Mitä on piilopalkka?

Kun pinssimonisteessani viittaan kolmeen epätasa-arvoiseen palkkoihin liittyvään seikkaan: 1. Asevelvollisuuden vaikutukseen miehen elinikäisissä ansioissa. 2. Samoilla eläkemaksuilla naiset saavat 6 vuotta kauemmin eläkettä ja 3. piilopalkkaan, minua on pyydetty tarkemmin kertomaan, mitä on piilopalkka.

Piilopalkka on palkkaetu, joka ei näy tilinauhassa, mutta joka on rahanarvoista saajalleen.

Yleisin piilopalkan muoto Suomessa on alempi eläkeikä. Kuntasektorilla oli aiemmin ammattikohtaisia eläkeikiä 58 vuodesta ylöspäin. Kun ”suuri eläkeuudistus” tehtiin 90-luvun laman jälkiseurauksena noin 1995, kuntasektorille myönnettiin poikkeuslupa siirtymäajaksi vuoteen 2025 asti. Kuntasektorilta jää siihen asti pilvin pimein palkansaajia täydelle eläkkeelle ennen 63 ikävuotta. Juuri eräs hyvinkääläinen rehtori saatettiin riemukulkueessa eläkkeelle 60-vuotiaana. Työntekijöille annettiin oikeus nostaa eläkeikä heti 63-vuoteen rahallista kuukausikorvausta vastaan, mutta harva suostui. Alempi eläkeikä on siis rahanarvoinen etu, josta ei tarvitse maksaa veroakaan, eikä se näy palkkavertailussa, kun se ei näy tilinauhassa.

Tämän vuoden alusta eläkeoikeuksia kiristettiin, MUTTA julkiselle sektorille annettiin taas myönnytyksiä asiassa. He saivat taas piiloetuuksia yksityiseen sektoriin verrattuna.

Yksi piiloetu on ruokatunnin pitäminen palkallisella työajalla. Tämä etuus on etenkin sosiaali- ja terveyssektoreilla. Espoon kaupunki yritti pidentää ruokatuntia 30 minuuttiin ja tehdä siitä palkattoman, mutta arvatkaapas onnistuiko?

Piiloetua on myös ”koulutusvapaat”, virkistyspäivät ja urheilupäivät. Nykyisin koulutetaan  koulutettuja. Kouluttamattomat SAK:n työntekijät neuvottelivat mielestään itselleen kolmen päivän koulutusvapaan, mutta sille annettiin väärä nimi. Ehkä se on muilla sektoreilla ”koulutusvapaa”, mutta jo nimi kalskahtaa epäilyttävältä työnantajan korvissa.

Kun Riihimäen varuskunnan siivous ulkoistettiin kolme vuotta sitten, ammattiliitto haastoi puolustusvoimat oikeuteen, koska heiltä katosi palkasta 10 % piiloetuuksia. Sama ammattiliiton narina jatkui viime vuonna, kun puolustusvoimien ruokalapalvelut yksityistettiin. Saman palkan maksaminen yksityisellä sektorilla ei riitä, kun palkasta taas katosi 10 % piiloetuuksia. Nyt asiasta tehtiin jopa tasa-arvokysymys, mitä kolme vuotta sitten ei osattu epäilläkään.

Kansanedustajatkin puhuivat avoimesti 10 % piiloetuuksien leikkauksesta. Kun julkisella sektorilla on naisia yli 250 000 enemmän kuin miehiä, tekee tämä arvioitu 10 % piilopalkka julkisen sektorin palkanlisänä noin 3 % kavennusta miesten ja naisten palkkavertailussa.

Siksi miehen euro on 87 senttiä. Miehen ja naisen tuntipalkka tuottavaa normaalia työtuntia kohden laskettuna on sama. 3 % tappiota tulee asevelvollisuudesta, 7 % eläke-eroista ja 3 % piilopalkoista.

Miehelle jää 87 %.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu