Onko nelikymppisillä miehillä parhaat palkat vai ansiot?

YLE julkaisi tänään 24.2.2013 ennakkotietoja Tilastokeskuksen joskus valmistuvasta tutkimuksesta, jossa tutkitaan myös iän vaikutusta ansioihin.

www.yle.fi/uutiset/nelikymppisilla_miehilla_parhaat_palkat/6508639

Niinkuin www-osoitteesta selviää, Tilastokeskuksen tutkijoilla menee ansiot ja palkat iloisesti sekaisin. Selvyyden vuoksi kertaus: Ansiotasoa mitataan kuukauden kokonaisansiovertailulla (gender pay gap) ja palkkatasoa mitataan tuottavien työtuntien tuntiansiovertailulla (gender wage gap). Näin ovat EU, YK ja ILO päättäneet.

”Vuoden 2011 tietojen mukaan nelikymppiset ansaitsevat parhaiten eli 40-44 -vuotiaitten ikäryhmässä keskiansio on kaikista suurin, sanoo kehittämispäällikkö Mika Idman Tilastokeskuksesta.” Ja ”Tässä nimenomaan työaikalisien vaikutus näkyy, ei enää viikonloppuisin tai iltaisin työskennellä niin paljon enää vanhemmiten, tarkentaa Mika Idman.”

Tutkimattakin on selvää, että velkaisilla, nälkäisillä ja eteenpäin pyrkivillä nuorilla miehillä on parhaat ansiot, onhan heillä pisin työaikakin, noin 45 tuntia viikossa.

Idman jatkaa:”Ikäryhmittäin tarkasteltuna sukupuolten välisissä palkkaeroissa on sellainen mielenkiintoinen ilmiö, että ihan näissä nuorimmissa ikäryhmissä sukupuolten välinen palkkaero on melko pieni, noin kymmenen prosentin luokkaa, kun taas 30 ikävuoden jälkeen tapahtuu kertanousu tässä palkkaerossa, ja sitten siitä ikäryhmästä aina seuraavaan edetessä tämä palkkaero on kasvanut”.

Tässä Idman on ihan hukassa. Eihän hän edes vertaa palkkoja, vaan ansioita, mutta alkaa sujuvasti puhumaan palkkaerosta.

Nelikymppisillä miehillä on parhaat ansiot, mutta heidän vertailukelpoisista palkoistaan Tilastokeskus ei tiedä hölkäsen pöläystä.

Suomessa kokoaikatyötä tekevät miehet saavat tehtyä normaalia työtuntia kohden samaa palkkaa kuin naisetkin, mutta naisten ansiot ovat vain 80 % miesten ansioista sen vuoksi, että miehet tekevät vuodessa noin 19 % enemmän tuottavia työtunteja kuin naiset. Näitä väitteitä ei kukaan tutkija ole pystynyt kumoamaan, vaikka rahaakin olen luvannut kymmeniä tuhansia euroja.

On mennyt jo viisi vuotta, mutta EU parlamentin päätöslauselma 2008/2012(INI), josta säännöt palkkaeron laskemiseen ilmenevät, ei vielä ole saavuttanut Tilastokeskusta. Taitaa mennä lisäksi toiset viisi vuotta ennen kuin Tilastokeskuksen tutkijat ymmärtävät ansiotason ja palkkatason välisen eron.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu