Tilastokeskus antaa tyhjää informaatiota

Tilastokeskuksen julkaisusta voi poimia seuraavan helmen: ”Miesten ja naisten ylitöissä ei juuri ole eroa, sillä vuoden aikana 72 % miehistä oli tehnyt ylitöitä ja 70 % naisista.”

Totuus: Vartiaisen ”palkkatasa-arvotutkimuksen” mukaan miehet tekivät keskimäärin kuukaudessa 3,5 tuntia ja naiset 1,5 tuntia ylitöitä. ”Ei juuri eroa” on väärää informaatiota.

Tämä tyhjän informaation jakaminen jatkuu tämän päivän Helsingin Sanomissa pääkirjoitussivulla Tilastokeskuksen tutkimuspäällikön Anna-Maija Lehdon artikkelissa ”Ikääntyneet palkansaajat vaativat paljon työltään”.

Lainaus: ”Yllättävä tulos oli, että vanhemmilla työntekijöillä on sairauspoissaoloja vähemmän kuin palkansaajilla keskimäärin: 51 prosenttia yli 60-vuotiaista on ollut oman sairauden vuoksi poissa töistä edellisen vuoden aikana, kun vastaava osuus koko palkansaajakunnassa on 65 prosenttia.”

Vain naisen logiikalla voidaan noista tilastoluvuista vetää annettu johtopäätös. Kirjoittaja olettaa, että ryhmät ovat poissa keskimäärin yhtä monta päivää. Missä faktat? Entä jos ne yli 60-vuotiaat ovat olleet poissa keskimäärin 20 päivää? STM:n arvio budjettia varten on, että palkansaajakunnan poissaolot ovat keskimäärin noin 10 päivää. Miehet 9 päivää ja naiset 10-11 päivää.

Maatiasjärjellä ajateltuna nuorten yleisin sairauspoissaolo on parin päivän flunssa. Yli 50-kymppiset sairastavat useasti pitkään, jopa vuoden, ennen kuin lopuksi siirtyvät sairauseläkkeelle. Sairauseläkkeiden syyt ovat useimmiten tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, verenkierto- ja sydänsairaudet sekä mielenterveysongelmat, johon ryhmään epäilen monen alkoholistin piiloutuvan. Alkoholismi kun ei kelpaa sinällään sairauseläkkeen syyksi.

Olkaa edelleen varuillanne, kun luette Tilastokeskuksen jakamaa tyhjää informaatiota. (Filosofit sanovat varmaan, ettei informaatio voi olla tyhjää. Pitäisi kai sanoa disinformaatiota.)

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu