Mitä onkaan etätyö?

Taas ihmeellinen artikkeli HS:ssa 28.2.2013 otsikolla ”Etätöitä ei tehdä vain kotona”. Kirjoittajalla on mennyt munat ja mämmit sekaisin käsitteessä etätyö. Etätyöksi laskettiin jutussa mm. kotona,toisessa toimipisteessä, asiakkaan luona ja kulkuneuvossa tehty työ.

Normaalissa kielenkäytössä etätyö tarkoittaa, että sitä työtä, jota tavallisesti tehdään työpaikalla, siirretään tehtäväksi kotona, mökillä tai muualla työntekijän omissa tiloissa. Työn siirtomahdollisuus on ratkaiseva määre. Normaalien työtuntien päälle työpaikan ulkopuolella tehty ansiotyö ei ole etätyötä, jos siitä ei makseta tuntiperustaista ylityökorvausta.

1. Etätyötä ei ole matkatyö. Ei kauppamatkustaja tee etätyötä, koska hänen työpaikkansa on asiakkaiden luona eikä työtä voi siirtää konttorille.

2. Etätyötä ei ole sellainen yrityksen toisessa toimipisteessä työskentely, jota ei voisi tehdä omalla työpaikalla. Eräässä yrityksessä olin kolmen tehtaan IT-vastaava ja esimiehenäni minulla oli toimitusjohtaja neljännessä pisteessä. Teinkö muka vuodessa 225 päivää etätyötä, kun työskentelin vuoron perään kolmessa tehtaassa? Vain kerran kuussa olin tavattavissa kirjoituspöytäni äärestä.

3. Etätyötä ei ole sellainen asiakkaan luona työskentely, jota ei voi tehdä omalla työpaikalla. Jos sitä työtä ei voi tehdä oman työpöydän ääressä, mitään työtä ei ole siirretty. Eikä alihankkijoiden työntekijöiden asiakkaansa luona tekemä työ ole mitään etätyötä.

4. Etätyötä ei ole kulkuneuvossa työskentely, jos työtä ei ole tietoisesti siirretty tehtäväksi matkan ajaksi. Jos minulle soitetaan junaan ja pyydetään tarkastamaan joku asia, otan läppärin esiin ja  tarkastan. Sitten vastaan joko soittajalle tai asiakkaalle ja hoidan homman. Mielestäni se ei ole etätyötä, koska siitä ei etukäteen voitu tietää. Se on normaalia päivystystyötä.

5. Kotona tehty päivystys ei ole etätyötä, koska siitä on eri palkka kuin työpaikalla tehty päivystys. Se ei ole silloin siirrettyä, vaan erilaista työtä, joka tehdään työpaikan ulkopuolella eikä sitä voi tehdä työpaikalla.

Mukana jutussa oli taas kerran graafi, joka ei kertonut mitään konkreettista. Miehistä kotona tekee väärin ymmärrettyä ”etätyötä” 46 % ja naisista 30 %. Epäilen näiden lukujen totuusarvoa. Faktaa olisi ollut, kuinka monta tuntia he tätä työtä tekevät. Tiedän paljon naisia, jotka työskentelevät koko päivän kotona, mutta en yhtään miestä. Luulen, että sitä oikeaa etätyötä tekevät naiset enemmän kotona kuin miehet. Miesten kotona tehty ”etätyö” ei ole oikeaa etätyötä. Siitä tuskin maksetaan edes lisäpalkkaa, vaan sitä tehdään normaalien työtuntien lisäksi.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu