Hyvää itsenäisyyspäivää sotiemme veteraanit, ja anteeksi!

Toivotan kaikille, etenkin sotiemme veteraaneille hyvää itsenäisyyspäivää ja pyydän anteeksi.

Kaikki suomalaiset eivät ole edelleenkään yhtä mieltä siitä, minkä puolesta Suomen miehet ja naiset taistelivat viime sodissa. Olen syntynyt sota-aikana ja minulla on ollut kolme naispuolista historian opettajaa, jotka kaikki iskostivat mieliimme, että viime sodat käytiin kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta.

Kun sotainvalidit ja -veteraanit kyselivät korvauksia menetetyistä vuosista 60- ja 70-luvuilla, muistan vasemmistoradikaalien vastanneen: ’Mitäs sinne menitte. Te taistelitte kapitalistien puolesta ja eikä korvauksia tipu’.

Aivan uuden tulkinnan sotien syistä antaa Arto Jokisen hiljattain toimittama ’Mieskysymys’-kirja, joka: ’… sopii oppikirjaksi… avaa ainutlaatuisen näkymän suomalaiseen mieskenttään’, takakannen sanoin. Yhdyn siihen, että kirja on ainutlaatuinen, mutta  negatiivisesti ainutlaatuinen, sillä sen antama mielikuva on mielestäni täysin valheellinen kuvaamaan keskivertosuomalaista miestä ja hänen tuntojaan.

Näin itsenäisyyspäivän edellä kerron Mieskysymys-kirjassa olevan näkemyksen sotien syistä. Raija Julkunen aloittaa kirjassa osuutensa suomentamallaan pätkällä jonkun Rioon kokoontuneen tasa-arvopoppoon julistuksesta vuodelta 2009. Siinä sanotaan sodista näin:

’Nuoret miehet ja pojat uhrataan tykinruuaksi sodissa, joita käydään poliittista, taloudellista ja uskonnollista valtaa pitävien, valloituksia ja ylivaltaa mihin hintaan hyvänsä tavoittelevien miesten puolesta.’

Pyydän sotiemme veteraaneilta anteeksi omasta ja tuntemieni miesten puolesta. Kirjassa ei mainita, etteikö tämä lainattu lause tarkoita myös Suomea. Kirja ei edusta meidän ajatusmaailmaamme eikä mielestäni Julkusen kirjoittamaa tekstiä toimittaja Jokisen olisi pitänyt ottaa lainkaan kirjaan. Mutta varmaan Julkusella ja Jokisella on omat syynsä, miksi tämä lause on kirjaan valittu.

Sotiemme veteraanit. Hyvää itsenäisyyspäivää. Älkää välittäkö Julkusesta ja Jokisesta. Heidän näkemyksensä ei edusta suomalaisten enemmistöä, joka arvostaa uhrauksianne kodin, uskonnon ja itsenäisyyden puolesta.

_________________________________________

Raija Julkunen, YTT. Jyväskylän Yliopiston dosentti emerita. Nais- ja sukupuolentutkimus on yksi hänen tutkimusalueistaan. Julkusen kirja vuodelta 2010: ’Sukupuolen järjestykset ja tasa-arvon paradoksit’.
Arto Jokinen, FL. Tasa-arvoneuvoston (TANE) miesjaoston sihteeri, joka viimeistelee väitöskirjaa maskuliinisuuden, kansallisuuden ja väkivallan yhteyksistä. Mieskysymys-kirjan toimittaja.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu