Miehet, olkaa tarkkana henki- ja eläkevakuutuksissa

Joulukuussa Suomen eduskunta sinetöi lain muutoksella sen, että vakuutusmaksuissa sukupuoli ei enää saa olla riskitekijänä mukana. Kun minä aikanani otin vapaaehtoisen eläkevakuutuksen, sain sen halvemmalla kuin ikäiseni naiset, sillä kun odotettavissa oleva miesten elinaika oli 6 vuotta naisia lyhyempi, niin vakuutusyhtiöllä oli pienempi riski tehdä riskieläkevakuutuksia miehille.

Nyt EU:n vaikutuksesta tätä riskien eroa ei saa huomioida, vaan naisille ja miehille on tarjottava vakuutuksia samalla hinnalla, vaikka kertomani riski ei ole poistunut.

Miesten kannattaa vastedes tehdä vain sellaisia henki- ja eläkevakuutuksia, missä ei ole kuolemanriskiä, toisin sanoen vakuutetun kuollessa kertynyt, mutta vielä suorittamaton oikeus korvauksiin maksetaan perillisille. Sellaisia ovat sellaiset säästöhenkivakuutuksen tyyppiset vakuutukset, joissa on takaisinmaksuehto ”liian” aikaisen kuoleman johdosta perillisille ja elävälle säästösumman maksu vakuutuksen päättyessä.

Tyyppiesimerkki riskieläkevakuutuksesta on työeläkevakuutus. Siinähän työntekijältä pidätetään joka tilissä 4,7 % maksu. Jos työeläkevakuutettu kuolee ennen eläkeikää, ei  hänen omaisilleen makseta
mitään hyvitystä jo pidätetyistä vakuutusmaksuista. Ja kun työeläkkeensaajat kuolevat
siten, että naiset kuolevat keskimäärin kuusi vuotta miehiä myöhemmin,
tätä eroa ei hyvitetä miehille mitenkään. Miesten palkkasumman perusteella perittävistä eläkemaksuista maksetaan naisten kolmen viimeisen vuoden eläkkeet, sillä naisten itsensä suorittamat eläkevakuutusmaksut eivät enää riitä siihen.

Vuonna 2010 miesten palkkasumman perusteella maksettiin eläkemaksuja 11,1 miljardia euroa ja naisten palkkasumman perusteella 7,9 miljardia euroa. Miehille maksettiin eläkkeitä 10 miljardia ja naisille 9 miljardia. Melkoinen tulonsiirto sukupuolten välillä!

Nyt tarkkana miehet, jotta ette kärsi samanlaisesta tulonsiirrosta myös vapaaehtoisten henki- ja työeläkevakuutusten puolella!

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu