YLE hyllytti tasa-arvo-ohjelman

YLE hyllytti tasa-arvo-ohjelman

Noin vuosi sitten minuun otti yhteyttä YLE:n toimittaja. Nimi olkoon salaisuus, ettei hän koe aiheetonta painostusta. Hän kertoi, että aikoo tehdä ohjelman, missä minä ja minun kanssani eri mieltä olevat feministitutkijat saavat vapaasti keskustella niistä erimielisyyksistä palkkatasa-arvosta, joita meillä hänen ymmärtääkseen on.

Suostuin tietenkin. Eihän minulla ole mitään pelättävää tutkimuksieni oikeellisuudesta. (Silloin ne eivät vielä olleet tieteellisesti vertaisarvioituja tutkimuksia, niinkuin ne nyt ovat).

Kuvauspäivä sovittiin olevan tammikuussa Helsingin Musiikkitalossa, jossa olisi sopivaa kalustoa käytettävissä presidentinvaalien vuoksi. Kuvauspäivä lähestyi ja muutama päivä ennen sovittua keskustelutilaisuutta toimittaja ilmoitti, että haastateltavat, Anna-Maija Lehto Tilastokeskuksesta ja Outi Viitamaa-Tervonen Sosiaali- ja terveysministeriön Tasa-arvoyksiköstä kieltäytyvät tulemaan keskustelemaan kanssani. Mitä tuumitte tästä? Ei minua ole tuomittu väkivaltaisuudesta. Minä pysyn tieteellisesti tiukalla asialinjalla, se näköjään riittää karkottamaan naistutkijat keskusteluyhteydestä!

Toimittaja keksi mielestään hyvän ratkaisun. Hän haastatteli erikseen ensin Anna-Maija Lehtoa, sitten saatuaan häneltä Tilastokeskuksen kannan asiasta hän haastatteli minua ja lopuksi STM:n Outi Viitamaa-Tervosta.

Sanoin YLE:n toimittajalle, että et sinä koskaan saa tätä julkisuuteen. Minulla on tieteellisesti pitävät todisteet siitä, että Tilastokeskus ja STM valehtelevat oleellisissa osissaan palkkavertailuissaan ja ne palkkavertailut eivät täytä Suomen ratifioiman ILO 100 – sopimuksen vaatimuksia. (ILO 100 : Sama palkka samanarvoisesta työstä, 1952, ratifioitu 1963). Myöskään Tilastokeskuksen ja STM:n palkkavertailuisssa ei ole otettu huomioon EU-parlamentin päätöslauselmaa, että tehdyt työtunnit tulee ottaa huomioon tasa-arvoisesti tehdyssä palkkavertailussa (2008/2012(INI)). Myös epäsuorat palkan osat tulee huomioida.

Nyt on kulunut reilusti yli puoli vuotta ohjelman tekemisestä, eikä sen esittämisestä ole tietoa, vaikka toimittaja ilmoitti sen valmistuneen jo aikaisin keväällä.

Miksi ohjelma on hyllytetty? Siihen voi vastata vain YLE. Oma arvaukseni on: YLE on valtion yhtiö, Tilastokeskus on valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen alainen virasto ja STM:n tasa-arvoyksikkö on valtion virallinen tasa-arvokeskus. Eihän YLE voi esittää ohjelmaa, jossa paljastuisi, että muut valtion yksiköt valehtelevat kertoessaan niinkin keskeisestä asiasta kuin palkkatasa-arvosta. Presidentti Halonen, Suomen hallitukset, tasa-arvoministerit, eduskunta jne. joutuisivat naurunalaiseksi, kun paljastuisi, että keisarilla ei ole vaatteita. Eihän siinä ole mitään väärää, että naiset ansaitsevat 82 % miesten ansioista, kun ne samat miehet tekevät 19 % enemmän työtunteja vuodessa kuin naiset. Tämä sokeus erilaisiin työtunteihin on se ”keisarin uudet vaatteet”, joka työelämää huonosti tuntevilta tutkijoilta on jäänyt havaitsematta.

Joskus olen sanonut:”Minut yritetään vaieta kuoliaaksi”. Vaikka minä syytän valtion virastoja valehtelusta, kukaan ei reagoi. Minua ei voi haastaa oikeuteen, sillä silloinhan totuus paljastuisi. Sen verran minä uskon oikeuslaitokseen. Vai olenko väärässä? Onko oikeuslaitos neljäs valtion ohjaama ”virasto”, joka tulee tuomitsemaan eri mieltä, vaikkakin oikeassa olevan????

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu