Esseeni tasa-arvosta yo-kirjoituksissa

Yo-kirjoituksissa sai kirjoittaa esseen tasa-arvosta annetun aineiston perusteella.

Annetussa aineistossa verrattiin miesten ja naisten lukumääriä erilaisissa ryhmissä.

Tässä esimerkkejä  ulkomailta:

Paavit 265—0
Oscarilla palkitut elokuvaohjaajat 82—1

Ja Suomesta;

Idols-voittajat 4-1,  Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarit 8—0,  Nobel-palkitut 3—0,  Kotona asuvat 20–24-vuotiaat 55 871—29 209

Harmi, ettei minun aikanani ollut tällaista kompakysymyksiin perustuvaa yo-koetta. Varmaan minun vastaukseni olisi hylätty, koska en näe yllä olevilla mitään tekemistä tasa-arvon kanssa.

Esimerkiksi tuohon kotona asuviin olisi vastaukseni ollut, että se on miesten sortoa, kun heille ei ole järjestetty jatkokoulutusta, että hekin pääsisivät muuttamaan opiskelija-asuntolaan. Lisäbonuksena parikymppiset miehet ovat pääosin intissä, mutta se ei kelpaa henkikirjoittajalle, vaan he ovat henkikirjoissa kotona-asuvina. Sillä vastauksella heltiäisi helposti improbatur. Arvoasanallahan ei ole niin väliä, kunhan se on latinaa.

Vai olikohan kokeen tarkoitus testata kirjoittajan älyä, miten hän osaa poimia annetusta luettelosta epärelevantit rivit pois?

Siihen viittaa jo paaveista kysyminen. Nykyiset ylioppilaat osaavat ilmeisesti tasa-arvolain ulkoa, koska sitä ei annettu oheisaineistona. Sen toisessa pykälässä on maininta, että tasa-arvolakia ei sovelleta ”1) evankelis-luterilaisen kirkon, ortodoksisen kirkkokunnan eikä muiden
uskonnollisten yhdyskuntien uskonnonharjoitukseen liittyvään toimintaan.”

Naisen euro oli saatu pujotettua riville: ”Tuhat suurituloisinta 887—113”.

Yo-kokeen laatijoiden ajatuksenjuoksu pistää miettimään, mihin tämä maailma on menossa tasa-arvotavoitteissaan.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu