TANE/Jukka Relander otti kantaa palkkatasa-arvoon

Uusi Pori lehdessä 31.3.2012 TANE:n uusi puheenjohtaja Jukka Relander otti kantaa palkkatasa-arvoon: ”Nykypäivän tasa-arvotilanteen Relander kokee varsin hyväksi, vaikka edelleen ongelmia on. Naisilla on edelleen lasikattonsa, onhan esimerkiksi yritysten hallituksissa edelleen liian vähän naisia. Myöskään palkkatasa-arvo ei ole toteutunut. Tämä johtuu osittain siitä, että naisia työskentelee niin paljon matalapalkka-aloilla, Relander arvioi.”

Minä olen eri mieltä kolmesta kohdasta:

1. ”Lasikatto”. Ylioppilaskirjoituksissa naiset / miehet ovat viime vuosina kirjoittaneet matematiikkaa seuraavasti: Pitkä: 27,7 % / 46,1 %, lyhyt 44,7 % / 44,8 %, ei kumpaakaan 27,6 % / 9,1 %. Siis naisten luku oli aina ensin. Jos ajattelemme pörssiyhtiöitä ja aloja, joilla ne toimivat, matematiikan ja jatko-opintoina teknisten alojen taidoista on varmaan hyötyä hallitustyöskentelyssä, sen verran siellä luulisin käsiteltävän paitsi yhtiön tuote- niin myös talousasioita. Entäpä uurastus urakehityksen eteen? Jussi Kullan väitöskirjan mukaan toimitusjohtajat ovat tehneet 60-tuntisia työviikkoja koko ikänsä. Jos vertaamme yritysmaailmassa toimivien akateemisten miesten ja naisten vuosityötunteja, kuinkahan paljon naisia löytyisi tuosta 60-tuntisia työviikoja tekevien joukosta. Kun on ahkeruutta ja tahtoa, on myös mahdollisuuksia edetä. Lasikattoon en hevin usko.

2. ”Palkkatasa-arvo ei ole toteutunut”. Tämä on taas tätä ”naisen euro on 80 senttiä”, johon ei löydy yhtään tasa-arvosesti tehtyä tutkimusta tueksi.

3. ”Naisten matalapalkka-alat”. Mitä ne ovat, jos lasketaan palkka tehtyä vuosityötuntia kohden? Kunnes toisin todistetaan, meillä on minun mielestäni vähäisten vuosityötuntien seurauksena alhaisen vuosiansion aloja. Mutta siinä ei ole tasa-arvon kannalta mitään väärää. Onhan esimerkiksi kuntasektorin vuosityötunnit noin 10 % alhaisemmat kuin yksityisen sektorin, jota seikkaa ei oteta ansiovertailuissa huomioon. Esimerkiksi loma-ja vapaapäiviä voi palkansaajalla olla vuosittain liki 50 sosiaali- ja terveyssektoreilla. Yksityisellä sektorilla lomapäiviä on 24-30.

TANE on poliittisesti valittu elin, jossa on nyt 7 naista ja 6 miestä. Pysyvinä asiantuntijoina on 1 mies ja 3 naista. Kun lukee Ralanderin haastattelua, ei siellä TANE:ssa sukupuolella taida olla mitään merkitystä, sillä ainakaan Relander ei tunne keskeisiä palkkatasa-arvokäsitteitä, vaan sortuu luulemaan asioita.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu