Erilaiset ihmiset kimppaantuvat?

Turun Yliopiston sosiologian professori Jani Erolan mukaan noin puolet parisuhteista (avo- tai avioliitto) solmitaan nykyisin niin, että kumppaneilla on erilainen ammatti- tai koulutustausta.

Näin väitti MTV3-seitsemän-uutislähetys maanantaina 19.11.2012.

Valitettavasti tutkimus herättää minussa enemmän kysymyksiä, kuin mihin saan vastauksia. itse asiassa se ei vastaa minulle mihinkään minua kiinnostavaan kysymykseen.

Kysymyksiä:

1. Mitä on ”erilainen”? Onko esimerkiksi dipl. inssi ja sairaanhoitaja erilainen ammatti-/koulutustausta? Tunnen useita ao tapauksia, enkä minä sitä ihmettele mitenkään. Mikä on erilaisuuden asteikko? Miksi ansiotaso ei ole asteikossa mukana? Kun parisuhteet solmitaan nykyisin huomattavan paljon vanhempina kuin ennen, ansiotaso saattaa vaikuttaa nykyisin entistä enemmän. Juuri luin ”tutkimuksesta”, jossa kolmanneksi yleisin syy naisen jättää seurustelukumppani oli se, että ”hän ei ansaitse tarpeeksi”.

2. Mikä on solmittujen suhteiden erilaisuus sukupuolittain? Tarkoitan, kumpi on ”korkeammalla” sosiaalisessa asteikossa näissä erilaisuuksissa, mies vai nainen? Todistaako tämä tutkimus sen hypoteesin oikeaksi, että nykyisin naiselle kelpaa vain paljon häntä itseään ”parempi” mies?

3. Kun ”erilaisten” avo/avioliittojen osuus oli noussut vuodesta 1970 24 %:sta vuoteen 1995 48 %:iin, miten tämä korreloi sen kanssa, että nykyään avioerojen lukumäärä vuodessa myös on noin puolet solmittujen avioliittojen määrästä? Avoliitoista ei vastaavia lukuja edes ole olemassa.

4. Kuinka paljon solmituista ”erilaisista” avo/avoliitoista on voimassa vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua? Toisin sanoen aiheuttaako eri taustaisten suhteiden kasvaminen myös samansuuntaista eri taustaisten liittojen päättymistä ennenaikaisesti?

5. Kumpi ansaitsee enemmän suhteen solmimisvaiheessa? Kumpi todennäköisesti ansaitsee enemmän tulevaisuudessa? Miten puolisoiden ansiot suhtautuvat toisiinsa? Onko raha tärkeämpi tekijä suhteen solmimisessa kuin koulutus/ammattitausta?

6. Miten on erotilastojen laita ansioiden/koulutuksen/ammatin suhteen? Esimerkiksi, eroavatko enemmän ne, joissa mies ansaitsee enemmän vai ne, joissa nainen ansaitsee enemmän?

7. Mikä on lisääntyvyys eri suhteissa? Ts. lisääntyvätkö ne parit enemmän, joissa nainen on sosiaalisessa asteikossa ylempänä kuin ne, joissa ylempänä on mies?

8. Mikä oli parisuhteen solmimisikä näinä tutkittuina vuosina? Saattaako sen muuttuminen vaikuttaa johonkin?

Kuten huomaatte, minusta näyttää siltä, että on tutkittu jotain epäoleellista, kun tutkimustuloksista ei voi saada selville näitä minua kiinnostavia asioita. Toivottavasti Jani Erola astuu esiin ja vastaa vaikkapa näihin kysymyksiini.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu