Olen palannut maalikyliin – TV Fem uutiset kuunneltu

Minulla on pientila, jossa vietän noin 5 kuukautta vuodessa. Tänä kesänä harrastin ensimmäistä kertaa hirsirakentamista. Purin lahonneen aitan pois ja tein uuden tilalle. Nyt on aikaa taas työaika- ja palkkatutkimuksiin. Tosin kävin elokuussa Tampereella sosiologien konferenssissa pitämässä esityksen miesten ja naisten työajoista, mutta siinä ei mennyt kuin pari päivää.

___________________________________________________

 

Katselin tiistaina 2.10 YLE Fem-kanavan uutisia kello 19.30. Ohjelma on katsottavissa YLE-Areenassa vielä lähes kuukauden. Siellä puhuttiin siitä, että naisten työura on nykyään pidempi kuin miesten. Kun vuonna 1990 miesten työura oli 33,3 vuotta, oli se 2010 32,0 vuotta. Naisten työura oli vastaavasti vuonna 1990 32,3 vuotta ja 2010 33 vuotta. Ohjelmassa olivat haastateltavina Tilastokeskuksen tutkija Pekka Myrskylä och Peter Rehnström från Arbetarskyddsfonden. He antoivat haastattelussa vaikutelman, että naiset tekevät enemmän ansiotyötä elämänsä aikana kuin miehet.

MUTTA tämähän on pseudotiedettä. Samanlaista harrastaa Tilastokeskus ylityöraportoinnissa kun kertoo, että vuoden aikana 78 % naisista oli tehnyt ylityötä ja 80 % miehistä. Kokemattomampi saattaa luulla että eroa ylitöiden määrässä ei juuri ole, vaikka miehet tekevät keskimäärin 3,5 tuntia kuussa ja naiset 1,5 tuntia.

Työn teossa on ensinnäkin huomattava, että Tilastokeskuksen tilastoissa asevelvolliset miehet eivät tee maanpuolustustyötä, vaan jotain lusmuilua, joka poistetaan kaikista tilastoista. Naisten ja miesten palkalliset äitiys-, isyys ja vanhempainvapaat lasketaan työksi, sillä työsopimukset ovat voimassa. Päivärahat lisäksi oikeuttavat eläkkeeseen ja ikälisiin.

Toiseksi miesten ja naisten vuosityötunnit eroavat huomattavasti. Vuonna 2009 miesten keskimääräiset vuosityötunnit olivat 1874 tuntia ja naisten 1424 tuntia. (Lähde Tilastokeskus Ajankäyttötilasto 2009). Jos siis laskemme maanpuolustustyön työksi muillakin kuin ammattisotilailla, niin työurat ovat yhtä pitkiä, mutta miehet tekevät elinaikanaan noin 30 % enemmän ansiotyötä kuin naiset.

Ohjelmassa myös kerrottiin, että miesvaltaisessa teollisuudessa työskentelee enää 400 000 henkeä kun taas palvelusektorilla työskentelee jo 1,1 miljoonaa henkeä. Rehnström suosittelikin työvoiman siirtymistä sosiaali- ja terveyssektorille sekä koulutukseen. Niissä ei työttömyys tule uhkaamaan.

Eihän tuossa ole mitään järkeä. Jos esimerkiksi valtion tuella palkattaisiin 100 000 työtöntä miestä mainituille sektoreille, rahaa tarvittaisiin lisää sellaiset 5 miljardia euroa. Ensi vuonna valtio lainaa jo 7 miljardia, joten julkisen sektorin ohentaminen noin 140 000 työvuodella olisi riittävä lääke Suomen talouskriisiin, ei uusien henkilöiden palkkaaminen. Eikös koko kuntauudistus tähtää siihen, että silava yritetään karsia pois? Vai olenko ymmärtänyt rationalisointitarpeen väärin?

Eikös nyt pitäisi valtion pistää panoksia teollisuuden elvyttämiseen. Vaihtotase on negatiivinen (raha virtaa pois Suomesta) ja teollisuuden lisääntyneillä työpalkoilla maksettaisiin myös SoTe-sektorin ja opettajien palkkoja. Vai kuvitteleeko joku, että pelkästään julkisen sektorin palkoista kerätyillä veroilla pyöritetään julkista sektoria? Samantapaista yritti eräs ei-raitis, joka yritti juoda niin paljon, että olisi kustantanut juomisensa pullonpalautusrahoilla. Ei onnistunut.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu