jos yrityksille taas lapioitaisiin 20 miljardia velkarahaa siitä hyvästä, että on kielletty tekemästä töitä?
Yritykset eivät pysty toimimaan pelkästään valtion tuella. Pitkittyneet kiinniolot syövät motivaatiota, taitoja ja kykyjä. Yritys ei välttämättä pysty enää palaamaan entiselleen.
Valtio ei voi loputtomasti ottaa velkaa. Jos kansainväliset rahoitusmarkkinat vetäisivät liinat kiinni ja Suomen pitäisi pärjätä omalla verokertymällään seuraisi hyvinvointivaltion alasajo.
Ikävä esimerkki on Kreikan velkakriisi 2010-2016. Se pudotti bruttokansantuotetta lähes 27 prosenttia, nosti työttömyyden 25 prosenttiin ja syrjäytti puolet nuorista. Vaikutukset kansanterveyteen olivat musertavia. Terveydenhuollon alasajon seurauksena jopa lapsikuolleisuus nousi.
Sulkutoimien rahoittamine velaksi on päätä huimaavaa riskinottoa. Onko viruksen aiheuttama riski siihen verrattuna suuri vai pieni?
Talous kääntyy hyvinvoinniksi ja ihmishengiksi
Työttömyys aiheuttaa mielenterveysongelmia. Jo pelkkä työttömyyden uhka lisää ahdistuneisuutta, unihäiriöitä ja masennusta. Itsemurhien riski lisääntyy jopa 20-30 prosentilla.
Arvostettu epidemiologi John P. A. Ioannidis otti esiin jo lokakuussa 2020 julkaisussaan Global perspective of COVID‐19 epidemiology for a full‐cycle pandemic (nih.gov) että raskailla sulkutoimilla aiheutetaan sydänkuolemia, syöpähoitojen viivästymisiä ja hoitokatkoja, itsemurhia, väkivaltaisuuden kasvua, aliravitsemusta ja yhteiskuntarauhan järkkymistä; jopa väkivaltaisten konfliktien riski kasvaa. Jotkut seuraamukset ovat mitattavissa nopeasti alle vuodessa, mutta osassa ne vaikuttavat vuosia, jopa vuosikymmeniä eteenpäin.
Henki vastaan henki
Koronaviruksen mahdolliset haitat ovat pahimmillaankin verrannollisia tavanomaiseen sairastavuuteen ja kuolleisuuteen. Sulkutoimien mahdolliset hyödyt ihmishengissä ja elinvuosissa laskettuina ovat epävarmat. Niiden välittömät haitat kuitenkin ovat ilmeiset – 20 miljardia on enemmän kuin koko sote-järjestelmä maksaa vuodessa. Välillisiä haittoja terveydelle ja hyvinvoinnille ei voi tietää, mutta niiden vuosikausia jatkuvan riskin voi arvioida.
Yhtä uhkaavaa vaaraa hoidettaessa ei saa unohtaa muita avun tarpeessa olevia. Hyvinvointivaltiossa kaikkia on hoidettavat tasapuolisesti.
Viime vuoden aikana koronaan verrattuna on kuollut keski-iältään paljon nuorempia ihmisiä noin 25 kertaa enemmän sydän- ja verisuonitauteihin (19 000), noin 20 kertaa enemmän syöpään (16 000) ja noin 15 kertaa enemmän muistisairauksiin (10 000). Miksi näiden ihmisten hoitoon ei ole panostettu yhtä suurella innolla? Miksi kalliit hoidot ja uudet lääkkeet eivät pääse korvausjärjestelmien piiriin, kun riskitekijät ovat käytännössä samat kuin koronalla ja ehkäisykeinot tiedossa. Miksi heidän elämänsä ei ollut arvokas?
Mikä tekee koronan niin erikoiseksi?
Sulkutoimien karmeiden ja pitkäaikaisten haittojen valossa on turha rähistä numerotarkkuuksista. Ihan sama onko ylikuolleisuus 5 vai 50 prosenttia tai onko tartuntakuolleisuus 0.2 tai 2.0 prosenttia. Eivät ne kuitenkaan oikeuta sulkutoimien kustannuksia ihmishengissä ja hyvinvoinnissa. Päivän tartuntoja kuvaava yksinäinen numero voi näyttää paljolta, mutta asetettuna asiayhteyteensä se on vähän.
Elämä painaa eniten
Suomen Lääkärilehden vastaava päätoimittaja Pekka Nykänen tuo pääkirjoituksessaan esiin tärkeän seikan koronan hoitoon liittyvistä kuolemista. Lääkärilehti – Elämä painaa eniten (laakarilehti.fi) Hän viittaa BMJ:n artikkeliin, jossa kysytään ”syyllistyvätkö päättäjät murhaan tai rikokseen ihmisyyttä vastaan, jos he aiheuttavat tietoisesti kuolemia talouden tai laumasuojan nimissä”. Covid-19: Social murder, they wrote—elected, unaccountable, and unrepentant | The BMJ
Kysymys on monimutkaisempi. Kirjoittaja pitää kaikkia sulkutoimia ihmishenkien pelastajana perusteltuna. Kirjoittaja ohittaa sen, että sulkutoimet maksavat rahan lisäksi väistämättä terveyttä ja ihmishenkiä. Päätökset tehdään rajallisten resurssien ehdoilla. Sulkutoimia asetettaessa ei päätetä ainoastaan koronaan liittyvistä kuolemista, vaan myös sulkutoimien välillisesti aiheuttamista. Ne näkyvät tilastoissa vasta viiveellä, mutta rapauttavat yhteiskuntamme tavalla, jonka korjaaminen vie useita sukupolvia.
Sulkutoimia pohdittaessa ei aseteta vastakkain elämää ja taloutta vaan yhdenlaista elämää vastaan toisenlaista elämää. Mikä elämä on arvokasta? Onko koronapotilaan elämä arvokkaampi kuin jonkun toisen? Millaista elämää tulisi suojella ja vaalia?
Käydäänkö seuraava Nurnbergin oikeudenkäynti rikoksista ihmiskuntaa vastaan siitä, että koronakuolemia aiheutettiin riittämättömillä sulkutoimilla vai käydäänkö se siitä, että sulkutoimilla aiheutettiin haittoja, jotka johtivat vielä suurempaan kärsimykseen ja kuolemien määrään?
Paul Lillrank, tuotantotalouden professori
Tuomas Malinen, taloustieteen dosentti
Ville-Veikko Elomaa, kirurgian erikoislääkäri
Korkeiden vuorten ja kuulaiden laaksojen kauneutta yhä silmissään kantava nuori omapäinen republikaanipoliitikko, hevostilallisen tytär, ja raikkaiden tuulien kasvatti Etelä-Dakotasta oli täysin tuntematon amerikkailainen, kunnes ns. mainstream media alkoi kertoa maailmalle miten tämä kuriton kuvernööri teki kaikki päätökset väärin, ja kuinka hän hoiti pandemiaa. Hän oli alituiseen kahden päälehden, New York Timesin, Washington Postin, kuuluisan toimittajan, Rachel Maddow:n sekä vasemmistopoliitikko Elizabet Warrenin hampaissa, kun ei suostunut julistamaan osavaltioonsa sulkua.
Saapui sitten päivä, jolloin korkea yhdysvaltalaisviranomainen korjasi päivittäisen mielipahan kiittäämällä Kristi Noamia. Jos hän ei olisi kieltäytynyt, ei olisi koskaan tullut ilmi, ettei lockdowneista ollut mitään hyötyä.
https://www.youtube.com/watch?v=R6HQm3ZzyhM&t=27s
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisten heittojen kanssa on vaikea käydä asiallista keskustelua. Etelä-Dakota vastaa lähinnä Kainuuta Suomessa. Väkilukuun suhteutettuna sairastapauksia Etelä-Dakotassa on kymmenkertainen ja kuolemantapauksia viisitoistakertainen määrä Suomeen verrattuna.
Aivan ilmeinen päätelmä on, että rajoitustoimista *on* hyötyä. Keskustelun avaajatkaan eivät tässä kiistä sitä, vaan kyseenalaistavat niiden arvon, koska niiden saavuttaminen käy eri tavoin kalliiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan siinä kritiikin paikka, otan vastaan! Paikka säilyi ensimmäisestä ja kolmannesta aallosta todella pienin vahingoin, mutta keskimmäiseen osui syksyllä järjestetyt moottoripyöräajot, silloin tuli piikkiä kovasti ylöspäin.
Toisaalta Kaliforniakaan, jossa rajoitukset ovat olleet tiukimmat, ei ole selvinnyt paremmin vaan huonommin, mutta väestömäärään suhteutusta en kyllä siihenkään nyt etsinyt, seikka vain jäi tv-kanavalta mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Sulun logiikka on varmaan viruksen saaminen sulun sisälle siksi aikaa kuin viruksen itämisaika + kuolemisaika tartunnan saaneessa kestää eli joitakin viikkoja. Sillä pyritään tappamaan motittamisen tyyliin virus sinne minne se on päässyt.
Ja kun ei tiedetä missä ja kenessä on ja liikkuu niin suluilla estetään ihmiskontaktit eli viruksen siirtyminen ihmisestä toiseen.
Olettaisin että tämä on sulkujen logiikka,
Ilmoita asiaton viesti
Jos viimevuotinen sulku ei auttanut, miksi tehdään sama uudestaan? Ollaanko siis valmiita tekemään näin tästä eteenpäin joka kevät kunnes maa on ajettu alas. (Ellei sitten ole jo.)
Ilmoita asiaton viesti
Eikä se auta nytkään jos ne sulut vuotavat.
Ihmisillä ei saa olla lähietäisyyskontakteja sulun aikana paitsi tietysti perhemjne.
Se yhdenkin vuodon logiikka on pirullinen – virushan leviää eteenpäin kuin puu rungosta oksiin. Siksi sitä yhtäkään puunrunkivirusta ei saisi tulla.
Ja pahinta on se että niitä sulkujen virustiiviyksiä vesitetään – eikä ymmärretä että juuri niin pandemiaa pidetään hengissä ja se jatkuu ja jatkuu.
Virustiiviyden puhkojat ovat siitä vastuussa. Tämä on edelläsanotun valossa looginen fakta.
Ilmoita asiaton viesti
Siis mitä? Väitätkö että Uudenmaan sulku vuoti viime keväänä niin pahasti, että sen vuoksi muussa maassa tartuntatilanne kiihtyi enemmän kuin ”tautipesäkkeessä”?
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa lukea mitä kirjoitin viruksen toimintaperiaatteista ja torjunnan toimintaperiaatteista. Se pätee kaikkialle minne virus on päässyt.
Ilmoita asiaton viesti
Yltiöpäinen hallituksen ja viranomaisten taholta tullut ”elämän suojelu” kohdistui erityisesti hoitokotivanhuksiin keväällä 2020 myöskin poikkeusolojen loputtua, jolloin se heidän elämänsä ”tärkein” eli läheisten tapaamiset estettiin vaikka todennäköisyys muutaman omaisen tuomalle tartuntariskille suhteessa 40-60 vaihtuvaan hoitajaan on aika olematon. Suuri osa näistä hoitokotivanhuksista on ”ylilääkittyjä”, vaipatettuja, puhumattomia ja liikuntakyvyttömiä, jotka vielä vaivoin viimeisinä elinaikoinaan tunnistavat läheisen. Kuka meistä todella haluaa tulla suojelluksi noissa olosuhteissa? Ja moniko haluaa antaa elämänsä hallinnan (suojelun) ulkopuolisten tehtäväksi! Jos pelko on suuri, niin kyllä ”itseään ja omaisuuttaan” hallitsevan, ei holhouksen alle julistetun ihmisen pitäisi osata itse keksiä suojautumiskeinot erilaisia tauteja yms. vastaan. Aidsin tartuntatapa on vähän toinen, mutta ”tappava” tauti kuitenkin ja tartuntariski siihen ihan tieten tahoisesti otetaan kenenkään asiaan puuttumatta (HIV posit. n. 43 milj, ja tänä vuonna siihen on menehtynyt n. 358000 ihmistä). Ylipainoisia maaimassa (worldometer tänään) n. 1,7mrd ja nälkään kuolleita tänä päivänä 24.000 ihmistä. Nälkä ei ainakaan vielä näytä tarttuvan, mutta suhteellisuuden tajua tarvitaan vähättelemättä mitään tautia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, ja pelkään että juuri siksi emme kuule heistä mitään, että tämä on vienyt traumatisoitumisen asteelle monet näiden vanhusten aikuiset lapset, mahdottomuuden ja tuskan vaientamina.
Ilmoita asiaton viesti
Suhteellisuus on todellakin unohtunut. Eräs viisas kollegani totesi vastikään seuraavaa eräässä kirjoituksessaan, jonka toivon hänen julkaisevan kokonaisuudessaan:
” Hallituksen ryhtiliikkeellä runsas vuosi sitten päätettiin nostaa hoitajamitoitusta 0,5:stä 0,7:ään ja rahaa tähän varattiin 70 miljoonaa euroa. Tällä investoinnilla haluttiin taata vanhuksille laadukkaammat viimeiset päivät. Hybridistrategian myötä korona-infektion diagnostiikkaan varattiin n. 1.4 Miljardia euroa (= 20 x 70 miljoonaa) ja valtionvelkaa koronatoimenpiteiden seurannaisvaikutusten hillitsemiseksi on kasvatettu yli 10 miljardilla eurolla. Näillä rahoilla olisi voitu taata vanhuksillemme parempi hoiva ja laadukkaammat viimeiset elinkuukaudet lähes 200:ksi vuodeksi siis tuolla 0.7 hoitajan mitoituksella. ”
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä kirjoituksesta koko kirjoittajatiimille. Nykyisen hysterian ja tasapäistämisen aikana on todella harvinaista kuulla järjen ääntä. Me menemme maana nyt todella, todella, todella syvälle.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä tästä omaisten tapaamiskiellosta. Esim. sydänsairaalta kehitysvammaiselta ei kielletä vammaisratsastusta vakavankaan sydänsairauden takia, vaikka ratsastus on ilmeinen riski, joka uhkaa myös henkeä. Elämänlaatu muodostaa vaakakupissa toisen painon, vaikken tiedä että kuinka hoitotiede voi tämän pukea sanoiksi.
Omaiselle olisi tarjottava jokin ulospääsytie, vaikka sitten ”omaisen karanteeni,” jolloin hänen riskinsä tartuttaa on äärimmäisen pieni. Monet vanhusten lapset voisiva jo tämän toteuttaa koska ovat työelämästä pois.
Tällaisia henkilökohtaisia syvästi ihmisoikeuskysymyksiä pitäisi olla julkisessa keskustelussa . Ehkä syy on se, että tilanteiden viiltämiä kipeitä haavoja koitetaan kestää yksinäisinä ja unettomina öinä, eikä kyetä toistaiseksi ottamaan niitä esiin, siinä menee joskus vuosia.
Yksi omainen on kyennyt aikaan saamaan kansalaisaloitteen asiasta. Vielä ehtii tänään ja huomenna:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7260
Ilmoita asiaton viesti
Tätä ei ole julkisuudessa uskallettu tunnustaa, että huonosti toimivilla suojaimilla varustettu hoitohenkilökunta toi viruksen vanhustenhoitopaikkoihin. Omaiset, joilla olisi mahdollisesti ollut hyvät suojaimet, eivät päässeet edes käymään omaistensa luona. Ei mitään logiikkaa.
Yksittäinen havaintoni on, että sairaaloissa hoitajilla ei ole FFP2-tason suojaimia, viakka ovat lähikontaktissa hoidettavien kanssa. Miten kirurginen maski suojaa riittävästi aerosolitartunnalta? Ei mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
N95 on hengityssuojain, joka suojaa hiukkasilta, mutta ei kaasuilta ja höyryiltä. Vastaava hengityssuojainluokitus Kiinassa on KN95 ja Euroopassa FFP2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293495/
Ainakaan tämän katsausartikkelin mukaan ne eivät tarjoa juurikaan parempaa suojaa viruksia vastaan käytännön elämässä, vaikka laboratorio-olosuhteissa sellainen mielikuva saattaa syntyä.
Ilmoita asiaton viesti
Laaja tutkimus keskittyi viruksen leviämiseen pisaroiden ja aerosolien muodossa ja erilaisten suojavälineiden käytön merkitykseen tässä suhteessa. Johtopäätökset eivät olleet selviä, vaikka monet esiin tuodut tilanteet ovat aika triviaaleja. Tutkimuksessa ei käsitelty lainkaan, miten erilaiset suojaimet todellisuudessa suojaavat käyttäjäänsä. Nythän suojainten käyttöä perusteellaan vain sillä, että miten ne estävät infektoituneen ihmisen levittämästä viruksia.
Asia pitää kääntää toisin päin: miten suojain suojaa käyttäjäänsä. Näin minä olen toiminut, jolloin en ole riippuvainen siitä, miten toiset ihmiset toimivat tässä asiassa. THL:n mukaan FFP2-suojain antaa noin 10-kertaisen suojan ilman suojainta olevaan. Se on iso ero.
Ilmoita asiaton viesti
Ei muuta kuin tansanian malli käyttöön, niin kaikki on sitten hyvin.
https://yle.fi/uutiset/3-11831414?origin=rss
”61-vuotiasta Magufulia ei ole nähty julkisuudessa 11 päivään. Häntä on arvosteltu laajalti koronaviruspandemian hoitamisesta. Presidentti on muun muassa kieltäytynyt ulkomaisesta avusta, eikä Tansania näin ollen ota vastaan koronarokotteita. Sen sijaan Magifuli on levittänyt julkisuudessa salaliittoteorioita ulkomaisista rokotteista.”
Ilmoita asiaton viesti
Oletko Risto nähnyt afrikkalaista maskien käyttöä?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tämä presidentti kuollut koronaan muutama päivä sitten?
Ilmoita asiaton viesti
Onko sillä väliä, kun hurskaana on kuitenkin paremmassa paikassa?
Ilmoita asiaton viesti
Tansaniassa kukaan ei kuole koronaan, joten presidentti kuoli ”sydänvaivoihin”.
Ilmoita asiaton viesti
Koronastrategia on ollut alusta lähtien väärä ja mitään ei ole opittu, vaikka kolmas aalto on menossa.
– Reagoinnin sijasta ennakointi ja rajoilla padotaan viruksen tulo maahan.
– Julkisissa tiloissa hengityssuojainpakko; maskin vaikutus on tosi pieni.
– Pidetään yritykset toiminnassa, mutta määrätään hengityssuojainpakko.
– Ravintolat pidetään suljettuna, koska siellä ei voi pitää suuta suljettuna.
– Sputnikin valmistus lisenssillä Suomeen; ei kelpaa vaikka tarjotaan, kun tulee väärältä ilmansuunnalta.
Lillrankin esittämästä analyysistä ei olla tässä maassa vielä pitkään aikaan valmiita keskustelemaan, koska lähes kaikki ovat olleet viivan väärällä puolella. Kuka on Suomessa halukas puhumaan suomettumisen ilmiöistä? Vanhat eivät halua, ja nuoret eivät tiedä asiasta mitään.
Ilmoita asiaton viesti
https://twitter.com/SaneEpi/status/1372227672592543744
Tässä twiittauksessa epidemiologi kommentoi maskien saaneen uskonnollisen aseman. Niiden näyttö infektion leviämisen torjunnassa ei ole tieteellisesti vahvalla pohjalla. Twiitistä löytyy referenssejä ja yllä laitoin myös. Ja olen käsitellyt aihetta jo kahdessa blogissani aiemmin. Hengityssuojainten teho ei käytännön elämässä ole ainakaan toistaiseksi osoittautunut paremmaksi kuin kirurgisetkaan maskit, joista siis myöskään ei vahvaa näyttöä virusten torjunnassa.
Myös meidän pääministerimme kommentoi asianmukaisesti maskien tehokkuudesta.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sanna-marin-kommentoi-koronatilannetta-ja-ulkonaliikkumiskieltoa-ykkosaamussa-maskipakko-olisi-enemman-kosmeettinen-kuin-vaikuttava-keino/f4969a03-216d-4aa1-9383-21cd593932bc?_ga=2.165641910.803682345.1616174712-1138972194.1615064615
Ilmoita asiaton viesti
Kun ei ole tieteellistä näyttöä maskeista niin ei ole.
Sitä ei toreilla eikä mediassa muuksi muuteta.
Ilmoita asiaton viesti
Olisihan se ihme, jos maskit olisivat reaalimaailmassa jokin ihmelääke, kun sulussa olleet ja maskipakon määränneet yhteiskunnat ovat ne missä tartunta on pahimmin levinnyt.
Olisiko silti testaus, eristys, jäljittäminen ollut puutteellista?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea ymmärtää miksi vähättelet hengityssuojaimia. Vähän sama kuin sanoisit ettei palomiehen suojavarusteista ole apua tulipalojen vähentämisesssä eikä tutkimus tue niitä.
Esittelet yksittäisiä tutkimuksia, jotka tukevat outoa agendaasi. Kehoittaisin perehtymään lukuisiin metatutkimuksiin asiasta.
On selvää, että jos hengityssuojaimia ei käytetä oikein, saadaan niiden tehottomuus todistettua. On myös selvää, että pandemia leviää vaikka suojaimia käytetään.
On selvää, että suojaimia käytettäessä pandemia leviää hitaammin ja käyttäjiä jää enemmän sairastumatta kuin ilman suojaimia.
Ilmoita asiaton viesti
https://twitter.com/SaneEpi/status/1372227672592543744
Suosittelen katsomaan tämän twiitin, tutustumaan twiitin tekijän taustoihin ja vieläpä twiitin yhteydessä mainittuihin linkkeihin. Sen tieteellisempää aineistoa ”oudon agendan” perusteluiksi ei ole olemassa.
Mainittakoon tässä, että twiitin tekijä on Jussi Sane (THL, WHO).
Ilmoita asiaton viesti
Sanen viitteessä todetaan, että vaikutus on ”small to moderate”. Eli kohtuullinen vaikutus voi olla. Mutta kuten sanottu: jos tutkitaan pandemian etenemistä väestössä niin varmasti saadaan tulokseksi että vaikutus ei ole paras mahdollinen. Kyllä sinunkin pitäisi ymmärtää, että tällaiset vaikutukset eivät tule taikasauvan iskusta.
Sen sijaan, että vähäteltäisiin maskien käyttöä väestölle voitaisiin kampanjoida niiden oikeasta käytöstä ja kertoa maskien eroista hengitysuojaimiin. Jos tällainen monipuolisesti mediaa hyödyntävä kampanja olisi aloitettu Suomessakin vuosi sitten, tulokset olisivat jotain muuta kuin esität.
Kun valikoit esittämiäsi referensejä en tiedä koskevatko ne maskeja vai hengityssuojaimia. Olettaisin sinun ymmärtävän näiden eron? Jos et tiedä niin soita THL:n.
Asiaa tarkoituksella sotketaan kuten siinä hallituksen tilaamassa surullisessa ”tutkimuksessa”, jossa todisteltiin, ettei maskeista ole hyötyä. Siitä oli vain ”unohdettu” oikeat hengityssuojaimet pois ja mukana oli vain ”maskeja”.
Ihmettelen motiiviasi, koska ensin esität virheellisen väittämän ja sitten sitä innokkaasti kumoat. Annat ymmärtää, että joidenkin mielestä maskeilla voitaisiin pysäyttää pandemian leviäminen ja sitten innokkaasti kumoat tämän. Ministereitä myöten kuulee sanottavan, että siellä ja siellä on maskipakko ja silti pandemia etenee eikä siksi niistä ole apua.
Ymmärrätkö mikähän tuossa logiikassa on pielessä?
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus: ”Hengityssuojainten teho ei käytännön elämässä ole ainakaan toistaiseksi osoittautunut paremmaksi kuin kirurgisetkaan maskit, joista siis myöskään ei vahvaa näyttöä virusten torjunnassa.”
Minkälaiset perustelut sinulla on tälle väitteelle? Ainakaan referoimasi tutkimus ei kelpaa siihen. Siinä ei ole mitään vertailuja tehty tämän asian suhteen, eikä siitä löydy mitään vertailulukuja.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/covid-19-face-masks-community-first-update.pdf
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162266
Tässä iltalukemista. Kaikkien tutkimusten näyttö on heikko tai korkeintaan keskinkertainen. Johtopäätösten tekeminen varsinkaan pakottavassa mielessä on kyseenalainen. Se, että kaikki huutaa maskien perään, ei tarkoita sitä, että nuo kaikki ovat oikeassa.
Kuten Jussi Sane viisaasti twiitissään toteaa, maskit ovat saaneet uskonnollisen aseman. Nyt ihmiset käyttäytyvät syrjivästi ja aggressiivisesti niitä kohtaan, jotka eivät pidä maskien käyttöä mielekkäänä. Siitä on tullut symboli, jonka hyödyt ovat pandemian, endemian, epidemian, tai vastaavan hoidossa rajalliset. Varmuudella toki hyötyy maskien valmistajat.
https://twitter.com/SaneEpi/status/1372227672592543744
Tämän blogin tarkoitus ei ole olla maskikeskustelu. Näistä olen kirjoittanut jo pari blogia ja aiheesta on juuri tänään ilmestynyt uusi näkemys tälle keskustelualustalle. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kris-elomaa/maskit-ja-sulut-sota-koronaa-vai-kansaa-vastaan/
Tämän blogin tarkoitus on paljon laajempi enkä soisi keskustelun keskittyvän maskeihin kun ongelma korona-keskustelussa on paljon suurempi. Maskikeskustelu on vain pisara meressä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt saavutetaan jo keskinkertainen teho niin voi vain kuvitella mitä saavutettaisiin jos asiaan todella panostettaisiin?
Kun väitteitäsi kumotaan siirrät äkkiä maalitolppaa. Nyt alat puhua ihmisten typeryydestä kun et pysty puolustamaan tai muuttamaan kantaasi.
Ei maskit mikään ihmelääke ole. Hengityssuojaimet voisivat olla aika hyviä, jos ihmisiä valistettaisiin pidemmän aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
En tunteile vaan referoin tutkimustuloksia. Niiden perusteella tunteiluun ei ole sijaa. FFP2 maskeista ”voi” olla hyötyä, mutta se ei tarkoita sitä, että niiden hyöty olisi tuotavissa käytännön tasolle edes valistuksella. Tästä ei ole hyvää tutkimusta. Siitä myös tässä koko kirjoituksessa on kyse. Erilaisilla sulkutoimilla on mahdollisesti hyötyä koronan leviämisessä, ja onkin jonkin verran hyötyä jos päätemuuttujana käytetään yksittäistä tekijää ja unohdetaan kaikki muu. Kun hoidetaan yksittäistä tekijää, saatetaan aiheuttaa merkittäviä haittoja, joilla taas voi olla hyödyt kaatava vaikutus. Tämä on arkipäivää lääketieteessä. Ei ole olemassa vain absoluuttisia totuuksia vaan on valintoja, joissa väistämättä on seurauksena sekä hyötyjä että haittoja. Toivoisinkin, että tuot minulle esiin sen tutkimuksen, joka tukee kantaasi, että käytännön arkielämässä mainitsemasi FFP2 maskit ovat hyödyllisiä siinä määrin, että kaikkien ihmisten tulisi niitä käyttää ja ettei siitä käytöstä aiheutuisi enemmän haittoja kuin hyötyjä?
Eksymme tässä keskustelussa tunteiluun ja teoretisointiin. Jos tehdään laajoja koko yhteiskuntaa koskettavia päätöksiä. Olivat ne sitten sulkutoimet tai jopa nyt voimakkaasti esiintuomasi maskipakot, niin siihen on oltava vahvat tieteelliset, ei teoreettistieteelliset, perusteet.
Ilmoita asiaton viesti
On vaikea keskustella kun esität koko ajan uusia väitteitä. Ehkä et huomaa. Toteat ettei ole absoluuttisia totuuksia. Ei tässä tästä ole kyse.
Pyydät tuomaan esiin tutkimuksia, joiden mukaan KAIKKIEN ihmisten tulisi niitä käyttää.
Höpö höpö, ei kukaan ole KAIKKIA pakottamassa maskien käyttöön. Kyse on siitä, että esim bussissa tai kaupassa olisi asioidessa käytettävä maskia. Juu , juu, ja kyllä kyllä terveydellisistä yms muista hyvistä syistä voi olla käyttämättä. Juu, vankilaan ei heitetä. Tällaisin syin tätä vastustetaan.
Pyydät tutkimuksia. Niitä on niin paljon, että esitän vain linkit Pasi Malmin erinomaisiin yhteenvetoihin päätöksenteon kannalta. Tutkimustulosten ja absoluuttisen varmuuden vaatimus ei ole peruste olla toimimatta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pasi-malmi/maskipaatosten-taustat-julki-tutkimusraportissa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pasi-malmi/covid-19-eli-miksi-julkisorganisaatioilla-on-taipumus-levittaa-julkisuuteen-vaaraa-tietoa-kriisien-aikana/
https://www.is.fi/tiede/art-2000006667818.html
Ilmoita asiaton viesti
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/hus-johtaja-vaatii-ylella-liikkumisrajoitukset-voimaan-uudellemaalle-heti/fa8a7c20-8d9d-4b8c-9366-c7af20167b5c
Eikö tässä puhuta maskipakosta?
Ilmoita asiaton viesti
Näinkö sinä asioita katsot? Maskipakko tosiaan mainitaan mutta missä yhteyksissä? Toimittajaa ei kiinnosta…
Tulkitset lehtiartikkelia haluamallasi tavalla. Löydätkö itseäsi Pasi Malmin analyysistä?
Ilmoita asiaton viesti
Ravintoloitsijoita en haluaisi ajaa perikatoon. Ulkona syöminen on nautinto. Turvaetäisyydet ja tehokas ilmastointi ovat järjestelykysymyksiä.
”Lillrankin esittämästä analyysistä ei olla tässä maassa vielä pitkään aikaan valmiita keskustelemaan, koska lähes kaikki ovat olleet viivan väärällä puolella. Kuka on Suomessa halukas puhumaan suomettumisen ilmiöistä? Vanhat eivät halua, ja nuoret eivät tiedä asiasta mitään.”
…en voisi enempää olla samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli rajakontrolli ja karanteeni olisi toiminut alusta asti kunnolla, emme tarvitsisi näitä pitkäaikaisia sulkuja – esimerkkinä vaikkapa Uusi Seelanti.
Mikäli taas annamme viruksen levitä miten sattuu, muunnoksia syntyy aina vain enemmän. Jokin muunnoksista voi olla hyvinkin tappava. Brasiliassa on tällainen tilanne – siellä on omanlaisensa muunnos, joka tarttuu kiivaasti ja ilmeisesti myös sairaudenkuva paha monille. Brasiliassa ihmisiä on haudattu joukkohautoihin ja sairaalat täynnä…
Ilmoita asiaton viesti
Ei se vaikeaa ole. Neljän viikon ehdoton ulkonaliikkumiskielto. Rikkojat ammutaan tavattaessa. Tulos? Ei enää yhtäkään koronatapausta Suomessa. Kyse on puhtaasti priorisoinnista.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä taitaa olla oikean suuntainen ajatus. Mitä vapaammin virus pääsee leviämään, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia ”testata” eri muunnoksia ja sitä todennäköisempää on, että väestön keskelle pääsee riehumaan yhä tappavampia muunnoksia. Tämänkö takia kuolleisuus Suomessa on ollut koko ajan niin alhainen?
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaako Paul Lillrank Ruotsin linjaa – että annetaan ihmisten sairastua ja hankitaan sitä kautta laumasuoja.
Onko Ruotsi onnistunut pandemiassa ja Suomi epäonnistunut.
Miten pandemia hoidettaisiin ilman politiikan sormeilua yhsityissektorin toimin.
Löytyisikö Björn Wahlroosilta hyvä resepti tähänkin asiaan.
Onko Lillrank samaa mieltä kanssani että viruksen tappamisen tärkein periaate maailmanlaajuisesti olisi ollut että hyödynnetään kaikista kovinta faktaa eli pidetään viruksen itämisajan ja sen kuolemisajan – joka lienee kuukauden verran – ihmisten lähikontaktit poislukien perhe niin nollissa ettei se pääse liikkumaan missään ihmisestä toiseen kuukauteen jona aikana se kuolee.
Jos näin on ja Lillrank on samaa mieltä – niin eikö pandemian ylläpitäjä ole ne tahot jotka eivät ymmärrä ylläsanottua ja puhkovat joka ainoaan rajoituksen virusytiiviyteen reikiä.
Kiina selvisi nopeasti ja tehokkaasti viruksesta. Miksi. Siksi että siellä oli valmis autoritaarinen koneisto joka teki täysmotit virukselle jolloin se kuoli.
Eikä tuo nyt tarkoita että hyväksyn Kiinan perusautoritaarisuuden.
Suomessa arkailtiin ottaa heti alkuunsa etenkin Uudellamaalla täysautoritaarinen sulku. Miksi. Siksi että haluttiin puolustaa länsimaista vapautta ja yksilön vapauksia. Syntyi tilanne että muilla perusoikeuksilla käveltiin terveyden perusoikeuden yli – mä saan käydä kaverien kanssa kaljalla yli terveyden perusoikeuden.
Kansa halusi ettei mennä Kiinan malliin ja puhkottiin kaikki rajoitukset rei’ille.
Niiden toimesta – ei niiden jotka olivat ja ovat kuuliaisia rajoituksille – jotka halusivat asettaa rajoituspiittaamattomuudellaan läntisen vapauden tärkeimmäksi asiaksi.
Josta seuraa se – että pandemia ja sen jatkuminen on läntisen vastuuttoman vapauden puolustajat ja sen operatiiviset mä meen nyt kaljalle toteuttajat.
Pandemia on siis psykologinen ilmiö.
Kiinan autoritaarisen pandemiatorjunnan tehokkuuteen verraten täytyy myös kysyä – miten olisi Suomi sodissa pärjännyt ilman ehdotonta autoritaarisuutta.
Toisin sanoen – Suomen olisi pitänyt jo vuosi sitten lyödä Uudellamaalla kuukaudeksi Kiinan tasoiset sulut niin että virus ei olisi inahtanut mihinkään paikaltaan. Ja samalla maan rajoille täystestaus ja karanteenimenettely poikkeuksetta. Ja muualle maahan tehokas virushjahti ja motitus.
Niin olisi saatu kaadettua virus itämis- ja kuolemisajan realiteeteilla jo alkuunsa.
Mutta lähtinen vapaus VASTUUTTOMIEN KÄSISSÄ pilasi ja pilaa edelleenkin kaiken – ja se on pääsyy jatkuvaan pandemiakörsimykseen ja talouden tappioihin.
Länsimainen vapaus vastuuttomien käsissä puri omaan jalkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä: Mikään sulku ei toimi, missään mittakaavassa lopullisena ratkaisuna, kun rajat vuotavat kuin seula. Uudenmaan sulku selvästi auttoi, mutta oliko se lopullinen ratkaisu?
Ilmoita asiaton viesti
Mienkähän sitä ennen pärjättiin pandemioiden kanssa?
Minun nuoruudessani aasialaiset ja hongkongilaiset kaato ihmisiä kuin heinää. Kolme vuotta sitten oli aika paha kausi-influenssa. Ei ollut sulkuja.
Tällä kertaa, jos media ei olisi hehkuttanut ja pelkoa ei olisi lietsottu, olisitko huomannut omin silmin maailmassa mitään poikkeavaa?
Toistan kysymyksen: Mikä tekee koronan niin erikoiseksi?
Vai onko maailma virusten ympärillä muuttunut?
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni media on toiminut vastuullisesti kertoessaan koronasta. Mitään pelon lietsontaa en ole huomannut, enkä itse ole pelkoa kokenut uutisoinnin johdosta.
Normaalia elämää elelen, mutta rajoituksia noudattaen, ei siinä sen kummempaa. Koronan vähättelijät taasen aiheuttavat suurimman ongelman, kun eivät välitä omasta tai kanssaihmisten terveydestä vertaamalla koronaa normaaliin kausi-influenssaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisin kaikki ikäluokat matkustaa hirmuisesti – se levittää viruksia.
Koronan uusiutumiskyky on pelottava ja sen vaikutus elimistöön eri luokkaa kuin muilla viruksilla että se saattaa jättää jopa vuodeksi vaikeita oireita.
Hieman liipaten asiaa laajemmin. Niin kun puhutaan vieraslajeista ja luonnon monimuotoisuudesta ja että monimuotoisuus ylläpitää luonnon itsesäätelyjärjestelmiä joilla on iskunvaimennus- ja puskurikykyä luonnonvoimille kuten kosteikoilla tulville.
Niin kun Kiinassa oli otettu villieläimiä kasvatettavaksi häkkeihin ja tuotiin torille myytäväksi. Niin se eläin ei kuulunut enää sen enempää villin luonnon monimuotoisuuteen ja itsesäätelyjärjestelmiin kuin ei se myöskään kuulunut ihmiskunnan monimuotoisuuteen ja itsesäätelyjärjestelmiin – se villieläin oli vieraslaji siellä torilla kahteen suuntaan, sekä villiin luontoon että ihmiskuntaan päin.
Ja siihen monimuotoisuuksien itsesäätelyjärjestelmien puutteeseen koronavirus iski.
Ja siitä itsestään tuli vieraslaji ihmisyksilöiden välisissä suhteissa.
Ja se tekee siitä vaarallisen että jos se pirulainen kehittää siihen väliin oman monimuotoisuutensa ja itsesäätelyjärjestelmänsä – jolla se alkaa elämään itsenäistä elämäänsä jolle ihminen ei mahda mitään.
Siksi se pitää listiä olemattomiin.
Mutta toinen pointti ajatusmallissani on – että meidän pitää vauhdilla alkaa palauttaa luonnon monimuotoisuutta kukkaniityistä hyönteisille ja kosteikkojen kautta metsän monimuotoisuuden joukkomurhan avohakkuun kieltämiseen asti jne.
Sillä siten saadaan elvytettyä luonnon monimuotoisuudesta seuraavia itsesäätelyjärjestelmiä – jotka toimivat iskunvaimehtajina ja jousituksena niistä irtipäässyille luonnonvoimille.
Siis niin että ihmiskunta on rikkonut luonnon itsesäätelyjärjestelmiä ja silloin ovat luonnonvoimat päässeet niiden hillinnästä irti riehumaan niin kuin ne riehuu.
Ja mistä me voimme tietää mitä tuo tilanne pikaevoluutiona tietää koronan lisäksi.
Siksi hiilineutraalius ei riitä alkuunkaan ihmiskunnan ongelmiin jos monimuotoisuutta ei elvytetä.
Luonto on nyt kuin päähän ja ympäri vartaloa potkittu ihminen jolla on kaikki rikki. Että ruumiin itsesäätelyjärjestelmät eivät toimi kunnolla – jotka ovat juuri se ihmisen selviämisen joustavuuden ydin.
Tämä on minun näkemykseni asioista.
Vielä tämä – kukaan ihminen ei ole vieraslajin yksilö missään ihmispopulaatiossa. Joten rasismikikkailua ette minun jutuistani väännä. Ankarasti tulen sellaiseen puuttumaan.
Päinvastoin – rasismin sisältämä ihmisarvon telominen on ”vieraslaji” ihmiskunnassa – ja ansaitsee siitä tiukan kritiikin loppuun saakka perälautaan asti perälaudan aukaisemiseen asti. Juttu on näin ja pysyy.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se erikoinen olekaan. Maailma on muuttunut koko ajan. Ihmiselämän arvostus on kasvanut yleisesti ottaen.
Analyysisi sulkutoimien vaikutuksesta on hyvä: estettiin 7200 kuolemaa. Mutta en löydä sitä kuinka paljon olisi voitu estää syöpäkuolemia tai muistisairauteen kuolemia jne? Ilman jonkun näköistä ja jollain lailla uskottavasti perusteltua kvantitatiivistä arviota tästä kritiikkisi jää tuuleen huutamiseksi. Kunnes tällainen arvio saadaan, joudutaan tietysti turvautumaan sulkutoimiin.
Ilmoita asiaton viesti
No on se vähän koronan kanssa myös kuin keskustelua paljonko olisi kuolonuhreja säästynyt jos Talvi- ja Jatkosotaa ei olisi syttynyt. Se vaan syttyi. Niin syttyi pandemiakin. Ei voida uhrinäkökulmasta eikä sodankaan näkökulmasta ajatella että Raatteentien taistelu oli hyvä mutta Taipaleenjoella ei olisi kannattanut taistella. Ei voi niin valita kun taistella pitää.
Koronataistelussa tuli ja tulee uhreja. Pääpointti olisi heti pitänyt olla Marinin autoritaarinen päämaja.
Ja typerintä on ollut että lainsäädäntö esti sen.
Nyt yksi toisensa jälkeen on vasta nyt alkanut kääntyä ehdottoman autoritaarisuuden taakse.
Ja kun niin ei aiemmin tehty niin se on maksanut vuodessa miljardeja ja runsaasti kärsimystä.
Ja minusta se on tämän homman suurin tragedia.
On aika vaikea sovittaa ehdotonta kontaktikieltoa ”mutta kun mun tai meidän pitäisi…” sovitteluun.
Tuosta näkökulmasta kansalaiskeskustelu ja median jutut on olleet vuoden verran ihan ulalla. Niinkuin joku epätieteelllinen maski vastaisi virustiivistä rajoitusta.
Ja edelleenkin sitä henkeä on että ANNOSTELLAAN miten ja missä saa ihmiset kontaktoida.
Joka on viruksen ruokkimista.
Kun ainoa keino tuhota virus on tappaa se tiiviillä motilla itämisajan ja viruksen kuolemisajan verran sinne minne se on päässyt, tiedettiin se tai ei.
Eli kaikki kontaktit pois kuukaudeksi.
Ja se olin minä kaiketi joka hoksasi heti alussa että Uudenmaan rajat kiinni ku virusta oli siellä hurjasti eniten ja laitoin tekstiä niin blogiini kuin viranomaisille THL jne ja eduskuntaan.
Sittemmin useita kertoja vastaan on tullut huomio siinä ohella sen jälkeen – ettei Suomessa osata strategista ja operatiivista dynaamista ajattelua eikä nähdä mikä on kovin realiteetti johon nojata kuten tuo viruksen itämis- ja kuolemisajan kova tukeva realiteetti jos virus ei pääse leviämään.
Tuosta ajattelukyvystä olen ollut eniten huolissani.
Ilmoita asiaton viesti
Kuolleisuus ei ole tässä se koko ongelma – myös koronan pitkäaikaisvaikutukset voivat olla myös merkittäviä yksilön työkyvylle ( jos nyt taloudellisia perusteita tälle haetaan ) ja sen päälle pitkittyneet kustannukset terveydenhoidolle. Lockdown on tehokas jos se on oikea lockdown – ei siis sellainen kuin Suomessa tähän saakka toteutettu osittainen lockdown. Koronatoimia voisi verrata kuin antibioottikuuria – liian lyhyt ja mieto ei auta ja saattaa vain tehdä taudista entistä hankalamman. Rokotus olisi se halvin ja tehokkain keino – sitä odotellessa !
Ilmoita asiaton viesti
https://en.wikipedia.org/wiki/1957%E2%80%931958_influenza_pandemic
Pandemia 1957 alkaen tappoi 1-4 miljoonaa ihmistä. Arvio vaihtelee. Ei tuolloin ollut sosiaalista mediaa eikä tarkkaa tilastointia kaikkialla maailmassa. Tuskin edes Suomessa kaikkia sairastuneita tai influenssaan kuolleita tarkkaan rekisteröitiin. Lääkäreitäkin oli niukasti Suomessa tuolloin. Eräs tuolloin elänyt potilaani kertoi, että koulussa saattoi puolet oppilaista olla poissa koulusta yhtä aikaa eikä juuri kukaan säästynyt taudilta hänen näkemyksensä mukaan. Ei ollut karanteeneja eikä sulkutoimia. Tuolloin maapallon väestö oli noin 3 miljardia. Talous ei sakannut ja elämä jatkui.
Virukset eivät sulje valtioita, kauppoja eikä paljon muutakaan. Nuo päätökset ovat poliittisia. Vaikka Ruotsissa ei ollut sulkutoimia keväällä 2020, ei kuvaamani 1957 vuoden influenssapandemia toteutunut.
Ilmoita asiaton viesti
Lockdown:ien hyödyt eivät ole noin suoraviivaisia. Tässä muutama mielenkiintoinen referenssi ja näkökulma:
https://www.newsweek.com/stanford-doctor-calls-lockdowns-biggest-public-health-mistake-weve-ever-made-1574540
”Dr. Jay Bhattacharya, a professor at Stanford University Medical School, recently said that COVID-19 lockdowns are the ”biggest public health mistake we’ve ever made…”
https://www.cebm.net/covid-19/excess-mortality-across-countries-in-2020/
Erinomaisen informatiivinen linkki ylikuolleisuudesta:
”The Coronavirus (SARS-nCOV2) has caused a marked increase in deaths across the world but with significant variation between countries. Some of this variation can be accounted for by differences in the way countries attribute the cause of death.”
”Relative excess mortality in the countries we have examined ranges from -4.3% to 14.4% and is strongly positively correlated with the recorded number of COVID-19 deaths (r = 0.8)” Mainittakoon, että tässä analyysissä Ruotsin karmea ylikuolleisuus oli 1,5%; Suomen ja Tanskan ylikuolleisuus oli negatiivinen eli -3,1 ja -4,3%.
Tierneyn tulossa olevassa artikkelista pieni palanen (pitäkää silmällä):
”Researchers predicted that the social and economic upheaval would lead to tens of thousands of “deaths of despair” from drug overdoses, alcoholism and suicide. As unemployment surged and mental-health and substance-abuse treatment programs were interrupted, the reported levels of depression and anxiety increased dramatically, as did alcohol sales and fatal drug overdoses. The number of people killed last year in motor-vehicle accidents in the United States rose to the highest level in more than a decade even though Americans did significantly less driving than in 2019. It was the steepest annual increase in the fatality rate per mile traveled in nearly a century, apparently due to more substance abuse and more high-speed driving on empty roads.
The number of excess deaths not involving Covid-19 has been especially high among people living in low-income areas, where the lockdowns have had a disproportionate impact on students and workers. Nearly 40 percent of workers in low-income households lost jobs during the spring, triple the rate in high-income households. The disparate impact has been summarized by Martin Kulldorff, a professor at Harvard Medical School: “Lockdowns have protected the laptop class of young low-risk journalists, scientists, teachers, politicians and lawyers, while throwing children, the working class and high-risk older people under the bus.”
https://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2020.306095
”Our best estimate is that there will be 30 231 excess deaths attributable to COVID-19–related unemployment between April 2020 and March 2021. Across scenarios, attributable deaths ranged from 8315 to 201 968. Attributable deaths were disproportionately high among Blacks, men, and those with low education.”
https://www.npr.org/2021/02/18/968921902/pandemic-approaches-the-differences-between-florida-california?t=1616249864620
”Last spring and summer, public-health officials and attributed California’s low rate of Covid-19 mortality to its lockdown policies, the most stringent in the nation, and they predicted disaster for Florida, which reopened early and has remained one of the least restrictive states. But California’s lockdowns didn’t prevent a severe outbreak in the winter. While the state’s Covid-19 mortality rate is still slightly below the national average, the overall rate of excess mortality since the pandemic began is well above the national average. In Florida, meanwhile, the rate of excess mortality is below the national average, and significantly below California’s, especially among younger adults”
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin malli ei toiminut, joten jotain pitää tehdä eri tavalla. Koronan ensivaiheessa olisi riittänyt yli 60-70-vuotiaiden tehokas suojelu, mutta siihen ei ole pystynyt mikään maa. Pääsyy on kova usko maskeihin, jotka eivät ole ratkaisu tehokkaassa suojelussa.
Ilmoita asiaton viesti
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/originalstudie/2020/06/stora-skillnader-i-overdodlighet-varen-2020-utifran-fodelseland/
”Maissa, joista monet maahanmuuttajat Ruotsiin ovat saapuneet (artikkeli mainitsee Somalian, Syyrian ja Irakin), syntyneiden keskuudessa maalis–toukokuussa 2020 kuolleisuus oli 200% korkeampi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuosina 2016–2019. Ruotsissa, EUssa tai Pohjois-Amerikassa syntyneiden kuolleisuus ikäryhmässä 40–64-vuotta ei sen sijaan ollut noussut noiden kolmen kuukauden aikana, yli 65-vuotiaissa kuolleisuus kasvoi 19% aiempiin keväisiin verrattuna. ”
Ruotsissa merkittävä maahanmuuttajien joukko. Suomessa maahanmuuttajia on 8% populaatiosta. Siinä yksi ero. Teho-osastoa Suomessa parisen viikkoa sitten ”kuormitti” maahanmuuttajataustaiset ja/tai ylipainoiset kun meidän terveydenhuoltojärjestelmämme oli ”rajalla”. Teholla silloin potilaita koronan osalta nelisenkymmentä. Tästä ollut maininta Mikko Paunion (maahanmuuttajakommentti) ja Tuomas malisen (tehohoidon kapasiteetin osalta) blogeissa.
Sama tilanne ollut Norjassa ja Saksassa. Maahanmuuttajat, jotka väestössä pieni vähemmistö, kuormittavat silti teho-osastoja merkittävästi. Miksi!? Tähän ryhmään tulisi erityisesti puuttua ja selvittää mitä tulisi tehdä, ettei koko yhteiskuntaa tarvitsisi sulkea selvän riskiryhmän vuoksi. Onko heillä geneettinen alttius vai esim. jokin ravinnepuutos, kuten D-vitamiinin osalta on spekuloitu (Mikko Paunion blogit)? Maahanmuuttajien käytöskulttuuri tai työskentely palvelualoilla (paljon työttömyyttä) tuskin selittää heidän suurempaa sairastuvuuttaan. Niitä vanhuksia, jotka ovat kuolleet (77%) ei olisi hoidettu teho-osastoilla, koska heidän terveytensä on ollut lähtökohtaisesti sillä tasolla, että heidät olisi joka tapauksessa rajattu tehohoidon ulkopuolelle. Elämänlangan ollessa hyvin ohut, ei hoitotoimilla saavuteta enää muuta kuin pitkittynyttä ihmisen kärsimystä.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti näkökulmaa pitää tutkia.
Mutta ratkaisu ei ole 1.maahanmuuttajissa vika 2.maahanmuutossa vika 3.maahanmuuttoa pitää rajoittaa.
Fakta jota ei käännä perussuomalaisetkaan – on että rajat maailmassa alentuneet, kontaktit ja matkustaminen lisääntyneet, kulttuurit ja ihmiset tutustuu ja sekoittuu toisiinsa.
Siksi se historian vääjäämättömän eteenpäin menon vuoksi nuo asiat pitää nähdä myönteisenä haasteena.
Eikä maahanmuuttoa pidä nähdä kuin joulukuusena johon ripustetaan kaikki ripustuskelpoinen saappaista moottorisahaan niin ettei se näytä joulukuuselta ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kanssasi täysin samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pasi-malmi/covid-19-eli-miksi-julkisorganisaatioilla-on-taipumus-levittaa-julkisuuteen-vaaraa-tietoa-kriisien-aikana/
Pasi Malmin kirjoitus on erinomainen. Olen täysin samaa mieltä. Erinomainen kirjoitus tieteen tärveltämisestä. Ja tuo ilta-Sanomien artikkeli maskeista nimenomaan vahvistaa Pasi Malmin argumentit.
Tuo ensimmäinen viitteesi on myös erinomainen Pasi Malmin kirjoitus. Hienoa ja analyyttistä pohdintaa. Siinäkään ei kuitenkaan ole muuta kuin teoreettista tukea maskien käytölle. Sekään ei tue laajoja maskipakkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ei laajoista ole kysymys. Kohdennetuista ja ….tarkkarajaisista. Tästä varmaan olkaan samaa mieltä?
Ilmoita asiaton viesti
”Jos luvut eivät kuulosta uskottavilta, esitä omasi”
Britannia?
Brasilia?
USA?
Tshekki?
Lukusi voivat olla oikein (tuskin) tai olla olematta. Selviäisi vain kokeilemalla. Tai olisi selvinnyt. Nyt riskiryhmät on aika lailla ehditty rokottaa, joten kuolleisuus pysynee vähäisenä.
Mitenkäs niiden vakavasti sairastuneiden hoito?
Ilmoita asiaton viesti
Koronaviruksen mahdolliset haitat ovat pahimmillaankin verrannollisia tavanomaiseen sairastavuuteen ja kuolleisuuteen.
———————————–
Voisitko sitten kertoa miksi teho-osastoilla ei ole kapasiteettia pelastaa ihmishenkiä koronan takia jos se ei aiheuta tavanomaista enempää kuolemia?
Vain rajoitusten avulla kuolemansairaat voidaan pelastaa koska näin teho-osastojen kapasiteeti riittää.
Ilmoita asiaton viesti
On paljon sairauksia, joihin ei edes tehohoito auta. On myös paljon korona-tartunnan saaneita, jotka ovat muutenkin niin huonossa kunnossa, että tehohoitoon ei ole aihetta.
Tehohoidon kapasiteetti ei ole Suomessa eikä Ruotsissa missään vaiheessa ollut uhattuna.
Ruotsissa rakennettiin Årstan messukeskukseen kokonainen kenttäsairaala, jossa ei kuitenkaan hoidettu ainuttakaan potilasta.
Jos tehopaikat oikeasti olisivat loppuneet, olisi ollut tehokkaampaa pikaisesti rakentaa uutta kapasiteettia, kuin laittaa maata säppiin ja aiheuttaa arvaamattomia haittoja niin rahassa kuin ihmishengissä laskettuna. Rajoittaminen on tylppä työkalu.
Tehohoitopaikkojen nopea lisääminen on osa kansallista valmiussuunnitelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tehopaikat oikeasti olisivat loppuneet, olisi ollut tehokkaampaa pikaisesti rakentaa uutta kapasiteettia,
———————–
Eli hallitus ei vain viitsi rakentaa lisää tehohoitopaikkoja? Kerro mistä olisi saatu kaikki laitteet pikaisesti? Niistä on pula meinaan kaikkialla maailmassa.
Ja vaikka niitä olisi saatu pikaisesti lisää kuolemantapaukset olisivat joka tapauksessa lisääntyneet koska tehohoito ei pelasta kuin osan.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin toimintavalmista tehokapasiteettia ei tietenkään kannata pitää jouten. Pandemioihin voi kuitenkin varautua samalla tavalla kuin sotaan. Tästä on suunnitelmia ja WHO:n suosituksia. Kriittisiä komponentteja voi varastoida. Tuotantokapasiteettia voi varata siten, että se on tarvittaessa nopeasti muutettavissa tuottamaan, mitä tarvitaan. Ennen kaikkea voi etukäteen sopia menettelytavoista, luvista, vastuista ja komentoketjuista. Laitteita vakavampi pullonkaula on henkilöstö.
Tehohoito ei tietenkään voi pelastaa kaikkia. Kysymys on, mitä sulkutoimet sitten olisivat pelastaneet? Tästä ei ole luotettavaa näyttöä – sulkutoimien tiukkuuden ja kuolemantapausten välillä ei ole selkeää korrelaatiota.
Mutta toki, jos sinulla on tästä jotain salattua tietoa, kerro ihmeessä!
Vielä kerran: sulkutoimilla on haittoja niin rahassa kuin ihmishengissä ja hyvinvoinnissa laskettuna. Mikä on arviosi näistä?
Ilmoita asiaton viesti
sulkutoimilla on haittoja niin rahassa kuin ihmishengissä ja hyvinvoinnissa laskettuna. Mikä on arviosi näistä?
———————-
Täytyy mennä moraali edellä. Kukaan ei pysty varmuudella osoittamaan, että valitulla politiikalla ei minimoitaisi kärsimyksiä vaikka myös haittoja syntyy.
Sitä paitsi, kuka ja miten valittaisiin ne henkilöt jotka jouduttaisiin nyt uhraamaan jos rajoitukset poistetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Moraali nimenomaan on sitä, että punnitaan eri vaihtoehtojen hyödyt, haitat ja riskit parhaan käytettävissä olevan tiedon perusteella. Loput on sitten ns. korkeemmassa käressä.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän et vastannut?
”Kukaan ei pysty varmuudella osoittamaan, että valitulla politiikalla ei minimoitaisi kärsimyksiä vaikka myös haittoja syntyy.”
Ilmoita asiaton viesti
Kriittisiä komponentteja voi varastoida. Tuotantokapasiteettia voi varata siten, että se on tarvittaessa nopeasti muutettavissa tuottamaan, mitä tarvitaan.
————————
Helppo jälkikäteen saivarrella. Eihän mikään aikaisempikaan hallitus ole näin tehnyt joten moraalitonta syyttää siitä vain nykyhallitusta.
Sitä paitsi kaikki esittämäsi maksaa eikä ole niin helppo toteuttaa kuin annat ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tietenkään. Eihän Suomen hallitus ollut varautunut talvisotaan, eikä Neuvostoliiton romahdukseen.
STM teki 2012 suunnitelman pandemioiden varalta, WHO julkaisi uusimman käsikirjansa lokakuussa 2019. Mitä jos näitten mukaan olisi menty? Olisiko liikaa vaadittu?
Onko ylipäätänsä syytä uskoa hallituksen kaikkivoipaisuuteen?
Paljon on asiassa epävarmuutta. Se kuitenkin tiedetään, että mutatoivaa virusta ei sulkutoimilla voi hävittää.
Ilmoita asiaton viesti
STM teki 2012 suunnitelman pandemioiden varalta, WHO julkaisi uusimman käsikirjansa lokakuussa 2019. Mitä jos näitten mukaan olisi menty? Olisiko liikaa vaadittu?
———————-
Olisiko hoitokapasiteettia silloin ollut tarpeeksi? Tekikö mikään maa WHO:n suositusten mukaan?
Voisitko vielä vastata tähän:
Kuka ja miten valittaisiin ne henkilöt jotka jouduttaisiin nyt uhraamaan jos rajoitukset poistetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi seurasi WHO:n linjaa viime aikoihin asti.
Ei sellaista valintaa tehdä. Eihän nytkään valita niitä, jotka sulkutoimien seurauksena menehtyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sellaista valintaa tehdä. Eihän nytkään valita niitä, jotka sulkutoimien seurauksena menehtyvät.
————————
Jos tehohoitopaikat loppuvat niin osa ihmisistä jää ilman hoitoa. Jonkunhan on valinta tehtävä kuka tai ketkä eivät saa hoitoa.
Ilmoita asiaton viesti